-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 04 25

Vilniaus „Ryto“ nuostoliai ir viltys: svarbiausi karantino žingsniai sostinės klubui

Lietuvos krepšinis užsidarė skausmingam karantinui, kuris komandas paliko ir be krepšinio, ir be pinigų. Tačiau koronakrizės akivaizdoje Lietuvos klubai sprendžia strategiškai svarbius klausimus, kurie bus itin reikšmingi jų ateičiai. Vienas tokių yra Vilniaus „Rytas“. Remdamiesi krepšinio podkasto „urBONUSas“ informacija, 15min pasakoja apie svarbiausius karantino ėjimus „Ryto“ organizacijai

Trys svarbiausi žingsniai:

1. Išlaikyti vyr. trenerį

Plačiajai Vilniaus krepšinio publikai Dainius Adomaitis netaps mėgstamiausiu treneriu „Ryto“ istorijoje, bet jo pasiekimai su komanda viršijo lūkesčius.

Skirtingai nei buvo žadėta prieš sėdant prie derybų stalo, D.Adomaitis perėmė ne finansiškai stiprėjantį, o nuosekliai glembantį sostinės krepšinio klubą.

Nepaisant to, D.Adomaitis pirmą kartą per 7 metus išvedė „Rytą“ į Europos taurės ketvirtfinalį.

Jo treniruojamas sostinės klubas vėl viršijo lūkesčius žengdamas į kitą „EuroCup“ etapą sudėtingoje grupėje, iš kurios į Europos taurės ketvirtfinalį vėliau pateko visi trys aukščiau buvę priešininkai, o už nugarų liko vieni favoritų laimėti trofėjų – Krasnodaro „Lokomotiv“.

Maža to, „Rytas“ iki priešpaskutinio turo pretendavo antrus metus paeiliui patekti į geriausiųjų aštuonetą.

Lietuvoje „Rytas“ užsiėmė antros komandos poziciją, o pernai nustebino iškovodamas Karaliaus Mindaugo taurės taurę – tik antrąjį trofėjų per pastarąjį dešimtmetį.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Dainius Adomaitis
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Dainius Adomaitis

D.Adomaitį nuolat lydėjo sirgalių kritika už žaidimo stilių, bet nugalėtojai neteisiami. 15min žiniomis, konkurentai vertino „Ryto“ komandą už taktinį sumanumą ir kaskart paruošiamas naujas pinkles. Iškalbingai nuskambėjo ir Šarūno Jasikevičiaus pasisakymas, kad D.Adomaitis yra vienas geriausių trenerių Europoje.

Maža to, D.Adomaitis jau įleido šaknis Vilniuje ir tapo tikru vilniečiu.

Jo darbai neapsiriboja tik treniravimu. D.Adomaitis turi idėjų, kaip puoselėti Vilniaus krepšinį.

D.Adomaitis ne kartą sugėrė kritikos strėles nuo jų apsaugodamas savo žaidėjus. Jis taip pat daugiausiai turėjo sugerti ir vadovybės liapsusus.

„Ryto“ krepšininkai pasakoja, kad po pralaimėjimų D.Adomaitis pasirodydavo treniruotėse neišsimiegojęs, nes nesudėjęs gluosto narpliodavo pralaimėjimo priežastis, o kitą rytą norėdavo išgirsti ir savo žaidėjų požiūrį.

Tai žmogus, su kuriuo „Ryto“ rezultatai vėl kilo į viršų ir kuriam rūpi Vilniaus krepšinio likimas.

Problema – kontraktas

D.Adomaičio susitarimas su „Rytu“ 2018-aisiais buvo skandalingas. Klubo dalininkas Darius Gudelis susėdo su treneriu prie derybų stalo dar nesibaigus 2017-2018 m. sezonui, kai „Rytą“ į finalą vedė Rimas Kurtinaitis.

Tuomet buvo susitarta dėl sutarties pagal formulę 2+1. „Ryto“ dalininkai žadėjo, kad sostinės klubo finansiniai pajėgumai pūsis su kiekvienu sezonu, todėl logiškai atrodė ir kylantis stratego atlyginimas. Bet vilčių burbulas subliuško.

15min žiniomis, D.Adomaitis pagal pirminius susitarimus kitą sezoną turėtų uždirbti apie 150 tūkst. eurų. Bet akivaizdu, kad iki paskutinės diržo sagties finansines savo galimybes užsitraukiantis „Rytas“ nebus pajėgus mokėti tokių pinigų. 15min šaltinių teigimu, D.Adomaičiui gali tekti nusikirsti savo atlygį perpus.

15min žiniomis, D.Adomaitis nesivaiko pinigų ir neatmeta galimybių toliau likti prie Vilniaus krepšinio projekto. Tačiau viena yra prašyti trenerio priimti kompromisą, o visai kas kita tą daryti dvejus metus iš eilės mėnesiais vėlavus mokėti atlyginimą ir išgyvenus visišką vadybinį chaosą su neišpildytais pažadais.

Šioje situacijoje aiškiai rinksis ne „Rytas“.

2. Išlaikyti Mareką Blaževičių

Marekas Blaževičius yra vienas perspektyviausių Lietuvos jaunųjų krepšininkų.

Savo potencialą 18-metis vilnietis įrodė pastarąjį sezoną. Aplenkes medikų prognozes ir greitai išgijęs po nugaros traumos, šį sezoną LKL čempionate vidurio puolėjas rinko vid. po 7 taškus ir 3,3 atkovoto kamuolio per 12 žaidimo minučių.

Per 5 paskutines LKL sezono rungtynes jo vidurkis siekė net 12,6 taško bei 6,2 atkovoto kamuolio.

Centras buvo įmetęs 18 taškų į Kauno „Žalgirio“ krepšį, o Europos taurės „Top 16“ etape jo minučių vidurkis buvo šoktelėjęs iki 16-os per susitikimą.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Marek Blaževič
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Marek Blaževič

Su metais vis besiskleidžiančiu talentu, pavyzdiniu darbštumu ir kryptingu progresu vietą „Ryto“ aukštaūgių rotacijoje išsikovojęs jaunuolis įrodė, kad su juo galima sieti klubo ateitį.

Bet dabar savo įrodymus ant stalo turi pateikti „Ryto“ atstovai.

M.Blaževičius turi dar metus galiojančią sutartį su Vilniaus komanda, bet iki liepos mėnesio turi teisę palikti „Rytą“.

Per keletą pastarųjų metų Vilniaus krepšinio piramidės viršūnėje jis pamatė ne tik šilto, bet ir daug šalto. Maža to, 15min šaltinių teigimu, M.Blaževičiumi domisi keli didesni Europos klubai.

M.Blaževičius interviu 15min leido suprasti, kad jo sprendimui didelę įtaką turės D.Adomaičio pasirinkimas. Akivaizdu, jis neliko abejingas ir vidinėms organizacijos problemoms, kurios kaip šešėlis veja Vilniaus krepšinį kiekviename žingsnyje.

TAIP PAT SKAITYKITE: M.Blaževičius: pavyzdinis jo pasirinkimas ir vienintelis trūkumas iki tobulo Vilniaus

„Rytas“ privalo stabilizuoti kritinę situaciją ne tik iš finansinės, bet ir vertybinės pusės.

Norint atmušti viliojančius didelius pasiūlymus iš svetur, „Rytas“ greičiausiai pats turės tėkšti ant stalo naują ilgalaikę sutartį su pažadu nepagailėti jaunajam centrui daug minučių, galbūt net vietą starto penkete.

M.Blaževičiaus situaciją Vilniuje įdėmiai seka kiti perspektyvūs jaunuoliai – Ąžuolas Tubelis ir Augustas Marčiulionis. Jiedu netolimoje ateityje matomi NCAA talentų ežere, todėl jau po metų taipogi gali palikti Vilniaus komandą. Vienoks ar kitoks Mareko sprendimas gali paveikti ir kitų „Ryto“ talentų ateities pasirinkimus.

Jeigu M.Blaževičius paliks sostinę, „Ryto“ svajonė perstatyti klubą ant šių jaunųjų talentų gali griūti kaip domino kaladėlės.

3. Išsikuopti netvarką

Vilniaus „Ryto“ trofėjų lentyna pastarąjį dešimtmetį visiškai uždulkėjo. Per 10 metų ją papildė tik du Karaliaus Mindaugo taurės trofėjai 2015 ir 2019 metais. Bet Lietuvos krepšinio teritoriją sostinė be konkurencijos užleido Kauno „Žalgiriui“, tapusiam LKL čempionu 10 kartą iš eilės.

Pakeisti hierarchiją Lietuvos krepšinyje bus nelengva, bet Vilnius turi pradėti pirmiausia ne nuo rezultato švieslentėje.

Viskas prasideda „Ryto“ komandos biure, kurį pastaraisiais metais purto įvairiausi skandalai.

Viešas karas tarp Lino Kleizos ir Rolando Jaručio, neaiški klubo hierarchija su apsiraizgiusiomis intrigomis, aiškaus lyderio trūkumas, skandalingi vadovybės štabo narių klystkeliai, nuolatinės finansinės problemos ir daug kitų rūpesčių lydėjo „Rytą“ skambiau nei pasiekimai krepšinio aikštėje.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Rolandas Jarutis
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Rolandas Jarutis

Nuo ūkinių problemų jau baigia pavargti ir „Ryto“ žaidėjai, ir ištikimiausi klubo aistruoliai. Rimtas Vilniaus verslas jau seniai atsuko nugarą iš balos niekaip neišsiropšiančiai „Ryto“ organizacijai.

Vilniaus krepšinio stovykloje atėjo metas rimtai akcijai „Darom“.

Būsimi nuostoliai ir turimi žaidėjai

Vilniaus „Rytas“ 2019-2020 m. sezoną oficialiai vylėsi surinkti 3,5 mln. eurų biudžetą, iš kurio 1,5 mln. turėjo būti atriekta žaidėjų ir trenerių atlyginimams.

„Ryto“ direktorius Rolandas Jarutis prognozuoja, kad dėl koronakrizės žaidėjų atlyginimai turėtų smukti perpus. Logiškai, numatomas finansinis nuosmukis iš „Ryto“ piniginio pyrago turėtų nurėžti dar apie milijoną eurų. Tai gerokai nuleistų atlyginimų lubas esamiems ir būsimiems „Ryto“ žaidėjams.

15min žiniomis, „Rytas“ dėl ribotų finansų nededa vilčių išsaugoti dviejų produktyviausių legionierių Tu Holloway ir Pako Cruzo, o Cameronui Bairstow Vilniaus ekipa pati norėjo sukrauti lagaminus dar prieš porą mėnesių.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Cameronas Bairstow
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Cameronas Bairstow

Laisvaisiais agentais taps abu „Ryto“ centrai Martynas Echodas ir Evaldas Kairys. Pastarojo likimas komandoje neaiškus – finansiškai jis būtų labiausiai įkandamas sostinės ekipai, tačiau M.Echodo rinkos kaina jau, ko gero, viršys „Ryto“ galimybes. 15min žiniomis, dar sezono metu M.Echodas turėjo pasiūlymą iš užsienio, tačiau D.Adomaitis norėjo jį išlaikyti Vilniuje iki sezono pabaigos.

„Ryto“ gynėjai Dovis Bičkauskis ir Mindaugas Girdžiūnas pagal kontraktus turėtų likti Vilniaus klubo pajėgose.

15min žiniomis, planuojama, kad kitą sezoną į pagrindinę komandą bus integruojami ir jaunieji 18-mečiai Augustas Marčiulionis bei Ąžuolas Tubelis.

Pirmasis padarė didžiulį progresą Nacionalinėje krepšinio lygoje (NKL), kur tvirtai į rankas perėmęs komandos vedlio vaidmenį rinko vid. 15,3 taško, 5,8 rezultatyvaus perdavimo ir 16,6 naudingumo balo per 29 minutes.

Su išaugusia atsakomybe (vid. +10 min.), atsirado ir pasitikėjimas. Ne tik savo sprendimais, bet ir metimu, kuris skautų kritikuojamas labiausiai. 192 cm ūgio A.Marčiulionis pastarąjį sezoną išmetė dukart daugiau tritaškių nei pernai (47/148) ir beveik 6 proc. pagerino pataikymą iš toli (31,8 proc.).

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Augustas Marčiulionis
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Augustas Marčiulionis

Tuo tarpu įspūdinga fizine jėga ir atletiniais duomenimis išsiskiriantis aukštaūgis Ąžuolas Tubelis NKL rinko vid. 16,7 taško, 6,2 atkovoto kamuolio ir 15,4 naudingumo balo per 28 minutes. 207 cm ūgio sunkiojo krašto ir centro pozicijose galintis žaisti jaunuolis dar turi suderinti metimą (18,2 proc. tritaškių) ir atrasti daugiau techniškų ginklų puolime. Tačiau jo kūne slypi milžiniškas potencialas.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Ąžuolas Tubelis
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Ąžuolas Tubelis

Į E.Bendžiaus dublerio vietą rotacijoje taikosi 21-erių 207 cm puolėjas Einaras Tubutis, kuris irgi turėtų gauti daugiau progų pasireikšti biudžetinėje „Ryto“ komandoje.

Dvi karantino viltys

1. Išgirsti vieną iš dviejų „taip“

Vienerių metų kontraktus su „Rytu“ dar turi du svarbiausi Vilniaus žaidėjai – puolėjai Arnas Butkevičius bei Eimantas Bendžius. Tačiau jų atlyginimas jau perkopė 200 tūkst. eurų ribą. 15min žiniomis, jau praėjusį sezoną tai buvo per didelė finansinė našta sostinės klubui.

Naudingiausiu šio sezono „Ryto“ žaidėju tapęs A.Butkevičius jau ne pirmą vasarą patenka į Europos taurės ir Eurolygos komandų radarus, kai 30-metį atšventęs E.Bendžius po karjeros sezono nusipelnė pasirašyti galbūt karjeros kontraktą.

„Rytas“ turi daugiau vilčių išlaikyti E.Bendžių, bet šiam greičiausiai tektų nusirėžti atlyginimą perpus. Po 12 taškų su 40 proc. pataikymu Europos taurėje rinkęs puolėjas veikiausiai bus linkęs patikrinti savo vertę žaidėjų turguje, kai A.Butkevičiui atėjo metas sekti Roko Giedraičio keliu ir kelti sparnus aukštyn. Vilniuje jis jau įrodė viską.

Jeigu „Rytui“ pavyktų išlaikyti bent vieną iš šių dviejų žaidėjų su mažesniu atlyginimu, tai būtų nemenkas laimėjimas.

BC Rytas nuotr./Eimantas Bendžius ir Arnas Butkevičius
BC Rytas nuotr./Eimantas Bendžius ir Arnas Butkevičius

2. Gauti 663 tūkst. eurų injekciją

Vilnių gali palikti ir nuviliantį sezoną sužaidęs 19-metis Deividas Sirvydis.

37-uoju šaukimu pernykštėje NBA naujokų biržoje pakviestas puolėjas, pagal planą, artėjančią vasarą turėjo iškeliauti į „Detroit Pistons“. Nelikę sužavėti D.Sirvydžio tobulėjimu Vilniuje, NBA klubo vadovai gali išsikviesti lietuvį į savo aplinką ir ten kryptingai užsiimti jaunuolio vystymu.

D.Sirvydžio persikėlimas į NBA būtų naudingas „Rytui“. Kalbama, kad ta 663 tūkst. eurų išpirka, kurią Vilniaus komanda gautų už sandorį su „Pistons“, gerokai palengvintų klubą slegiančią finansinę naštą.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Deividas Sirvydis
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Deividas Sirvydis

„Ryto“ kito sezono projekcija:

  • Mažesnis biudžetas, kuris teoriškai gali siekti 2-2,5 mln. eurų.
  • Treneris, geriausiu atveju – Dainius Adomaitis, kuriam būtų keliami reikalavimai auginti komandą, o ne siekti maksimalių rezultatų aikštėje. Tarp galimų kandidatų jį pakeisti galimi tokie specialistai kaip Donaldas Kairys, Robertas Štelmaheris ar Nenadas Čanakas.
  • Didesnė atsakomybė jauniems žaidėjams, daugiausiai – Marekui Blaževičiui, kuris ateityje galbūt pretenduotų į NBA naujokų biržą arba būtų parduotas didiesiems Europos klubams ir uždirbtų „Rytui“ pinigų.
  • Jaunųjų talentų Augusto Marčiulionio bei Ąžuolo Tubelio integravimas į rotaciją, užimant pagalbinį, bet reikšmingesnį nei tik epizodinį vaidmenį.
  • Strategiškai itin svarbūs pirkiniai gynėjų grandyje ir, priklausomai nuo A.Butkevičiaus bei E.Bendžiaus sprendimų, puolėjų linijoje. Preliminariai brangiausi komandos žaidėjai, kurių pagalbos būtų ieškoma užsienio rinkose.
  • Dar pakankamai jauni, sąlyginai pigūs, perspektyvūs, pavyzdžiui, „Žalgirio“ atstumti naujokai, kurie galėtų iššauti Martyno Echodo scenarijumi ir papildytų rotaciją. Tarp kandidatų – Laurynas Birutis, Arnoldas Kulboka, Gytis Masiulis, Matas Jogėla, Paulius Valinskas, Lukas Uleckas ir kiti.
  • 15min žiniomis, „Ryto“ radare ilgą laiką buvęs Tomas Dimša prioritetizuoja kitus variantus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius