Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 06 25

Skraidyti ėmęs A.Velička: apie negautą šansą „Žalgiryje“, „Ryto“ dėmesį ir Prancūziją

Vieni šalies krepšininkai koronaviruso atneštą pauzę išnaudojo poilsiui, o perspektyvusis įžaidėjas Arnas Velička laiką leido užsidaręs krepšinio salėje, gludindamas žaidimo įgūdžius bei gerindamas atletines savybes. „Dabar į krepšį dedu taip, kaip niekada negalvojau, kad galėčiau įdėti“, – 15min sakė Kauno „Žalgiriui“ priklausęs žaidėjas. Šie įgūdžiai kauniečiui pravers atletiškumu paremtoje Prancūzijos lygoje, kurioje Arnas vers naują karjeros lapą.

2018-ųjų vasarą ketverių metų kontraktą pagal formulę „2+2“ su Kauno „Žalgiriu“ sudaręs Arnas Velička išlieka tarp grupelės įdomiausių jaunųjų krepšininkų Lietuvoje.

196 cm ūgio atakų organizatorius pasižymi tvirtu kūnu, labai stipriomis bei retai lietuviškame krepšinyje matomomis lyderio savybėmis, plačiu judesių arsenalu, galingais prasiveržimais bei aktyviu dalyvavimu greitose atakose.

Nors įgūdžių paketas įdomus, o šį tarpsezonį A.Velička Lietuvos ir užsienio klubų medžiojamas buvo stipriai, tačiau Lietuvos čempionų ir jų vairininko Šarūno Jasikevičiaus tai neįtikino – sutartis su krepšininku nutraukta abipusiu susitarimu.

Atletas taip ir nesulaukė tinkamos progos prasimušti į žaliojo šalies flagmano sudėtį.

Jis nebuvo kviečiamas į pasiruošimo sezonui stovyklas, draugiškus mačus ar treniruotes.

„Realiai, tai progos užsikabinti „Žalgiryje“ neturėjau, bet einu savo keliu toliau ir tiek. Matysime, kaip viskas karjeroje susiklostys toliau“, – 15min sakė A.Velička.

Vis dėlto susidomėjusių buvo daug.

15min žiniomis, Arno situaciją sekė ir didelį dėmesį rodė Klaipėdos „Neptūnas“, pokalbių buvo ir su Vilniaus „Rytu“, tinklus metė aukščiausios Ispanijos ar Vokietijos lygos klubai.

Pastarojoje krepšininkas vylėsi užbaigti sezono pratęsimo turnyrą, tačiau susitarti su klubu nepavyko.

Tačiau nė viena šių komandų nesiūlė to, ko šiuo metu A.Velička labiausiai nori ir kelia pagrindinį reikalavimą – vaidmuo ir minutės aikštelėje.

Uostamiesčio klubas jį matė kaip Žygimanto Janavičiaus dublerį, sostinės ekipa įžaidėją svarstė kaip „planą B“, jei į NCAA išvyktų Augustas Marčiulionis, o ir Ispanijos ir Vokietijos komandų pasiūlymuose vaidmuo buvo numatytas kaip atsarginio atakų organizatoriaus.

„Siūlomi vaidmenys buvo antraeiliai, o mano prioritetas yra žaidimo laikas. Prancūzijos komandos treneris sakė, kad gausiu pagrindinio įžaidėjo vaidmenį. Tai buvo pagrindinis argumentas priimti pasiūlymą“, – 15min teigė krepšininkas.

Praėjusį antradienį A.Velička oficialiai pristatytas kaip Šampanės Šalono „Reims Basket“ žaidėjas, su kuriuo sudarytas vienerių metų kontraktas.

Šis Šiaurės Prancūzijoje įsikūręs klubas praėjusio sezono pirmenybes užbaigė žengdamas tarp 14–18 vietų, tad tarptautiniuose turnyruose kitą sezoną nedalyvaus.

Tai jauna organizacija, įkurta vos 2010-aisiais, šiame dešimtmetyje migravusi tarp pagrindinės ir antrosios Prancūzijos lygų.

„Reims Basket“ ekipos marškinėlius pastaruosius du sezonus vilkėjo Lietuvos krepšininkams gerai žinomas amerikietis, buvęs Vilniaus „Ryto“ bei Klaipėdos „Neptūno“ legionierius snaiperis Jimmy Baronas.

Būtent iš šios ekipos į sostinės klubą prieš ketverius metus persikėlė ir galingasis puolėjas Drew Gordonas.

„Manau, kad Prancūzijos lyga yra fiziškiausia Europoje, kurioje žaidžia daug gerų atletų, – pasirinkimo motyvus aiškino krepšininkas. – Tai finansiškai stipri lyga, paskutinio klubo biudžetas siekia apie 3 mln. eurų, tad pagal šį rodiklį Lietuvoje dabar nusileistų tik „Žalgiriui“.

Manau, kad manęs laukia stipri lyga. Nors komanda nežaidžia Europos turnyruose, bet kiekvienas mačas prieš stiprias komandas duos geros patirties. Treneriui patinka mano žaidimas, jis žadėjo pagrindinio įžaidėjo vaidmenį. Man tai svarbu. Tai buvo vienas pagrindinių argumentų keltis į Prancūziją.“

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Arnas Velička
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Arnas Velička

Šampanės Šalono ekipos susidomėjimo sulaukęs įžaidėjas ėmė rinkti informaciją apie šalį, klubą, lygą. Jis patarimų klausė agentų bei Limožo CSP ekipoje praėjusį sezoną rungtyniavusio lietuvio Ovidijaus Varanausko.

„Žaidimas yra greitas, o krepšininkai labai atletiški. Manau, kad man tiks toks stilius. Pagal žaidimo braižą, tai panašiausia lyga į NBA. Daug greitų atakų, daug situacijų, kur gali kurti pats. Treneris sakė, kad 85 proc. žaidimo komandoje bus „du prieš du“. Visai kaip ir mano žaidime“, – pasakojo A.Velička.

Nors per pastarąją parą Prancūzijoje buvo 517 naujų koronaviruso infekcijos atvejų, tačiau tai gerokai mažiau, nei kovo mėnesio pabaigoje ir balandžio pradžioje, kai Pasaulio sveikatos organizacija kasdien fiksuodavo po keletą tūkstančių naujų susirgimų.

Ar nebuvo nerimo prieš priimant sprendimą keltis į šią Vakarų Europos šalį, kurioje rudenį antroji banga gali būti dar stipresnė?

„Nelabai apie tai galvoju, – teigė įžaidėjas. – Po Europą skraidyti nereikės, rungtynės vyks tik vienoje šalyje. Manau, kad virusą vienoje valstybėje galima labiau sukontroliuoti. Tikiu, kad viskas bus gerai.“

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Arnas Velička
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Arnas Velička

Praėjusį LKL sezoną Prienų „CBet“ komandai atstovavęs A.Velička sužaidė 24 mačus, rungtyniavo po beveik 27 minutes, rinko po 12,2 taško (46,3 proc. dvit., 29,1 proc. trit., 65,7 proc. baud.), atkovojo po 3,2 ir perėmė po 1 kamuolį, atliko po 4,7 rezultatyvaus perdavimo, klydo po 3,3 karto bei fiksavo po 13,9 naudingumo balo.

Siautuliuku aikštelėje tapęs gynėjas pagal taškų vidurkį lygoje buvo vienuoliktas, pagal rezultatyvius perdavimus – antras, pagal išprovokuotas pražangas – pirmas, antras pagal klaidas ir vienuoliktas pagal naudingumo balus.

„Banguotas sezonas, – įvertino A.Velička. – Įsitvirtinau aukščiausioje Lietuvos krepšinio lygoje, o tai yra gerai. Parodžiau, kad galiu žaisti prieš visus. Komanda buvo gera, patirties įgavau geros. Tai irgi buvo gerai. Vaidmuo vienu metu buvo gan svarbus. Aš džiaugiuosi etapu Prienuose.“

Reikalai ėmė keistis, kai Prienus papildė nauji įžaidėjai – „Žalgirio“ dubleriuose rungtyniavęs estas Kerras Kriisa bei iš Kroatijos sugrįžęs Donatas Sabeckis.

Tokios rokiruotės kirto ir per A.Veličkos minutes aikštelėje, bet prieš sezono nutraukimą jis vėl kilo į viršų – per paskutines ketverias rungtynes prieš „Neptūną“, „Šiaulius“, „Žalgirį“ ir „Dzūkiją“ įžaidėjas rinko po 19,8 taško, 5,3 rezultatyvaus perdavimo, 3,8 atkovoto kamuolio bei 19,8 naudingumo balo.

„Vienu metu žaisdavau po 30 minučių, o po poros rungtynių realiai netekau vaidmens, liko žaisti po 10 minučių. Klubas ieškojo, kaip pastiprinti komandą, todėl pasiėmė naujų žaidėjų. Buvo pora elementų, kai neatlikau užduočių gynyboje, treneris norėjo mane paauklėti. Jautėsi toks išsimušimas, bet vėliau viskas sugrįžo į savo vietas. Jei sezonas būtų pasibaigęs įprastai, manau, būtume įsivažiavę ir galėjome patekti į ketvertą“, – teigė įvairaus amžiaus Lietuvos jaunimo rinktinių lyderis.

Sezono nutraukimą Prienų „CBet“ pasitiko šeštoje vietoje – 11 pergalių ir 13 pralaimėjimų. Iki pirmojo ketverto trūko trijų pergalių.

Tai nebus pirmas krepšininko sezonas užsienyje – jis jau rungtyniavo „Barcelona“ dublerių ekipoje bei Tartu „Ulikool“ komandoje iš Estijos.

Lietuvoje – „Žalgirio“ antroje komandoje, Panevėžio „Lietkabelyje“ ir jau minėtuose Prienuose.

Kur maloniau rungtyniauti – Lietuvoje ar užsienyje?

„Priklauso nuo vaidmens. Jei tau duoda pasireikšti, tavimi treneris tiki, tas yra svarbiausia, o šalis tampa nesvarbi. Žinoma, malonu, kai šeima yra šalia, bet žaidimas yra pirmoje vietoje“, – teigė A.Velička.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Rungtynių akimirka
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Rungtynių akimirka

A.Velička į Prancūziją iškeliaus rugpjūčio 1-ąją dieną, tad jam teks praleisti Kėdainiuose organizuojamą draugišką „Bucket League“ turnyrą, kurio pabaiga numatoma rugpjūčio 5-ąją.

Vis dėlto jo visos mintys sukasi apie būsimą karjeros etapą Šampanės Šalono komandoje, kuriam ruošiasi jau keletą mėnesių.

Pirmąsias dvi savaites po LKL sezono nutraukimo pasiilsėjęs A.Velička kibo į darbus. Pirmiausia jis liejo prakaitą Prienuose, vėliau nuomojo salę Kaune, kurioje turėjo pasistatęs savo metimų mašiną.

Tačiau didžiausias dėmesys skirtas buvo ne pataikymo gerinimui, o atletinių savybių stiprinimui.

„Turėjau priėjimą į krepšinio salę, tai visą laiką sportavau, – apie karantino laikotarpį pasakoja A.Velička. – Manau, kad tai buvo geras etapas man, nors sezonas jau buvo pasibaigęs. Aš pridėjau atletiškumo. Dariau daug programų ir tikrai pagerinau savo atletines savybes – greitį ir šuolį. Dabar į krepšį dedu taip, kaip niekada negalvojau, kad galėčiau įdėti. Manau, kad tai duos naudos Prancūzijoje, kurioje visi šoklūs ir greiti.“

Tolesni planai vasarai?

„Treniruotis toliau ir palaikyti sportinę formą. Noriu nuvažiavęs atrodyti gerai. Tikiu, kad viskas ten bus gerai“, – teigė perspektyvus krepšininkas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius