-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 08 05

Trys nemalonūs „ačiū“ per „Instagram“ – kas bus kitas?

Adas Juškevičius, Gytis Masiulis ir Martynas Echodas išgirdo padėką, kuri reiškė ir „viso gero“ po dviejų savaičių darbo Lietuvos rinktinės pratybose. Iš 18-os kandidatų pasaulio čempionatui besirengiančioje komandoje liko 15.
Gytis Masiulis, Adas Juškevičius, Martynas Echodas atsisveikino su Lietuvos rinktine.
Gytis Masiulis (kairėje), Adas Juškevičius ir Martynas Echodas atsisveikino su Lietuvos rinktine.

Krepšinis keliasi į socialinius tinklus ir pirmoji vieša žinia apie tris iš Lietuvos rinktinės atkabintus žaidėjus pasirodė mūsų šalies krepšinio federacijos Instagram tinkle iškart po mačo.

Tai reiškė, kad federacijos darbuotojai jau žinojo apie trenerių sprendimą ir buvo paruošę nuotrauką, kai patys krepšininkai prastų naujienų nebuvo girdėję ir ramiai sėdėjo per mačą sekmadienį Klaipėdoje.

24sek žiniomis, A.Juškevičius, G.Masiulis ir M.Echodas žinią, kad rinktinė pasirengimą pasaulio čempionatui Kaune tęs be jų, išgirdo po rungtynių su Suomija, maždaug tuo pat metu, kai naujiena suspurdėjo federacijos socialinis tinklas.

Kita vertus, šioje situacijoje svarbiau yra ne „kaip“, o „kodėl“.

„Tai yra mūsų visų trenerių sprendimas. Visada treneriui šie sprendimai patys sunkiausi ir bjauriausi. Tie žaidėjai, kurie atvažiuoja į rinktinę, dirba fantastiškai, jų pastangos maksimalios. Bet žiūrint į bendrą paveikslą, kokį norime turėti, kai prisijungė Domas ir prisijungs JV, lieka komandoje tie, kuriuos matome“, – gana aptakiai savo sprendimą sekmadienį komentavo treneris Dainius Adomaitis.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Dainius Adomaitis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Dainius Adomaitis

Akivaizdu, kad treneriui tapo sudėtinga dirbti su 18 žaidėjų, nes per treniruotes ir kontrolines rungtynes, kurių liko septynerios, tiek aikštėje netelpa.

G.Masiulio ir M.Echodo trumpas vizitas rinktinėje atrodo natūralus, nes pagal kalibrą ir amžių šie talentingi aukštaūgiai dar nusileidžia komandos draugams.

21 metų G.Masiulis buvo jauniausias tarp rinktinės kandidatų, tik pernai lapkritį debiutavęs Lietuvos rinktinėje per pasaulio čempionato atranką, bet dar turintis erdvės tobulėti – ir Kauno „Žalgiris“ savo puolėją antrą sezoną iš eilės paskolino Klaipėdos „Neptūnui“, o ne pasiliko sau. Pirmajame kontroliniame mače Ispanijoje Gytis per 5 minutes pelnė 2 taškus pasirodęs sau mažiau įprastoje vidurio puolėjo pozicijoje.

krepsinionamai nuotr./Gytis Masiulis
krepsinionamai nuotr./Gytis Masiulis

Joje nebereikia ne tik G.Masiulio, bet ir M.Echodo, kuris atsiskleidė Lietuvos rinktinėje per pasaulio čempionato atrankos langus (efektyvumas šešeriose rungtynėse – 11,7 balo), bet būdamas 22-ejų dar nėra pasirengęs stumdytis po krepšiais su Australijos ar Kanados (o gal ir Senegalo) aukštaūgiais aršioje pasaulio čempionato grupėje. Pirmoji repeticija Ispanijoje, kai M.Echodui sunkiai sekėsi tvarkytis su Willy Hernangomezu, tai tik patvirtino.

nuotr. krepsinionamai.lt/Martynas Echodas
nuotr. krepsinionamai.lt/Martynas Echodas

Labiausiai netikėtas buvo itin ankstyvas atsisveikinimas su A.Juškevičiumi.

Jis įpratęs išgirsti iš rinktinės trenerių „ačiū“ ir „sudie“, bet iki šiol du kartus Adas girdėdavo ir „sugrįžk“.

2014 metais Jonas Kazlauskas su juo jau buvo atsisveikinęs, kai paskutinėse kontrolinėse rungtynėse Manto Kalniečio patirta trauma privertė trenerį pašaukti atgal į rinktinę A.Juškevičių.

2017 metais ir D.Adomaitis buvo palikęs už ribos Adą, bet šis vėl sugrįžo ir puikiai žaidė Europos pirmenybėse, kai prieš turnyrą traumą patyrė Lukas Lekavičius.

Abu kartus A.Juškevičius įrodė, kad gali drąsiai atakuoti aukščiausio lygio varžybose. 2014 metų planetos pirmenybėse Ispanijoje jis pelnė po 8,2 taško, įmetęs 20 taškų korėjiečiams, 14 – kovoje dėl trečios vietos prancūzams ir 12 – pusfinalyje amerikiečiams.

Praėjusiame Europos čempionate Adas rinko po 7,2 taško ir 1,7 perdavimo, grupės mače į Italijos krepšį įskraidinęs 20 taškų per 22 minutes.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Adas Juškevičius
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Adas Juškevičius

Tačiau kiekviena vasara – kita istorija. Praėjusį savaitgalį su Permės „Parma“ sutartį sudariusiam A.Juškevičiui tikrai nepadėjo pirmasis kontrolinis mačas Pamplonoje, kur jis prametė visus šešis metimus rungtynėse su Ispanija.

Aišku, D.Adomaitis žino, kad A.Juškevičius kitose rungtynėse gali ir pataikyti visus šešis tritaškius, tad sprendimą labiau diktuoja kitos aplinkybės.

Šįkart, turėdamas ir M.Kalnietį, ir L.Lekavičių įžaidėjo pozicijoje, o du gerai besiginančius Marių Grigonį ir Renaldą Seibutį atakuojančio gynėjo pozicijoje, D.Adomaitis turi dar vieną naują ginklą – Roką Giedraitį.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Rokas Giedraitis ir Adas Juškevičius
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Rokas Giedraitis ir Adas Juškevičius

Pasaulio čempionato atrankoje jie rinko beveik po lygiai taškų (A.Juškevičius po 7,3, o R.Giedraitis po 7,1), bet ketveriais metais jaunesnio žaidėjo šuolis Berlyno ALBA gretose buvo pernelyg ryškus, kad treneris to neįvertintų.

Be to, iš aikštės kampų įprastai šaudantis R.Giedraitis labiau nei kitais būdais iš toli atakuoti mėgstantis A.Juškevičius veikiausiai labiau tinka prie rinktinės atakų schemų, kai reikia praplėsti erdvę puolime aukštaūgiams, kurie taip pat gali grąžinti kamuolį į kampą šauti pasirengusiam snaiperiui.

„Taip, mes norime turėti vieną tikrai ryškų snaiperį. Rokas toks yra. Jis tą darė ir Berlyne. Planuojame daug žaisti su JV ir Domu, todėl Rokas 2–3 pozicijose labai tinkamas“, – R.Giedraičio pasirinkimą prieš A.Juškevičių aiškino D.Adomaitis.

Įžaidėjai Mantas Kalnietis, Lukas Lekavičius, Žygimantas Janavičius
Atakuojantys gynėjai Marius Grigonis, Renaldas Seibutis, Rokas Giedraitis
Lengvieji puolėjai Mindaugas Kuzminskas, Jonas Mačiulis, Edgaras Ulanovas, Arnas Butkevičius
Sunkieji puolėjai Domantas Sabonis, Paulius Jankūnas,
Vidurio puolėjai Jonas Valančiūnas, Martinas Gebenas

Jam dar reikės ištarti tris „ačiū“ ir „sudie“ iki rugpjūčio 31 dieną prasidėsiančio pasaulio čempionato.

Šiuo metu iš likusių kandidatų trapiausios atrodo Žygimanto Janavičiaus, Eimanto Bendžiaus, Arno Butkevičiaus ir Martino Gebeneo galimybes patekti į galutinį dvyliktuką.

30-metis Ž.Janavičius yra trečias įžaidėjas po M.Kalniečio ir L.Lekavičiaus, bet vargu ar D.Adomaitis imtų trečią įžaidėją, juo labiau kad iš bėdos šioje pozicijoje kurti galėtų ir R.Seibutis ar M.Grigonis.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Rungtynių akimirka
Luko Balandžio / 15min nuotr./Rungtynių akimirka

E.Bendžius konkuruoja su vidurio puolėju Martinu Gebenu, bet kol kas Eimantui nepavyksta suderinti taikiklio kontrolinėse rungtynėse – iš 10 metimų per repeticijas su Ispanija ir Suomija jis pataikė vieną.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Eimantas Bendžius
Luko Balandžio / 15min nuotr./Eimantas Bendžius

A.Butkevičius atrodė daug solidžiau per abu draugiškus mačus, bet nereikia pamiršti, kad jo pozicijoje konkurencija yra aršiausia – lengvojo puolėjo pozicija tarsi rezervuota Eurolygos kovų ir čempionatų su rinktine jau užgrūdintiems Mindaugui Kuzminskui, Jonui Mačiuliui ir Edgarui Ulanovui.

M.Gebenas tarp keturių žaidėjų, kovojančių dėl vietos dvyliktuke, yra mažiausiai patyręs, bet tikrų priekinės linijos žaidėjų Lietuvos komanda turi tik tris (Joną Valančiūną, Domantą Sabonį, Paulių Jankūną). Kita vertus, Mindaugas Kuzminskas ir Jonas Mačiulis jau žaidė sunkiaisiais puolėjais per pirmąsias repeticijas, o taip skaičiuojant ir be M.Gebeno ar E.Bendžiaus susidarytų klasikinė dvylikos žaidėjų komandos formulė: septyni antros linijos ir penki priekinės linijos žaidėjai.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Arnas Butklevičius
Luko Balandžio / 15min nuotr./Arnas Butklevičius

Jų ir kitų žaidėjų vaidmuo dar keisis, kai aikštėje pasirodys pirmąsias dvejas kontrolines rungtynes iš šalies sekęs Jonas Valančiūnas.

Kitus du mačus lietuviai žais su Serbija – šeštadienį išvykoje ir pirmadienį Kaune.

VIDEO: Dėl vietos Lietuvos rinktinėje kovojantis Arnas Butkevičius: „Mėgaujuosi kiekviena minute“
VIDEO: Mindaugas Kuzminskas: „Dar nejaučiame kojų, trūksta kvapo“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius