Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 05 30

2017-ųjų NBA superfinalas: daugiausiai žvaigždžių turintis mūšis dėl titulo?

Tik trečią kartą per visą NBA istoriją lygos finale susikaus komandos, kurių sudėtyse yra net septyni „Visų žvaigždžių“ rungtynių dalyviai. Negana to, ESPN reitinge LeBronas Jamesas, Stephenas Curry ir Kevinas Durantas prieš sezoną buvo įvardijami, kaip patys geriausi lygos krepšininkai. Ar šis NBA finalas yra daugiausiai žvaigždžių turintis mūšis?
LeBronas Jamesas ir Kevinas Durantas
LeBronas Jamesas ir Kevinas Durantas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Į ESPN geriausiųjų sąrašą pateko tik tie finalai, kuriuose buvo bent jau 5 krepšininkai tą patį sezoną patekę į „Visų žvaigždžių“ rungtynes. Tuomet buvo paimti jų naudingumo koeficientai (PER) ir sujungti į vieną didelį rodiklį, kuris vadinsis žvaigždžių reitingu.

10. „Knicks“ nugali „Lakers“ (1973 m.)

„Knicks“ žvaigždės: Waltas Frazieris, Dave'as DeBusshere'as, Billas Bradley.

„Lakers“ žvaigždės: Wiltas Chamberlainas, Jerry Westas, Gailas Goodrichas.

Žvaigždžių reitingas: 110,6

Šis finalas turėjo daugiau žvaigždžių, tačiau pagal nurodytas taisykles jis tik pradeda šį dešimtuką. Tačiau finaliniame 1973-ųjų mūšyje taip pat žaidė krepšinio Šlovės muziejaus nariai Willisas Reedas, Earlas Monroe bei Jerry Lucasas.

Ši „Knicks“ komanda buvo nepaprastai galinga, o net penki krepšininkai sezone rinko po 15 taškų arba daugiau. B.Bradley šioje serijoje buvo rezultatyviausias, o finalų MVP tapo W.Reedas.

Tai buvo paskutinė W.Chamberlaino atkrintamųjų serija, o pagal renkamus taškus jis nusileido G.Goodrichui, J.Westui bei Jimui McMillianui.

9. „Lakers“ nugali „Knicks“ (1952 m.)

„Lakers“ žvaigždės: George'as Mikanas, Vernas Mikkelsenas, Jimas Pollardas.

„Knicks“ žvaigždės: Maxas Zaslofsky, Harry'is Gallatinas, Dickas McGuire'as.

Žvaigždžių reitingas: 118,1.

1952 metais dar nebuvo MVP prizo, tačiau G.Mikanas būtų jį laimėjęs beveik be abejonių. Jis rinko geriausią naudingumo balą visoje NBA bei buvo antras pagal rezultatyvumą (21,7).

„Lakers“ laimėjo septintąsias serijos rungtynes 17 taškų skirtumu, o tai iki šiol liko antru didžiausiu skirtumu, kuriuo kažkam pavyko laimėti lemiamą finalo susitikimą.

8. „Warriors“ nugali „Pistons“ (1956 m.)

„Warriors“ žvaigždės: Paulas Arizinas, Neilas Johnstonas, Jackas George'as.

„Pistons“ žvaigždės: George'as Yardley, Larry Foustas, Melas Hutchinsas.

Žvaigždžių reitingas: 118,2

Iš šešių „Visų žvaigždžių“ rungtynių dalyvių didžiausiomis žvaigždėmis tais laikais buvo P.Arizinas ir N.Johnstonas. Šie du krepšininkai buvo antras ir trečias pagal rezultatyvumą visoje NBA 1955-1956 m. sezone. „Warriors“ komandoje taip pat rungtyniavo vėliau į Šlovės muziejų patekęs Tomas Golas.

„Warriors“ šį finalą laimėjo per penkerias rungtynes, tačiau šis mūšis buvo atkaklesnis nei atrodo. Pirmosios ketverios rungtynės buvo laimėtos keturiais taškais arba mažiau.

7. „Heat“ nugali „Spurs“ (2013 m.)

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ray Allenas ir Lebronas Jamesas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ray Allenas ir Lebronas Jamesas

„Heat“ žvaigždės: LeBronas Jamesas, Dwyane'as Wade'as, Chrisas Boshas.

„Spurs“ žvaigždės: Timas Duncanas, Tony Parkeris.

Žvaigždžių reitingas: 123

Tai pirmasis NBA finalas šiame sąraše, kuris turi tik penkias superžvaigždes, tačiau kartu sudėjus šie penki žaidėjai buvo nepaprastai naudingi savo klubams.

Negana to, „Spurs“ gretose tik savo antrąjį sezoną žaidė Kawhi Leonardas, naudingas savo komandai buvo Manu Ginobilis, o karjeros pabaigti atvyko Ray Allenas.

2013 NBA finalas buvo vienas atkakliausių per visą NBA istoriją, o jame R.Allenas pataikė vieną gražiausių metimų, kokį yra matę daugelis krepšinio sirgalių.

6. „Heat“ nugali „Thunder“ (2012 m.)

AFP/„Scanpix“ nuotr./Russellas Westbrookas ir Dwyane'as Wade'as
AFP/„Scanpix“ nuotr./Russellas Westbrookas ir Dwyane'as Wade'as

„Heat“ žvaigždės: LeBronas Jamesas, Dwyane'as Wade'as, Chrisas Boshas.

„Thunder“ žvaigždės: Kevinas Durantas, Russellas Westbrookas.

Žvaigždžių reitingas: 125

Jeigu būtų skaičiuojamas tik naudingo koeficientas (PER), o ne dalyvavimas „Visų žvaigždžių“ savaitgalyje, tai šis finalas tarp „Heat“ ir „Thunder“ būtų pirmoje vietoje. Juk šių metų MVP nominantas Jamesas Hardenas Oklahomos ekipoje kilo nuo suolo.

Visi šie penki krepšininkai pateko į simbolinius NBA penketukus, o tai buvo pirmasis L.Jameso titulas karjeroje. Tiesa, rungtynės šioje serijoje buvo gerokai atkaklesnės nei gali pasirodyti žvilgtelėjus į serijos rezultatą 4-1.

5. „Celtics“ nugali „Hawks“ (1960 m.)

„Celtics“ žvaigždės: Billas Russellas, Bobas Cousy, Billas Sharmanas.

„Hawks“ žvaigždės: Bobas Pettitas, Cliffas Haganas, Clyde'as Lovellette.

Žvaigždžių reitingas: 126,3

1960 m. NBA superfinale prireikė septynerių rungtynių, o „Celtics“ gretose rezultatyviausiai žaidė Tomas Heinsohnas (22,4) bei net 22 taškus bei 35 atkovotus kamuolius lemiamame mače surinkęs B.Russellas.

„Celtics“ marškinėlius taip pat vilkėjo krepšinio Šlovės muziejaus nariai Frankas Ramsey, Samas Jonesas bei K.C. Jonesas. Pastarasis tais laikais buvo labai geras žaidėjas, tačiau dėl per didelės konkurencijos Bostone rungtyniaudavo mažiau nei 20 minučių per rungtynes.

4. „Lakers“ nugali „Celtics“ (1987 m.)

Danny Ainge'as, Magicas Johnsonas ir Larry Birdas, 1985 m.
Danny Ainge'as, Magicas Johnsonas ir Larry Birdas, 1985 m.

„Lakers“ žvaigždės: Magicas Johnsonas, Kareemas Abdul-Jabbaras, Jamesas Worthy.

„Celtics“ žvaigždės: Larry Birdas, Kevinas McHale'as, Robertas Parishas.

Žvaigždžių reitingas: 131,4

Šie du klubai devintajame dešimtmetyje tarpusavyje rungtyniavo ne kartą, tačiau tiek žvaigždžių ant parketo nebuvo jokiame kitame „Celtics“ ir „Lakers“ finale.

Be šešių krepšininkų, kurie jau buvo paminėti šioje serijoje rungtyniavo A.C. Greenas, gynybos specialistas Michaelas Cooperis, Dennisas Johnsonas, Danny Ainge'as bei Billas Waltonas.

Šiame finale MVP tapo M.Johnsonas, kuris serijoje rinko daugiausiai taškų (26,2) bei pirmavo pagal rezultatyvius perdavimus (13).

3. „76ers“ nugali „Lakers“ (1983 m.)

„76ers“ žvaigždės: Moses Malone'as, Julius Ervingas, Maurice'as Cheeksas, Andrew Toney

„Lakers“ žvaigždės: M.Johnsonas, Kareemas Abdul-Jabbaras, Jamaalas Wilkesas.

Žvaigždžių reitingas: 148,9

Prieš 2017-ųjų metų finalą NBA regėjo tik du kitus atvejus, kai serijoje dėl čempionų žiedų rungtyniauja net septyni „Visų žvaigždžių“ rungtynių dalyviai. Tokio skaičiaus lygos elito neturėjo net ir daugybę kartų tarpusavyje tuo pat laikmečiu susitikę „Celtics“ ir „Lakers“.

„76ers“ šiose atkrintamosiose iškovojo 12 pergalių ir patyrė vos vieną nesėkmę, o „Lakers“ sutrypė sausu rezultatu.

Vėliau NBA atkrintamųjų sistema keitėsi, o nauju rodikliu tapo „Lakers“, kurie 2001-aisiais laimėjo net 15 rungtynių ir pralaimėjo vos kartą.

2. „Celtics“ nugali „Lakers“ (1962 m.)

„Celtics“ žvaigždės: Billas Russellas, Bobas Cousy, Tomas Heinsohnas, Samas Jonesas.

„Lakers“ žvaigždės: Jerry Westas, Elginas Bayloras, Frankas Selvy, Rudy LaRusso.

Žvaigždžių reitingas: 154,4

Iki šių dienų 1962-ųjų NBA superfinalas lieka vieninteliu, kuriame rungtyniavo net aštuoni „Visų žvaigždžių“ rungtynių dalyviai.

Šioje serijoje ant parketo buvo net devyni krepšinio Šlovės muziejaus nariai, o septintose bei lemiamose serijos rungtynėse B.Russellas pelnė net 30 taškų, atkovojo 40 kamuolių, o „Celtics“ pergalę šventė vos trim taškais.

„Lakers“ ekipai nepadėjo ir J.Westo bei E.Bayloro kartu surinkti 76 taškai.

1. „Warriors“ prieš „Cavaliers“ (2017 m.)

AFP/„Scanpix“ nuotr./Stephenas Curry ir LeBronas Jamesas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Stephenas Curry ir LeBronas Jamesas

„Warriors“ žvaigždės: Kevinas Durantas, Stephenas Curry, Klay Thompsonas, Draymondas Greenas.

„Cavaliers“ žvaigždės: LeBronas Jamesas, Kyrie Irvingas, Kevinas Love'as.

Žvaigždžių reitingas: 157,2

1987, 1983 bei 1962 metų finalai turėjo nemažai NBA superžvaigždžių, tačiau šis mūšis dėl titulo jų turės visą krūvą. Daugelis pamiršta, jog „Visų žvaigždžių“ rungtynėse yra rungtyniavę Andre Iguodala, Davidas Westas, Deronas Williamsas bei Kyle'as Korveris.

„Warriors“ pralaimėjimo kartėlio nejautė jau kelis mėnesius, o „Cavaliers“ šiose atkrintamosiose demonstruoja vieną geriausių puolimų istorijoje. Dar niekada nėra buvę taip, jog abi finale dalyvaujančios ekipos lemiamoje sezono dalyje pralaimėjo vos vieną susitikimą.

Tai pirmasis kartas, kai tos pačios komandos NBA finale susitinka trečius metus iš eilės, o „ant popieriaus“ tai turėtų būti bene geriausias mūšis lygos istorijoje.

Žinoma, atsarginiai bei trenerių štabas yra labai svarbūs kovoje dėl titulo, tačiau beveik nėra abejonių, kad nugalėtoją nulems ryškiausios komandų žvaigždės.

VIDEO: „Atsarginiai“: NBA finalas ir išskirtiniai Šarūno Marčiulionio pasakojimai bei prisipažinimas
VIDEO: 2017 NBA finalo anonsas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius