-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2021 01 16

Sutriuškinimas: „Juventus“ iš KMT varžybų išspyrė A.Goudelocką praradusį „Rytą“

Tai, kas 2017 metais Karaliaus Mindaugo taurėje nuskambėjo kaip didelė sensacija, kuomet „Juventus“ eliminavo titulą gynusį „Rytą“, dabartinėje situacijoje yra visai priimtina. Iš FIBA Čempionų lygos šią savaitę pasitraukę vilniečiai yra priversti atsisveikinti ir su dar vieno trofėjaus medžiokle – KMT turnyre kelią jiems užkirto Utenos klubas, sostinėje triumfavęs net 105:78 (26:23, 28:13, 23:28, 28:14).

„Juventus“ dviejų rungtynių seriją laimėjo net 29 taškų persvara – bendru rezultatu 194:165. Priminsime, kad pirmajame ekipų susidūrime namuose uteniškiai triumfavo 89:87.

„Rytas“ Karaliaus Mindaugo taurės istorijoje į finalo ketvertą nepatenka antrąjį kartą. 2017 metais, visai kaip ir dabar, vilniečius iš turnyro eliminavo Utenos klubas.

Žydrūno Urbono auklėtiniai į KMT finalo ketvertą prasprūsta antrą sykį turnyro istorijoje. Tais pačiais 2017 metais jie pasidabino bronzos medaliais.

Rungtynių pradžia vilniečiams nieko gero nežadėjo. Agresyviau susitikimą pradėję uteniškiai spurtavo 9:3, o net neįpusėjus kėliniui traumą patyrė Andrew Goudelockas, po metimo nesėkmingai nusileidęs ant žemės ir susižeidęs čiurną. Amerikietis aikštę paliko tik su komandos personalo darbuotojų pagalba ir ketvirtfinalyje į aikštę nebegrįžo.

Dar vieną emocinį šoką patyrę sostinės krepšininkai krito į duobę (6:19), iš kurios labai greitai išsiropštė. Sunkiu komandai laikotarpiu taškus sparčiai pradėjo rinkti lietuviai – A.Butkevičius, M.Girdžiūnas bei G.Radzevičius, o po pirmojo ketvirčio „Ryto“ deficitas buvo tik trys taškai (23:26).

Antrojo kėlinio pradžioje rungtynių svarstyklės persisvėrė į „Jeep“ arenos šeimininkų pusę, tačiau labai neilgam. Vilniečiai pirmavo rezultatu 28:26, bet tai ir buvo vienintelis kartas, kuomet sostinės krepšininkai šiame mače buvo išsiveržę į priekį. Rungtynių lūžiu tapo antroji antrojo ketvirčio pusė – šią penkių minučių atkarpą „Juventus“ laimėjo net 19:4, o į pertrauką patraukė turėdami solidų 18 taškų pranašumą (54:36).

Po pertraukos skęstantį vilniečių laivą gelbėti bandė komandos kapitonas A.Butkevičius, kėlinį pradėjęs 8 pelnytais taškais. Akimirką, po M.Echodo dėjimo ir D.Bičkauskio tritaškio, atrodė, kad intriga grįžta (49:59), tačiau „Juve“ ir vėl spurtavo bei atitrūko saugesne persvara (67:51). Į kiekvieną šeimininkų išpuolį karingai nusiteikę uteniškiai surasdavo atsakymą ir tiesiog buvo vertesni pergalės.

Ketvirtojo kėlinio pradžioje „Rytas“ po ilgos pertraukos deficitą sumažino iki vienženklio (68:77), tačiau labai savalaikė Ž.Urbono minutės pertraukėlė vėl stabilizavo situaciją. Po jos tolimą bombą įskraidino I.Vaitkus, nuostabų paslėptą perdavimą stovint nugara komandos draugui atliko Ž.Skučas ir „Juventus“ įtvirtino savo pergalę KMT ketvirtfinalyje. Paskutinės rungtynių minutės tebuvo formalumas, tačiau per jas uteniškiai savo varžovus tiesiog nušlavė nuo paviršiaus.

Savo buvusį klubą į neviltį lemiamose rungtynėse varė „Juventus“ snaiperis Martynas Gecevičius, sužaidęs vieną geriausių sezono mačų. Gynėjas pataikė net 7 tolimus metimus iš 9, pelnė 26 taškus ir surinko 31 naudingumo balą.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Martynas Gecevičius
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Martynas Gecevičius

Uteniškiai pergalingose rungtynėse pataikė net 15 tolimų metimų iš 25 bandymų (60 proc.). Tokiu pačiu aukštu procentu jie metė ir dvitaškius (20 iš 33) bei beveik neklydo nuo baudų metimo linijos (20/24, 83 proc.).

Įspūdingą dvigubą dublį surinko Vaidas Kariniauskas – 11 taškų ir tiek pat rezultatyvių perdavimų bei 18 naudingumo balų.

Vilniečių, kurie tritaškius realizavo tik 32 proc., o baudas - viso labo 50 proc. taiklumu, neišgelbėjo ir rezultatyvus D.Bičkauskio (15 tšk.) bei A.Butkevičiaus (33 min., 14 tšk.) žaidimas.

Vilniaus „Rytas“: Dovis Bičkauskis 15, Arnas Butkevičius 14 (6 atk. kam.), Martynas Echodas 13, Ryanas Boatrightas 11, Mindaugas Girdžiunas 10.

Utenos „Juventus“: Martynas Gecevičius 26 (7/9 trit., 31 naud. bal.), Ignas Vaitkus 20, Vaidas Kariniauskas (11 rez. perd.) ir Bryantas Crawfordas po 11, Vaidas Čepukaitis 10.

Rungtynių eiga

Po IV kėlinių: Vilniaus „Rytas“ – Utenos „Juventus“ 78:105

38 min. Nebesitvardo ir „Ryto“ krepšininkai – D.Bičkauskis užsidirba techninę pražangą, o jų varžovai triumfuoja iškovodami bilietą į KMT taurės pusfinalį.

37 min. Plati šypsena dabar jau ir Ž.Urbono veide, o „Jeep“ arenoje griaudi uteniškių atsarginių krepšininkų riksmai (72:98).

35 min. Antrą kartą šiame mače svečių persvara siekia 20 taškų (70:90). Beliko formalumai.

34 min. Papildomas dvi akis pakaušyje įsistatęs Ž.Skučas atlieka juvelyrinį perdavimą V.Čepukaičiui. „Juve“ megaujausi žaidimu (70:86).

33 min. Po pertraukėlės „Juventus“ žaidžia šaltakraujiškai ir vėl trukteli į priekį (68:82). Iš žaidimo eliminuojamas M.Girdžiūnas – panašu, kad tuoj iš turnyro bus eliminuota ir gynėjo atstovaujama komanda.

31 min. Kada, jei ne dabar? „Rytas“ kėlinį pradeda 4:0 ir Ž.Urbonas nieko nelaukęs bando gesinti kad ir patį mažiausią varžovų išpuolį.

Po III kėlinių: Vilniaus „Rytas“ – Utenos „Juventus“ 64:77 (23:26, 13:28, 28:23)

Norint peržengti ketvirtfinalio barjerą ketvirtą kėlinį „Rytui“ reikia laimėti 16 taškų persvara. Misija neįmanoma?

29 min. Ohoho! M.Gecevičius pataiko jau šeštą tritaškį ir vėlgi kiek atvėsina nuo R.Boatrighto tritaškių įkaitusį „Rytą“ (60:75).

27 min. Uteniškiai nebe pirmą kartą šiame kėlinyje pasimeta prieš varžovų spaudimą. Nors skirtumas tarp komandų dviženklis, visai nurašyti vilniečių dar negalima (55:67).

25 min. K.Bensono lėtumas rėžia akį. Vilniečiai solidžiai gynėsi maždaug 20 atakos sekundžių, tačiau I.Vaitkus galiausiai nesunkiai apeina amerikietį ir pelno du taškus su pražanga (51:64).

24 min. „Ryto“ spurtas tęsiasi ir intriga vėl grįžta (49:59). Žydrūnas Urbonas prašo pasitarimo, nes mačo kontrolė labai greitai gali išslysti iš uteniškių rankų.

23 min. Visus 8 taškus šiame kėlinyje šeimininkams įmetė A.Butkevičius (44:59).

22 min. M.Echodas šienauja per rankas M.Kupšui ir užsidirba nesportinę pražangą (39:56).

Pavojaus varpai vilniečiams skamba vis garsiau: A.Butkevičius turi tris, M.Girdžiūnas – keturias pražangas, o M.Gecevičius svečių pranašumą didina iki 20 taškų (39:59).

21 min. Šeimininkams nebėra kur trauktis – A.Butkevičiaus tritaškis atidaro trečią kėlinį. Vilniečiai varžovus pasitinka agresyviu spaudimu per visą aikštę (39:54).

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./KMT: Vilniaus „Rytas“ – Utenos „Juventus“
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./KMT: Vilniaus „Rytas“ – Utenos „Juventus“

Po II kėlinių: Vilniaus „Rytas“ – Utenos „Juventus“ 36:54 (23:26, 13:28)

Ar vilniečius jau galima laidoti? Katastrofiška antroji kėlinio pusė, kurios metu jie varžovams leidžia spurtuoti net 4:19. Antrą rungtynių dalį „Rytas“ privalo laimėti 21 taško persvara, kitaip jų žygis KMT taurėje – baigtas.

19 min. „Ryto“ gynyba kiaura kaip rėtis – nesibaigus kėliniui į savo krepšį jau praleista daugiau nei pusšimtis taškų (36:52).

18 min. Aukščiausi balai ne tik uteniškių krepšininkams aikštėje, bet ir jų atsarginiam suolui, kuris yra labai triukšmingas. Svečių persvara vėl dviženklė (34:45).

17 min. Kiek dar kartų M.Gecevičius turi nubausti šeimininkus, kad šie gynėją ties perimetru pasitiktų arčiau? Ketvirtasis Marčiaus tritaškis, o „Juve“ vėl bėga į priekį (34:41).

16 min. „Du prieš du“ žaidimo klasika – V.Kariniauskas serviruoja saldainiuką M.Kupšui, o kitoje aikštės pusėje tą patį atlieka R.Boatrightas su M.Echodu (32:35).

15 min. Pirmoje kėlinio pusėje komandinių pražangų prisirenka ir vilniečiai – baudas užtikrintai realizuoja M.Kupšas (30:32).

14 min. Ilgą taškų badą svečiams galiausiai nutraukia M.Kupšas (28:28).

13 min. „Juve“ jau peržengė komandinių pražangų limitą ir už tai labai brangiai moka – „Rytas“ pirmą kartą išsiveržia į priekį (28:26).

11 min. Tritaškį įskraidina ir R.Boatrightas, o rezultatas jau lygus (26:26).

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Arnas Butkevičius
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Arnas Butkevičius

Po I kėlinio: Vilniaus „Rytas“ – Utenos „Juventus“ 23:26

10 min. M.Girdžiūnas aštriu prasiveržimu pelno jau šeštą tašką šiame mače, o kėlinio pabaigoje krepšį drebina galingas G.Radzevičiaus dėjimas. Vilniečiai kyla į kovą (23:26).

8 min. M.Gecevičius pataikė visus tris mestus tritaškius. Vilniečių gretose taškus vis sparčiau renka lietuviai – prisideda A.Butkevičius ir G.Radzevičius (17:22).

7 min. „Juve“ kol kas mėgaujasi pūsdami šeimininkų metimus į tuščias tribūnas, tačiau „Rytą“ į kovą sugrąžina M.Girdžiūnas – 13:19.

6 min. Dar tik pirmasis kėlinys, bet M.Echodas su Ž.Skuču mums jau dovanoja nepamirštamą tarpusavio dvikovą. Kiek anksčiau Žygis varžovą apdovanojo galingu bloku, o šįsyk jau Martynas grūda kamuolį į krepšį per savo varžovą ir rėkia pastarajam į veidą (19:8).

5 min. A.Butkevičius demonstruoja savo akrobatinius sugebėjimus ir apsisukęs ore 360 laipsnių kampu su kamuoliu provokuoja varžovo pražangą. Tinklelį skrodžia tik vienas baudos metimas, o štai Gecas kitoje aikštės pusėje savo buvusiam klubui duria dar vieną skaudų smūgį (16:4).

4 min. Tokį vaizdą „Ryto“ aistruoliai nori matyti mažiausiai... A.Goudelockas prameta metimą, nesėkmingai nusileidžia ant žemės ir panašu, kad patiria sunkią traumą. Amerikietis tik su komandos personalo darbuotojų pagalba palieka aikštę.

Uteniškiai toliau jungia vis aukštesnę pavarą ir bėga į priekį – 13:3.

3 min. Vilniečiams taškų sąskaitą tolimu metimu atidaro L.Uleckas, tačiau „Juve“ jau nuo pirmųjų minučių bando sprukti į priekį – 9:3.

2 min. Svečiai rungtynes pradeda sėkmingiau – po M.Gecevičiaus tritaškio ir V.Kariniausko taškų greitajame puolime pirmauja 5:0.

„Rytas“ rungtynes pradės su Augustu Marčiulioniu, Andrew Goudelocku, Luku Ulecku, Arnu Butkevičiumi ir Martynu Echodu.

„Juventus“ startinis penketas: Vaidas Kariniauskas, Martynas Gecevičius, Ignas Vaitkus, Žygimantas Skučas ir Mindaugas Kupšas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius