Ir vasarą naujienų netrūksta. 3 mėn. prenumerata vos už 1,49 Eur!
Išbandyti
2018 12 25

Domanto Sabonio pasaka už Atlanto: kaip lietuvis stebina NBA žvaigždes

„Jis nėra metantis ketvirtas numeris, kokį iš jo norėjo padaryti „Oklahoma City Thunder“. Ar toks puolimo maestro, koks buvo jo tėtis. Tačiau Domantas Sabonis, visai kaip Victoras Oladipo, atgimė Indianoje kaip žaidėjas, kuris jis visada ir turėjo būti: hyperefektyvus atsarginis, kuris gali sulankstyti varžovą savo užtvaromis ir dėjimais“, – D.Sabonį pristato „The Ringer“ žurnalistas Paolo Uggetti.
Domantas Sabonis
Domantas Sabonis / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Domantas nėra komplikuotas vyrukas.

Tie, kas pažįsta lietuvį, apibūdina jį kaip atsipalaidavusį, lengvai sutariantį ir nuoširdų aukštaūgį.

Jam nenuobodu vykdyti juodadarbių užduotis aikštėje, kaip kovoti dėl atšokusių kamuolių, statyti užtvaras.

O laisvalaikiu jis užsiima paprastais dalykais, pavyzdžiui, keliauja prie vandenyno, žaidžia paplūdimio tinklinį, lankosi parkuose, valgo itališką maistą.

Ir jis dievina itališką maistą. Tad vasaromis jis mielai lankosi populiariame Los Andželo restorane „Bestia“, kur mėgaujasi makaronais su triufeliais.

„Tai pats ištaigingiausias jo užsiėmimas, – juokauja asmeninis D.Sabonio įgūdžių treneris Riccardo Fois. – Gyvenime nevalgiau tiek makaronų su triufeliais, kiek su Domantu. O aš juk italas!“

View this post on Instagram

Game Day! #Preseason #Pacers ????????????

A post shared by Domantas Sabonis (@dsabonis11) on

Porą pastarųjų metų jiedu rugpjūtį leisdavo laiką kartu Los Andžele. Treniruodavosi. Kartais net po tris kartus per dieną.

Kai tik daugybėje išbandytų Los Andželo itališkų restoranų šakute sukdavo makaronus, D.Sabonis jau būdavo spėjęs atlikti visą dienos treniruočių rutiną: darbą su treniruokliais, viso kūno treniruotę, darbą su kamuoliu.

Kai tik pavalgydavo, vėl grįždavo į salę padirbėti.

Vakarinė treniruočių sesija būdavo ne tokia intensyvi, bet jis šlifuodavo įgūdžius, kuriuos intensyviai tobulindavo rytais.

R.Fois ir D.Sabonis tiki, kad kiekvienas kąsnis spagečių, kiekviena treniruočių sesija prisidėjo prie produktyvios vasaros, po kurios lietuvis tapo vienu efektyviausių NBA žaidėjų. Vos trečiąjį savo sezoną stipriausioje krepšinio lygoje pasaulyje.

Praėjusį sezoną D.Sabonis iš arti matė, kaip kitas žaidėjas, iš „Thunder“ komandos išmainytas į Indianą, tapo „All Star“ lygio žaidėju, simbolinės NBA rinktinės nariu ir pripažintas labiausiai patobulėjusiu NBA krepšininku.

Dabar tai D.Sabonio eilė pralaužti ledą.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Victoras Oladipo ir Domantas Sabonis
AFP/„Scanpix“ nuotr./Victoras Oladipo ir Domantas Sabonis

22-ejų vidurio puolėjas tapo dvigubų dublių mašina. Įspūdingos statistikos per minutę monstru komandoje, kuri buvo iškovojusi 7 pergales paeiliui ir vėl kalasi Rytų konferencijos viršūnėje.

„Jis neįtikėtinas, – „The Ringer“ sakė Victoras Oladipo. – Jo žaidimas ir skaičiai kalba už save. Labiausiai patobulėjusio krepšininko apdovanojimas turi likti Indianoje.“

Domas nežaidė gerai. Todėl po rungtynių jis buvo įsiutęs. Domas po to priėjo prie manęs ir pasakė: einame treniruotis.

Vasarą plušėdamas Los Andžele, D.Sabonis „Lakers“ treniruočių bazėje netyčia pateko į treniruočių pobūdžio rungtynes, kuriose dar dalyvavo tokie žaidėjai kaip Kyle'as Kuzma, Joshas Hartas, Ivica Zubacas, Rajonas Rondo, Kelly Olynykas, Devinas Harrisas ir kiti.

D.Fois pasakoja, kad D.Sabonio požiūris į tą pasibandymo mačą nustebino visus. Jie nebuvo pasirengę tokiam lietuvio dominavimui.

„Yra keli žaidėjai, kurie negali žaisti nenusiteikę. Jie tiesiog nekenčia atrodyti blogai. Todėl jie tas rungtynes žaidžia lyg jos būtų svarbiausios metuose“, – pasakojo D.Fois, į tą pačią kategoriją su D.Saboniu statantis tokį žaidėją kaip Emmanuelį Ginobili.

Kai D.Sabonis antrą kartą pasirodė „Lakers“ bazėje, treniruotėje dalyvavo ir LeBronas Jamesas.

„Jie buvo pasiruošę parodyti Domantui. Zubacas su išspardytu užpakaliu norėjo atsirevanšuoti. Ir Domas nežaidė gerai. Todėl po rungtynių jis buvo įsiutęs. Domas po to priėjo prie manęs ir pasakė: einame treniruotis“, – pasakoja D.Fois.

D.Sabonis dabar stebina vis mažiau NBA krepšininkų. Tačiau lapkričio pradžioje jam pavyko pričiupti nepasiruošusį „Philadelphia 76ers“ monstrą Joelį Embiidą, antrą žmogų geriausiai besiginančio NBA krepšininko rinkimuose.

D.Fois pasakoja, kad tai ne D.Sabonio užbaigimo galimybės ir sunkiai pastebimas atletiškumas labiausiai stebina jo oponentus. Tai begalinės jo pastangos.

„70 sezono rungtynių jis pasitinka šimtaprocente koncentracija. Ir į aikštę jis eina tavęs nudobti“, – pasakojo italas.

D.Sabonį tiesiog taip auklėjo jo tėtis.

Jo vasaros Ispanijoje, į kurią jis persikėlė būdamas septynerių, buvo panašios kaip dabar, Los Andžele: pilnos paplūdimių ir krepšinio.

„Tėtis man visada buvo kaip Dievas, – neslepia D.Sabonis. – Tokio ūgio vyrukas sugebėjo mesti į krepšį, perduoti kamuolį ir daryti viską, ką dabar daro geriausiai vertinami centrai. Tai neįtikėtina.“

D.Sabonis niekada nebandė nustelbti tėvo legendos. Jis visada ieškojo savo žaidimo stiliaus.

Bet panašumų yra. D.Sabonis atkovoja 19,3 proc. visų galimų atkovotų kamuolių, o tai yra šeštas geriausias rezultatas tarp NBA aukštaūgių, kurie rungtyniauja mažiausiai 20 minučių.

D.Sabonio žaidimo pamatas – kamuolio judėjimas ir nuolatinis veiksmas be kamuolio.

Jis toks efektyvus Indianoje ne todėl, kad nesiskirdamas su kamuoliu graibsto taškus. Bet dėl savo unikalių savybių laiku įkirsti į reikiamą vietą.

Galbūt jis nėra pats greičiausias, bet pakankamai stiprus ir vikrus, kad varžovų gynybai pridarytų užtektinai problemų.

„Indianoje jis žaidžia taip, kaip jaučiasi geriausiai, – pasakojo K.Olynykas, kaip ir Domantas, rungtyniavęs Gonzagos universitete. – Mano akimis, Oklahomoje jis buvo pastatytas į jam neįprastą vaidmenį.“

AFP/„Scanpix“ nuotr./Russellas Westbrookas ir Domantas Sabonis
AFP/„Scanpix“ nuotr./Russellas Westbrookas ir Domantas Sabonis

Oklahomoje D.Sabonis turėjo prisitaikyti prie Russello Westbrooko žaidimo stiliaus.

Juokaujama, kad jis drebėdamas mesdavo iš toli, kad tik nesugadintų statistikos, kurios R.Westbrookui reikėjo trigubiems dubliams rinkti.

Trečdalį savo metimų D.Sabonis atlikdavo iš trijų taškų zonos ir atakavo tik 32 proc. tikslumu.

Indianoje jam leido žaisti tiek viduje, tiek išorėje.

„Manau, Oklahomoje jo neišnaudojo iki galo. O Indianos komandos sistema jam puikiai tinka“, – pridūrė K.Olynykas.

Sunkiose rungtynėse komandos draugai man sako: pirmyn, Domai, mums tavęs reikia. Man tai patinka. Man patinka prisiimti atsakomybę

Kai D.Sabonis toli nuo krepšio priima kamuolį, jis iškart plačiai žvelgia į aikštę, ieškodamas atakos tęsinio. Metimas – paskutinis atakos tęsinys jo akyse. Svarbiausia – kamuolio judėjimas.

Jeigu jau nusprendžia atakuoti, D.Sabonis turi gan keistą savybę apgauti varžovą. Prasiveržimas su sudėtingu užbaigimu jam virsta metimu pašokus vietoje, pusiau verpste ar puskabliu.

Kai varžovas susivokia, kas vyksta, jau per vėlu.

View this post on Instagram

#Pacers????????????

A post shared by Domantas Sabonis (@dsabonis11) on

D.Sabonis turi tobulą kantrybės, puikaus kojų darbo, jėgos ir klaidinančių judesių arsenalo derinį. Dažniausiai jis gauna tai, ko siekia.

Pagal taiklumą iš įvairiausių situacijų, D.Sabonis rikiuojasi geriausių žaidėjų penketuose.

Nieko keisto, kad D.Sabonis pradeda burbėti po kiekvieno netaiklaus metimo. Net ir per apšilimą.

Tokį D.Sabonio efektyvumą puolime lemia ir nepriekaištingas metimų pasirinkimas. Šį sezoną jis meta mažiau metimų iš vidutinio nuotolio. Jo išmestų tritaškių vidurkis yra beveik nulinis – vos 0,2 per susitikimą. Domantas kaskart žaidžia su tokiu požiūriu, kad kiekvienas jo metimas turi būti aukšto procento metimas.

Svarstoma, ar D.Sabonis išlaikytų tokį produktyvumą, jeigu išaugtų jo minučių skaičius. Bet jo treneris D.Fois tikina, kad su lietuviu dirbo taip, jog paūgėjęs minučių skaičius nesumažintų jo efektyvumo.

D.Sabonis labai norėtų žaisti daugiau, tačiau jis vertina žaidimo planą ir jam numatytą vaidmenį. Ypač, kai komandai taip sekasi.

„Žaidėjai dabar mane gerbia ir gali manimi pasikliauti. Sunkiose rungtynėse komandos draugai man sako: pirmyn, Domai, mums tavęs reikia. Man tai patinka. Man patinka prisiimti atsakomybę“, – pasakoja D.Sabonis.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Domantas Sabonis
AFP/„Scanpix“ nuotr./Domantas Sabonis

Domantui pritrūksta kvapo.

Jis kątik baigė metimų seriją prieš rungtynes su „Los Angeles Lakers“.

Dabar jis eina „Staples Center“ arenos tuneliais visas prakaituojantis ir klausia: „Kur čia treniruoklių salė?“

Likus mažiau nei valandai iki rungtynių pradžios, jis čiumpa svarmenis.

Prieš kiekvienas rungtynes likus valandai iki mačo pradžios, Domantas, kaip pats sako, aktyvuoja savo kūną.

Ką tikrai perėmė iš savo tėčio Arvydo, tai patarimą prižiūrėti kūną.

„Plastiškumas ir tvirtumas padeda aikštėje, – neslepia D.Sabonis. – Šiais laikais varžovai dažnai žaidžia žemais mobiliais penketais, todėl mums bandant uždengti mažesnius varžovus, lankstumas yra labai svarbus.“

„Dabar jis geresnės formos nei 90 procentų NBA žaidėjų, – neslepia D.Fois. – Bet, reikia pripažinti, jis vis tiek gan vidutiniškas atletas. Domantas pyks ant manęs už šiuos žodžius. Kita vertus, jis bando išnaudoti visą savo kūno potencialą. Jam svarbiausia gerai judėti kojomis, būti judriam kuo labiau prisispaudus prie parketo, jog galėtų išnaudoti savo sprogstamąją jėgą, ir maksimaliai išnaudoti savo kūną.“

Kaip D.Saboniui pavyko tą padaryti?

Pavyzdžiui, jis lakstė ant bėgtakio virš galvos laikydamas 15 kg svorio kamuolį.

„Pacers“ asistentas Billas Bayno garsėja kaip specialistas, kuris treniruočių režime mėgsta naudoti paminkštintus blokus, su kuriais daužo žaidėjus iš visų jėgų. Bet tai padeda ant parketo.

Jeigu tai pasiteisina, D.Sabonis būtinai tą naudoja. Jo noras tobulėti ir įgūdžių arsenalas yra vienas malonumas treneriams.

D.Fois pamena, kaip antrąjį Domanto sezoną NBA užsiminė jam apie karštą jogą. Po kiek laiko D.Sabonis patrumpino savo baudų metimų sesiją, kad galėtų nueiti į karštos jogos užsiėmimą.

„Domai, nuo kada eini į jogą?“ – klausė jo D.Fois.

„Juk pernai pats sakei, kad turėčiau eiti į jogą“, – atkirto D.Sabonis.

„Velnias, rimtai sakiau, – juokiasi D.Fois. – Bet kiek žmonių iš tikrųjų susimąsto ir padaro tai, kas jiems patariama?“

AFP/„Scanpix“ nuotr./Domantas Sabonis
AFP/„Scanpix“ nuotr./Domantas Sabonis

Jo darbo etika sužavėjo komandos draugus jau debiutiniais metais Oklahomoje.

D.Sabonis kartu su „Thunder“ aukštaūgiais Nicku Collisonu, Stevenu Adamsu bei Enesu Kanteriu plušėdavo papildomai po treniruočių. S.Adamsas ir E.Kanteris Domą vadindavo jaunesniuoju broliuku, veteranas N.Collisonas – savo sūnumi.

Juos jis sužavėjo savo fiziškumu, branda ir energija.

„Mes tiesiog lazdavodavomės ir linksmindavomės, – juokiasi D.Sabonis. – Kartais būdavo smagu, bet kartais jie mane smarkiai apdaužydavo.“

Tai buvo savotiška mokykla D.Saboniui. Ir jis iš kiekvieno bendražygio pasimokė daugybės skirtingų dalykų.

Iš S.Adamso – gynybos, E.Kanterio – įgūdžių atakuojant krepšį, N.Collisono – patirties.

N.Collisonas pastebėjo, kad D.Sabonio pasitikėjimas smuko, kai jam nepavyko produktyviai žaisti prie tritaškio linijos.

Tačiau matydamas, kaip D.Sabonis dirba treniruotėse, N.Collisonas savo vizijose regėjo lietuvį efektyviai žaidžiantį dėl titulo kovojančioje komandoje.

„Žinau, kad Samui Presti buvo sunku jį iškeisti, nes Oklahomos klubas ilgai taikėsi jį pakviesti naujokų biržoje. Jis tikrai nebuvo atsitiktinai į mainus patekęs žaidėjus. Oklahomai buvo skaudu jį prarasti, nes jam turėjo rimtų planų“, – pasakojo N.Collisonas.

Kai prieš pusantrų metų „Thunder“ išmainė D.Sabonį ir šis atsidūrė Indianoje, lietuvis neprisijungė prie Lietuvos rinktinės ir sportavo Los Andžele.

„Jis jautėsi lyg NBA nebūtų pamatę tikrojo Sabonio. NBA nematė visų jo galimybių“, – „The Ringer“ pasakojo D.Fois.

Oklahomoje D.Sabonis buvo starto penketo žaidėjas su slogiu vaidmeniu. Indianoje jis atsarginis su idealiu vaidmeniu.

D.Sabonis „Pacers“ klube negali turėti visko iš karto dėl didelio pasirinkimo aukštaūgių grandyje. Pagrindinis Indianos klubo centras Mylesas Turneris sudarė ketverių metų 72 milijonų JAV dolerių sutartį ir demonstruoja žaidimo progresą.

Kita vertus, D.Sabonis nepavyduliauja. Jiedu vasarą užmezgė puikų tarpusavio ryšį ir kartu plušėjo Dalase, kur lankėsi karštos jogos užsiėmimuose.

„Manau, šį sezoną kartu žaidžiame daug efektyviau nei pernai“, – neabejoja M.Turneris.

Praėjusį sezoną su jais abiem aikštėje, „Pacers“ įmesdavo 9,9 taško mažiau nei varžovai. Šiemet šis minusas smuko iki 1,8.

Gera ne tik M.Turneriui. Puiki atmosfera tvyro visoje Indianos komandoje. O svarbiausia – vyrukus vienija pergalės.

Po pralaimėjimo „Lakers“ D.Sabonis rūbinėje sukišo kojas į ledinį kibirą kaklą užsivyniojęs rankšluosčiu. Jis slėpė raudoną žymę paliktą ant gerklės.

„Čia nuo LeBrono“, – šyptelėjo Domantas.

Ko gero, iškart po rungtynių jis gaus Arvydo Sabonio žinutę su savo žaidimo pastebėjimais. Jeigu tik tėtis žiūri sūnaus NBA rungtynes, skambučiu po rungtynių jis iškart dalijasi savo analize.

Su Domantu kalbasi ir D.Fois. Treneris pasiūlė lietuviui vietoj dvitaškių iš distancijos mesti tritaškius.

Tai kitas žingsnis, kurį savo tobulėjimo planuose nusimatė D.Sabonis. Bet Domantas vis tiek yra geriausias vidaus žaidėjas, kuris sugebėjo sėkmingai pritaikyti savo žaidimo įgūdžius modernioje NBA eroje.

Po 31 NBA reguliariojo sezono rungtynių, Domantas buvo trijuose iš penkių labiausiai naudojamų „Pacers“ penketų.

Kai D.Sabonis yra ant parketo, su juo „Pacers“ įmeta vid. 5,9 taško daugiau.

„Sunku jo nelaikyti aikštėje“, – šypsosi treneris Nate'as McMillanas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Playtime 2024“ – jau rugsėjį Kauną sudrebins didžiausias Lietuvoje kompiuterinių žaidimų festivalis
Reklama
Kaip sutaupyti įsirengiant automatinę laistymo sistemą?
Reklama
Testas apie vėjo elektrines: ką žinote apie elektros gamybą iš vėjo?
Reklama
Dantų atkūrimas per parą – implantacijos laimėjimas, leidžiantis akimirksniu susigrąžinti šypseną
Užsisakykite 15min naujienlaiškius