-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2018 08 02

Skauto žvilgsnis: ką Vilniaus „Rytui“ duos paslaptingasis naujokas?

Vilniaus „Rytas“ įsigijo kol kas paslaptingiausią naujoką šią vasarą. 22-ejų gynėjas Mattas Farrellas atvyksta iš Notr Damo universiteto ir yra nepažįstamas Europos krepšinio gerbėjams. Amerikietis per vienerias NCAA rungtynes yra pataikęs net 10 tritaškių, bet 24sek skautas Julius atskleidė daugiau „Ryto“ naujoko savybių.
Mattas Farrellas
Mattas Farrellas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Stiprybės

Tikras šiuolaikinis nesavanaudiškas combo gynėjas, kuris pirmiausia ieško progos susikurti metimą sau, bet tuo pačiu labai gerai skaito įvykius aikštelėje, jaučia komandinį žaidimo ritmą, pajėgus sukurti situacijas komandos draugams ir pasižymi puikiu aikštės matymu atliekant labai staigius ir savalaikius perdavimus ir kaire, ir dešine ranka.

Aukštos klasės snaiperis. Kamuolio išmetimo technika labai staigi, bet efektyvi. Neturi daug problemų susikurti sau metimo iš niekur. Daugumą metimų atlieka aukštai pašokęs. Pataikyti sugeba praktiškai iš visur – neribotas nuotolis.

VIDEO: 10 M.Farrello tritaškių

Puikus metikas iš vietos. Visas rungtynes tūnojęs šešėlyje arba įkritęs į duobę, vėliau tose pačiose rungtynėse sugeba susprogti ir pataikyti savo metimus svarbiausiomis akimirkomis. Turi vadinamąjį žudiko instinktą. Aikštėje nedvejoja, pasitiki savimi.

Nors nėra labai atletiškas, pasižymi greičiu, staigumu ir tvirtu kūnu. Po savo ar komandos draugo atkovoto kamuolio gynyboje, žaibiškai pereina su driblingu į greitą puolimą, taip sukurdamas didelį spaudimą priešininkų gynybai.

Retai atlieka kvailus ir neapgalvotus sprendimus perduodant kamuolį, turi neblogus kamuolio valdymo įgūdžius ir saugų driblingą.

Pasižymi lyderio savybėmis, nepailstančiu motoru ir energija visų rungtynių metu. Galima susidaryti įspūdį, kad labai mėgaujasi žaidimu, procesu ir buvimu aikštėje.

M.Farrello statistika NCAA
Sezonas Min. Pataikymo % Trit.% Baud.% Kam. Perd. Per.k. Kl. Tšk.
2017-18 35,8 41 37,7 81,6 2,4 5,5 1 2,4 16,3
2016-17 34,4 44,8 42 79,4 2 5,4 1,4 2,5 14,1
2015-16 13,4 36,5 32,4 88,2 0,8 1,6 0,2 0,6 2,6
2014-15 4,1 23,1 16,7 87,5 0,4 0,5 0,1 0,2 0,9

Silpnybės

Nesunku pastebėti, kad gynyboje dažnai trūksta koncentracijos stokos ir kartais tiesiog linkęs užmigti.

Turi sunkumų surandant ir atitveriant savo priešininką gynyboje.

Dengdamas žmogų be kamuolio, mėgsta atsukti nugarą į kamuolį.

Atlieka gan prastą darbą closeout'o situacijose ir vėluodamas iš toli ar vidutinio nuotolio metančio varžovo, linkęs šokti ir prašokti pro dengiamą priešininką, taip save pastatant į prastą situaciją atkovoti kamuolį gynyboje.

Linkęs labai rizikuoti gynyboje, gan lengvai praleidus savo priešininką vienas prieš vieną situacijoje ir bandant išmušti kamuolį iš nugaros (9 kartus is 10 tokiose situacijose švilpiama pražanga) ir bandydamas perimti kamuolį prašokinėjant priešininkų perdavimus, kuriuos perimti daug galimybių nėra.

Po susikeitimo situacijų retai kada save aukoja turėdamas galimybę prasižengti prieš aukštaūgius ir siųsti juos prie baudų metimo linijos užsidirbti savo taškų, bet turint omenyje, kad dauguma aukštaūgių Europoje nėra tokie atletiški kaip NCAA, galima tikėtis, kad tai pasikeis.

VIDEO: M.Farrello žaidimo epizodai

Nepasižymi sprogstamu pirmuoju žingsniu ir efektyviu užbaigimu prasiveržus.

Kaip puikus ir itin pavojingas metikas, turi kur patobulėti jausdamas spacingo (aikštės išplėtimo) judėjimo galimybes, ir tai atvertų dar didesnes galimybes jam susirinkti eilę lengvų taškų.

Temperamentingomis lyderio savybėmis pasižymintis krepšininkas aikštelėje nuolat reikalauja lygiai tokio pat atsidavimo ir nusiteikimo ir iš komandos draugų, todėl dažnai nukenčia jo kūno kalba po nepavykusių epizodų. Bet vėlgi, nepailstantis motoras ir energijos užtaisas daro savo.

Palyginimas

Iš žaidimo stiliaus ir viso įgūdžių arsenalo, man jis labai primena anksčiau elitiniuose Europos klubuose žaidusį Sani Bečirovičių. Metimų pasirinkimu – Lietuvoje puikiai pažįstamą Marių Runkauską, o iš judesių aikštelėje ir stipraus kūno sudėjimo – anksčiau keletą metų LKL žaidusį Ovidijų Varanauską.

VIDEO: Pergalingas M.Farrello tritaškis

Išvada

Išgyvenus aklimatizacijos laikotarpį ir naujos karjeros Europoje pradžios sunkumus bei augimo skausmus, žinant jo žaidimo kūrimo potencialą ir galimybes, M.Farrellas turėtų puikiai įsilieti šalia dviejų greitų, mobilių ir atletiškų centrų Martyno Echodo ir Evaldo Kairio bei aštraus atletiško besiveržiančio puolėjo Arno Butkevičiaus. Jo žaidimas turėtų būti malonus akiai, o epizodais aikštėje esant kartu su centruojančiu Chrisu Krameriu, bet kuriam priešininkui bus be galo sunku. Tiesa, gali prireikti kantrybės stebint jo pasirodymą gynyboje.

Net neabejoju, kad „Rytas“ ir trenerių štabas visus šiuos niuansus yra visiškai išanalizavęs kviečiantis šį tikrai talentingą, alkaną ir ambicingą krepšininką, bei aiškiai mato jį savo žaidimo schemose. Visi trūkumai yra ištaisomi kasdieniu darbu, visa tai pakeičiant naujais įpročiais, ypač tokio nuolat tobulėjančio ir pagal šiuolaikines krepšinio madas žaidimą statančio trenerio kaip Dainius Adomaitis sistemose. Šį krepšininką bus labai įdomu stebėti sezono metu.

✔️✈️

A post shared by Matt Farrell (@matty_farr3) on

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius