Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 01 05

„Žalgiryje“ debiutavusio 16-mečio talento paveikslas: gamtos dovana ir potencialas

Rungtynėse su Klaipėdos „Neptūnu“ ant parketo pasirodęs 16-metis Paulius Murauskas tapo vienu iš jauniausių debiutantų Kauno „Žalgirio“ klubo istorijoje. Universalus puolėjas laikomas perspektyviausiu savo amžiaus grupės žaidėju šalyje, o 15min sudarė šio krepšininko paveikslą. Ko iš P.Murausko ateityje gali tikėtis sirgaliai Lietuvoje?

„Kai Paulius Jankūnas sužaidė pirmąsias rungtynes LKL čempionate (2003 metų spalio 3 dieną), Paulius Murauskas dar buvo tik motinos pilve“, – sekmadienio dvikovos tarp Kauno „Žalgirio“ ir Klaipėdos „Neptūno“ metu „Facebook“ platformoje rašė LRT žurnalistas Rytis Kazlauskas.

Prieš dvejus metus Lietuvos čempionų sistemą papildęs Paulius Murauskas laikomas perspektyviausiu savo amžiaus krepšininku šalyje, o „Žalgirio“ dideles viltis puikiai atspindi duotas pasitikėjimas sekmadienio rungtynėse su Klaipėdos „Neptūnu“.

Baimė dėl koronaviruso Kaune paliko snaiperį Karolį Lukošiūną, tad klausimų dėl nugalėtojo nekėlusiame mače 5 minutes žaidė ir pasižymėti nespėjo perspektyviausias Lietuvoje šešiolikmetis.

Nors debiutas nebuvo ryškus, bet, kaip pastebėjo R.Kazlauskas, šis vasario 14 dieną 17-ąjį gimtadienį švęsiantis žalgirietis tapo jauniausiu „Žalgirio“ žaidėju per pastarąjį dešimtmetį, o nepriklausomos Lietuvos istorijoje – trečiu pagal jaunumą debiutantu.

Jauniausias žalgirietis yra Vytenis Čižauskas, „Žalgirio“ pirmosios komandos marškinėlius užsivilkęs 2009-ųjų metų kovą, būdamas vos 16,5 metų amžiaus. 12 dienų nuo jo atsilieka kitas įžaidėjas Kęstutis Marčiulionis, debiutavęs dar pirmajame LKL istorijoje sezone.

Palyginimui, Vilmantas Dilys debiutavo būdamas 17, Martynas Andriuškevičius ir Žydrūnas Kelys – 18 metų amžiaus. Lietuvos krepšinio ąžuolas Arvydas Sabonis prieš beveik 40 metų „Žalgiryje“ debiutavo dar prieš 17 gimtadienį.

Nuo savo potencialo neišpildžiusių iki absoliučios šalies krepšinio legendos. Likimai skirtingi, o savąją knygą sekmadienio vakarą „Žalgiryje“ rašyti pradėjo P.Murauskas.

15min – vis dar šlifuojamo „Žalgirio“ deimančiuko potencialas ir stiprybės. Šį paveikslą apie krepšinį 15min nupiešė drauge su P.Murausku dirbusiais ar aikštelėje besikovusiais krepšinio žmonėmis.

„Scanpix“ nuotr./Paulius Murauskas
„Scanpix“ nuotr./Paulius Murauskas

Paulius Murauskas – po mėnesio 17-ąjį gimtadienį minėsiantis 203 cm ūgio krepšininkas, kuris, jo aplinkos spėjimu, stipriai ūgtelėti nebeturėtų. Šiuo metu jis žaidžia lengvojo ir sunkiojo krašto puolėjo pozicijose, išsiskiria ilgomis rankomis, o ateityje jo poziciją aikštelėje lems išvystytas greitis ir jėga gynyboje.

Specialistai kaip didžiausią P.Murausko ginklą pabrėžia nuostabų žaidimo pojūtį ir situacijų skaitymą, vadindami ji žaidiku. Žaidikų įgūdžių neištreniruosi. Tai įgimtas pojūtis žaibiškai aikštelėje spręsti situacijas.

Devynerių metų krepšinio treniruotes „Tornado“ krepšinio mokykloje pradėjęs lankyti Paulius iškart išsiskyrė fizinėmis proporcijomis ir buvo ženkliai aukštesnis už kitus.

Talentas buvo ryškus, o darbo kiek pritrūko, bet vėliau įsibėgėjęs jis su kiekvieno sezonu auginosi savo akcijas, kol po penkerių metų perėjo į „Žalgirio“ sistemą.

Jis puikiai atrodė praėjusią žiemą Eurolygos jaunimo turnyre, kuriame žaisdamas tarp dvejais metais vyresnių žaidėjų pateko į simbolinį penketą – vidutiniškai 15,5 pelnyto taško, 7 atkovoti kamuoliai bei 18,5 naudingumo balo.

Praėjusį sezoną 15-metis P.Murauskas debiutavo Nacionalinėje krepšinio lygoje, o šįmet tapo vienu „Žalgirio“ dublerių komandos lyderių – 10,6 taško, 4,2 atkovoto kamuolio bei 1,8 rezultatyvaus perdavimo.

Prieš pereinant į „Žalgirio“ organizaciją – dveji įspūdingi metai moksleivių aplinkoje. Paskutiniame sezone MKL pirmenybėse 13-metis fiksavo net po 33,4 taško, 18,6 atkovoto kamuolio ir 44,2 naudingumo balo.

Geras žaidimo IQ, ilgos rankos, vidutiniškas šuolis, stabilumo trūkumas, tačiau universalus, degantis didžiule aistra žaidimui, piktas, kartais arogantiškas žaidėjas.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Ąžuolas Tubelis ir Paulius Murauskas
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Ąžuolas Tubelis ir Paulius Murauskas

Kūno tvirtumas bendraamžių gretose – natūralus ir išskirtinis. Visi 15min kalbinti specialistai pabrėžė krepšininko gerą žaidimo supratimą ir pojūtį.

Jis gerai valdo kamuolį, gali įžaidėjo vaidmenyje atlikti „du prieš du“ derinį. Dėl savo ūgio, ilgų rankų ir aikštelės matymo gali gerai dalintis kamuoliu.

P.Murauskas kartais netikslingai gali nutraukti derinį, bet dėl savo įgūdžių ir žaidimo IQ geba rasti išeitį iš susidariusios situacijos.

P.Murauskas turi miklias ir greitas rankas, prie kurių gerai limpa kamuolys kovoje po lenta ar po sudėtingo perdavimo iš komandos draugo. Žinoma, patirties trūkumas kartais atsispindi klaidose, bet tai tokiame amžiuje yra neišvengiama.

„Žalgirio“ sistemos perlas varžovą gali pranokti tiek kovoje ties tritaškio linija žaisdamas veidu į krepšį, tiek rungtyniaudamas nugara baudos aikštelėje.

VIDEO: „urBONUSas“: R.Kurtinaičio bėdos, (ne)matoma P.Jankūno nauda ir balai žalgiriečiams

Metimui reikia stabilumo, bet tai dar vienas jaunystės požymis.

Nors šį sezoną NKL čempionate P.Murauskas meta po beveik tris tritaškius ir beveik tris baudų metimus, bet geru pataikymu pasigirti dar negali – atitinkamai 30,8 ir 66,1 proc. taiklumas.

Treneriai koregavo ir vis dar koreguoja jaunojo talento metimą. Paulius tvirtėja, vyriškėja, tad ir metimo technikoje dar nėra stabilumo, rankos nevisiškai taisyklingai kelia kamuolį į viršų, o atlikus metimą – kažkiek nukrypsta į šoną.

„Jis dar adaptuojasi vyrų krepšinyje. Laiko klausimas, kada sunkiu darbu išdirbs ir pakels procentus. Jis gali tapti snaiperiu, bet daug kas slypi galvoje. Kiti gerai baudas meta ir iškart išlipę iš traktoriaus. Pauliui mažiau reikia galvoti apie buvusį, daugiau apie būsimą metimą“, – sakė vienas pašnekovų.

Potencialas nekelia abejonių, bet nereikia skubinti metimo taisymo proceso. P.Murauskas turi išmesti savo metimus, padaryti savas klaidas ir priimti savo kvailus sprendimus. Visa tai jam duos naudingos patirties, padės išmokti klaidas ir leis tobulėti.

„Žalgirio“ treneriai skatina jį atakuoti krepšį. Jei neleisi NKL, tai kur tada leisi? Žinoma, jis turi rasti situaciją, turi priimti gerą sprendimą, bet su metimais ateina stabilumas ir pasitikėjimas, kurio krepšininkui netrūksta.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Paulius Murauskas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Paulius Murauskas

Visi nori mesti taškus, tad jauname amžiuje svarbu įdiegti gynybinį mentalitetą, kad darbas savoje aikštelės pusėje būtų tiek pat svarbus.

Pauliaus gynybos potencialas yra geras, nors šiuo metu jis linkęs pasitaupyti, dažnai viską bandydamas spręsti savo greitomis ir ilgomis rankomis. Ar bandydamas už nugaros nugesinti jau pro jį prasiveržusį gynėją, ar perimti kamuolį perdavimo metu.

P.Murauskas turi jėgos atstovėti prieš varžovus po krepšiu, bet kartais pasimeta komandinėje gynyboje.

„Jis vyrų krepšinyje pusantrų metų, tad tokios klaidos yra normalios“, – teigė vienas pašnekovų.

nuotr. FIBA /Paulius Murauskas
nuotr. FIBA /Paulius Murauskas

„Jis jau dabar jaučiasi NBA žaidėju“, – 15min sakė vienas apklaustųjų, pabrėžęs, kad krepšininką pristabdyti gali tik netinkamas charakteris.

Kaip teigė 15min šaltiniai, charakteris yra pagrindinė ir galbūt vienintelė šio talento „raudona vėliavėlė“, o teisinga kryptimi P.Murauską nukreipti norintis „Žalgirio“ sporto direktorius Robertas Javtokas jau ėmėsi jį prižiūrėti.

Atsiliepimai apie charakterį gali priklausyti nuo požiūrio. Paulius yra emocingas žaidėjas, galintis po taiklaus metimo rėkti varžovui į veidą ar dvikovos metu apsikeisti replikomis. Būtinas sportinis pyktis ir sveika arogancija ar peržengtos ribos?

Paulius išgyvena dėl pralaimėjimų, galbūt ir dėl asmeninio žaidimo, nes staigiai perėjo iš vaikų lygio į vyrų. O laiko prisitaikyti reikia.

Kartais emocijos pakelia jį iki debesų, kartais stipriai bloškia į žemę. Galiausiai, mes vėl grįžtame prie krepšininko pase nurodyto vos 16 metų amžiaus, tad visi šie pavojai yra kiekvieno talentingo žaidėjo kelyje.

Juk tai 16-metis, jau debiutavęs Kauno „Žalgiryje“. Kaip nesužvaigždėti ir nejausti aplinkos dėmesio?

Svarbiausia, kad jis demonstruoja begalinį norą, o anksčiau minėtos problemos, reikia tikėtis, išnyks su branda.

Jei praleidžiamų treniruočių be pateisinamų priežasčių pasitaikydavo „Tornade“, tai „Žalgiryje“ to nebėra.

„Aš suprantu jį. Su viskuo susitvarkyti paaugliui išties turėtų būti sunku. Tai didžiulis iššūkis. Kaip ir kiekvienam žmogui, galva gali susisukti, tad ir jį reikia kartais pamokyti“, – teigė vienas P.Murausko aplinkos žmogus.

Ateities prototipas? Vieni apklaustieji mini Roką Giedraitį, kiti Saulių Štombergą, šmėstelėjo ir lietuviško Kevino Duranto variantas, bet dažniausiai minėta pavardė – Linas Kleiza.

Nors ilgametis rinktinės lyderis buvo dar kitame fizinio pasirengimo lygyje, o karjeros pradžioje jam prognozavo vidurio puolėjo vaidmenį, bet jis vėliau virto į 3-4 numerį, kuris gerai skaitė žaidimą, buvo universalus, turėjo gerą tolimą metimą.

P.Murauskui iki tokio profilio krepšininko teks pereiti dar ne vieną dykumą, bet kelrodę žvaigždę jis turi.

Vidutinis P.Murausko atletiškumo lygis, pasižymintis sąlyginai silpnu šuoliu ir retai matomais dėjimais, gali užverti jam kelią į NBA. Bet Europoje sublizgėti šansai nemaži.

„Nebus jis nei Rokas, nei Saulius, nei Linas. Jis bus Paulius Murauskas, kuriantis savo istoriją. Jis tikrai yra talentu apdovanotas gamtos. Belieka daug dirbti, kad svajonės išsipildytų“, – sakė krepšininką puikiai pažįstantis jo aplinkos žmogus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius