Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2022 01 23

Unikali „Ryto“ vedlio G.Radzevičiaus istorija: „Apie profesionalo karjerą negalvojau“

Pagreitį įgavęs Vilniaus „Rytas“ tapo neįmenama mįsle varžovams Lietuvoje ir Europoje, o dalis sėkmingo komandos žaidimo nuopelnų keliauja puolėjui Gyčiui Radzevičiui. Dar prieš šešerius metus apie profesionalo duoną negalvojęs vilnietis užaugo iki „Ryto“ lyderio vaidmens bei neketina sustoti. 15min laidoje PIKENROLAS – vingiuota Gyčio Radzevičiaus istorija.

Per pastarąsias dvidešimt rungtynių Vilniaus „Rytas“ patyrė tik vieną pralaimėjimą, kai FIBA Čempionų lygos mūšyje Stambule per pratęsimą nusileido vietos „Bešiktaš“ krepšininkams.

Lietuvos krepšinio lygoje – trylika pergalių iš eilės, įskaitant vakarėlį Nemuno saloje, kai buvo įveiktas Kauno „Žalgiris“.

Pirmoje sezono pusėje Giedriaus Žibėno auklėtiniai atrodo užtikrintai, o pamatiniu žaidėju tapo antrąjį sezoną „Ryte“ pasitikęs Gytis Radzevičius.

26-erių metų 197 cm ūgio atletiškas krepšininkas yra pirmas pagal efektyvumą Vilniaus ekipos krepšininkas Čempionų lygoje ir antras Lietuvos krepšinio lygoje.

Begaline energija spinduliuojantis G.Radzevičius vietiniame čempionate renka po 9,7 taško (42,1 proc. trit.), 6,6 atkovoto kamuolio ir 15 naudingumo balų, tarptautiniame fronte – 10,8 taško, 7,8 atkovoto ir 1,5 perimto kamuolio bei 16,5 naudingumo balo.

„Sunku kalbėti apie save. Jaučiu, kad man reikia viską tobulinti – ir žaidimo skaitymą, ir fizinį pasiruošimą. Tobulėjimui ribų nėra, galima pagerinti dar daugybę dalykų. Pats jaučiu, kad galiu dar stipriai patobulėti. Kasdien dirbu, į ateitį nežiūriu ir gyvenu šia diena. Tikiuosi, jog viso potencialo dar neparodžiau“, – 15min laidoje PIKENROLAS sakė Gytis Radzevičius.

G.Radzevičiaus iškilimas – fenomenalus, galintis tapti pavyzdžiu krepšinio svajonės besivaikantiems jauniems žaidėjams.

Jaunimo rinktinių radaruose nebuvęs žaidėjas atstovavo tik antrai Šarūno Marčiuliono akademijos komandai, o dar būdamas 20-ies metų amžiaus apie profesionalaus krepšininko duoną negalvojo.

„20-ies metų amžiaus apie profesionalaus krepšininko karjerą negalvojau. Krepšinio akademijoje žaisdavau antroje komandoje ir tik paskutiniais metais pakliuvau į tos komandos starto penketą. Iš tikrųjų geros perspektyvos nesišvietė. Bet aš norėjau žaisti krepšinį. Ir ne dėl to, jog tikėjausi tapti profesionalu, tiesiog patiko žaisti. Žingsnis po žingsnio pradėjau geriau suprasti krepšinį, kažkiek prireikė ir sėkmės, kai kažkas pastebėjo. Pasiekiau savo bei tapau profesionalu“, – pasakojo „Ryto“ vedlys.

Žaidimo laiko „Perle“ negavęs krepšininkas atsispyrė nuo Regioninėje krepšinio lygoje (RKL) rungtyniaujančios Kupiškio komandos, tuomet žaidė Šakių „Vytyje“, Utenos „Juventus“, o dabar – Vilniaus „Ryte“.

Nuosekli kelionė be didelių šuolių į priekį.

„Supratimas, kad galiu iš krepšinio gauti pinigus, atsirado, kai išvažiavau į „Vytį“. Pradėjau geriau žaisti, pradėjau rodyti rezultatus NKL ir ėmiau galvoti, kad kas nors gali pavykti“, – sakė G.Radzevičius.

Kiekvienoje Gyčio karjeros stotelėje lydėjo ta pati istorija – antrasis sezonas krepšininkui virsdavo didžiuliu žingsniu į priekį bei tramplinu į dar aukštesnį lygį.

„Kiekviena situacija yra skirtinga. Ateini iš žemesnio lygio, kaip buvo iš „Vyčio“ į Uteną, pradžioje žiūri į tave kaip į NKL žaidėją ir neduoda didelio vaidmens. Ateini kaip pagalbinis žaidėjas ir pirmiausia turi įrodyti treneriui, kad gali žaisti tuo lygiu ir duoti kažkokių teigiamų dalykų, – antrų sėkmingų sezonų paslaptį aiškino pats krepšininkas. – Po truputį savo žaidimu įrodinėji, gauni vaidmenį ir palaipsniui augi. Kai antrą sezoną žaidi pas tą patį trenerį, vasarą jau žinai, ko jis iš tavęs norės ir viskas yra ramiau. Gali koncentruotis į darbą, nereikia mėtytis, ko iš tavęs nori. Ateini ramia galva dirbti ir tai atsispindi aikštėje ir rezultatuose.“

VIDEO: PIKENROLAS: Gytis Radzevičius – meilės „Rytui“ šaknys, D.Kairio nepasitikėjimas ir šuolis į viršų

Kai po antrojo sėkmingo sezono Utenos „Juventus“ ekipoje jis sulaukė „Ryto“ pasiūlymo, Gytis daug negalvojo. Nors tinklus metė ir Vokietijos bei Prancūzijos klubai, siūlę geresnes sąlygas.

„Esu vilnietis, tai turėjau svajonę žaisti „Ryte“. Augdamas Vilniuje, mačiau šią komandą. Tai labiausiai nusvėrė, todėl pasirinkau „Rytą“. Aišku, gal būtų buvę įdomu išbandyti save užsienyje, finansinis pasiūlymas buvo geresnis, bet aš norėjau užsivilkti „Ryto“ marškinėlius“, – teigė G.Radzevičius.

Visą karjerą Lietuvoje rungtyniaujantis puolėjas į legionieriaus duoną nespjauna.

„Minčių yra. Įdomu, kaip ten būtų. Bet dar nepasitaikė tokia galimybė, kad imčiau ir išvažiuočiau. Ėjau žingsnis po žingsnio, pasiūlymai, kuriuos gaudavau Lietuvoje, per daug nuo užsienio nesiskirdavo. Aišku, užsienyje galbūt būdavo siūloma daugiau pinigų, bet sudėjęs pliusus ir minusus, nuspręsdavau likti Lietuvoje“, – pasakojo „Ryto“ atstovas.

Jei galėtų pasirinkti, į kurią šalį ir lygą G.Radzevičius labiausiai norėtų išvažiuoti?

„Nežinau, apie tai labai negalvojau. Ispanijoje šilta, lyga gera... Vieni pliusai. Bet apie tai per daug negalvojau, – dėstė krepšininkas. – Per daug apie kitą sezoną negalvoju. Aišku, būna kelios akimirkos, kai pagalvoju, bet nesinori per daug galvoti apie vasarą. Dar daug laiko iki jos. Taip pat daug rungtynių, sezonas tik įpusėjo, tad norisi susikoncentruoti čia ir dabar bei rodyti geriausią įmanomą žaidimą. Jei pradėsiu žiūrėti per daug į toli, gali pradėti nesisekti, o tas traukinys ims ir nuvažiuos.“

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gytis Radzevičius
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gytis Radzevičius

2020-ųjų vasarą G.Radzevičius sudarė trejų metų sutartį su „Rytu“ pagal formulę „2+1“. Kaip teigia 15min šaltiniai, tai buvo tuomečio klubo sporto vadovo Rolando Jaručio, o ne vyriausiojo trenerio Donaldo Kairio geistas krepšininkas.

15min šaltiniai informuoja, jog šį sezoną vilnietis uždirba 80 tūkstančių eurų, o trečią, jei krepšininkas liks Vilniuje, susižers 110 tūkstančių.

Ar krepšininkas nori likti komforto zonoje, kurią surado „Ryte“, ar turi svajonių save išbandyti kuo aukštesniame lygyje, testuodamas ir savo potencialo ribas?

„Tiesos yra. Aš visada žengdavau žingsnį į priekį ir lipdavau iš komforto zonos. Kai esi nestabilioje padėtyje, kovoji dėl minučių ir žaidimo, tuomet ir augi kaip žaidėjas. Aišku, visada smagu būti komforto zonoje, kurioje jautiesi patogiai, bet turi išlipti iš jos“, – sakė G.Radzevičius.

Krepšininkas tapo vienu iš „Ryto“ lyderių ir veidų, nors pradžia buvo sunki.

Didelio vaidmens D.Kairio schemose ir planuose neužėmęs krepšininkas LKL čempionate rungtyniaudavo po 15 minučių, per kurias rinkdavo po 4,5 taško ir 6,5 naudingumo balo.

„Kažkiek buvo minčių, jog suklydau keldamasis į „Rytą“. Po antro sezono Utenoje galvojau, jog lygis nesiskiria taip stipriai, kad atėjęs į „Rytą“ prapulčiau. Galvojau, jog galiu duoti naudos. Bet nuo pirmųjų dienų trūko trenerio pasitikėjimo. Kaip supratau, treneris manęs nelabai matė savo komandoje. Tai irgi nepadėjo. Kai dar sezonas nebuvo prasidėjęs, jau girdėjau kalbas apie kažkokius skolinimus kitoms komandoms. Tai irgi neprideda pasitikėjimo savimi. O dar žaidimo laikas... Žaisdavau mažai, vaidmuo buvo neaiškus. Būdavo, jog eini į aikštę pabėgioti penkioms minutėms, prie kamuolio prisiliesdamas vieną kartą. Pradžia „Ryte“ buvo sunki dėl šių mano įvardytų priežasčių“, – sakė G.Radzevičius.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Donaldas Kairys
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Donaldas Kairys

Viskas pasikeitė su rokiruote trenerio pozicijoje, kai vairą iš D.Kairio perėmė asistentas Giedrius Žibėnas. Pakilo ir „Rytas“, ir G.Radzevičius.

Praėjusį sezoną vilniečiai pasiekė LKL finalą, o šįmet Čempionų lygos grupėje užėmė pirmąją vietą, be to, pasirengę patriukšmauti ir vietiniame fronte.

„Kai Giedrius Žibėnas perėmė vairą, mūsų žaidimas labai pasikeitė. Vasarą komandos branduolys liko, pasipildėme keliais gerais žaidėjais. Geras ir kryptingas darbas, treneriai paruošia gerą planą ir gerai jį išaiškina, o mes stengiamės jo laikytis. Taip viskas ir susidėjo, – savo gero žaidimo priežastis aiškino krepšininkas. – Treneris man patinka. Giedrius visada pozityvus, visada turi ką pasakyti ir gali patarti žaidėjams. Jis žaidėjų treneris, be to, mums patinka su juo dirbti. Jis visada dega, visada užsivedęs. Galvoju, kad šis mūsų žaidimas ir rezultatai yra didelė trenerio ir viso štabo nuopelnų dalis. Jie dirba puikiai, tai ir matosi. Padėjo ir Donato Zavacko atėjimas. Nebėra didelio pašalinio triukšmo, nes anksčiau vis išlįsdavo kažkokie straipsniai ar dar kas nors. Būdavo daug dalykų. Nori susikoncentruoti ties krepšiniu, bet nepavyksta, nes kažkur kažkas kažką pasakė. Galvoju, kad su Donato atėjimu klube viskas tapo ramiau. O ir komplektacija gera. Jis sukūrė gerą komandą – surinkti ir geri charakteriai, ir geri žaidėjai.“

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Giedrius Žibėnas
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Giedrius Žibėnas

Čempionų lygos „Top 16“ etape „Ryto“ laukia Sombathėjaus „Falco“, Tenerifės „Lenovo“ ir Strasbūro SIG ekipos.

G.Radzevičius apie tikslus tarptautiniame fronte kalba tyliai.

„Čempionų lygoje yra daug gerų komandų. Tai turnyras, kuriame yra daug apylygių komandų. Labai sunku pasakyti, kas laimės ar žais „Top 8“. Mes žiūrime į artimiausias rungtynes. Pirmiausia žaisime su Strasbūro SIG ir turėsime tikslą laimėti. Tuomet žaisime su vengrais, o tikslas vėl bus laimėti. Žingsnis po žingsnio. Labai daug į ateitį nežiūrime, kas laukia pavasarį. Kai pradedi galvoti apie čempionų titulus ar atkrintamąsias, gali viską greitai prarasti. Tikslas yra laimėti artimiausias rungtynes“, – teigė „Ryto“ vedlys.

Artimiausias mačas – sekmadienį 17.20 val. „Avia Solutions Group“ arenoje su Kauno „Žalgiriu“, kurį vilniečiai lapkritį pamokė jų pačių tvirtovėje.

Nors užkulisiuose kalbama, jog G.Žibėno auklėtiniai gali dar kartą įkąsti tragiškai šį sezoną atrodantiems konkurentams, tačiau G.Radzevičius vėl išlieka ramus.

„Visada į „Žalgirį“ žiūrime kaip į geresnę komandą, kurią norime nugalėti. Juk tai yra Eurolygos komanda. Į šias rungtynes žiūrime kaip į šansą įkąsti favoritams. Dabar yra daug kalbų, jog esame dvikovos favoritai, bet stengiamės apie tai negalvoti. Laukia sunki kova. Norime įrodyti, kad esame stipresni“, – teigė 26-erių Vilniaus komandos puolėjas.

15min laida PIKENROLAS su Vilniaus „Ryto“ puolėju Gyčiu Radzevičiumi – apie vingiuotą kelią link mylimos komandos, svajones, mėgstamiausią žaidimo elementą, laisvalaikį, geriausią bičiulį Margirį Normantą ir svajonę žaisti Lietuvos rinktinėje.

VIDEO: PIKENROLAS: Gytis Radzevičius – meilės „Rytui“ šaknys, D.Kairio nepasitikėjimas ir šuolis į viršų

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Užsisakykite 15min naujienlaiškius