Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 10 12

„Žalgirio“ kapitonas – apie Eurolygos rekordą, telefonus ir ateitį Lietuvos rinktinėje

„Kas bachūras, kas bachūras? Paulius Jankūnas!“ – „Žalgirio“ sirgalių tradicinė skanduotė vėl griaudės per Eurolygos sezoną, kuris bus penkioliktasis Kauno komandoje jos kapitonui Pauliui Jankūnui.
Paulius Jankūnas
Paulius Jankūnas / Josvydo Elinsko / 15min nuotr.

Nuo tada, kai pakeitęs Tanoką Beardą jis žengė į aikštę Eurolygos rungtynėse 2003 metų lapkričio 6 dieną, prabėgo beveik penkiolika metų.

14 sezonų Kauno „Žalgiryje“, su metų pertrauka „Chimki“ klube (2009–2010 m.), yra toks retas lojalumo reiškinys krepšinyje, kad ieškant atitikmenų, tektų keliauti toli. Į Ispaniją, kur karjerą praėjusią vasarą baigė Juanas Carlosas Navarro, gal į Dalasą, kur tebežaidžia Dirkas Nowitzkis.

Tačiau P.Jankūnas dar negalvoja sustoti, nors pats juokauja, kad dabar yra „daug senesnis, lėtesnis ir storesnis“ nei tas 19-metis vaikis, pradėjęs karjerą „Žalgiryje“, kai jame dar žaidė Arvydas Sabonis.

VIDEO: #RetroŽalgiris. P.Jankūnas prisiminė savo debiutinį mačą Eurolygoje

Praėjęs sezonas Pauliui ir jo klubui buvo sėkmingiausias per visą jo karjerą Kaune ir tai negali nedžiuginti ištikimo kapitono, kuriam komandos sėkmė visada buvo aukščiau asmeninių rodiklių.

Tačiau, maču penktadienio vakarą su „Baskonia“ Kaune P.Jankūnui pradedant 15-ąjį sezoną Eurolygoje su „Žalgiriu“ ir 16-ąjį apskritai, akis užkliūva už skaičių, bylojančių apie geriausius visų laikų Eurolygos žaidėjus.

VIDEO: „Eurolygos diena“ grįžta: ką Šaro „Žalgiris“ šiemet sukurs Eurolygoje?

Elitiniame Europos krepšinio turnyre P.Jankūnas yra pelnęs 2860 taškų per 297 rungtynes šiame turnyre. Pagal taškus Eurolygoje P.Jankūnas yra ketvirtas, praleidęs karjerą baigusį J.C.Navarro (4152), tebežaidžiančius Vassilį Spanoulį (3736) ir Felipe'ą Reyesą (2905).

P.Jankūnas yra šeštas pagal išprovokuotas pražangas (883), ketvirtas pagal pataikytus dvitaškius (905), bet yra kategorija, kurioje 34 metų puolėjas tikisi būti pirmas.

Šiuo metu jis yra antras pagal atkovotus kamuolius.

Tą oranžinį sviedinį su Eurolygos emblema per savo karjerą yra atkovojęs 1681 kartą. Tik Madrido „Real“ puolėjas F.Reyesas yra sugriebęs daugiau (1734), bet atstumas iki ispano nėra didelis.

Pagal karjeros atkovotų kamuolių vidurkį (5,7) žalgiriečiui užtektų apie 10 rungtynių, kad pavytų 38 metų ispaną, kurio žaidimo laikas ir vaidmuo Madride pamažu traukiasi nepaisant pavydėtino ilgaamžiškumo sporte.

Atkovoti kamuoliai P.Jankūnui rūpi, jis to neslepia. Iškart po komandinės sėkmės.

– Pauliau, pradedate 15-ąjį sezoną „Žalgiryje“. Kuo jis kitoks nei prieš tai buvę keturiolika?

– Kol kas nėra labai neįprasta. Pasirengimas toks pats, gal tik tai, kad kaip ir kasmet turime naujų žaidėjų, tad reikia iš naujo susiklijuoti.

Rūbinėje jau esame susiklijavę, dabar reikia nušlifuoti taktiką ir pagerinti žaidimą aikštėje.

VIDEO: „Ginčas“ su Stepu: ką šiais metais Eurolygoje gali pasiekti „Žalgiris“?

– Kuo P.Jankūnas dabar yra kitoks nei buvo 2003 metais, per pirmąjį sezoną „Žalgiryje“?

– Gal daug senesnis, lėtesnis, storesnis (juokiasi)?

Alfredo Pliadžio nuotr./Paulius Jankūnas 2005 05 17
Alfredo Pliadžio nuotr./Paulius Jankūnas 2005 05 17

– Kuris iš tų sezonų labiausiai įstrigo?

– Žinote, jų buvo daug. Pirmasis – dėl to, kad pirmasis. Paskui buvo kritinių metų, kai finansinės bėdos lėmė pasikeitimus žaidėjų, trenerių. Ir, žinoma, pastarieji sezonai, kad „Žalgiris“ pradėjo demonstruoti stabilesnius ir geresnius rezultatus. Pergalių iškovojame daugiau, pati klubo organizacija auga ir plečiasi. Gerų emocijų dabar yra daugiau.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Antanas Kavaliauskas ir Paulius Jankūnas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Antanas Kavaliauskas ir Paulius Jankūnas

– Komandos statusas Eurolygoje keitėsi pastaraisiais metais – prieš praėjusį sezoną jums buvo piešiama vieta turnyro apačioje, jūs finišavote treti. Kuris vaidmuo mielesnis?

– Man geriau, kai tyliai ir ramiai. Kai niekas per daug nesitiki ir nelaukia. Trečia vieta ir žaidimas finalo ketverte atėjo po 19 metų pertraukos. Nesinorėtų laukti vėl tiek ilgai, bet mes nežinome, kaip bus. Tai buvo graži praėjusio sezono istorija, o šis sezonas bus kitoks. Dabar negalvojame apie kokias nors vietas, ruošiamės kaip įprastai, tiesiog žinome, kad mūsų varžovai į mus dabar žiūrės kitaip.

Man geriau, kai tyliai ir ramiai. Kai niekas per daug iš tavęs nesitiki ir nelaukia.

– Jums buvo ilgesnė vasarą nei įprastai, šįsyk be čempionatų ir stovyklų. Ką spėjote nuveikti?

– Pailsėti, pakeliauti. Su šeima pagaliau aplankėme daug gražių vietų ir užsienyje, ir Lietuvoje.

– Ką reikia daryti kitaip 34 metų puolėjui, kad pasirengtų sezonui?

– Pasirengimas toks pats, kaip anksčiau, tačiau daugiau priežiūros reikės sezono metu. Reikės labiau rūpintis kūnu, nes atsigavimo po krūvio procesas būna ilgesnis.

Mityba, miegas, visas režimas turi būti stabilus, kad nenukryptum nuo vėžių, kuriose jautiesi gerai.

Kai tampi vyresnis žaidėjas, supranti, kad kiekvienas papildomas kilogramas kenkia. Tada pradedi galvoti. Pirmaisiais metais „Žalgiryje“ tikrai apie tai nemąstydavau, pasirengimas rungtynėms vykdavo kitaip. Mityba kita, nes buvau jaunas, kupinas energijos. Dabar reikia būti atidesniam ir daugiau ilsėtis.

– Ar jaučiatės geros sportinės formos?

– Kol neprasidėjo oficialios rungtynės Eurolygoje, sportinė forma ir neturėjo būti pati geriausia. Tikiuosi, kad pavyks įsibėgėti ir demonstruoti panašų žaidimą, kaip praėjusį sezoną.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Paulius Jankūnas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Paulius Jankūnas

– Dėl savo stabilaus ir gero žaidimo esate ne viename Eurolygos visų laikų geriausių žaidėjų dešimtukų. Sekate šią statistiką?

– Iš tiesų vienintelis mane dominantis dalykas yra atkovoti kamuoliai. Jų rodikliai man įdomiau nei taškai, nes tai parodo pastangas dėl komandos.

Atkovoti kamuoliai tikrai įdomu. Nesu pirmas šioje kategorijoje, mano pagrindinis varžovas Felipe Reyesas iš Madrido „Real“ dar tebežaidžia, tad laukia daug darbo, reikia stengtis, bet viskas yra įmanoma.

Lino Žemgulio nuotr./Felipe Reyesas
Lino Žemgulio nuotr./Felipe Reyesas

– Ar metams bėgant kovoje dėl kamuolių pridedate naujų gudrybių?

– Ne, tiesiog kaip mūsų treneris sako: Jei puolant eisite kautis dėl kiekvieno kamuolio, daugiau jų ir atkovosite – tada viskas ir bus gerai.

– Kurie jūsų pozicijos žaidėjai jums atrodo geriausi šiuo metu Eurolygoje?

– Daug gerų žaidėjų, Tornike Šengelija iš Vitorijos „Baskonia“ gali būti tituluojamas vienu geriausių šioje pozicijoje. Kaip ir Nicolo Melli iš „Fenerbahče“, Giorgios Printezis iš „Olympiakos“. Visos komandos turi po stiprų žaidėją šioje pozicijoje, tad vieną išskirti yra labai sunku.

„Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr./Tornike Šengelija
„Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr./Tornike Šengelija

– Esate komandos kapitonas, turėjęs daug bendražygių Kauno klube. Kaip keičiasi „Žalgirio“ jaunesnės kartos įpročiai dėl šiuolaikinių technologijų, socialinių tinklų ir kitų naujovių?

– Labai keičiasi, dabar juk informacinių technologijų amžius. Naujovių labai daug. Kai aš atėjau į „Žalgirį“, jau buvo mobilieji telefonai, bet gyvesnio bendravimo buvo daugiau.

Dabar visi mėgsta maigyti telefonus – tai turbūt ir yra didžiausias skirtumas. Visa kita yra paprasčiau – nauji žaidėjai ateina į rūbinę, kurioje jau galioja tam tikros elgesio taisyklės.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Paulius Jankūnas ir Šarūnas Jasikevičius
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Paulius Jankūnas ir Šarūnas Jasikevičius

– Pusė sudėties pasikeitė per vasarą. Jei reikėtų išskirti vieną didžiausią jums įspūdį darantį naujoką, kas tai būtų?

– Visi mūsų naujokai įdomūs. Jie atėjo į Eurolygos komandą, bet ir patys yra individualiai stiprūs, turi savų pliusų. Žinant, kaip mūsų treneriai moka atskleisti kiekvieno žaidėjo stipriąsias savybes, manau, kad nustebins ne vienas.

– Ar pats turite ilgalaikį karjeros planą, apsibrėžęs metus, kiek norėtumėte žaisti krepšinį?

– Nežinau, neturiu plano. Norisi planuoti sezoną po sezono, likti sveikam ir išvengti traumų. Jei sveikata leis, norėčiau dar pažaisti.

– Tik „Žalgiryje“, ar ne?

– Kaip jau kalbėjomės, per karjerą Kaune būta sudėtingų sezonų, tad dabar gera džiaugtis gera situacija klube, kuris auga ir kyla. Kam važiuoti kažkur? Be to, man ir metų jau tiek, kad turbūt neteks. Niekada negali žinoti, bet turbūt jau neteks.

Kam važiuoti kažkur? Be to, man ir metų jau tiek, kad turbūt neteks.

– Lietuvos rinktinė jau iškovojo bilietą į pasaulio čempionatą Kinijoje kitąmet. Ar norėtumėte ten žaisti?

– Dabar labai sunku atsakyti. Visas sezonas prieš akis, nežinau, kiek leis mano sveikata, ar aš dar būčiau naudingas. Be to, yra žmonės, kurie iškovojo tą kelialapį rinktinei. Bus ir trenerio sprendimas – labai sudėtinga atsakyti į klausimą dėl kitos vasaros.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Paulius Jankūnas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Paulius Jankūnas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius