TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Į miltus malamas A.Karnišovas laikosi savo: „Norime likti konkurencingi“

Kol daugelis kitų NBA komandų plušo mainų rinkoje, Artūras Karnišovas ir „Chicago Bulls“ sėdėjo sudėję rankas. Ir vėl – trečią kartą iš eilės – Čikagos komanda neatliko nė vienų mainų paskutinę mainų termino dieną, o toks lietuvio vadovaujamos organizacijos sprendimas sulaukė kritikos bangos NBA kuluaruose.

„Atlanta Hawks“, „Cleveland Cavaliers“, „Los Angeles Lakers“, „Miami Heat“, „New Orleans „Pelicans“, „Orlando Magic“ ir „Bulls“ – tik šie septyni klubai nesikeitė žaidėjais su kitomis komandomis prieš pat užsidarant mainų langui ketvirtadienį.

Tiesa, „Heat“ ir „Pelicans“ mainus atliko kiek anksčiau, prieš kelias savaites, tad iš tiesų savo sudėčių šiuo sezono metu nepakeitė tik penki klubai.

Jei dalies kitų komandų sprendimus nieko nekeisti pateisinti galima, tai „bulių“ stagnacija pakėlė antakius daugeliui.

Čikagos ekipai vadovaujantis A.Karnišovas mainų neatliko jau per trečią mainų termino finišą – taip nutiko ir 2022 bei 2023 metais.

„Bleacher Nation“ žurnalistas Eliasas Schusteris paskaičiavo, kad „Chicago Bulls“ mainų, kuriuose dalyvautų žaidėjai, neatliko jau 893 dienas – nuo 2021 metų rugpjūčio. Sezono metu jie sandorių nevykdė jau 1050 dienų.

Nors šį kartą nedaug kas tikėjosi, jog „Bulls“ liks nepasikeitę.

Ilinojaus valstijos komanda šį sezoną eilinį sykį yra vidutiniokė NBA mastais. Su 25 pergalėmis ir 27 pralaimėjimais „Bulls“ žengia tik devintoje Rytų konferencijos vietoje ir geriausiu atveju pretenduoja į įkrintamąsias varžybas, kuriose jų kelionė baigėsi pernai. Užpernai „Bulls“ iškrito atkrintamųjų pirmajame etape, o dar sezonu anksčiau liko už atkrintamųjų borto.

Scanpix/Getty Images via AFP nuotr./Artūras Karnišovas ir „Bulls“ vyr. treneris Billy Donovanas
Scanpix/Getty Images via AFP nuotr./Artūras Karnišovas ir „Bulls“ vyr. treneris Billy Donovanas

Maža to, brangiausiam komandos krepšininkui Zachui LaVine'ui tuoj bus atlikta operacija, dėl kurios amerikietis šį sezoną neberungtyniaus.

Tokia „Bulls“ situacija lėmė spekuliacijas apie galimą Čikagos klubo persistatymą.

Daugelis manė, kad A.Karnišovas ant prekystalio padės dvi vertingiausias „Bulls“ prekes: DeMarą DeRozaną ir Alexą Caruso.

34-erių D.DeRozanas žaidžia paskutinį kontrakto sezoną ir galėtų sustiprinti dėl titulo kovojančias komandas šioms pernelyg neįsipareigojant veteranui, kuris vasarą taps laisvuoju agentu.

„Scanpix“ nuotr./DeMaras DeRozanas
„Scanpix“ nuotr./DeMaras DeRozanas

29-erių A.Caruso sutartis galios dar ir kitą sezoną, bet gynybos specialistas žaidžia už „grašius“ NBA masteliais – gynėjas gauna vos po 9,5 mln. dolerių už sezoną. Tai viliojo daugelį stipriausių NBA klubų.

Išmainęs šiuos du žaidėjus, A.Karnišovas galėjo tikėtis gauti tiek ateities naujokų biržos šaukimų, tiek perspektyvių jaunų žaidėjų, negaunančių pakankamai minučių stipresnėse ekipose. Tai leistų „Bulls“ organizacijai atversti naują lapą ir statyti komandą iš naujo.

Bet lietuvis nepriėmė sprendimo iškeisti savo žaidėjus ir vasarą gali prarasti bent vieną iš jų, jei D.DeRozanas nuspręs keltis į kitą komandą.

Tai sukėlė aršią reakciją NBA pasaulyje.

„Totali „Chicago Bulls“ gėda. Didžiulis miestas, fantastiška sirgalių bazė, bet jie neturi jokio aiškaus plano. NBA tampa geresne, kai jie turi gerą komandą, bet jiems tai nerūpi“, – rašė iš Čikagos kilęs Rossas Readas.

Totali „Chicago Bulls“ gėda.

„Artūras Karnišovas yra blogesnis už GarPax, – lietuvį su prieš jį „Bulls“ vadovavusiais ir daug kritikos sulaukusiais Gary Formanu ir Johnu Paxsonu lygino puslapis „Tankathon“. – Sunku tuo patikėti, bet priėjome tokią situaciją. AK ir Reinsdorfai („Bulls“ savininkai – red. past.) sudaužė vieno geriausių krepšinio miestų viltį.“

„Artūras Karnišovas: tingus, neambicingas ir net negabus. Jis nieko nepasakė ar neįrodė su „Bulls“, kad manytume kitaip. Atrodė neįmanoma, kad Reinsdorfai pasamdytų kažką prastesnio nei GarPax tandemas. Bet!“ – rašė „SBNation“ žurnalistas Ricky O'Donnellas.

„Bulls“ sako, kad nesivaiko naujokų biržos šaukimų ir besibaigiančių kontraktų. Kas nors man trenkite per galvą su metaline kėde! Artūras Karnišovas yra tobulas Reinsdorfo komandos vadovas: tiesiog pasiek 50 proc. pergalių, išvenk prabangos mokesčio mokėjimo ir išlaikyk arenos lankomumą. Jis liks čia amžinai“, – pridūrė R.O'Donnellas.

Dar labiau juos supykdė tai, jog, anot pranešimų, „Bulls“ savininkai buvo pasiryžę imtis kardinalių pokyčių, tačiau lietuvis esą pats nusprendė per mainų termino pabaigą išlaikyti komandos branduolį nepakitusį.

„Scanpix“ nuotr./Jerry Reinsdorfas ir Artūras Karnišovas
„Scanpix“ nuotr./Jerry Reinsdorfas ir Artūras Karnišovas

Pats A.Karnišovas ketvirtadienį surengė spaudos konferenciją, kurioje aiškino savo sprendimus.

„Nuo tada, kai atvykau į Čikagą, norėjau sukurti konkurencingą komandą. Mes sukūrėme formulę 2021 metais ir buvome pakankamai sėkmingi. Žinoma, turėjome žengti žingsnį atgal dėl kai kurių traumų, bet mano tikslas nesikeičia: noriu varžytis su geriausiomis komandomis. Ši komanda įrodė, kad gali kautis su geriausiais. Ir aš nekantrauju dėl to prieš likusias 30 sezono rungtynių“, – sakė „Bulls“ vadovas iš Lietuvos.

Scanpix/Getty Images via AFP nuotr./Artūras Karnišovas
Scanpix/Getty Images via AFP nuotr./Artūras Karnišovas

A.Karnišovas taip pat įvertino dvigubai savo rezultatyvumą išauginusio ir po 19,4 taško renkančio Coby White'o progresą bei pasisakė už jo kandidatūrą kovoje dėl labiausiai patobulėjusio NBA žaidėjo prizo, taip pat įžvelgė kitų jaunų žaidėjų Ayo Dosunmu ir Patricko Williamso progresą bei įvertino D.DeRozano ir Nikolos Vučevičiaus veteranišką lyderystę.

„Manau, kad šią komandą supa daug pozityvių dalykų“, – įsitikinęs 51-erių lietuvis.

Bet čikagiečių tai neįtikino.

„Žemesnis nei 50 proc. pergalių rodiklis rodo kitaip. Žinoma, „Bulls“ turi 20-13 rezultatą po klaikaus 5-14 starto, bet jų 22-as puolimas lygoje yra tik vos geresnis nei pernai, o 15-a gynyba nė iš tolo neprilygsta pernykštei. Šis branduolys yra pasiekęs savo lubas, su viena iškovota pergale 2022 m. atkrintamosiose ir 1-1 rezultatu praėjusiais metais įkrintamosiose“, – teigė „Bulls“ naujienas apžvelgiantis reporteris KC Johnsonas.

ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Zachas LaVine'as
ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Zachas LaVine'as

Spaudos konferencijoje A.Karnišovas akcentavo, jog jo komanda šiemet sieks patekti į atkrintamąsias, o viena to priežasčių – lygus pasiskirstymas Rytų konferencijoje. Esą „Bulls“ nuo šeštosios vietos atsilieka vos trimis pergalėmis.

Vis dėlto sirgaliai ir apžvalgininkai greitai sukritikavo ir tokį lietuvio teiginį – parodė lentelę, kurioje akivaizdžiai matomas penkių pergalių skirtumas tarp 6 vietoje esančių „Pacers“ ir „Bulls“.

A.Karnišovas bandė paaiškinti ir sprendimą „nesprogdinti“ komandos sudėties.

„Manau, kad supurtymas negarantuoja sėkmės. Kalbama apie tokias sąvokas kaip „perstatymas“, bet būtent ši komanda suteikia geriausias galimybes kautis. O mūsų jauni žaidėjai progresuoja ir žengia į priekį, – kalbėjo „Bulls“ vadovas. – Kai čia atvykome, „Bulls“ buvo nepatekę į atkrintamąsias ketverius iš eilės. Žinoma, pagalvojame apie perstatymą, bet mes tikime šia komanda.“

„Nematėme ėjimų, kurie padarytų mus geresniais. Mes žengtume žingsnį atgal, o to nenorėjome. Norėjome išlikti konkurencingi, – tęsė lietuvis. – Turime įsipareigojimą šiai organizacijai ir sirgalių bazei bei miestui, tad privalome likti konkurencingi ir kautis dėl atkrintamųjų. Tą ir darome.“

Tokios A.Karnišovo citatos privertė kraipyti galvas ne vieną.

„Kaip gali išlikti konkurencingas, jei nesi konkurencingas?“ – klausė daugybė „Bulls“ sirgalių.

Kaip gali išlikti konkurencingas, jei nesi konkurencingas?

KC Johnsono teigimu, „Bulls“ buvo aktyvus prieš užsidarant mainų langui. Jie bandė ieškoti galimybių iškeisti Z.LaVine'ą prieš šiam patiriant traumą, vėliau priėmė skambučius su pasiūlymais už A.Caruso ir Andre Drummondą, kalbėjosi ir apie D.DeRozano mainus.

Remdamasis šaltiniais, reporteris teigia, kad „Bulls“ dėl mainų kalbėjosi su „Golden State Warriors“ klubu, kuris norėjo gauti A.Caruso. Vis dėlto A.Karnišovas paprašė per pastarąjį mėnesį 23 taškų vidurkį fiksuojančio 21-erių puolėjo Jonathano Kumingos, o mainų paketas, sudarytas iš kito jaunuolio Moseso Moody bei šaukimų, lietuvio nesuviliojo.

Scanpix/USA TODAY Sports via Reuters Con nuotr./Vasilije Micičius prieš Jonathaną Kumingą
Scanpix/USA TODAY Sports via Reuters Con nuotr./Vasilije Micičius prieš Jonathaną Kumingą

Galiausiai, neiškeitęs vertingiausių savo žaidėjų, A.Karnišovas netgi bandė sustiprinti komandą, domėdamasis galimybe gauti kroatą Bojaną Bogdanovičių iš „Detroit Pistons“, bet puolėjas galiausiai atsidūrė „New York Knicks“ gretose.

Taip „Bulls“ liko vėl neatlikę mainų, o prie mikrofono sėdęs A.Karnišovas kalbėjo tą patį, ką ir anksčiau. Nors čikagiečių kantrybė – jau gerokai išsekusi.

„Artūro Karnišovo 2024-ųjų spaudos konferencija po mainų termino užsidarymo skambėjo taip pat, kaip ir 2023-iųjų: mums patinka mūsų komanda, mes esame konkurencingi, o įkrintamųjų turnyras sukūrė situaciją, kurioje nenorime išsiparduoti“, – konstatavo KC Johnsonas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius