-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 09 03

Taškais ir atkovotais kamuoliais neišmatuojama Roberto Javtoko nauda rinktinei

Robertas Javtokas buvo mažiausiai taškų iš visų 17-os kandidatų pasirengimo cikle rinkęs Lietuvos rinktinės narys. Nemažai krepšinio gerbėjų piktinosi, kad vyriausias komandos žaidėjas nepelnytai turėjo rezervuotą vietą galutiniame dvyliktuke. Bet 24sek.lt pasakoja, kodėl 35-erių R.Javtokas turėjo važiuoti į Europos čempionatą.
Robertas Javtokas
Robertas Javtokas / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Pirmiausia, R.Javtokas į Europos pirmenybes vyksta kaip trečias vidurio puolėjas. Komandos lyderis Jonas Valančiūnas suvalgys didžiąją dalį minučių, jį pavaduos Antanas Kavaliauskas, o kapitonui numatytos specialios užduotys.

„Būna momentų, kai reikalingas žaidėjas specialiai užduočiai, svarbioms minutėms. Ypač sunkiose rungtynėse, kai reikalingi ne tiek taškai, kiek gynyba. Robertas yra labai svarbus tuo, kad visi žaidėjai žino, kad už jų stovi „centras“, kuriuo jie pasitiki ir kuris ištaisys pasitaikiusią klaidelę“, – pasakoja J.Kazlausko asistentas Gintaras Krapikas, R.Javtoką treniruojantis „Žalgiryje“.

Jis tikina, kad su metais R.Javtoko įgūdžiai baudos aikštelėje niekur neišgaravo. Bet šiuo metu dar didesnė jo nauda – už aikštelės ribų.

Kai reikia, R.Javtokas pakelia ūpą rūbinėje savo pokštais. Kai reikia, jis nesidrovės pasakyti, kad komandai trūksta „kiaušinių“. Gal kai kuriems į Europos čempionatą jam rezervuota vieta ir kelia nuostabą, bet J.Kazlauskas vertina jo gynybinius sugebėjimus, patirtį ir svarbą rūbinėje.

Jis turi didžiulį autoritetą. Per ilgąją pertrauką, kol rūbinėje dar nėra trenerio, Robertas kartais ištaria keletą žodžių, apramina vyrus, pakelia ūpą ir motyvuoja antrajai rungtynių pusei.

Ne veltui susirinkę į pirmąją stovyklą Palangoje, rinktinės kandidatai kapitonu išrinko ne Mantą Kalnietį, ne Paulių Jankūną – pernykštės komandos kapitonus, o būtent Robinį.

„Už aikštelės ribų tokia asmenybė kaip Robertas yra labai svarbi komandos klimatui ir nusiteikimui“, – tikino G.Krapikas.

„Kas linksmiausias? Javtokas!“ – juokėsi rinktinės debiutantas Domantas Sabonis.

Kas čia bosas, buvo galima pamatyti per paskutinę rinktinės spaudos konferenciją prieš išvyką į Europos čempionatą, kur konferencijų salė tiesiog aidėjo nuo juoko iš Roberto pokštų.

„Centras“ būtent ir yra tas ypatingos atmosferos rinktinėje ramstis.

D.Sabonis tikino, kad atmosfera rinktinėje ypatinga ir jaukiai jis čia jautėsi nuo pirmosios dienos. R.Javtokas su senbuviais debiutantus krikštija ne užduotimis, o gera nuotaika.

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Robertas Javtokas
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Robertas Javtokas

Tai taip pat padeda naujokams greičiau įsilieti į Lietuvos rinktinės šeimą.

Bet R.Javtoko koziris – ne tik „bajeriukai“.

„Kartais būna situacijų, kai dominuoja ne juokai, o nusiteikimas. Kai reikia žaidėjus suburti rimčiai. Su tokia patirtimi Robertas yra vienas svarbiausių žmonių rūbinėje, – 24sek.lt tikino G.Krapikas. – Jis turi didžiulį autoritetą. Per ilgąją pertrauką, kol rūbinėje dar nėra trenerio, Robertas kartais ištaria keletą žodžių, apramina vyrus, pakelia ūpą ir motyvuoja antrajai rungtynių pusei.“

Jei po pirmosios rungtynių pusės jo komanda pralaimi, o žaidėjai kulniuodami rūbinės link keikiasi ir purto galvą, R.Javtokas yra tas žmogus, kuris prieis ir pasakys: „Vyrai, susiimam, jie niekuo už mus negeresni!“

Taigi norite to ar ne, R.Javtokas atstovaus Lietuvos rinktinei Europos čempionate. Per Lietuvos himną prispaudęs ranką prie krūtinės jis garbingai žvelgs į trispalvę ir giedos „Vardan tos, Lietuvos“. 

Nes jis to vertas ir reikalingas šiems dvylikai vyrų, kurie žaidžia dėl Lietuvos garbės ir vienija tautą kaip niekas kitas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius