Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 09 20

Žaidėjų ir asistentų sąrašus dėliojantis K.Maksvytis: „Tikslas visada turi būti medaliai“

Naujasis Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės treneris Kazys Maksvytis prisistatė sirgaliams ir krepšinio visuomenei. Nuotoliniu būdu vykusioje pirmoje spaudos konferencijoje Permėje šiuo metu esantis specialistas aptarė karštą postą, trenerių štabo rinkimo darbus, dviejų krepšininkų grįžimą į rinktinę ir vienintelį įmanomą tikslą.

Kazys Maksvytis tapo dešimtuoju Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės vyriausiuoju treneriu istorijoje.

Permės „Parma“ klubui trečiąjį sezoną vadovaujantis darbėniškis turėjo šansą nacionalinės komandos vedliu tapti dar prieš dvejus metus, bet kelią tuomet užkirto Rusijos klubas, bedęs pirštu į kontrakte nurodytus įsipareigojimus.

Vairas tuomet buvo patikėtas ilgamečiam Šarūno Jasikevičiaus asistentui Dariui Maskoliūnui, tačiau „Švarcu“ vadinamo specialisto blynai rinktinėje svilo. Lietuva pirmą kartą istorijoje nepateko į olimpines žaidynes, o naujuoju gelbėtoju pasikeitus LKF valdžiai buvo paskirtas būtent 44-ejų Kazys Maksvytis, buvęs „auksinės“ jaunimo rinktinės ir Klaipėdos „Neptūno“ bei Panevėžio „Lietkabelio“ treneris.

„Turėjome istoriją prieš tai ir jau buvome apsišlifavę. Klubas matė, kaip skausmingai man praėjo pirmasis etapas. Dabar įtraukėme į sutartį rinktinės punktą, apsidraudėme. Ir federacijos atstovai buvo labai aktyvūs. Viskas susidėjo, pribrendo reikalas ir problemų nebuvo. Bet man dar reikia priprasti prie vardo, jog esu Lietuvos vyrų rinktinės treneris, – sakė Kazys Maksvytis. – Atsakomybę jau kažkiek esu pajautęs, nes jaunimo rinktinė irgi būdavo po padidinamuoju stiklu. Vienas jaunimo čempionatas vyko Lietuvoje, kitas – Latvijoje. Visada reikalaujama aukščiausių rezultatų. Žinau, kad rinktinės kėdė yra karšta. Visi treneriai dažniausiai pradeda panašiai, kaip ir aš, sutinkami su entuziazmu, bet po pralaimėjimų gali būti ne tokių malonių akimirkų. Bet esu tam pasiruošęs. Mano ambicija buvo pratęsti istoriją su jaunimo karta, kol šie dar yra rinktinės žaidėjais. Jei mane būtų paskyrę ne dabar, gal nebūtų taip įdomu. Norisi pratęsti istoriją.“

Kokie yra pirmieji naujojo rinktinės vyr. trenerio darbai?

„Pirmas – surinkti trenerių štabą. Tuomet padaryti žaidėjų sąrašą, o tuomet – pasiruošimo planas. Vyksta namų darbai, juodraštiniai variantai. Po truputį pradedame kibti į darbus“, – sakė K.Maksvytis.

Sutartis su K.Maksvyčiu sudaryta olimpiniam ciklui, kurio finišas – 2024-ųjų metų žaidynės Paryžiuje. Treneris dar neatskleidė pagalbininkų, kurie talkins jam per artimiausius trejus metus. Tą jis žadėjo padaryti per artimiausią savaitę.

15min žiniomis, K.Maksvyčio asistentais pretenduoja tapti buvęs rinktinės treneris Kęstutis Kemzūra bei Vilniaus „Ryto“ strategas Giedrius Žibėnas.

„Iš kai kurių trenerių turiu sutikimą, o iš kitų dar laukiu. Reikia suderinti ne tik su jais, bet ir su jų klubais. Paprašysiu ir jūsų palaukti. Rinktinėje turėtų būti žmonių, kurie joje jau yra dirbę. Dabar yra kitoks langų formatas. Man toks formatas nėra labai sąžiningas. Treneris surenka žaidėjus, turi kelias treniruotes, o žaidėjai turi žaisti pergalingai ir kovoti už Lietuvą. Darbas nėra dėkingas. Bet atliksime tą darbą. Rinktinėje turėtų būti vienas ar du žmonės, dalyvavę FIBA languose, kurie galėtų su manimi pasidalyti patarimais ir patirtimi“, – sakė K.Maksvytis.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Jonas Valančiūnas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Jonas Valančiūnas

Žaidėjų sąrašą lapkritį startuosiančiai atrankai į pasaulio čempionatą K.Maksvytis turi pateikti iki spalio 20-osios dienos. Bet laukti iki paskutinės dienos jis neketina.

„Turiu juodraštį. Vienas langams, kitas – vasarai. Svarbiausi darbai būna pirmieji. Pats sunkiausias etapas yra pirmas, nes rinktinę čiupinėsiu tik tris ar keturias dienas, o tuomet reikės žaisti. Patys žinote, jog sunku per tokį trumpą laiką įdiegti naujoves ar sustyguoti žaidimą. Pirmas turas bus svarbus. Norėsiu surinkti kuo stipresnę komandą. Kol kas daugiausiai kalbėjau su žaidėjais, su kuriais ir taip seniai jau bendrauju. Kai kurie pasveikino, apsikeitėme maloniomis frazėmis. Mėgstu išlaikyti gerą santykį. Reikės kiekvieną žaidėją apklausti ir dėlioti sąrašą“, – sakė rinktinės vairininkas.

Rinktinėje yra keturi žaidėjai, su kuriais K.Maksvyčiui teko dirbti „auksinėje“ jaunimo rinktinėje, šlavusioje visus varžovus iš kelio – Jonas Valančiūnas, Edgaras Ulanovas, Rokas Giedraitis ir Arnas Butkevičius.

„Dabar bus kita rinktinė. Nežinau, ar jie turės pranašumą prieš kitus žaidėjus. Nežiūrėsiu, ar žaidėjas iš auksinės kartos, ar ne. Žinoma, šie žaidėjai žino mane, o aš juos. Žinau, kaip jie elgiasi stresinėse situacijose, žinau jų stiprybes ir silpnybes. Galvoju, kad tai padės dirbant rinktinėje“, – teigė K.Maksvytis.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Jonas Valančiūnas ir Domantas Sabonis
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Jonas Valančiūnas ir Domantas Sabonis

Du geriausi Lietuvos krepšininkai yra vidurio puolėjai, rungtyniaujantys NBA. Tai Domantas Sabonis ir Jonas Valančiūnas. Buvęs rinktinės treneris D.Maskoliūnas pirmoje spaudos konferencijoje prieš beveik dvejus metus teigė, jog šių žaidėjų kartu aikštelėje nemato, tačiau olimpinių žaidynių atrankoje du dičkiai dažnai dalijosi aikštele. O kaip situaciją regi K.Maksvytis?

„Pirmas tikslas – turėti visus geriausius žaidėjus. Pas mus susidėliojo tokia situacija, jog du geriausi krepšininkai iš NBA žaidžia toje pačioje pozicijoje. Trenerio galvos skausmas, kaip padalinti minutes ir surasti tinkamą žaidimo braižą. Malonus galvos skausmas. Svarbiausia yra surinkti visus geriausius žaidėjus, o tuomet bandysime suderinti žaidimą. Turėsime planą A su dviem aukštaūgiais aikštelėje ir planą B, kuris bus su mobiliu penketu. Bet pasikartosiu – svarbiausia, kad visi geriausi žaidėjai būtų rinktinėje“, – sakė K.Maksvytis.

Specialistas prasitarė, jog į rinktinę gali grįžti du krepšininkai.

Tai karjerą joje jau paskelbęs Adas Juškevičius, su kuriuo K.Maksvytis dirba Permės „Parma“ klube, bei šiandien 31-ąjį gimtadienį minintis „Monaco“ aukštaūgis Donatas Motiejūnas, kuris nebuvo svarstytas paskutiniais Dainiaus Adomaičio vadovavimo rinktinėje metais, o atrankoje į Europos čempionatą 2020-ųjų metų pradžioje prie D.Maskoliūno pasirodyti sėkmingai jam nepavyko.

„Bandysiu sugrąžinti Adą. Jis bus reikalingas languose, kai nėra pagrindinių žaidėjų, o man per trumpą laiką reikia pasiekti rezultatą. Reikės daug žaidėjų, kurie žino mano sistemą ir yra su manimi dirbę. Bandysiu kalbėti su Adu. Donatas mane pasveikino su naujomis pareigomis, teko pabendrauti. Galvoju, kad jis irgi bus rinktinėje“, – sakė K.Maksvytis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Kazys Maksvytis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Kazys Maksvytis

Iš Darbėnų kilęs specialistas teigė, jog jau bendravo su buvusiu rinktinės vedliu Dariumi Maskoliūnu. Su juo apsikeitė formaliomis žinutėmis. Jis ketina pratęsti šį dialogą, siekdamas sužinoti kuo daugiau informacijos apie užkulisius, trenerius ir žaidėjus, kuriais D.Maskoliūnas buvo patenkintas, o kuriais nusivylęs.

Krepšinio visuomenė yra susiskaldžiusi – ar nacionalinės rinktinės treneris turi dirbti tik rinktinėje, ar gali derinti darbus klube?

„Jei rinktinės treneris lieka tik rinktinėje, manau, kad jis praranda sportinę formą. Praranda praktiką, greitį, per kurį reikia priimti sprendimus – keitimus aikštelėje ar reaguoti į taktinius niuansus. Bandysiu suderinti abu darbus. Tai neturėtų trukdyti“, – teigė K.Maksvytis.

Visi sutinka dėl vieno – rinktinei verkiant reikia medalių. Nuo 2015-ųjų metų ant prizininkų pakylos nelipę Lietuvos krepšininkai fiksuoja ilgiausią medalių badą nuo Nepriklausomybės atkūrimo.

„Žinoma, kad tikiuosi medalio. Neičiau į rinktinę, jei galvočiau kitaip. Mums, treneriams, patogu pradėti nuo kuklių tikslų, nes gali pralaimėti ir nudegti. Aš žinau, kur einu. Tai vyrų rinktinė, kurioje kitų tikslų nėra. Tikslu netaps pergalių skaičius ar patekimas į kitą etapą. Tikslas visada turi būti medaliai“, – sakė K.Maksvytis.

VIDEO: PIKENROLAS: K.Maksvyčio štabas, neraminantis „Žalgiris“ ir LKL sezono intrigos

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius