-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 07 26

Sidabrinės komandos lyderis – apie 38 taškų šoką ir vaidmenį „Lietkabelyje“

Mantas Rubštavičius su komandos draugais pademonstravo savitą liaudies šokį, grįžęs iš Europos jaunimo krepšinio čempionato su sidabro medaliais ant kaklo. Tai, kaip 20-metis krepšininkas žaidė Juodkalnijoje, irgi galima vadinti šokiu.
Mantas Rubštavičius
Mantas Rubštavičius / Pauliaus Peleckio / BNS nuotr.

Lietuvos jaunimo (iki 20 metų) rinktinė nustebino daug krepšinio mėgėjų, kai pasileido per keturių pergalių seriją, kai labiausiai to reikėjo, ir užkopė ant sidabrinės pakylos Europos jaunimo krepšinio čempionate Podgoricoje.

Rinktinės lyderio naštą ant savo pečių su malonumu užsikrovęs Mantas Rubštavičius sugebėjo atsiskleisti po traumomis paženklinto sezono.

Kauno „Žalgirio-2“ komandai po 10,1 taško NKL pirmenybėse rinkęs metikas pernai pasaulio jaunimo čempionate dar buvo Ąžuolo Tubelio šešėlyje, bet dabar Juodkalnijoje pražydo ryškiausiomis spalvomis.

20-metis 198 cm ūgio panevėžietis tapo rezultatyviausiu Europos čempionato žaidėju, rinkusiu po 19,7 taško.

Jis buvo išrinktas į geriausių turnyro žaidėjų penketą, tapęs ir naudingiausiai bei daugiausiai kamuolių atkovojusiu mūsų komandos krepšininku.

Geriausias savo rungtynes M.Rubštavičius sužaidė ketvirtfinalyje, kai padėjo lietuviams nukauti vienus iš turnyro favoritų prancūzus – Lietuvos komandos lyderis į jų krepšį įmetė net 38 taškus, surengė visų laikų rezultatyviausią pasirodymą per mūsų šalies U20 rinktinių istoriją, be to, pralenkė tokias žvaigždes kaip Arvydą Macijauską (37 taškai 2000 m.), Liną Kleizą (36 taškai 2004 m.) ir Martyną Pocių (34 taškai 2006 m.).

Šią vasarą „Žalgirio“ klubo paskolintas Panevėžio „Lietkabeliui“ gynėjas turėtų su nauju pasitikėjimo užtaisu keliauti per tik prasidedančią karjerą vyrų krepšinyje.

– Kaip emocijos, Mantai? – per krepšininkų sutiktuves Vilniaus oro uoste buvo paklaustas M.Rubštavičius.

– Dabar sunku net žodžius parinkti – tiek daug kamerų, bene pirmą kartą taip. Pačios geriausios emocijos – su šia komanda nuveikėme labai daug. Aišku, gal pritrūko paskutinio laimėto mačo, bet aš didžiuojuosi šia komanda – tai buvo pats geriausias drauge praleistas laikas.

VIDEO: Lietuvos jaunimo rinktinės šokis

– Komandoje matosi ypač gera atmosfera, kas padėjo ją suformuoti?

– Mūsų komandai daug dalykų nutiko – su lėktuvu neišskridome (rengiantis čempionatui Lietuvos rinktinė po kontrolinių rungtynių turėjo grįžti namo į Lietuvą, bet susijaukus skrydžiams pakeitė planus ir vyko tiesiai į Podgoricą, – red.), važiavome 15 valandų autobusu. Maži dalykai mus suklijavo ir labai prisidėjo prie to, kas nutiko.

– Pačiam praėjęs sezonas buvo sudėtingas dėl traumų. Kaip pavyko persilaužti ir taip sužibėti šiame turnyre?

– Pirmiausia norėčiau padėkoti trenerių štabui ir savo komandos draugams – be jų nieko nebūčiau padaręs. Treneriai manimi patikėjo, aš pagavau gerą sportinę formą ir taip nuvažiavau toliau per visą čempionatą.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Lietuvos U20 vaikinų rinktinės sutikimas oro uoste
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Lietuvos U20 vaikinų rinktinės sutikimas oro uoste

– Kaip jus paveikė tai, kad ši komanda jautė daug kritikos čempionato pradžioje?

– Po dviejų pralaimėjimų tikrai jautėme, kad kai kurie žmonės mumis nebetiki. Bet komandos viduje giliai žinojome, kad galime nužygiuoti toli.

– Kiek jums pačiam pavyko įsibėgėti po kelių pirmųjų gerų rungtynių – matėme, kad šiame turnyre neturėjote daug sau lygių?

– Gera pradžia man davė teigiamą impulsą. Ir tikrai visą čempionatą žaidžiau kaip ant sparnų. Galiu paminėti darsyk, kad prie to daug prisidėjo komanda.

VIDEO: Lietuvos jaunimo rinktinės šūkis

– Nebuvote nustebęs, kai suvertėte 38 taškus į prancūzų krepšį?

– Buvo didelis šokas, negalėjau užmigti visą naktį.

– Tai pirmas kartas istorijoje, kai lietuvis tapo rezultatyviausiu čempionato žaidėju, buvote išrinktas į geriausių žaidėjų penketą, be to, jus sveikindamas ranką spaudė Nikola Pekovičius. Taip pat kai kas pradėjo lyginti su Arvydo Macijausko ar Martyno Pociaus pasirodymais. Jautėte didelį dėmesį?

– Šiuo metu pajutau. Gavau daug žinučių, daug sveikinimų – tikrai beprotiška savaitė, net sunku apibūdinti tai, kas įvyko.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Lietuvos U20 vaikinų rinktinės sutikimas oro uoste
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Lietuvos U20 vaikinų rinktinės sutikimas oro uoste

– Kokį įspūdį paliko čempionato naudingiausiu žaidėju tapęs Ispanijos rinktinės lyderis Juanas Nunezas?

– Nuostabus žaidėjas. Plastika, driblingas, turi viską, ko reikia geram žaidėjui.

– Kaip veikė tai, kad prieš čempionatą sužinojote, kad kitą sezoną žaisite „Lietkabelyje“?

– Tai prisidėjo, kad galėjau žaisti savo žaidimą. Pasirašiau kontraktą prieš čempionatą, žinojau, kur žaisiu, vadinasi, nereikėjo nieko įrodinėti.

FIBA.com nuotr./Augustas Marčiulionis ir Mantas Rubštavičius
FIBA.com nuotr./Augustas Marčiulionis ir Mantas Rubštavičius

– Ar teko aptarti savo vaidmenį su Nenadu Čenaku?

– Šiaip pažįstu šį trenerį, nes kai buvau 16 metų, mano pats pirmasis sezonas buvo „Lietkabelyje“.

Taip, su treneriu kalbėjome apie vaidmenį. Jis sakė, kad gausiu minučių, bet tai priklausys nuo mano žaidimo, kaip dirbsiu gynyboje. Nėra paslaptis, kad pas N.Čanaką labai svarbi gynyba, tad stengsiuosi parodyti, kad galiu.

Suprasti akimirksniu

  • Lietuvos rinktinės lyderiai:
  • Rezultatyviausi: Mantas Rubštavičius (Žaidė „Žalgiris-2“, paskolintas į „Lietkabelį“) – po 19,7 taško, Augustas Marčiulionis („Sain Mary's Gaels“, NCAA) – 9,1 taško, Dominykas Stenionis (Kėdainių „Nevėžis“) – 8,1, Dovydas Butka (Kauno „Žalgiris“-2) – 8, Jokūbas Rubinas (Vilniaus „Perlas-Energija“) – 6,6 taško;
  • Daugiausiai kamuolių atkovojo: M.Rubštavičius – 4,4, Ugnius Jaruševičius („Bakersfield“, NCAA) – 4, Tadas Budrys (Palangos „Kuršiai“) – 3,7;
  • Daugiausiai rezultatyvių perdavimų: A.Marčiulionis – po 4,9, D.Stenionis – po 3,1, J.Rubinas – 1,9;
  • Naudingiausi: A.Rubštavičius – 17,3 balo, A.Marčiulionis – 11,3, U.Jaruševičius – 8,1.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius