-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 04 22

Istorinį pasiekimą užfiksavęs „Šiaulių“ islandas perspjovė ir legendinį „Žalgirio“ latvį

Tokio pasirodymo Lietuvos krepšinio lygoje, kokį trečiadienio vakarą suorganizavo „Šiaulių“ įžaidėjas Elvaras Maras Fridrikssonas, šiame amžiuje dar nėra buvę. Mažylis islandas ryškiausiomis raidėmis įsirašė į LKL istoriją.

Pirmasis islandas LKL istorijoje ir toliau gerina savo akcijas.

Antano Sireikos vadovaujami „Šiauliai“ sezono pabaigoje liepsnoja. Saulės miesto vyrukai namuose 103:90 įveikė Pasvalio „Pieno žvaigždes“ bei iškovojo jau penktąją pergalę per pastarąsias šešerias rungtynes, tvirtai įsikabinę į atkrintamųjų traukinį.

Pagrindiniu pergalės kalviu tapo 26-erių metų 183 cm ūgio Elvaras Maras Fridrikssonas, varęs varžovus į visišką neviltį: 33 pelnyti taškai (4/4 dvit., 5/5 trit., 10/10 baud.), 12 rezultatyvių perdavimų, 11 išprovokuotų pražangų ir 51 naudingumo balas.

„Treneris sakė, kad esu jo sūnus ir kad jis manimi labai didžiuojasi, – po dvikovos gera nuotaika spinduliavo E.M.Fridrikssonas. – Džiaugiuosi, kad atsitiesėme ir iškovojome pergalę. Jaučiausi puikiai, turėjau daug energijos. Norėjau padaryti viską, kad išliktume kovoje dėl atkrintamųjų. Tai buvo šauni pergalė.“

Vienas LKL vedėjas po rungtynių įžaidėjui į rankas kišo statistikos protokolą, sakydamas, kad tai „Barcelona“ klubo kontraktas, kitas vedėjas krepšininko klausė, ar jis gali žaisti dar geriau.

„Žinoma! Mes visada galime žaisti geriau. Turime pasiilsėti ir ruoštis kitoms rungtynėms, kurios bus labai sunkios“, – kalbėjo reaktyvinis „Šiaulių“ vijurkas.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Elvar Mar Fridriksson
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Elvar Mar Fridriksson

LKL statistikos metraščiuose labiausiai žiba dar iki 2000-ųjų metų fiksuoti pasirodymai, kuriuose išsiskiria Gintaras Einikis, Andrius Giedraitis, Patrickas Jonesas ar Joey Vickey.

Bet jei pažvelgtume į rungtynes tik šiame amžiuje, E.M.Fridrikssono benefisas yra vienas geriausių.

51 naudingumo balas – šio sezono LKL rekordas, o visų laikų įskaitoje didesnį efektyvumo rodiklį surinkti yra pavykę vos aštuoniems žaidėjams.

Šiame amžiuje šis pasirodymas rikiuojasi trečioje vietoje, į priekį užleisdamas tik tuometį „Šiaulių“ centrą Martyną Echodą (53 naud. bal.) ir Klaipėdos „Neptūno“ taikliarankį šaulį Svajūną Airošių (52 naud. bal.).

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Martynas Echodas ir Rolandas Skaisgirys
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Martynas Echodas ir Rolandas Skaisgirys

Tai vienintelis kartas šiame amžiuje, kai žaidėjas LKL pirmenybėse surinko 30 taškų realizavęs visus metimus ir atlikęs bent 10 rezultatyvių perdavimų.

Visus metimus pataikyti ir surinkti bent 30 taškų per pastaruosius 21-erius metus pavyko tik legendiniam Kauno „Žalgirio“ latviui Ainarui Bagatskiui, tačiau tuomet jis išskirstė vos 1 rezultatyvų perdavimą.

Snaiperis driokstelėjo Arvydo Sabonio akivaizdoje 2004-aisiais metais, kai antrosiose LKL pusfinalio rungtynėse su Vilniaus „Sakalais“ įsūdė 3 dvitaškius iš 3, 7 tritaškius iš 7 ir 3 baudų metimus iš 3.

Labai arti tobulos 30 taškų ribos 2011-aisiais buvo „Žalgirio“ kapitonas Paulius Jankūnas, kuriam tuomet pritrūko vos vieno taiklaus metimo.

Jis į „Juventus“ krepšį suvertė 32 taškus (9/10 dvit., 3/3 trit., 5/5 baud.).

„Scanpix“ nuotr./A.Bagatskis
„Scanpix“ nuotr./A.Bagatskis

E.M.Fridrikssonas tapo vos ketvirtuoju LKL žaidėju šiame amžiuje, kuris rungtynes baigė savo sąskaitoje turėdamas bent 30 taškų ir bent 10 rezultatyvių perdavimų statistiką.

Tokiu rezultatu dar gali pasigirti „Detroit Pistons“ žaidėjo Deivido Sirvydžio tėtis Virginijus, NKL pirmenybėse šį sezoną triumfavęs veteranas Tomas Delininkaitis ir dabartinis Klaipėdos „Neptūno“ treneris Tomas Gaidamavičius.

Pastarasis šį rezultatą pasiekė T.Delininkaitis. 2017-aisiais metais tuometis Prienų „Vytauto“ žaidėjas į savo ilgametės komandos „Neptūno“ krepšį įmetė 30 taškų (1/2 dvit., 5/7 trit., 13/13 baud.), atkovojo 3 ir perėmė 2 kamuolius, atliko 10 rezultatyvių perdavimų ir surinko 46 naudingumo balus.

Vilniaus „Sakalų“ puolėjas V.Sirvydis 30 taškų (2/7 dvit., 6/9 trit., 8/9 baud.), 7 atkovotus kamuolius ir 10 rezultatyvių perdavimų surinko 2010-aisiais metais dvikovoje su Kauno „Aisčiais“.

Tuo metu Panevėžio komandos įžaidėjas T.Gaidamavičius 2004-aisiais blykstelėjo net trigubu dubliu: 30 taškų (3/5 dvit., 6/13 trit., 6/10 baud.), atkovojo 11 kamuolių ir atliko 10 rezultatyvių perdavimų.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Tomas Gaidamavičius
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Tomas Gaidamavičius

Šį sezoną LKL pirmenybėse dviženklis rezultatyvių perdavimų skaičius žaidėjų gretose buvo užfiksuotas 22 kartus, iš kurių pusė priklauso E.M.Fridrikssonui.

Islandui priklauso ir penki geriausi sezono pasirodymai – 13 arba 12 taškais pasibaigusių perdavimų per mačą.

Visų laikų LKL rekordas – 18 rezultatyvių perdavimų, o didesnį už E.M.Fridrikssono rodiklį šiame amžiuje surinkti pavyko tik 10 krepšininkų.

2009-aisiais metais 18 rezultatyvių perdavimų išdalinęs Aidas Viskontas pirmąja vieta LKL istorijoje dalijasi su legendiniu „Šilutės“ atakų organizatoriumi amerikiečiu Davidu Edwardsu.

Alfredo Pliadžio nuotr./Aidas Viskontas
Alfredo Pliadžio nuotr./Aidas Viskontas

Iki rezultatyviausio LKL pasirodymo „Šiaulių“ vijurkui (33 taškai) trūko dar daug.

Visų laikų rekordas – 61 Gintaras Einikio taškas.

Per pastaruosius 21-erius metus 11 kartų buvo pasiekta 40 taškų riba, o labiausiai taškais sprogo tuometis Kauno „Topo Centras-Atletas“ puolėjas Vilius Gabšys, surinkęs 46 taškus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius