Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 08 10

Savo NBA žvaigždes apšaudęs K.Maksvytis turėjo ir pastabų: „Mintį vyrai suprato“

Europos čempionatui besirengianti Lietuvos krepšinio rinktinė ir toliau neklumpa. Kazys Maksvytis šioje repeticijoje kol kas išlaiko šimtaprocentinį pergalių procentą. Trečiadienio vakarą NBA bokštų pagaliau sulaukusi komanda Kauno „Žalgirio“ arenoje įveikė Suomiją. Trys pergalės iš trijų.
Rungtynių akimirka
Rungtynių akimirka / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Dviem pergalėmis Klaipėdoje ir Alytuje prieš estus pasirengimo ciklą pradėjusi nacionalinė komanda kol kas žygiuoja užtikrintai.

Suomiai prieš kelionę į Lietuvą žadėjo atsakyti fiziškumu, tačiau sunkiąją artileriją pagaliau pasitelkęs K.Maksvytis ir vėl aikštę paliko su skydu, o ne ant jo.

Prieš penkerius metus vienais iš Europos čempionato šeimininkų buvę ir ten vienuoliktą vietą užėmę suomiai šansų neturėjo.

Prieš reiklią ir Eurolygos kovų išlepintą Kauno publiką K.Maksvytis išleido kovinį starto penketuką su Roku Jokubaičiu, Mariumi Grigoniu, Ignu Brazdeikiu, Domantu Saboniu ir Jonu Valančiūnu bei smogė negailėdamas.

J.Valančiūnas galingu dėjimu užbaigė jau pirmą lietuvių ataką ir treneris ramiai susikišo rankas į kelnių kišenes – vaizdas, kaip prieš daugiau nei dešimtmetį, kai Kazio ir Jono tandemas šlavė visus nuo kelio jaunimo Europos ir pasaulio čempionatuose.

Skirtingai nei prieš tris dienas Alytuje, šį kartą 45-erių strategui prakaituoti nereikėjo. Suomiai taip nė karto ir nepirmavo, šeimininkai žaidė ramiai, užtikrintai, kartkartėmis dar kiek nerangiai, bet vis tiek šventė užtikrintą pergalę – 76:61.

„Sacramento Kings“ lyderis D.Sabonis per 24 minutes su 10 taškų, 6 atkovotais kamuoliais ir 3 perdavimais buvo rezultatyviausias nugalėtojų gretose, „New Orleans Pelicans“ vedlys J.Valančiūnas ant parketo praleido tik kiek daugiau nei 15 minučių, bet suspėjo sumesti 8 taškus ir taip pat sugriebė 6 kamuolius.

Sentimentalus JV sugrįžimas pas K.Maksvytį nevirto taškų fejerverku, bet pavyko. Treneris šypsojosi, bet turėjo ir pastabų. Tiek savo ryškiausioms žvaigždėms, tiek visai komandai.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka

„Nebuvo lengva. Turėjome naujų žaidėjų, naujų derinių, jiems reikėjo priprasti. Antra mačo puse esu patenkintas kur kas labiau. Bandėme sustabdyti jų greitas atakas ir apsiginti nuo tritaškių. Turiu komandai priekaištų už tai, kad tinkamai neužbaigėme rungtynių. Atsipalaidavome ir pralaimėjome paskutinį kėlinį. Bendrai esu patenkintas. Manau, kad mačas buvo naudingas“, – rungtynės apibendrino K.Maksvytis.

– Pirmą kartą išbandėte JV ir Domą – tiek kartu, tiek atskirai. Koks įspūdis?

– Turėjome šiek tiek problemų, kai varžovai prieš Joną išleido gerai metantį aukštaūgį. Tam dar nebuvome tinkamai pasiruošę. Bet treniruosimės ir pasiruošim, nes tokius žmones turės ir slovėnai. Puolime abiems jiems irgi stengėmės padėti, nes kaip matėme, tiek Domą, tiek Joną varžovai dvigubino.

Jie bando atrasti vienas kitą, atrasti komandos draugus. Mūsų žaidimo stilius irgi pasikeitė. Bandome dažniau kamuolių įvesti po krepšiu. Bendrai, jų debiutas neblogas. Tikiu, kad ateityje viskas bus tik geriau.

Reikia pripažinti, kad dabar mūsų išsidėstymas gerokai keičiasi. Anksčiau turėjome keturis žmones atsitraukusius su vienu po krepšiu. Dabar yra kitaip. Dar nesam tam visiškai pasiruošę, bet mintį vyrai suprato. Manau, kad kitose rungtynėse „pridėsim“ ir viskas bus gerai. Žinoma, buvo ir klaidų, tačiau reakcija man patiko.

– Startinis penketas atrodė labai galingai...

– Kas liečia fiziškumą, tai yra labai geras penketukas. Visgi turime dar ir klausimų. Svarstome, galbūt prie Jono ir Domo išleist geriau pataikančius žaidėjus, kad jie išplėstų aikštelę. O gal kaip tik išlaikyt fiziškumą po krepšiu. Kontrolinės rungtynės tam ir yra, bet starto penketas man patiko. Su juo laimėjome ir pirmą, ir trečią kėlinius – tada, kai šie penki žaidėjai ir žaidė.

– Kiek jūsų repeticijas apsunkina tai, kad varžovai žaidžia ne pačia stipriausia sudėtimi?

– Suomiai kontrolinėse rungtynėse turėjo rimtus priešininkus, gerai žaidė. Lygiai taip pat stiprių oponentų pasirengimo cikle norėtųsi ir mums. Kažkiek gerai, kad šį kartą jie žaidė netradiciniais penketais, taigi ir mes turėjome reaguoti. Mums buvo net neparankiau, kai jie žaidė su mobiliais aukštaūgiais. Iš kito pusės, mes dar turime laiko pasiruošti. Norisi, kad žaistume vis su stipresniais ir stipresniais varžovais – tam, kad įsivertintume savo lygį.

Lietuvos rinktinės vyriausieji treneriai kontrolinėse rungtynėse prieš Europos čempionatus (1995–2022):
1. Kazys Maksvytis 3 pergalės – 0 pralaimėjimų (100 proc.)
2. Vladas Garastas 5-1 (83 proc.)
3. Jonas Kazlauskas 36-14 (72 proc.)
4. Antanas Sireika 18-9 (67 proc.)
5. Valdemaras Chomičius* 6-3 (67 proc.)
6. Ramūnas Butautas** 16-11 (59 proc.)
7. Kęstutis Kemzūra 4-5 (44 proc.)
8. Dainius Adomaitis 4-5 (44 proc.)

*Valdemaras Chomičius vadovavo komandai 2005 m. devyneriose draugiškose rungtynėse, nors rinktinės vyriausiasis treneris oficialiai tuo metu buvo Antanas Sireika.
**Ramūnas Butautas vadovavo komandai ir 2005 m. ketveriose draugiškose rungtynėse, nors rinktinės vyriausiasis treneris oficialiai tuo metu buvo Antanas Sireika.
Lietuvos rinktinė prieš Europos čempionatus
Metai Kontrolinės rungtynės Pergalės-pralaimėjimai Pergalių proc. Treneris Vieta EČ
1995 6 5-1 83 proc. Vladas Garastas 2
1997 9 6-3 67 proc. Jonas Kazlauskas 6
1999 8 6-2 75 proc. Jonas Kazlauskas 5
2001 11 6-5 54 proc. Jonas Kazlauskas 9-12
2003 11 9-2 81 proc. Antanas Sireika 1
2005 29 18-11 62 proc. Antanas Sireika 5
2007 10 5-5 50 proc. Ramūnas Butautas 3
2009 13 8-5 62 proc. Ramūnas Butautas 12
2011 9 4-5 44 proc. Kęstutis Kemzūra 5
2013 12 11-1 92 proc. Jonas Kazlauskas 2
2015 10 7-3 70 proc. Jonas Kazlauskas 2
2017 9 4-5 44 proc. Dainius Adomaitis 9
2022 3 3-0 100 proc. Kazys Maksvytis ?

– Kol kas labai solidžiai atrodo Martynas Echodas. Ar jis pirmauja konkurencinėje kovoje tarp tų krepšininkų, kurie dar nėra garantuoti dėl savo vietos dvyliktuke?

– Jis žaidžia gerai, daug energijos, gerai kovoja dėl kamuolių. Galbūt iš tos energijos kvailai keliose situacijose prasižengė. Bet su juo mes galime įvairiai žaisti gynyboje. Kol kas jis tikrai gerai įsipaišo.

– Įžaidėjo pozicijoje išbandėte Tomą Dimšą. Kokį įspūdį jis paliko tame amplua?

– Visi supranta, kad į čempionatą mes turime vežtis arba tris įžaidėjus, arba du įžaidėjus ir vieną gynėją, kuris gali žaisti per dvi pozicijas. Tokia mintis ir buvo. Mes jį pabandėme, o tuo metu dar ir turėjome keistis ginamaisiais. Tomas tam puikiai tiko, nes yra aukštas, gerai spaudė kamuolį, gerai gynėsi prieš savo oponentą. Laikinai šioje pozicijoje Tomas gali pažaisti.

– Kokį įspūdį paliko Eigirdas Žukauskas?

– Šį kartą tikrai pasirodė neblogai. Iš tų „negarantuotų“ žaidėjų jis irgi yra tarp tų, kurie žaidžia stabiliausiai. Praeitame mače irgi atrodė gerai. Teko jį treniruoti, žinau, kad jis gali žaisti keliose pozicijose.

– Kaip keisis dvyliktukas ketvirtadienio mače su suomiais?

– Pasikeitimų tikrai bus, bet kol kas negaliu pasakyti, kokie jie. 8-9 žmonės liks tie patys, kiti pasikeis.

– Ar esate pagalvojęs, kada kandidatų sąrašas bus sutrumpintas?

– Manau, kad po kito mačo su suomiais sąrašas sutrumpės. Bet bandysime turėti apie keturiolika žaidėjų, kad galėtų vykti normalus treniruočių procesas.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka

Ketvirtadienį lietuviai su suomiais dar kartą susitiks Vilniuje. Panašu, kad šiame mače ir vėl neišvysime Mindaugo Kuzminsko.

„Tiek Mindaugas, tiek mes kiek perdegėme. Vakar jis pabandė sugrįžti į rikiuotę, nesilaikydamas protokolo, pora dienų anksčiau. Vėl pajuto kojos skausmus. Noras didelis, bet kol kas jis negali. Tikiuosi, greitai išsikapstys, bet dabar jau neskubėsime ir sulauksime“, – kalbėjo K.Maksvytis.

Prieš šį Europos čempionatą lietuviai planuoja sužaisti septynis draugiškus susitikimus bei dvi atrankos rungtynes į kitąmet vyksiantį pasaulio čempionatą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius