Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 10 19

Vingiuota Senegalo liūto kelionė į Vilnių

Prieš 13 metų penkiolikmetis paauglys iš Senegalo išlipo Okajamos oro uoste nemokėdamas net pasisveikinti japoniškai. Jaunuolis tuomet kalbėjo trimis kalbomis – prancūzų bei daugiausiai tik Senegale ir Gambijoje sutinkamomis sererų bei volofų tautų kalbomis. Nė viena iš jų nekalbėjo Okajamos Gakugeikano vidurinės mokyklos moksleivių komiteto nariai, priėmę į savo šeimą Maurice'ą Ndourą. Vienintelis būdas užmegzti pirmąjį kontaktą buvo baltas lapas su užrašu „Ndour“ Okajamos mokyklos atstovų rankose, oro uosto laukiamajame. Maurice'as už nugaros paliko savo tėvynę, šeimą ir visą komforto zoną. Tačiau šio sprendimo Vilniaus „Ryto“ naujokas neiškeistų į nieką gyvenime.

15min pasakoja apie neeilinę 28-erių M.Ndouro kelionę su krepšinio kamuoliu, kuri atvedė jį iki pat Vilniaus.

Iš žvejų miesto – į NBA

Senegale gimęs ir vaikystėje futbolo kamuolį gainiojęs M.Ndouras pirmą kartą į krepšinio treniruotę atėję aštuonerių. Ir tai buvo meilė iš pirmo žvilgsnio.

Žvejų mieste, maždaug 100 km nuo Senegalo sostinės Dakaro, M.Ndouras išsiskyrė savo fiziniais sugebėjimais. Sykį vietiniame krepšinio turnyre jį įsidėmėjo SEED akademijos treneris. Tai buvo ne pelno siekianti organizacija, bandžiusi padėti Afrikos vaikams. Ji užmezgė kontaktą su japonais ir šie pasiūlė M.Ndourui atvykti į Aziją.

Iš pradžių M.Ndouro mama galvojo, kad tai pokštas. Bet jau netrukus jos sūnus sėdo į lėktuvą, kuris per 14 valandų nugabeno jį į kitą gaublio kraštą. M.Ndouro tėvai nebuvo vargingi: mama – buvusi senatorė, o tėvas – Senegale gerbiamas žurnalistas. Tačiau Ndourai suprato, kad šis bilietas į Okajamą yra bilietas į gyvenimą su daugiau galimybių.

View this post on Instagram

8 years ago today I was getting ready to go to the US and attend Monroe College after graduating from HS in Japan in May. . Now that I look back, I am way too blessed to be stressed. • I went from being just a kid from Senegal to being recruited by nearly half of the country after just my freshman year in Juco. • Earned my Associate degree in IT and my bachelor’s degree in Business, communications and Linguistics at Ohio University. • Went Undrafted in the 2015 NBA draft, played summer league with the knicks and signed a 3 years guaranteed deal with Dallas. From that point on, I played with Real Madrid, NY Knicks, Unics Kazan. Played in the 2014 Basketball WC, Olympic Qualifiers in 2016, African Cup in 2017 and now getting ready for the 2018 WC in China. • I got married (yaaay) to an amazing woman, got a beautiful daughter Juniper and another one on the way!!! That is amazing for 8 years after leaving Senegal if you ask me. But the best days have yet to come and the most important thing is I LIVE and I LEARN, I grow WISER!! . Have the vision, work the vision, manifest the vision and make it happen. Ain’t no limits, ain’t nothing impossible. You have to be relentless no matter what, fall down 10 times and get up 20 times. I am so so Grateful!!! PS: this was my US visa picture . . . #8YearItch #NoDreadlocksYet #HandsomeMe #IKnowILoveMyself #LifeIsAJourney #ItsAMarathon #EveryGreatThingTakesTime #SlowlyButSurely #ManifestinTheVision #GuidedByTheMostHigh #TalibeYesuChrista #TooHotFiDem #TooBlessedToBeStressed #OnlyJahKnows

A post shared by Maurice Ndour (@mauricendure) on

M.Ndouras Japonijoje praleido trejus metus. Nematydamas artimųjų ir su jais bendraudamas tik kartą per savaitę telefonu, jaunuolis subrendo greičiau nei jo bendraamžiai. Vienatvė Japonijoje išmokė jį atsakomybės, disciplinos ir darbštumo. Nors buvo visko – neapsikentęs fiziško komandos draugų žaidimo, M.Ndouras jau buvo trenkęs durimis ir ketino palikti mokyklą.

Kai M.Ndouras baigė vidurinę Japonijoje, jo maršrutas turėjo vesti į Ameriką. Bet dėl skirtingos moksleivių vertinimo sistemos ir žemų pažymių, M.Ndouras negalėjo iškart pretenduoti į NCAA universitetus.

Vis tik jam padėję asmenys į JAV išsiuntinėjo senegaliečio žaidimo epizodus iš „YouTube“. Krepšininkas netrukus atsidūrė vienoje Niujorko kolegijų, o ten uždominavęs, po dvejų metų jau pakilo į Ohajo universitetą.

2015-ųjų vasarą Maurice'as Ndouras atsidūrė ant NBA slenksčio.

Jis nebuvo pašauktas naujokų biržoje, kurioje į stipriausią krepšinio lygą atėjo Karlas-Anthony Townsas, Kristapas Porzingis, Devinas Bookeris bei Artūras Gudaitis. Tačiau gerai pasirodęs NBA vasaros lygoje, M.Ndouras buvo pakviestas į „Dallas Mavericks“ ir sudarė trejų metų kontraktą.

Vis dėlto sutartis neįsigaliojo – prieš pat NBA sezono startą M.Ndouras patyrė stresinį kairės kojos lūžį ir iškrito iš rikiuotės. „Mavericks“ vylėsi, kad puolėjas reabilitaciją tęs Dalase ir vėliau ruošis debiutui NBA per G lygą. Tačiau M.Ndouro toks scenarijus nežavėjo ir 2015-ųjų gruodį jis sukirto rankomis su Madrido „Real“.

Debiutas Europoje nesusiklostė. Per 9 minučių vidurkį Ispanijoje bei Eurolygoje krepšininkas rinko 2,1 taško, 1,6 atkovoto kamuolio ir neužsitarnavo didesnio Pablo Laso pasitikėjimo. Užtat juo pasitikėjo „New York Knicks“. Prisiminęs jo ambicingą pasirodymą Las Vegase su „Knickerbockerių“ apranga, Philo Jacksono vadovaujamas klubas 2016-ųjų vasarą įteikė M.Ndourui dvejų metų kontraktą.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Maurice'as Ndouras ir Carmelo Anthony
AFP/„Scanpix“ nuotr./Maurice'as Ndouras ir Carmelo Anthony

Tiesa, Niujorke M.Ndouras prabuvo metais trumpiau, nei planavo. Per 32 NBA rungtynes gaudamas pasireikšti vid. po 10 minučių, senegalietis rinko 3,1 taško ir atkovojo po 2 kamuolius. Po sezono „Knicks“ paleido M.Ndourą ir šis dvejiems metams nutūpė į Kazanę.

Asmeniškai sėkmingiausias jam buvo 2018-2019 m. sezonas, kur rinkdamas vid. 9,6 taško ir 4,2 atkovoto kamuolio per 21 minutę, M.Ndouras padėjo UNIKS pasiekti Europos taurės pusfinalį. Tais pačiais metais jis buvo išrinktas geriausiai besiginančiu VTB lygos žaidėju.

Pernai M.Ndouras atsidūrė Valensijoje, prieš kurią jis su UNIKS apranga solidžiai atrodė „EuroCup“ pusfinalyje (9,5 tšk., 5,5 kam., 2 blk, 15 naud.). 12 Eurolygos rungtynių iš 26 sužaidęs starto penkete, mobilusis senegalietis gaudamas pasireikšti vid. po 15 minučių rinko 6,3 taško (60,4 proc. dvit.), 2,4 atkovoto kamuolio ir po 7 naudingumo balus.

Perėjęs garsias krepšinio stoteles, M.Ndouras keliasi į Vilnių. 15min žiniomis, „Ryte“ jo atlyginimas siekia apie 20 tūkst. JAV dolerių per mėnesį (~17 tūkst. eurų). Sostinės ekipoje daugiau per mėnesį uždirba tik komandos kapitonas Arnas Butkevičius. M.Ndouro CV įrašai ir atlyginimas Vilniuje indikuoja, kad Donaldas Kairys su savo štabu į jį deda didžiules viltis.

Elitinis privalumas

Maurice'as Ndouras į Vilnių iš Senegalo atsiveža esminį privalumą, kuriuos išsiskirs visoje „Ryto“ komandoje. Tai bus geriausiai besiginantis vilniečių aukštaūgis, jeigu tik to iš jo išsireikalaus D.Kairys.

Pirmiausia, turime pasikalbėti apie M.Ndouro dydį. 206 cm ūgio krepšininko ištiestų rankų ilgis siekia mažiausiai 224 cm. Afrikietiški šaltiniai netgi skelbė apie 230 cm. Jau Chrisas McCullough pagal šį rodiklį buvo pristatinėjamas kaip antžmogis, tačiau M.Ndouro fiziniai duomenys dar įspūdingesni.

VIDEO: Maurice Ndour BEST Highlights from 2018-19 Season ᴴᴰ - UNICS Kazan

M.Ndouro dydis ir greitis suteiks „Ryto“ treneriams naują ginklą – joks kitas aukštaūgis Vilniaus klube negali taip gerai dengtis prieš varžovų gynėją likęs po išsikeitimo vienas prieš vieną. Toks mobilumas gynyboje leis jam žaisti tiek vidurio puolėjo, tiek sunkiojo krašto pozicijose. Reikalui esant, aiškiuose rėmuose jis galėtų žaisti net lengvuoju kraštu – tą, tik gan nesėkmingai, darė 2019-ųjų pasaulio čempionate Kinijoje.

Ilgos rankos pravers gynyboje bandant užtverti perdavimo linijas. Tokiam Lukui Lekavičiui reikėtų apibėgti senegalietį ir dar gerokai nuo jo atitrūkti, kad galėtų perduoti savo siuntą norimam žaidėjui po krepšiu. Įdomu, kad NBA statistikos moksliukai prie įprastų taškų ir atkovotų kamuolių vidurkio 2015-ųjų vasaros lygoje išskyrė jo „nukreiptų kamuolių“ rodiklį – 3,6 per mačą. Tiek perdavimų paprastai nutraukdavo M.Ndouras.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Maurice'as Ndouras ir Paulius Jankūnas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Maurice'as Ndouras ir Paulius Jankūnas

Senegalo krepšininkai namuose dar vadinami liūtais. M.Ndouras aikštėje pateisina šią pravardę. Be ilgų rankų, aukštaūgis turi vidinę ugnį žaidimui, todėl stengiasi sugriebti kiekvieną kamuolį. Nors ši statistika nėra įspūdinga – atkovotų kamuolių kategorijoje jo vidurkis nė vienoje komandoje nesiekė 5 per susitikimą, žalgiriečiai pernai patys įsitikino, kad vienas M.Ndouras gali nuimti kamuolį nuo dviejų žaidėjų, Nigelo Hayeso ir Martino Gebeno, galvų.

Žinant, kaip agresyviai Donaldas Kairys siunčia savo žaidėjus ant varžovų lentos, galima prognozuoti, jog M.Ndouras Vilniuje gali turėti geriausią atkovotų kamuolių vidurkį karjeroje.

VIDEO: Maurice Ndour BEST Highlights from 2019-20 Season - VALENCIA

Kas dabar labai patinka Donaldui Kairiui? Taip taip – bėgti į priekį. M.Ndouras savo greičiu gebėtų pralenkti net kai kuriuos gynėjus ir tapti labai rimtu pastiprinimu greitajame puolime. Jis, Chrisas McCullough, Arnas Butkevičius, Andrew Goudelockas bei DJ Jacksonas ir jūs matote greičiausią penketą Lietuvoje.

M.Ndouras nežaidžia nugara į krepšį, bet medžioja taškus greitajame puolime ir situacijose, kuriose jam pinigus uždirba atletiškumas bei greitis – kertant po krepšiu be kamuolio arba žaidžiant du prieš du ir leidžiantis į baudos aikštelę, taip pat sklandant ore ir ten laukiant „Ryto“ gynėjų parašiutų. M.Ndouro metimas iš distancijos nėra stabilus ginklas, bet gavęs pasitikėjimą puolančio stiliaus komandoje, puolėjas gali pasigerinti savo procentus ir šaudant iš tolėliau.

M.Ndouras gerai valdo savo plastišką kūną, yra įvaldęs neblogą metimo techniką, kuria dažnai bando laimę paleisdamas metimus po driblingo ar apsisukus iš vidutinio nuotolio. Tai nėra pats efektyviausias žaidimas, bet šie instrumentai daro M.Ndourą pavojingu ne tik atviroje aikštelėje.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Maurice'as Ndouras
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Maurice'as Ndouras

Kodėl jis ne Eurolygoje?

Kaip tokių fizinių duomenų ir įgūdžių žaidėjas iš NBA, Eurolygos ir Europos taurės nusileido į FIBA Čempionų lygą? Tam yra keletas stiprių argumentų.

Okajamos vidurinės mokyklos Japonijoje treneris Atsushi Shimada savo užrašuose pasakojo, kad M.Ndouras taip nemėgo kontaktinio krepšinio, kad sykį, neapsikentęs žemesnių komandos draugų fiziškumo, trenkė durimis ir grasino išeiti iš komandos. Treneriui teko perkalbėti Maurice'ą, jog šis grįžtų į treniruotes ir liktų ekipoje.

M.Ndouras pasikeitė. Anksčiau jis buvo toks liesas, kad, anot trenerio, papūtus būtų nugriuvęs. Tačiau Japonija ir Amerika padėjo jam sutvirtėti tiek fiziškai, tiek psichologiškai.

Fiziškumo trūkumą žaidžiant prieš stipresnius centrus Europoje jam kažkiek padeda kompensuoti aktyvumas, atletiškumas ir ilgos rankos. Nors tvirtesnis ir techniškiau baudos aikštelėje atakuojantis penktas numeris M.Ndourui vis tiek bus problema.

Pavyzdžiui, pernai Kinijoje Lietuvos rinktinė išėmė M.Ndourą iš žaidimo žaisdama fizišką kontaktinį krepšinį ir užtverdama koridorius pasiutėliškam bėgimui krepšio link. Netekęs savo kozirių, M.Ndouras blaškėsi aikštėje ir buvo neefektyvus (8 tšk., 3 kl., 4/12 met.), o lietuviai sumedžiojo liūtus 101:47.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Jonas Mačiulis ir Maurice'as Ndouras
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Jonas Mačiulis ir Maurice'as Ndouras

M.Ndouras nėra pats komandiškiausias žaidėjas. Dėl jo metimų pasirinkimo kartais belieka griebtis už galvos. Tačiau organizuoto krepšinio trūkumas visai nestebina, jeigu prisimintume, kad iki penkiolikos jis kelias valandas per dieną dalyvaudavo bendrose treniruotėse kartu su dar šimtu vaikų. 100! Nuvažiavęs į Japoniją Maurice'as patyrė kultūrinį šoką, kur treneriai vienu metu dirbo jau tik su 16-18 vaikių.

M.Ndouras gali nubausti tolimu metimu, gražiai švystelėti metimą po suktuko iš vidutinio nuotolio, tačiau tai tikrai nėra patikimas jo ginklas. Per savo karjerą jis nė vienoje komandoje neturėjo bent vieno išmesto tritaškio per rungtynes vidurkio. Jo procentų šokinėjimą geriausiai iliustruoja sezonas Valensijoje, kur Eurolygoje M.Ndouras pataikė 40 proc. tolimų metimų (vid. 0,38 met.), o Ispanijoje – 18,8 proc. (vid. 0,84 met.). Šiuolaikiniame krepšinyje, ypač ketvirtiesiems numeriams, tai svarbus trūkumas.

VIDEO: „urBONUSas”: karščiausia Jaručio konferencija bei pastiprinimas „Žalgiriui“ ir „Rytui“

M.Ndouras nėra piktybinis komandos rūbinėje. Anaiptol, tai išsilavinęs, pasaulio matęs ir socialiniuose tinkluose temomis apie religiją, abortus ir terorizmą savo pastebėjimais besidalijantis žaidėjas. Tačiau M.Ndouro diena kartais gali priklausyti nuo to, kokia koja jis išlips iš lovos.

Europos komandose jis buvo itin jautrus traumoms ir sveikatos problemoms. Jeigu tik turėdavo kokių nors sveikatos nusiskundimų, jis greičiau vengdavo eiti į aikštę, nei lipdavo ant parketo nepaisant skausmų. Pabrėžtina, kad daug kas priklauso nuo to, koks svarbus jis jaučiasi esąs komandoje. Jeigu klubas įvertina jį minutėmis ir vaidmeniu aikštėje, tuo pačiu atsidėkos ir M.Ndouras.

VIDEO: „urBONUSas“: M.N'douro kainos ir kokybės santykis bei „Žalgirio“ – „Ryto“ derbio intrigos

Ko tikėtis?

Nepaisant vieno didžiausių atlyginimų „Ryte“, M.Ndouras nepretenduoja tapti ryškiausiu vilniečių statistikos protokolo lyderiu.

Tai žaidėjas, kuris keis žaidimą ne pelnytais taškais, o buvimu aikštėje ir privalumais, kurie Donaldui Kairiui į rankas duos daugiau taktinių instrumentų.

28-erių krepšininkas atvyksta į Vilnių pradėdamas kopimą į savo karjeros piką ir sukaupęs turtingą europietiškio krepšinio patirtį aukšto lygio komandose. Tai vienareikšmiai geras pirkinys atsižvelgiant į kainos ir kokybės atžvilgį.

Tuo pačiu tai dar vienas lengvaatletis į D.Kairio „Ryte“ formuojamą bėgikų rinktinę, kuris reikalui esant gali perimti minutes centro pozicijoje, o Chrisui McCullough taip ir nesiadaptavus profesionalų lygyje, užkamšyti ir jo paliktą spragą.

Su M.Ndouru „Rytas“ įjungs aukštesnę ne tik greičio bei atletiškumo, bet ir žaidimo lygio pavarą. Svarbiausia, kaip tą M.Ndouro ir visos komandos greitį suvaldys prie vairo stovintis D.Kairys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius