Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2022 06 10

Vasaros darbai Vilniuje: galimi „Ryto“ pokyčiai, abejonės dėl senbuvių ir MVP situacija

Dvylika metų Vilniaus „Ryto“ besitęsusi Lietuvos krepšinio lygos („Betsafe-LKL“) titulo vagystė galiausiai buvo įvykdyta 2022-aisiais, kelyje pirmą kartą nesutikus Kauno „Žalgirio“. Sostinė švenčia šeštąjį šalies čempionų titulą istorijoje, bet vos tik užgesus pergalės cigarams – „Ryto“ vadovų pasiruošimo darbai buriant kito sezono komandą.

Šį sezoną sirgalius Lietuvoje žavėjusį Panevėžio „Lietkabelį“ penkerių rungtynių serijoje, nudažytoje nepamirštamais įvykiais, kova ir aistruolių įsitraukimu, sutvarkęs Vilniaus „Rytas“ sugrąžino pagrindinį šalies krepšinio titulą į Vilnių.

Kauno „Žalgirį“ pusfinalyje įveikęs Aukštaitijos klubas užaugino ir sirgalių lūkesčius lipti ant pagrindinio prizininkų laiptelio, neva pagrindinis darbas jau buvo atliktas peržengus Eurolygos klubą.

Neigiamas kalbas ir nepalankias prognozes gerai girdėjo ir Giedrius Žibėnas su artimiausiais ginklanešiais, kurie tai panaudojo papildomai motyvuojant žaidėjus.

Kaip 15min laidoje PIKENROLAS teigė G.Žibėnas, komandos skautas Gustas Maskoliūnas viešus krepšinio žmonių pasisakymus išvertė į anglų kalbą ir iškabino matomoje rūbinės vietoje.

Tai pykdė pagarbos pasigedusius „Ryto“ krepšininkus.

„Užleiskit kelią visiems, juodai raudonai baltiems – atėjo laikas mums būti pirmiems“, – po netaiklaus Gedimino Oreliko tritaškio suskambo sirgalių perpildytoje sausakimšoje „Jeep“ arenoje.

Prieš 12 metų Donatas Zavackas buvo auksą su „Rytu“ iškovojęs krepšininkas, dabar – sporto direktorius. Auksinėmis raidėmis į stipriausio Vilniaus klubo istoriją įsirašęs klaipėdietis dėlioja brėžinius sudėties, kuri gins čempionų titulą.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./„Ryto“ sirgaliai Vilniuje prie „Baltojo tilto“ susitiko su LKL čempionais
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./„Ryto“ sirgaliai Vilniuje prie „Baltojo tilto“ susitiko su LKL čempionais

Pirmoji tarpsezonio užduotis – išsaugoti 38-erių trenerį Giedrių Žibėną, kuris turi „pliusą“ savo kontrakte.

Kaip po lemiamų finalo serijos rungtynių „Jeep“ arenoje 15min teigė D.Zavackas, klubas neketina skirtis su vairininku, kuris iškovojo titulą. „Rytas“ nenori kartoti 12 metų senumo klaidų, kuomet tuomet vadovas Jonas Vainauskas po triumfo LKL atleido pagrindinį generolą Rimą Kurtinaitį.

Likti irgi norinčio G.Žibėno pagrindinė sąlyga – tęstinumas ir darbas su esamu trenerių štabu. Tai – Eurolygos patirties pas Davidą Blattą Pirėjo „Olympiakos“ klube turintis Georgas Dedas, Dariaus Maskoliūno sūnus skautas Gustas Maskoliūnas bei fizinio rengimo treneris Tadas Jackūnas.

Praktiškai nėra abejonių, jog ir kitą sezoną šalia šoninės „Jeep“ linijos matysime plušantį G.Žibėną ir jo artimiausius ginklanešius.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Gustas Maskoliūnas, Georgios Dedas, Giedrius Žibėnas
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Gustas Maskoliūnas, Georgios Dedas, Giedrius Žibėnas

Žaidėjų korpuse sutartis su „Rytu“ turi keturi žaidėjai – Margiris Normantas (25 metai, 194 cm), Mindaugas Girdžiūnas (33 metai, 188 cm), Gytis Radzevičius (26 metai, 196 cm), o Jarviso Williamso (29 metai, 202 cm) sutartyje numatytas „pliusas“.

Kaip teigia 15min šaltiniai, nuo 2017-ųjų Vilniuje rungtyniaujantis M.Girdžiūnas veikiausiai sužaidė paskutinį savo mačą su „Ryto“ marškinėliais. Užkulisiuose kalbama, kad krepšininkas gali savo iniciatyva nutraukti sutartį ir grįžti į Klaipėdos „Neptūną“.

Susidomėjimą šiuo veteranu rodo ir LKL debiutuosiantys „Gargždai“.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Mindaugas Girdžiūnas
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Mindaugas Girdžiūnas

15min šaltiniai trimituoja, jog vos prieš du mėnesius M.Normanto ir „Ryto“ bendradarbiavimas ir kitame sezone atrodė neįsivaizduojamas, neva emocijomis kunkuliuojantis ir greitai užsidegantis gynėjas buvo pavargęs nuo nesutarimų rūbinėje, kartojo, jog kels sparnus iš Vilniaus.

Vis dėlto jis turi garantuotą sutartį ir kitam sezonui, o LKL čempionų titulas ištirpdė įtampą ir absoliučiai keičia situaciją.

Finalo serijoje jis rinko po 12 taškų, o labiausiai pasižymėjo penktosiose rungtynėse, kai į buvusios komandos krepšį suleido 15 taškų ir surinko 20 naudingumo balų.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Margiris Normantas
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Margiris Normantas

Achilo sausgyslės traumą išsigydęs Jarvisas Williamsas rinko solidžią statistiką – 9,3 taško, 4,9 atkovoto kamuolio ir 11,3 naudingumo balo, finale buvo svarbus G.Žibėno karys gynyboje, bet amerikiečio ateitis nėra aiški.

Pasak 15min šaltinių, „Rytas“ zonduoja rinką ir ieško geresnių alternatyvų.

Finale J.Williamso rodikliai buvo kuklūs – vos po 5,8 pelnyto taško ir 2,8 atkovoto kamuolio. Situaciją sunkino žaidimas per dvi pozicijas ir prastas krepšininko žaidimo skaitymas.

G.Radzevičius turi garantuotą sutartį, nors kontrakte yra nurodyta nedidelė išpirka.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Vaidas Kariniauskas
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Vaidas Kariniauskas

Kaip ir apie išvykimą mąstantis M.Girdžiūnas, su Vilniaus komanda veikiausiai atsisveikins dar trys krepšininkai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius