-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 01 28

Intriguojanti D.Sabonio ateitis: didžiausias „Pacers“ klausimas ir kova už draugą

„Indiana Pacers“ klubas sukrėstas. Į Rytų konferencijos aukštumas besibeldusi Domanto Sabonio ekipa pakeliui link tikslo link neteko rezultatyviausio savo žaidėjo. Sunkią traumą patyrus Victorui Oladipo, atėjo ir lietuvio metas pasitempti. Juolab, organizacija dėl jo spręs didžiulį klausimą.
Domantas Sabonis
Domantas Sabonis / AFP/„Scanpix“ nuotr.

2017-2018 m. sezono „Pacers“ be V.Oladipo buvo liūdna komanda. Indianos klubas tada be savo lyderio pralaimėjo visus 7 mačus.

Šiemet „Pacers“ jau buvo pakankamai įgudę išsiversti ir be V.Oladipo. Iki savaitgalio pralaimėjimo „Memphis Grizzlies“, Indianos krepšininkai per 11 mačų buvo laimėję 7.

Bet išsilaikyti keturių stipriausių Rytų konferencijos komandų ketverte bus labai sudėtinga.

Kaip tą padaryti? „Pacers“ sprendžia didžiulį galvosūkį.

„Dabar galvojame tik apie viena: kaip kasdien tobulėti ir išsiaiškinti, kaip žaisti su naujomis rotacijomis, – Indianos žiniasklaidai pasakojo D.Sabonis. – Mes eisime ir kausimės. Kausimės dėl jo. Kausimės dėl mūsų.“

V.Oladipo nebuvo toks produktyvus kaip praėjusį sezoną, bet amerikietis vis tiek buvo ryškus „Pacers“ lyderis – rinko vid. 18,8 taško, atkovojo 5,6 kamuolio ir atliko 5,2 rezultatyvaus perdavimo.

Kai V.Oladipo nepadėjo „Pacers“ šį sezoną, Indianos komanda vis tiek demonstravo antros geriausiai besiginančios NBA ekipos rodiklius. Palyginimui, pernai, skaičiuojant statistiką per 100 atakų, be V.Oladipo aikštėje „Pacers“ praleisdavo net 6,4 taško daugiau.

Puolime V.Oladipo netektis pasijautė, bet taip pat nežymiai.

Praėjusį sezoną „Pacers“ puolimas be rezultatyviausio savo krepšininko buvo niūrus – per 100 atakų įmesdavo net 7,9 taško mažiau. Palyginimui, šį sezoną be V.Oladipo „Pacers“ rezultatyvumas skaičiuojant 100 atakų per tuos 11 mačų smuko tik 0,9 taško.

Tačiau viena yra trumpam netekti lyderio ir žinoti, kad jis jau netrukus grįš, o visai kas kita performuoti komandos žaidimą, nes svarbiausias jos žmogus daugiau padėti nebegalės.

„Tai buvo emocinga netektis, – neslėpė Indianos klubo treneris Nate'as McMillanas. – Visada, kai prarandi žaidėją iki sezono pabaigos, užplūsta emocijos. Bet tai žaidimo dalis – reikia eiti į priekį.“

AFP/„Scanpix“ nuotr./Victoras Oladipo
AFP/„Scanpix“ nuotr./Victoras Oladipo

Beje, į priekį pasistūmėjo D.Sabonio išnaudojimo procentas.

Su V.Oladipo rikiuotėje, po lietuvio metimų į krepšį, klaidų ar metimų nuo baudų metimo linijos, baigiasi 22 proc. „Pacers“ atakų. Amerikiečiui pasitraukus iš rotacijos, šis procentas kilstelėjo iki 24.

Nuo 19 iki 21 proc. pakilo ir Bojano Bogdanovičiaus išnaudojimo laikas. O jie – labai produktyvūs „Pacers“ puolimo žaidėjai.

Pirmasis blynas vis dėlto prisvilo. Nors „Pacers“ nusimatė lengvas grobis – 8 pralaimėjimų seriją ir didžiausių žvaigždžių Marco Gasolio ir Mike'o Conley mainų gandus kenčianti „Grizzlies“ ekipa, Indianos klubas pralaimėjo 103:106.

Įdomu, kad rungtynes „Pacers“ pradėjo pataikydami vos 2 metimus iš 10 ir labai anksti atidavė iniciatyvą.

„Mes dar bandome atrasti savo identitetą be V.Oladipo. – sakė komandos puolėjas Thaddeusas Youngas. – Mūsų puolimas buvo stagnatiškas. Su Vicu viskas šiek tiek kitaip.

Jo dvasia, jo energija... Jis buvo mūsų visuma. Dabar turime be to žaisti likusį sezoną.

Vicas yra mūsų šviežias oras. Jis visada įneša energijos ir pakelia, kai mums sunku. Tai pozityviausias krepšininkas, su kokiu man kada nors teko žaisti. Jo žodis čia svariausias.“

V.Oladipo vietą užėmė Tyreke'as Evansas, bet jis negali kompensuoti lyderio netekties – per 24 minutes pasižymėjo 9 taškais. Šį sezoną jis renka vid. 10,9 taško, bet pataiko tik 39,5 proc. metimų.

Įdomu, kad kai tik V.Oladipo patyrė traumą, Indianapolyje liudininkai matė vakarieniaujantį Carmelo Anthony. Spekuliuojama, kad „Pacers“ gali svarstyti įsigyti 34-erių NBA žvaigždę ir jam atiduoti puolimo vadžias.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Carmelo Anthony
AFP/„Scanpix“ nuotr./Carmelo Anthony

ESPN žurnalistas Kevinas Peltonas prognozuoja, kad nepaisant V.Oladipo traumos, „Pacers“ turėtų baigti reguliarųjį sezoną pirmajame Rytų konferencijos penketuke, t.y. praleisti į priekį tik į nugarą alsuojančias „Boston Celtics“ ir „Philadelphia 76ers“ komandas.

Daugiausiai – dėl didžiulės prarajos, skiriančios penkias pirmąsias ir likusias Rytų konferencijos ekipas.

NBA Rytų konferencija Perg. Pral. %
1. Milwaukee Bucks (1) 35 12 .745
2. Toronto Raptors (2) 36 15 .706
3. Indiana Pacers (3) 32 16 .667
4. Philadelphia 76ers (4) 32 18 .640
5. Boston Celtics (5) 30 19 .612
6. Brooklyn Nets (6) 27 23 .540
7. Miami Heat (7) 23 24 .489
8. Charlotte Hornets (8) 23 25 .479
9. Washington Wizards (9) 21 27 .438
10. Detroit Pistons (9) 21 27 .438
11. Orlando Magic (11) 20 29 .408
12. Atlanta Hawks (12) 15 33 .313
13. Chicago Bulls (13) 11 38 .224
14. New York Knicks (14) 10 37 .213
15. Cleveland Cavaliers (15) 9 41 .180

Be to, „Pacers“ gali stiprintis prieš galimų NBA mainų laikotarpio pabaigą (vasario 7 d.).

ESPN sufleruoja, kad gali būti išmainytas vienas iš įžaidėjų – Darrenas Collisonas arba Cory Josephas. Vietoj vieno iš jų, „Pacers“ stiprintųsi atakuojančiu gynėju.

„The Athletic“ projektuoja kelias galimybes. Esą „Pacers“ gali susidomėti galimybe į Indianapolį susigrąžinti jame gimusį ir augusį „Grizzlies“ atakų organizatorių Mike'ą Conley.

Bet labiausiai realu, kad „Pacers“ bosas Kevinas Pritchardas liks su esama sudėtimi, ieškos problemos sprendimų ant parketo kartu su treneriu N.McMillanu, o stiprins Indianos klubą vasarą, nes tam bus paranki komandos kontraktų situacija.

K.Pritchardui labai svarbi komandos dvasia, o šis „Pacers“ žaidėjų kolektyvas susiklijavo kaip vieninga šeima. Ji vieningai bandys pakelti ir svarbaus savo šeimos nario netektį.

„Aš juk nemirštu“, – juokėsi V.Oladipo, kai po nelemtų rungtynių jam paskambino „Pacers“ treneris Nate'as McMillanas.

Prognozuojama, kad dėl sunkios kelio traumos V.Oladipo nerungtyniaus nuo 6 iki 9 mėnesių ir galbūt praleis dar ir kito NBA sezono pradžią.

O per tą laiką „Pacers“ spręs įdomų galvosūkį ir dėl D.Sabonio ateities.

NBA apžvalgininkai sufleruoja, jog arba 22-ejų lietuvis, arba „Pacers“ starto penketo centras Mylesas Turneris po sezono bus išmainytas, kadangi Indianos klubas negali sau leisti prabangos turėti du tokius centrus.

„Pacers“ apžvalgininkas Markas Montiethas neslėpė, kad D.Sabonio ateitis Indianoje yra labai svarbus klausimas. Esą „Pacers“ turės rinktis tarp D.Sabonio ir M.Turnerio.

Labai realu, jog jau artėjančią vasarą ar rudenį „Pacers“ su D.Saboniu sudarys naują ilgalaikį kontraktą, o tada priims sprendimą dėl dviejų savo bokštų.

„Šiuo metu tai yra didžiausias klubo klausimas ir jis turės didžiulę įtaką komandos ateičiai, – svarstė M.Montiethas. – Turneris ir Sabonis dabar laimingi esama padėtimi, bet nepanašu, kad jie norėtų praleisti likusį karjeros laiką dalindamiesi žaidimo laiku.

Akivaizdu, kad abu jie yra starto penketo kalibro žaidėjai. Ko gero, Sabonis neprieštarautų kurį laiką toliau kilti nuo suolo, bet kiek ilgai?

Manau, dabar kitas Indianos klubas žingsnis iki galo įsitikinti, ar jie gali žaisti aikštėje vienu metu. Šį sezoną jie tą bando dažniau nei anksčiau, bet rezultatai kol kas neinspiruoja. Ir greitu metu ateis akimirka, kai komanda turės apsispręsti.

Kai pernai Turneris su Saboniu žaisdavo kartu, komanda dažniausiai kentėdavo gynyboje. Daugiausiai dėl to, kad Sabonis nespėdavo paskui greitesnius ketvirtuosius numerius.

Šį sezoną tai kur kas mažesnė problema. Ko gero, jau nebeegzistuojanti problema. Nors jų duetas gali kelti komandai problemų gynyboje prieš tam tikrus penketus, puolime jie gali kompensuoti savo trūkumus.

Turbūt Indiana išsiaiškins penketus, su kuriais Sabonis ir Turneris galėtų duoti daug naudos abejose aikštės pusėse.

Kalbant apie mainus, daug kas priklausys nuo to, kuris bus paklausesnis rinkoje ir reikalingesnis kažkuriai komandai. O to nuspėti negali niekas.“

VIDEO: „Atsarginiai“: Domantą Sabonį iki apdovanojimo iškelsianti „Pacers“ tragedija ir duoklė barzdai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius