-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2017 06 27

Artūro Karnišovo privalumas NBA, kuriam neprilygsta jokios technologijos

Artūras Karnišovas žvilgtelėjo pro savo biuro langą „Pepsi Center“ arenos kampe, pro kurį matėsi linksmybių parkas ir statybos Denverio horizonte. Pirmoji A.Karnišovo, kaip „Nuggets“ generalinio vadybininko, naujokų birža buvo vos po trijų dienų. Ir jo laukė dar atsakingesnė statybų aikštelė – sugrįžti į atkrintamąsias siekianti „Denver Nuggets“ komanda, rašo „Denver Post“.
Artūras Karnišovas
Artūras Karnišovas / „Twitter“ nuotr.

„Aš mėgaujuosi naujokų birža. Mėgaujuosi adrenalinu“, – sakė 46-erių A.Karnišovas, prieš porą savaičių iš generalinio vadybininko asistento pareigų paaukštintas iki generalinio vadybininko.

Joks kitas lietuvis niekada neužėmė tokio garbingo posto NBA.

„Yra žmonių, kurie to labai bijo, bet aš mėgaujuosi naujokų birža. Tai yra tikra kulminacija viso to proceso, kurio pradžia yra žaidėjo pažinimas, jo charakterio savybių išsiaiškinimas. O geriausia dalis ta, kai pasirenki žaidėją ir vėliau matai jį sėkmingą“, – tikino A.Karnišovas.

Denveryje atsakingas pareigas lietuvis užima nuo 2013-ųjų. Nuo to laiko „Nuggets“ dar nežaidė atkrintamosiose varžybose. Ši vasara NBA komandai yra kritinė. Denverio komanda turi sustiprėti taip, kad taptų atkrintamųjų varžybų dalyve.

Nors procesas nelengvas, „Nuggets“ klubo prezidentas Joshas Kroenke, komandos savininko Stano Kroenke sūnus, patikėjo A.Karnišovu.

Kai lietuvis tapo finalininku lenktynėse dėl „Milwaukee Bucks“ generalinio vadybininko posto, Kroenke šeima pasiūlė lietuviui paaukštinimą.

„Kitame telefono gale išgirdau klykavimą, – džiaugsmingą pokalbį su šeimos nariais apie paaukštinimą Denveryje prisiminė A.Karnišovas. – Tai nutiko labai greitai.“

Tai buvo žaibiškas pasikeitimas A.Karnišovo karjeroje, bet jo kelias krepšinyje buvo ilgas ir nuoseklus.

Alfredo Pliadžio nuotr./Artūras Karnišovas 1996 m.
Alfredo Pliadžio nuotr./Artūras Karnišovas 1996 m.

Legendinis Lietuvos krepšininkas dar kartą priminė istoriją, kaip pirmą kartą atvyko į JAV aštuoniolikos ir nemokėjo jokio angliško žodžio.

Bet greitai jis tapo Seton Hallo universiteto žvaigžde. Jo krepšininko karjera pasisuko į Europą, kur teko vilkėti „Barcelona“, Pirėjo „Olympiakos“, Bolonijos „Fortitudo“ klubų aprangą.

Artūras cementavo tuos santykius daugybę metų, todėl yra užtikrintas, kad iš jų gaus patikimiausią informaciją dominančiais klausimais.

Su Lietuvos nacionaline komanda A.Karnišovas 1992-aisiais ir 1996-aisiais laimėjo olimpinę bronzą.

Bet, pasibaigus karjerai, lietuvis grįžo į Ameriką. Naujajame Džersyje jis įsidarbino NBA organizacijoje.

Pradėjęs nuo neišsiskiriančių darbuotojo pareigų, jis perprato finansinę stipriausios pasaulio krepšinio lygos struktūrą ir tapo tikru NBA algų kepurės ekspertu. Jis meistriškai išnagrinėjo žaidėjų asociacijos sutartis ir perprato kitus NBA verslo aspektus.

Po penkerių metų darbo NBA, 2008-aisiais, A.Karnišovas grįžo į jam artimesnę aplinką: prie žaidėjų, trenerių ir personalo. Lietuvis tapo „Houston Rockets“ skautų direktoriumi ir rūpinosi talentų paieškomis kituose pasaulio žemynuose.

„Scanpix“/AP nuotr./Donatas Motiejūnas ir Artūras Karnišovas
„Scanpix“/AP nuotr./Donatas Motiejūnas ir Artūras Karnišovas

Užmezgęs dar daugiau ryšių, 2013-aisiais A.Karnišovas tapo „Nuggets“ generalinio vadybininko asistentu, o ryškiausią pėdsaką paliko atrasdamas nenušlifuotą deimantą Serbijoje – kylančią NBA žvaigždę Nikola Jokičių, dėl kurio NBA sirgaliai praėjusį sezoną tiesiog pakvaišo.

„Artūras turi nepaprastai rimtą požiūrį tiek į NBA, tiek į tarptautinį krepšinį, – sakė ESPN užsienio krepšinio apžvalgininkas Franas Fraschilla. – Viena priežasčių, kodėl jis taip gerbiamas, yra jo gebėjimas sėkmingai dirbti bet kuriame krepšinio lygmenyje.

Jis buvo puikus NCAA žaidėjas, kai tuo metu jo pasekėjai iš užsienio tenkindavosi kukliais vaidmenimis JAV studentų lygoje.

Vėliau jis buvo vienas geriausių žaidėjų Europoje, o po to puikiai prisitaikė prie darbo NBA užkulisiuose.

Jis dengia visus plotus. Jo krepšinio supratimas ir ryšiai yra labai platūs.“

Išmaniosios technologijos dabar padeda NBA klubams sekti perspektyvius žaidėjus beveik bet kuriame pasaulio kampelyje. Jiems teikiama vaizdo medžiaga, kuri leidžia nuotoliniu būdu susipažinti su žaidėjo talentu.

Tačiau jokios technologijos nepranoksta A.Karnišovo pranašumo prieš kitus NBA vadovus.

„Informacija yra vertingiausias dalykas. Artūras gali paimti ir paskambinti vienam iš savo buvusių komandos draugų, bičiulių Kroatijoje, Lietuvoje ar Prancūzijoje. Jis cementavo tuos santykius daugybę metų, todėl yra užtikrintas, kad iš jų gaus patikimiausią informaciją dominančiais klausimais.

Ne tik todėl, koks krepšininkas jis buvo. Bet ir dėl jo asmenybės“, – pasakoja F.Fraschilla.

A.Karnišovas įdėmiai įsižiūrėjo į tuos kranus statybų aikštelėse Denverio horizonte.

Jo Denveryje taip pat laukia didžiuliai darbai.

„Twitter“ nuotr./Artūras Karnišovas
„Twitter“ nuotr./Artūras Karnišovas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius