Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 09 11

Septyni lietuviai Eurolygos užsienio klubuose – L.Kleizos akimis: kas jų laukia?

Artėjantį sezoną Eurolygos užsienio klubuose rungtyniaus net septyni krepšininkai iš Lietuvos. Tai didžiausias skaičius nuo 2014-ųjų metų, kai stipriausiame Senojo žemyno turnyre valgydami legionieriaus duoną kovėsi dešimt lietuvių. 2016-aisiais šis skaičius buvo nukritęs vos iki dviejų, o pernai siekė keturis. 15min laidoje „PIKENROLAS“ – Lino Kleizos mintys apie kiekvieną iš šių septynių krepšininkų.

Eurolygos sezonas startuos jau už trijų savaičių, o jame sirgaliai iš Lietuvos galės išvysti ne vieną puikiai pažįstamą veidą. Ir kalbant ne tik apie Kauno „Žalgirį“.

Marius Grigonis (Maskvos CSKA), Rokas Jokubaitis („Barcelona“), Artūras Gudaitis ir Mindaugas Kuzminskas (abu – Sankt Peterburgo „Zenit“), Rokas Giedraitis ir Tadas Sedekerskis (abu – Vitorijos „Baskonia“) ir Donatas Motiejūnas („Monaco“) – šie krepšininkai 2021–2022 metų sezone bent po kartą išbėgs Nemuno saloje, bet turėdami legionieriaus statusus.

15min laidoje „PIKENROLAS“ vedėjas Rokas Pakėnas ir buvęs krepšininkas Linas Kleiza aptarė kiekvieno šių lietuvių situacijas ir perspektyvas.

cskabasket.com nuotr./Marius Grigonis
cskabasket.com nuotr./Marius Grigonis

Fantastiškas trečiasis sezonas Kauno „Žalgirio“ ekipoje Mariui Grigoniui nukalė įspūdingą Maskvos CSKA kontraktą. 15min žiniomis, 27-erių krepšininkas tapo brangiausiai apmokamu lietuviu Europoje, kuris per trejus metus Rusijos sostinėje susižers net 4 milijonus eurų.

„Įdomu, kaip Maskvoje seksis Mariui Grigoniui. Visada sakau, kad negali savęs laikyti labai geru žaidėju, kai dar nesužaidei labai geroje komandoje ir pačiu aukščiausiu lygiu. Tai nėra nieko prieš „Žalgirį“, bet iš 10 milijono eurų biudžeto klubo Marius perėjo į 40. Jei tokioje komandoje bus lyderiu, tuomet bus galima jį vertinti kaip vieną geriausių žaidėjų Lietuvoje, – kalbėjo L.Kleiza. – Bus labai įdomu, kaip Mariui seksis prisitaikyti. Jis turi savybes, kurios turėtų jam leisti būti geru legionieriumi. Jis nėra specifinis žaidėjas, koks yra Edgaras Ulanovas. Ką tu su juo darysi? Jį reikia išnaudoti, vis kišti kamuolį į baudos aikštelę, o Marius gali pats save išnaudoti, žaisti gynyboje, pataikyti tritaškį. Jis gali kurti žaidimą. Jis nėra ribotas žaidėjas. Galvoju, kad CSKA komandoje jam viskas bus gerai. CSKA sudėtis atrodo gerai. Jie gerai padirbėjo, bet pinigų turi, tad tai nėra sudėtinga.“

Praėjusį sezoną „Žalgiryje“ M.Grigonis rinko po 13,4 taško (50,6 proc. dvit., 45,6 proc. trit., 94,4 proc. baud.), atkovojo po 2,1 kamuolio ir atliko po 3,3 rezultatyvaus perdavimo.

Puolime jis buvo puikus, bet susilaukdavo kritikos dėl indėlio gynyboje.

„Mariaus gynyba priklauso nuo trenerio. Jį reikia stumti ir stumti. Bet jis gali gerai gintis. Prie Šaro jis gynėsi gerai. Praėjusį sezoną Marius daugiau žaidė puolime. Vaidmuo CSKA priklausys nuo trenerio. Jei žaidėjas yra orientuotas į puolimą, jį nuolatos reikia raginti gintis“, – akcentavo L.Kleiza.

Aleksejus Švedas, Willas Clyburnas, Tornikė Šengelija, Nikola Milutinovas – ar M.Grigonis šioje žvaigždžių kompanijoje nepasitrauks į antrąjį planą?

„Nemanau, kad Mariaus taškų vidurkis CSKA bus dviženklis. Aišku, kai aplink yra tiek gerų žaidėjų, žaisti bus lengviau, nes jie nuo tavęs nuima dėmesį. Bet vaidmuo sumažės. Nebus taip, kaip „Žalgiryje“, kad nepataikai ar klysti, bet žinai, jog vis tiek žaisi ir jausiesi patogiai, nes niekas tau nekvėpuoja į nugarą. „Žalgiryje“ nebuvo žaidėjų, kurie galėjo jį pakeisti. Kai gali žaisti tiek, kiek nori, viskas atrodo kitaip. Bet geroje komandoje, kaip CSKA, bus kitaip. Jei nesiseks, eisi pasėdėti ant suolo“, – sakė L.Kleiza.

„Barcelona“ klubo nuotr./Rokas Jokubaitis
„Barcelona“ klubo nuotr./Rokas Jokubaitis

Pirmosios legionieriaus duonos ragauti į Barseloną pas Šarūną Jasikevičių išvyko 20-metis 193 cm ūgio Lietuvos krepšinio deimantas Rokas Jokubaitis.

„Jis žinojo, kur eina. Nuėjo pas labai reiklų trenerį. Šaras tikrai išspaus rezultatą. Aišku, jaunam krepšininkui reikia žaisti, o kiek ir kur jis žais, matysime. Spaudimas bus didelis, o eilėje laukia ir kiti gynėjai. Nebus kaip „Žalgiryje“, kuriame Rokas turėjo didelį vaidmenį Eurolygoje. Barselonoje žais, jei seksis. Jei ne, tai ne, – sakė L.Kleiza. – Man patinka, jog Rokas nuėjo į „Barceloną“. Jis persikėlė į geriausią komandą, kuri turi vienus didžiausių šansų laimėti Eurolygoje. Jis parodė, kad jo motyvacija yra žymiai aukštesnė. Jis nori laimėti ir nori iššūkių. Tai labai sveikintina jaunam žaidėjui. Man patinka, kad jis tobulėjimui pasirinko tokį kelią.“

Be R.Jokubaičio, „Barcelona“ gynėjų liniją artėjantį sezoną sudarys Nickas Calathesas, Cory Higginsas, Nicolas Laprovittola ir Kyle'as Kuricas.

„Įdomu, kaip Nicolui Laprovittolai eisis su Šaru. Jis ganėtinai laukinis žaidėjas. Mėgsta laisvai žaisti, mesti. Ir gyvenime yra atsipalaidavęs. Įdomu, kaip jis pritaps prie griežtos Šaro sistemos, kur viskas turi vykti pagal planą. Nicolas yra atsipūtęs, toks jo būdas, todėl labai įdomu, kaip jam seksis Barselonoje. Rokas gali jį nukonkuruoti, visko gali būti. Šansų jis tikrai gaus tą padaryti“, – įžvalgomis dalijosi buvęs rinktinės vedlys.

Šią vasarą R.Jokubaitis išpildė ir kitą nedidelę svajonę, kai NBA naujokų biržoje 34-uoju šaukimu jį pasirinko „New York Knicks“ klubas. Kada šį lietuvį, kuris su „Barcelona“ sudarė garantuotą ketverių metų sutartį, išvysime NBA?

„Ar jis bus NBA, ar nebus, tai priklauso nuo paties Roko. Ar jis gali būti NBA? Faktas. Šiais laikais neaišku, kas gali ar negali būti NBA. Tai priklauso nuo vaidmens komandoje. Rokas turi talento. Jis turi tokį paslėptą atletiškumą. Jis patobulės per šį sezoną Barselonoje ir dėl trenerio, ir dėl komandos. Visos galimybės prieš Roko akis, o ar ateityje bus NBA, tai priklausys nuo žaidimo, pastangų, susitelkimo darbui, taip pat ar pavyks išvengti traumų“, – dėstė L.Kleiza.

VTB-League.com nuotr./Mindaugas Kuzminskas ir Artūras Gudaitis
VTB-League.com nuotr./Mindaugas Kuzminskas ir Artūras Gudaitis

Mindaugas Kuzminskas (31 metai, 206 cm) ir Artūras Gudaitis (28 metai, 208 cm) vėl sujungė jėgas. Šis duetas prieš trejus metus žaidė Milane „Olimpia“ komandoje, o artėjantį sezoną juos matysime Sankt Peterburgo „Zenit“.

Abu žaidėjus puikiai pažįsta L.Kleiza. Su M.Kuzminsku jis žaidė Lietuvos rinktinėje, o su A.Gudaičiu dirbo Vilniaus „Ryte“. Būtent Linas šį vidurio puolėją 2017-aisiais pardavė Milano klubui.

„Tai buvo vienas sėkmingiausių pardavimų. Pradžioje sakiau, jog niekaip jo neparduosime. Net nėjome į kalbas. Kai einu į derybas, negaliu sakyti, jog parduosiu. Nors pradžioje Artūro norėjo ir kitos komandos, pavyzdžiui, „Valencia“. Ir pinigai kiti buvo, tai yra nepalyginsi su tuo, ką vėliau sumokėjo Milanas. Artūras pats norėjo išvažiuoti, skambinėjo ir sakė, jog nežais. Visas žaidimas buvo pakelti jo kainą ir gauti kuo didesnę išpirką. Kaip „Rytui“, ji buvo kosminio dydžio (15min žiniomis, apie 350 tūkst. eurų). Aišku, kad nelaikysime žaidėjo, kuris yra pasiryžęs išvažiuoti į Eurolygą. Mes bandėme iš situacijos išspausti maksimumą. Juk nesakysime iš karto, kad parduodame ir imkite. Ne, mes turėjome eiti į konfliktą ir su agentais, ir žaidėju. Tuomet Milanas užkėlė pasiūlymą. Galiausiai atsirado toks pasiūlymas, kurio negalėjome atsisakyti. Kiek žinau, tai antra pagal dydį išpirka „Ryto“ istorijoje po Jono Valančiūno“, – 2017-ųjų vasaros įvykius prisiminė L.Kleiza.

VIDEO: PIKENROLAS: Linas Kleiza – apie lietuvius NBA, Eurolygoje ir Europos taurėje

Praėjusį sezoną Eurolygoje A.Gudaitis rinko po 9,7 taško, 4 atkovotus kamuolius ir 12,8 naudingumo balo. Tiesa, šalia savęs jis nebeturės įžaidėjo Kevino Pangoso, kuris pateko į pirmąją simbolinę Eurolygos sezono komandą. Komandos vadžios patikėtos Europoje dar niekada nežaidusiam Shabazzui Napier (30 metų, 185 cm).

„Manau, kad daug šiuolaikinių centrų gyvena iš įžaidėjų. Tu turi turėti gerą atakų organizatorių. Kuris centras Europoje yra dominuojantis baudos aikštelėje, kuriam įmesi kamuolį, o jis rinks taškus? – retoriškai klausė L.Kleiza. – „Zenit“ turi gerą trenerį ir gerus žaidėjus. Artūras ten turės vaidmenį. Man patiko, kaip jis žaidė pernai. Jis turi atletiškumo ir gali pasiginti. Bus įdomu stebėti. Aš sergu už lietuvius, smagu, kai jų Eurolygoje yra daugiau, o ir žaidžia gerose komandose.“

Ar A.Gudaitis dar gali patekti į NBA?

„Nemanau. Jam jau 28-eri, o tokių centrų nelabai reikia NBA. Jis tikras vidurio puolėjas, nežinau, ar NBA eina į tą pusę. Jis gauna gerus pinigus, žaidžia geroje komandoje, manau, kad NBA jam yra kiek per sudėtinga misija“, – sakė L.Kleiza.

Dešimtąjį sezoną Eurolygoje pasitinka M.Kuzminskas, atvykstantis iš kitos Rusijos ekipos Krasnodaro „Lokomotiv“. Solidus sezonas VTB Jungtinėje lygoje ir Europos taurėje sugrąžino Mindaugą į Eurolygą.

„Įdomu, kaip seksis Mindaugui. Jį aikštelėje reikia išnaudoti specifiškai, nes jis nėra ketvirtas numeris. Šioje pozicijoje jam žaisti yra labai problematiška. Gynyboje prieš gerą ketvirtą numerį jam šansų nėra. Tiesiog fiziškumo per daug ir kovojant dėl kamuolių, ir bandant apsiginti. Puolime atrodo, jog Mindaugas gali būti geras aikštelę išplečiantis ketvirtis numeris, bet kol kas, kiek matėme, jam tai nelabai pavyksta. Jis geriausiai atrodo trečioje pozicijoje“, – sakė L.Kleiza.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Rokas Giedraitis ir Tadas Sedekerskis
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Rokas Giedraitis ir Tadas Sedekerskis

Artėjantį sezoną ir toliau matysime du lietuvius su Vitorijos „Baskonia“ marškinėliais – Roką Giedraitį (29 metai, 201 cm) ir Tadą Sedekerskį (23 metai, 204 cm).

Pirmąjį krepšininką puikiai pažįsta L.Kleiza, kuriam su R.Giedraičiu teko dirbti Vilniaus „Ryte“ ir iš arti matyti snaiperio persikėlimą į Berlyno ALBA.

Nors sostinės klubas neteko vieno pagrindinių žaidėjų, tačiau vis tiek laimėjo Karaliaus Mindaugo taurę, o Europos taurės ketvirtfinalio serijoje prieš „Valencia“ lūžo tik dėl Chriso Kramerio traumos.

„Roką išpirko, jis dar turėjo sutartį su „Rytu“, – prisiminė L.Kleiza. – Jis norėjo išeiti. Bandėme išlaikyti, nes Rokas būtų mums labai padėjęs. Jei būtume jį turėję, sezonas būtų dar geresnis. Sveikinimai „Ryto“ vyrams, nes tą sezoną jie labai ilgai žaidė be pinigų. Lengva žaisti, kai tau moka pinigus (juokiasi). Tą sezoną išlaikyti komandą visiems buvo nepaprastai sudėtingas uždavinys. Buvo padarytos labai didelės klaidos formuojant biudžetą.“

R.Giedraitis praėjusią vasarą sudarė trejų metų sutartį su Vitorijos klubu, jau pirmajame sezone pademonstravęs, kad baskai pinigų į balą neišmetė. Eurolygos turnyre tauragiškis fiksavo po 12,9 taško (40 proc. trit.) ir atkovojo po 3 kamuolius.

Šią vasarą lietuvis vėl sulaukė dėmesio iš NBA klubų, tačiau garantuotos sutarties ir vaidmens nebuvo, tad nutarė likti „Baskonia“ gretose.

„Viskas su Roko žaidimu yra labai aišku. Bus įdomu stebėti, kaip jis keisis, kai Rokas peržengs 30 metų ribą. Kaip kalbėjo skautai, kas bus, kai Rokas su amžiumi sulėtės? Jis yra greito puolimo žaidėjas – meta tritaškį, bėga. „Baskonia“ yra ideali komanda, nes ten visada propaguojamas toks žaidimas. Alecas Petersas negalėjo pažaisti CSKA ir „Anadolu Efes“, bet Vitorijoje turėjo labai gerą sezoną. Jie visada meta daug metimų, o žaidime yra daug laisvės. Vitorijoje daug kas turi karjeros metus, jei kalbėtume apie puolimą. Toks yra „Baskonia“ stilius“, – dėstė L.Kleiza.

Jei R.Giedraičio žaidimo braižas ir situacija Vitorijoje klausimų nekelia, tad dėl T.Sedekerskio L.Kleiza nėra toks tikras. Įspūdingų duomenų lietuvis praėjusį sezoną atsiskleidė, tačiau į Lietuvos rinktinės dvyliktuką nepateko.

„PIKENROLO“ laidoje L.Kleiza akcentavo pasyvų T.Sedekerskio žaidimą puolime, kurį atspindi 3,5 taško vidurkis Eurolygoje.

„Kitas „Baskonia“ lietuvis T.Sedekerskis yra „x faktorius“ ir klaustukas, – sakė ilgametis Lietuvos rinktinės lyderis. – Tadas turi potencialo tapti žymiai geresniu žaidėju, nei buvo ligi šiol. Man nepatinka jo pasyvumas. Jis turi tokius duomenis, bet yra tik vaidmens žaidėjas. Jei jis neturėtų talento, aš nieko nesakyčiau. Bet man nepatinka pasyvumas, kurį jis demonstruoja puolime. Tikiuosi, kad tai dar galima perlaužti. Jis dabar prisiėmęs vaidmenį gynyboje, puolime kartais kažką laisvas pataiko, bet su tokiu talentu iš Tado norėtųsi žymiai daugiau. Jis prieš pora sezonų „Neptūne“ turėjo rinkti po 15 taškų mažiausiai, jei būtų save išnaudojęs taip, kaip turėjo išnaudoti. Vien tik dėl to sakau, jog jis gali žymiai daugiau. „Baskonia“ klube žaidėjai atsiskleidžia, tai gal Tadas šį sezoną žengs žingsnį į priekį.“

„AS Monaco“ klubo nuotr./Donatas Motiejūnas
„AS Monaco“ klubo nuotr./Donatas Motiejūnas

Lietuvių sąrašą užsienio Eurolygos klubuose uždaro Donatas Motiejūnas. Netrukus 31-ąjį gimtadienį minėsiantis 213 cm ūgio vidurio puolėjas sukirto rankomis su „Monaco“ ir į Eurolygą grįžta po devynerių metų pertraukos.

„Donatą bus įdomu stebėti. Visi žinome, jog jis yra talentingas žaidėjas. Savo laiku turėjo ir atletiškumą, kurį atėmė traumos. Dabar jis yra tikras vidurio puolėjas. Ką matėme Lietuvos rinktinėje, nemanau, kad tai yra tikras D.Motiejūno veidas. Jis prieš langą nebuvo žaidęs ir neatvyko visiškai pasiruošęs. Gynyboje tikrai turėjo problemų, – kalbėjo L.Kleiza. – Mobilumas kažkiek dingęs, bet jis krepšinį moka žaisti. Talento turi daug – didelis žmogus, kuris gali atlikti ir perdavimą. Komanda nėra gera, bet jis turės daug laiko pasireikšti. Visiems bus įdomu pažiūrėti, koks yra tikras D.Motiejūno lygis, kadangi jau daug metų nematėme jo Eurolygoje.“

Pastaruosius ketverius metus D.Motiejūnas rungtyniavo mažą populiarumą Lietuvoje turinčioje Kinijos lygoje. Tačiau COVID-19 pandemijos metu vartai į šią Azijos šalį legionieriams užsidarė.

„Aš jam linkiu didelės sėkmės. Tikiuosi, kad parodys save ir užtildys kritikus. Reikia suprasti, kad jis nebėra tas pats žaidėjas, kuris praeityje šokinėdavo ir dėliodavo. Bet jis labai protingas žaidėjas, galintis atlikti perdavimą. Bus įdomu pamatyti skirtumą tarp Kinijos ir Eurolygos“, – mintimis dalijosi L.Kleiza.

Pasak Tomo Langvinio, D.Motiejūnas „Monaco“ klube uždirbs 800 tūkstančių eurų. Tai gerokai daugiau nei brangiausias praėjusio sezono Prancūzijos pirmenybių žaidėjas Guerschonas Yabusele (Vilerbano ASVEL), kurio metinis atlyginimas siekė 300 tūkstančių eurų.

„Nežinau, ar jis eidamas į „Monaco“ žiūrėjo į pinigus. Negalvoju, kad jis tiek uždirbs, manau, kad gaus žymiai mažiau. Jei „Monaco“ tiek sumokėjo, tai Donatas bus brangiausias visų laikų Prancūzijos lygos žaidėjas, – sakė L.Kleiza. – Nemanau, kad pasiūlymų buvo daug. Taip pat nemanau, kad pinigai buvo lemiamas veiksnys. Jis nori grįžti ir turėti svarbų vaidmenį. Jei sužais gerą sezoną, tuomet išeis į gerą komandą ir kitą sezoną gaus pinigų. Galvoju, kad einant į „Monaco“ vaidmuo buvo svarbiausias.“

Visas 15min laidos „PIKENROLAS“ epizodas su Linu Kleiza:

VIDEO: PIKENROLAS: Linas Kleiza – apie lietuvius NBA, Eurolygoje ir Europos taurėje

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius