Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 08 11

Trys Lietuvos rinktinės pralaimėjimai pakeliui į Europos čempionatą – ar verta nerimauti?

Lietuvos krepšininkai pralaimėjo tris kontrolines rungtynes iš keturių, bet mūsų šalies jaunimo komandos ir Utenos „Juventus“ treneris Gediminas Petrauskas, iš šalies stebintis vyrų rinktinės pasirengimą Europos čempionatui, siūlo nepanikuoti.
Dainius Adomaitis ir Lietuvos rinktinė turnyrą Prancūzijoje baigė be pergalių.
Dainius Adomaitis ir Lietuvos rinktinė turnyrą Prancūzijoje baigė be pergalių. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Lietuvos krepšininkai grįžo be pergalių iš turnyro Prancūzijoje. Dainiaus Adomaičio vyrai trijų komandų turnyre Orleano mieste nusileido Kroatijai ir Prancūzijai, o prieš tai buvo patyrę ir nesėkmę Klaipėdoje prieš Gruziją.

Vienintelė pergalė kol kas pasiekta pirmajame mače Klaipėdoje prieš Lenkiją, bet laimėtų rungtynių skaičius neatrodo svarbus G.Petrauskui – treneriui, kuris pats praėjusią savaitę su Lietuvos aštuoniolikmečių rinktine iškovojo bronzą Europos jaunimo pirmenybėse Bratislavoje.

Aliaus Koroliovo/15min nuotr./Gediminas Petrauskas
Aliaus Koroliovo/15min nuotr./Gediminas Petrauskas

24sek paprašė krepšinio specialisto pasidalyti įžvalgomis apie įspūdį, kurį palieka Lietuvos vyrų rinktinės žaidėjai likus trims savaitėms iki Europos pirmenybių.

Apie įžaidėjus. Mantas Kalnietis kol kas bando įjungti į žaidimą visą komandą, jis nori geriau pajausti žaidėjus. Nors su dauguma jų Mantas yra žaidęs, pavyzdžiui, su D.Motiejūnu ryšys buvo dingęs pastaraisiais metais. Kol kas Mantas mažiau atakuoja pats, daugiau žaidžia komandai. Luko Lekavičiaus pradžia ketvirtadienio rungtynėse su Prancūzija nebuvo sėkminga, bet jo greitis, gebėjimai draskyti varžovų gynybą yra naudingi. Ir jam svarbu pajausti kitus žaidėjus, suprasti, kada jie leidžia po krepšiu, ar pakyla aukščiau baudos aikštelėje.

„Scanpix“ nuotr./Mantas Kalnietis ir  Evanas Fournier
„Scanpix“ nuotr./Mantas Kalnietis ir Evanas Fournier

Apie snaiperius. Martynas Gecevičius yra tikras metikas, mače su Prancūzija jis iš pradžių nepataikė, bet paskui nepabijo atakuoti ir beveik viską sumetė. Jis susitvarkys su metiko užduotimi, o kitų atakuojančių gynėjų dar beveik nemačiau.

VIDEO: M.Gecevičius po palaimėjimo prancūzams pyko dėl gynybos

Apie puolėjus. Mindaugas Kuzminskas, Jonas Mačiulis, Edgaras Ulanovas gali keisti vienas kitą trečioje pozicijoje. Bet tai – nauja komanda, ne visi žaidė vieni su kitais. Tas pats M.Kuzminskas NBA paragavo kito krepšinio, dabar jam reikia sugrįžti prie europinio.

Ir J.Mačiulis, ir M.Kuzminskas, ir D.Motiejūnas matyt žais ir sunkiaisiais puolėjais. Manau, kad D.Adomaitis pasirinks mažesnį penketą, jei žaidžia Jonas Valančiūnas. Jei jo nebus, galbūt bus kartu D.Motiejūnas ir M.Kuzminskas.

Nors kartais geriau turėti tipinius ketvirtus numerius, laisvės manevruoti dabar turime daugiau.

„Scanpix“ nuotr./Jonas Mačiulis
„Scanpix“ nuotr./Jonas Mačiulis

Apie Donatą Motiejūną. Jam reikia laiko grįžti prie europinio krepšinio. Kol kas Donato statistika nėra gera, bet svarbiausia, kad jis yra pasiilgęs krepšinio – dėl to kartais ir persistengia. Reikia dar kelerių rungtynių, kad prisitaikytų. Manau, kad tada Donatas galės žaisti abejose pozicijose. Kai jis atras žaidimo ritmą, jam nebus svarbu, kurioje pozicijoje rungtyniauti. Turi sugrįžti žaidimo instinktai, kuriuos jis buvo praradęs. Tačiau – tai tik laiko klausimas.

krepsinionamai.lt nuotr./Donatas Motiejūnas
krepsinionamai.lt nuotr./Donatas Motiejūnas

Apie vidurio puolėjus. Jonas Valančiūnas kaip visada yra didelė jėga po krepšiu. Jis pritraukia 2–3 varžovus ir matosi, kad Lietuvos rinktinė bando tuo pasinaudoti – kažkas kitas bando įkirsti tuo metu, ar išlįsti į patogią poziciją metimui. Matosi, kad trūksta susižaidimo, bet Jonas bus figūra po krepšiais. Jis atakuos ne tiks pats, bet ir sukurs progas kitiems. Vakar matėme, kad M.Gecevičiui atsirišo krepšys, o prie to prisidėjo J.Valančiūnas.

Artūras Gudaitis spinduliuoja pozityvia energija, jis suteikė impulsą nuo suolo. Nuo to treneriams tik smagiau.

Apie spragas gynyboje. Dar trūksta susiklausymo. Mikro detalės, mažos klaidos baudžia skaudžiai, ypač žaidžiant su tokioms komandomis, kaip Kroatija ar Prancūzija. Nesilaikysi drausmės – būsi nubaustas. Mūsų krepšininkai nėra silpni gynyboje, manau, kad tai bus gerai besiginanti komanda. Vakar pasitaikė vadinamųjų backdoor'ų (varžovų lengvų taškų, staiga prabėgus ir atsidūrus po krepšiu), tiek Martynui Gecevičiui, tiek Jonui Valančiūnui pritrūko susiklausymų, bet reikia laiko tai išspręsti. Žaidėjams reikia laiko priprasti prie naujo trenerio, sugrįžusių ir naujų partnerių. Prancūzų treneris Vincent'as Collet kiek metų tas pats, žaidėjams lengviau prisitaikyti.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Prancūzijos krepšinio rinktinė
AFP/„Scanpix“ nuotr./Prancūzijos krepšinio rinktinė

Apie bendrą vaizdą ir ateitį. Pirmiausia, reikia suprasti, kad tai tik kontrolinės rungtynės. Akivaizdu, kad treneriai bando skirtingus penketus, skirtingas situacijas aikštėje. Sportinę formą vertinti dar anksti, nes žaidžiama ir nestandartiniais žaidėjų penketais – komanda dar yra ieškojimų kelyje. Kuo arčiau čempionato, tuo bandymų bus mažiau.

Lietuvos rinktinei reikia laiko prisitaikyti prie naujos sistemos. Tikrai nereikia panikuoti, geriau suteikti ramybės, pasisemti kantrybės ir palaikyti komandą.

Neabejoju, kad antradienį vaizdas bus geresnis (antradienį Lietuvos rinktinė su Prancūzija susitiks Kaune). Esu įsitikinęs, kad žaidimo vaizdas gerės, o sportinės formos pikas ateis per Europos čempionatą – šiuo metu optimalios formos niekam nereikia.

Lietuvos rinktinės repeticijos iki Europos čempionato

Rugpjūčio 4 d. Klaipėda. Lietuva – Lenkija 59:58

Rugpjūčio 5 d. Klaipėda. Lietuva – Gruzija 70:81

Rugpjūčio 9 d. Orleanas (Prancūzija). Lietuva – Kroatija 80:82

Rugpjūčio 10 d. Orleanas (Prancūzija). Lietuva – Prancūzija 77:98

Rugpjūčio 15 d. Kaunas. Lietuva – Prancūzija

Rugpjūčio 18 d. Ryga. Lietuva – Rumunija

Rugpjūčio 19 d. Ryga. Lietuva – Latvija

Rugpjūčio 23 d. Šiauliai. Lietuva – Islandija

Rugpjūčio 25 d. Vilnius. Lietuva – Ispanija

Europos čempionatas Lietuvos krepšininkams prasidės rugpjūčio 31 dieną Tel Avive, kur B grupės varžybose mūsų šalies komanda žais su Gruzija, Izraeliu, Italija, Ukraina ir Vokietija.

Visi Lietuvos rinktinės kandidatai:

Gynėjai Puolėjai „Centrai“
Mantas Kalnietis Marius Grigonis Mindaugas Kuzminskas Donatas Motiejūnas Jonas Valančiūnas
Lukas Lekavičius Artūras Milaknis Edgaras Ulanovas Jonas Mačiulis Artūras Gudaitis
Mindaugas Girdžiūnas Martynas Gecevičius Rokas Giedraitis Eimantas Bendžius Evaldas Kairys
Adas Juškevičius Deividas Gailius

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius