Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2018 06 22

„Ryto“ vadovas atvirai – apie trenerių keitimą, A.Guogą, pinigus ir Eurolygą

Vilniaus „Ryto“ klubo vadovas Darius Gudelis nurijo Rimo Kurtinaičio ironišką pastabą ir ruošiasi gyvenimui su nauju treneriu bei nauju komandos pavadinimu.
Darius Gudelis
Darius Gudelis / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Nagrinėdamas arenos vidaus rekonstrukcijos inžinerinius brėžinius D.Gudelis planuoja pertvarkyti ne tik komandos persirengimo kambarį.

Klubo pavadinimas jau pakeistas, Dainius Adomaitis paskelbtas nauju treneriu, dalis žaidėjų grąžina automobilių ir būstų raktus, nes keisis ir sudėtis kitam sezonui.

Vilniaus klubas braižo naują trejų metų etapo planą, išgyvenęs turbulentinį sezoną, per kurį pasitaikė visko: skolų (tarp jų beveik milijonas eurų buvusiam klubo savininkui Gedvydui Vainauskui, anksčiau suteikusiam klubui paskolą), akcijų dalybų, pykčių tarp klubo vadovų (pamenate Antano Guogos laiškus?), chaotiškų žaidėjų pirkimų (sezono metu atleisti du Carteriai), nelaimėtų titulų ir dabar jau buvusio trenerio Rimo Kurtinaičio sparnuoto šūvio nuo scenos per LKL uždarymo vakarą.

„Tai buvo kantrybės ir pokyčių sezonas, – įsitaisęs ilgam pokalbiui klubo arenoje sakė D.Gudelis. – Keitėsi dalininkų struktūra, tai buvo didelis iššūkis organizacijai, nes nebuvo aišku, kaip klostysis asmeniniai santykiai.

Keitėsi visa valdymo filosofija – nuo vienasmenio į komandinį valdymo modelį. Reikėjo kantrybės, bet dabartinis santykis su dalininkais – Linu Kleiza, Jordanu Kenstavičiumi veikia ir mes galime judėti į priekį.

Be to, labai svarbu, kad mums pavyko suvaldyti finansus. Nėra paslaptis, kad 4 mln. eurų biudžeto klubas turėjo ir 4 mln. eurų įsipareigojimų-skolų. Iš jų daugiau kaip 500 tūkst. eurų žaidėjams už praėjusį sezoną, kita sumos dalis – ilgalaikės paskolos. Prireikė labai daug pastangų ir energijos, bet šiandien klubas įvykdė visus įsipareigojimus buvusiems bendraturčiams. Klubo ilgalaikiai įsipareigojimai liko tik 553 tūkst. eurų. Iš viso mes likvidavome 3,5 mln. eurų skolų per sezoną – bendras miesto ir akcininkų darbo rezultatas, rodantis, kad galime kryptingai dirbti kartu.“

Interviu su D.Gudeliu, vadovaujančiu ir vienai didžiausių komunikacijos bendrovių šalyje, daugiau kalbėjome apie Vilniaus klubo ateitį, bet pradėjome nuo šios savaitės įvykių.

– Kaip reagavote į Rimo Kurtinaičio ironišką padėką per LKL apdovanojimus?

– Man svarbu komandinis darbas. Krepšinis yra komandinis žaidimas ne tik aikštėje, bet ir organizacijoje. Geriausi tikslai pasiekiami, kai komandiniai veiksmai iškeliami aukščiau už asmeninius.

Mano vienintelis interesas, kad šiai komandai sektųsi ir šiandien, ir ateityje. Galbūt dalis praėjusio sezono žmonių asmeninį ego kėlė aukščiau.

Tačiau aš esu labai dėkingas Rimui už darbą, kurį nuveikėme nuo praėjusios liepos. Tai buvo iššūkis ir jam, nes jis prisidėjo prie komandos komplektacijos, o sezono metu turėjo jausti spaudimą iš išorės. Natūralu, kad profesionalai turi susidoroti su įtampa. Ji yra profesionalaus sporto ir verslo kasdienė dalis.

– Kaip vis dėlto išsprūdo ši informacija per LKL pusfinalį, kad derybos su Dainiumi Adomaičiu yra baigtos ir jis pakeis Rimą Kurtinaitį? Kieno tai buvo klaida?

– Aš žinau tuos žmones, kurie tai padarė. Ir tie žmonės žino, kad aš tai žinau.

Ateityje mes darysime viską, kad tokie dalykai iš klubo virtuvės neišeitų.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Darius Gudelis ir Rimas Kurtinaitis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Darius Gudelis ir Rimas Kurtinaitis

Normalu, kad planuodamas ateitį klubas svarsto įvairius variantus – ne tik apie sutartis su žaidėjais, bet ir su treneriais bei administracijos darbuotojais. Tačiau svarstymai viduje turi ir likti viduje. Pokyčiai mūsų organizacijoje užtikrins, kad tokie dalykai nepasikartotų.

Todėl aš noriu atsiprašyti Rimo asmeniškai – suprantu jį kaip žmogų. Noriu atsiprašyti ir krepšinio bendruomenės, ir mūsų sirgalių – tai gera pamoka, kurią mes išmokome.

– Kas vis dėlto buvo tie žmonės, kuriuos jūs žinote?

– Mane tėvai išmokė pasitikėti žmonėmis be išimties ir aš pasitikiu visais. Bet gyvenimas išmokė, kad pasitikėjimą galima greitai prarasti ir jis nebesugrįžta.

– Kaip vyko trenerio pasirinkimo procesas?

– Dabar jau galiu pasakyti, kad svarstėme tris kandidatūras į trenerio poziciją. Tos kandidatūros pasirinktos dėl klubo ateities strategijos. Mes pradedame trejų metų etapą.

Praėjusį sezoną suformavome lietuviškos komandos stuburą, priėmėme sprendimą, kad dvyliktuke bus du jauni mūsų sistemos žaidėjai. Natūralu, kad kandidatų ratas siaurėjo prie lietuvių pavardžių. Tai buvo Kazys Maksvytis, Rimas Kurtinaitis ir Dainius Adomaitis.

Jau pasibaigus sezonui kalbėjome su Klaipėdos komandos vadovais – jie patvirtino, kad Kazys turi sutartį dar metams, tad kandidatūra natūraliai atkrito.

Pastarieji vieši veiksmai susiaurino tą ratą iki minimumo.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Dainius Adomaitis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Dainius Adomaitis

Derybas su D.Adomaičiu pradėjote, kai iki sezono pabaigos dar buvo likę daug rungtynių. Tai reiškia, kad jūsų iki tol netenkino R.Kurtinaičio treniruojamos komandos rezultatai arba žaidimas. Arba abu.

Komandai buvo iškelti ir viešai paskelbti tikslai. Pats treneris R.Kurtinaitis prieš sezoną per spaudos konferenciją tai pranešė, nes su treneriu kartu formulavome tuos tikslus, kai rinkome žaidėjus. Pirmas tikslas – Europos taurės turnyro „Top 8“ etapas. Šio tikslo neįgyvendinimas buvo skaudžiausias klubui, sunku pamiršti jau pirmąjį mačą su Bilbao klubu, kai sirgaliai buvo labai užsivedę, bet mes patyrėme niuksą.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Rimas Kurtinaitis per rungtynes su Bilbao klubu.
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Rimas Kurtinaitis per rungtynes su Bilbao klubu.

Antras mūsų tikslas buvo Karaliaus Mindaugo taurė. Buvo logiška norėti ją laimėti. Komandos pasirengimą dėliojome dėl šio tikslo, nes tokį turnyrą lengviau laimėti nei ilgą seriją. Šio tikslo nepasiekėme. Be to, prisiminkime, kaip sunkiai patekome į taurės finalo ketvertą (ketvirtfinalyje Vilniaus klubas tik po pratęsimo namie palaužė Utenos „Juventus“).

Aišku, rezultatai nėra vienintelis kriterijus. Krepšinis yra ir sėkmė, ir traumos. Sezonas mums buvo sudėtingas dėl traumų – vien žaidėjų pirštų lūžių patyrėme tris.

Be to, yra kiti kriterijai. Tai – trenerių kainos.

– Rimas Kurtinaitis – brangus treneris?

– Skaičiai yra konfidencialus dalykas, apie juos nekalbu ir nekalbėsiu. Tačiau – taip.

– Daug kitų pokyčių laukia vasarą. Sirgaliams viena svarbiausių – naujas klubo pavadinimas. Kodėl komanda vadinsis Vilniaus „Rytas“?

Trumpas pavadinimas atveria naują galimybę kalbantis su pagrindiniais rėmėjais.

– Susiformavus naujai dalininkų struktūrai, buvo aiškus miesto vadovų lūkestis keisti pavadinimą. Jau vasarį per susitikimą su sirgaliais kalbėjomės apie tai. Natūralu, kad fanams svarbu pavadinimas ir spalvos. Kartu priėmėme šį sprendimą.

Vilniaus „Rytas“ užtikrina klubo tęstinumą. Šiuo pavadinimu mes žinomi ir Europoje, ten dažnai mes vadinami sutrumpintu pavadinimu – „Rytas“.

Be to, trumpas pavadinimas atveria naują galimybę kalbantis su pagrindiniais rėmėjais. Kaip Europoje, pavyzdžiui, Stambulo „Fenerbahče-Doguš“ ar Atėnų „Panathinaikos-Superfoods“. Mes galime pasiūlyti svarbią reklaminę poziciją.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./„Lietuvos ryto“ komandos sezono uždarymo šventė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./„Lietuvos ryto“ komandos sezono uždarymo šventė

– Taip pat buvo girdimi kiti variantai – „Vilnius“ ir „Vilkai“.

– Taip, variantų buvo daugiau. Tarp jų ir istorinis pavadinimas „Statyba“. 1997 metais, per pereinamąjį laikotarpį komanda ir vadinosi „Statyba-Lietuvos rytas“.

Svarstėme ir variantą „Geležinis vilkas“. Būtų simboliška dėl Vilniaus legendos ir komandos talismano Vilko, bet būtų sudėtinga skanduoti, be to Ž raidės anglų kalboje nėra. O „Vilnius“ atkrito, nes klubas ir taip vadinasi Vilniaus „Rytas“.

– Kiek komandos sudėtis galėtų pasikeisti per vasarą?

– Tai mūsų sporto direktoriaus Lino Kleizos vasaros darbai. Su naujuoju treneriu darbas prasidės intensyviau, nors pasiruošiamieji darbai jau padaryti.

Mums svarbu, kad turime lietuvišką stuburą, tai ypač svarbu žaidžiant LKL, kur reikia mažiausiai šešių lietuvių.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Linas Kleiza
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Linas Kleiza

Lyginant su praėjusiu sezonu, kai vasarą beveik neturėjome nei lietuvių, nei legionierių, dabartinė situacija suteikia daugiau galimybių veikti kantriai ir atidžiau rinktis žaidėjus.

Mindaugas Girdžiūnas, Benas Madgenas, Arnas Butkevičius, Rokas Giedraitis, Deividas Sirvydis, Martynas Echodas ir Egidijus Mockevičius turi sutartis – ar visi jie liks klube ir kitą sezoną?

Šis klausimas dar bus sprendžiamas sporto direktoriaus ir naujojo trenerio.

– Ar siūlysite pratęsti sutartis kuriam nors iš tų žaidėjų, su kuriais sutartys baigėsi?

Vyksta procesas. Aš džiaugiuosi, kad nebėra tokios padėties, kokia buvo praėjusią vasarą.

Vis dėlto tas skandalas (buvęs komandos savininkas G.Vainauskas buvo pareiškęs, kad daugiau nei du tamsiaodžiai komandoje yra blogai), nuskambėjęs Europoje ir pasaulyje, buvo privertęs žaidėjus atsargiau žiūrėti į mus. Dabar tiek iš krepšininkų, tiek iš agentų nepastebiu to, o tai leidžia mums telktis į kokybės ir kainos klausimus, jau nebeveikiant išoriniams faktoriams.

Sutartis su Vilniaus klubu turi: Mindaugas Girdžiūnas, Benas Madgenas, Rokas Giedraitis, Arnas Butkevičius, Deividas Sirvydis, Martynas Echodas, Egidijus Mockevičius, Marekas Blaževičius; treneris Dainius Adomaitis
Žaidėjai, kurių sutartys baigėsi: Chrisas Krameris, Jimmy Baronas, Mindaugas Lukauskis, Artūras Jomantas, Travisas Petersonas, Loukas Mavrokefalidis; treneris Rimas Kurtinaitis.

– Anksčiau Vilniaus klubas kartais buvo vadinamas vasaros čempionu, nes anksti pasirašydavo sutartis su žaidėjais. Ar ši strategija keičiasi?

– Mes turime komandos stuburą, tad nebeturime kur skubėti su lietuviais. Bendroje krepšinio rinkoje situacija keičiasi. Turkijos klubai, kurie diktavo madas ir kainas kartu su Rusijos komandomis, dabar dėl politinių ir ekonominių veiksnių yra neapibrėžtoje padėtyje, o tai gali koreguoti žaidėjų kainas. Kaip ir dėl Rusijos – yra tam tikras ratas žaidėjų ir agentų, kurie nežiūri į šios rinkos pusę.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./LKL finalas grįžta į sostinę: „Lietuvos rytas“ - „Žalgiris“
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./LKL finalas grįžta į sostinę: „Lietuvos rytas“ - „Žalgiris“

Dėl vidinių ir išorinių rinkos faktorių turime galimybę palaukti. Mes negalime varžytis su didžiaisiais Europos klubais, kita vertus, esame vienintelė Lietuvos komanda, kuris žais Europos taurės turnyre. Vadinasi, tie žaidėjai, kurie nori būti arčiau Eurolygos, agentai, kurie galvoja apie žaidėjų, ypač jaunų, ateitį, galvoja apie mus kaip apie rimtą variantą.

– Tačiau jau esate numatę vietą komandoje dviem jauniems žaidėjams?

– Taip, galiu pasakyti tai atvirai. Mano nuomone, didžiausia klubo praėjusio sezono sėkmė buvo mūsų jaunimo komandos titulas Eurolygos jaunimo finalinėse varžybose. Tai – vilties ir pozityvumo impulsas ir mūsų kuriamos piramidės darbo rodiklis.

Aišku, mes konkuruojame dėl jaunų Vilniaus žaidėjų su kitais klubais Lietuvoje ir Europoje, bet tai yra viltis. Po Eurolygos jaunimo turnyro Belgrade komandos persirengimo kambaryje daviau pažadą jauniems žaidėjams, kad nuo ateinančio sezono klubo strategija bus turėti du jaunuolius pagrindinėje komandoje.

Tai bus didelis impulsas ir sirgaliams palaikyti savus krepšininkus.

Alfredo Pliadžio nuotr./Deividas Sirvydis
Alfredo Pliadžio nuotr./Deividas Sirvydis

– Ar gali būti, kad kai kuriuos žaidėjus skolinsite kitiems klubams, kaip buvo su Margiriu Normantu, taip pat buvo girdėti kalbų dėl Egidijaus Mockevičiaus paskolinimo?

– Manau, kad pirmoje stovykloje prieš sezoną turėsime daugiau jaunimo, o treneriai nuspręs, kurie pateks į pagrindinę komandą, kurie žais dublerių komandoje NKL varžybose, o kurie bus paskolinti. Jauni žaidėjai turi gauti žaidimo laiko, prižiūrimi mūsų specialistų.

– Nors turite lietuvių žaidėjų branduolį, rinkoje yra ir kitų mūsų šalies krepšininkų, kurie tarsi siejami su Vilniaus klubu, pavyzdžiui, Eimantas Bendžius ar Martynas Gecevičius. Ar jie yra jūsų akiratyje?

– Mūsų akiratyje yra visi geriausi lietuviai krepšininkai, kurie atstovauja rinktinei ar yra arti rinktinės. Procesas vyksta.

Aliaus Koroliovo nuotr./Eimantas Bendžius
Aliaus Koroliovo nuotr./Eimantas Bendžius

– Kokios pozicijos žaidėjai komandai bus aktualiausi ir brangiausi šią vasarą?

– Tradiciškai – įžaidėjas ir vidurio puolėjas. Šiose pozicijose reikės stiprintis legionieriais.

– Kiek iš viso pinigų turėsite ateinantį sezoną?

– Komandos komplektacijai skiriamų lėšų biudžetas iš esmės nesikeis. Buvome skyrę du milijonus eurų, tad suma bus panaši ir vėl.

Mes pradedame trejų metų etapą. Su dalininkais esame aptarę, kad pirmasis sezonas bus tarsi pasirengimas šuoliui – turime pakelti mūsų lietuvių lygį, įvesti jaunimą, išbandyti jaunus legionierius. 2019–2020 metų sezonas, kuris bus antrasis strategijos sezonas, bus ypač svarbus – jau dabar esame pasirengę per jį didinti komandos komplektacijos biudžetą. Visa tai darome dėl Eurolygos kriterijų – tą sezoną Europos taurės turnyro abu finalininkai iškops į Eurolygą (šį sezoną tik nugalėtojas), be to, Eurolyga yra numačiusi du vardinius kvietimus Europos taurės turnyro komandoms. Realiai 2019–2020 m. sezonas turėtų būti tas, kai mes darysime šuolį į priekį.

Ateityje Eurolyga plėsis, taikant NBA modelį. Kai ateis sprendimų metas, mes turime būti pasirengę.

– Svajojate apie Eurolygą?

– Taip, turime tokią svajonę. Ir turime planą, kaip ją įgyvendinti. Dėl nesutarimų tarp Eurolygos ir FIBA situacija neapibrėžta, bet matyti tendencija, kad ateityje Eurolyga plėsis, taikant NBA modelį. Kai ateis sprendimų metas, mes turime būti pasirengę.

– Koks yra Antano Guogos vaidmuo klube dabar?

– Su Antano pagalba mes išsprendėme daug sudėtingų klausimų formuodami praėjusio sezono biudžetą. Aš dėkoju jam, kad visi jo duoti pažadai įgyvendinti 100 procentų, nors aplinkui buvo kalbama, kad jis taip nepadarys.

Antanas įrodė kitaip ir mes esame jam dėkingi, kad jis buvo su mumis per pokyčių laikotarpį. Taip, tarp mūsų buvo skirtingų nuomonių, taip jis nebėra klubo dalininkas, bet ateityje bendras darbas su juo yra realus.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Darius Gudelis su žmona, Antanas Guoga
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Darius Gudelis su žmona, Antanas Guoga

– Kiek klubo įvaizdžiui yra opi komandos rėmėjo „MG Baltic“ problema, koncerno vadovams figūruojant dideliame politiniame skandale?

– Šis rėmėjas įnešė gana svarų finansinį indėlį prie ankstesnės klubo dalininkų struktūros. Tuo metu buvo pasirašyta dvejų metų sutartis. Mes laikėmės susitarimų ir juos įgyvendinome. Dabar ši sutartis pasibaigė ir mes spręsime dėl ateities pradėdami nuo balto lapo.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Darius Mockus
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Darius Mockus

– Kokių dar bus permainų klubo administracijoje?

– Mus palieka mano pavaduotojas Martynas Purlys. Jo pareigas pasidalins du žmonės, kurie praėjusį sezoną atsidavimu ir idėjomis įrodė, jog gali tai padaryti: tai Julius Sarapinas ir Loreta Stakauskaitė. J.Sarapino dalį komandos vadovo pareigų perims Mantvydas Dabašinskas, kuris dirbo jaunimo klube ir tapo žaidėjų numylėtiniu.

– Ar trenerių štabas, atėjus D.Adomaičiui, irgi keisis?

– Tai yra trenerio pasirinkimas.

– Kokius iššūkius ir tikslus keliate klubui ateinantį sezoną?

– Apie sportinius tikslus – realius, bet maksimalius, dar kiek anksti kalbėti, apie tai dar sėsime ir kalbėsime su nauju treneriu komplektuodami komandą.

Rinkodaros kryptis bus tęsti praėjusį sezoną pradėtus darbus. Praėjusią savaitę pradėta naujo sezono klubo narystės kortelių prekyba sako, kad esame teisingame kelyje. Nors įvedėme kainų kategorijas pagal sėdimas vietas (praėjusį sezoną buvo vienos kainos strategija – 35 eurai sezonui), ir nario kortelių kainos vidurkis yra daugiau kaip 80 eurų – tai reiškia, kad žmonės renkasi patogias vietas, jie nusiteikę ilgam ir geram sezonui. Pardavimų skaičiai džiugina jau po pirmos savaitės. Mūsų darbas yra padaryti taip, kad žmonių nenuviltume.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius