-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 01 30

Jonas Valančiūnas apie skandalingą Donaldo Trumpo sprendimą: „Kitas klausimas“

Kai „Milwaukee Bucks“ klubas po penktadienio NBA rungtynių turėjo grįžti namo po dvikovos su „Toronto Raptors“ Kanadoje, komandoje kilo didžiulis nerimas. JAV prezidentas Donaldas Trumpas buvo tik ką išleidęs įsaką neįleisti į JAV septynių „rūpestį keliančių valstybių“ piliečių. „Bucks“ lėktuve sunerimęs sėdėjo puolėjas Thonas Makeris – iš Sudano kilęs krepšininkas. Būtent Sudanas buvo juodajame D.Trumpo sąraše.
Jonas Valančiūnas
Jonas Valančiūnas / Ray Vyšniausko nuotr.

„Jis grįžo, – nuramino Milvokio klubo viceprezidentas Alexanderis Lasry, sulaukęs daugybės sunerimusių sirgalių žinučių dėl Th.Makerio likimo. – Bet mes turėtume pasimelsti už tuos, kuriems nepasisekė. Tai yra didžiulė problema.“

A.Lasry yra „Bucks“ savininko Marco Lasry sūnus. Tėvas yra imigrantas iš Maroko, todėl Milvokio ekipai 19-mečio krepšininko situacija artima ir jaudina.

Th.Makeris, beje, būdamas penkerių su tėvais pabėgo iš Sudano, augo Australijoje ir gavo šios šalies pilietybę, o 2011-aisiais persikėlė į Ameriką žaisti krepšinio mokyklose.

„Aš labai džiaugiuosi šiuo jaunu vyruku, kuris yra simbolis, kas daro Ameriką šaunią. Ir kodėl visi imigrantai taip tiki Amerika. Bet ši situacija ne tik apie Thoną. Tai ir apie kitus imigrantus bei pabėgėlius, kurie nori padaryti šią šalį geresnę“, – pasisakė S.Lasry.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Thonas Makeris
AFP/„Scanpix“ nuotr./Thonas Makeris

Th.Makeriui nekilo problemų JAV pasienio poste, tačiau nežinia, ar jų nekils ateityje.

Draudimas išduoti vizas 7 šalių piliečiams galios mažiausiai 90 dienų. Į JAV dabar bus uždrausta atvykti Irako, Sirijos, Irano, Libijos, Somalio, Sudano ir Jemeno piliečiams.

Kaip rašo „Sports Illustrated“, jeigu Th.Makeriui tektų dar sykį žaisti prieš „Raptors“ Toronte, nėra aišku, ar jam pavyktų su visa „Bucks“ komanda grįžti į Ameriką. Teisiškai, pasieniečiai galėtų neįleisti Th.Makerio į JAV.

Visa laimė, kad nei „Bucks“, nei kitą iš Sudano kilusį žaidėją Luolą Dengą (turi Didžiosios Britanijos pilietybę) turintys „Los Angeles Lakers“ likusią reguliariojo sezono dalį nebesusitiks su „Raptors“. Tiesa, „Bucks“ Toronte gali tekti žaisti tuo atveju, jei komandos susitiktų atkrintamosiose varžybose.

Kita vertus, Th.Makeris turėtų stiprų užnugarį – galingą NBA organizaciją ir komandą, kurie sutelkę teisines pajėgas, ko gero, apsaugotų žaidėją nuo D.Trumpo įsako. Bet tai tik teoriniai samprotavimai. O NBA žaidėjai jau spėjo pasmerkti D.Trumpo sprendimą.

„Žmonės gali sakyti, ką panorėję, bet gauti draudimą pamatyti savo anūkų mokyklos baigimą ar tiesiog grįžti į savo šalį yra nežmoniška“, – piktinosi „Brooklyn Nets“ puolėjas Rondae Hollisas-Jeffersonas.

S.Kerras: „Mes taip tik maitiname pyktį ir terorizmą. Tai baisu. Baisi mintis.“

„Kitas klausimas“, – žurnalistų paprašytas įvertinti D.Trumpo įsaką, nukirto „Raptors“ vidurio puolėjas Jonas Valančiūnas.

„Siaubinga idėja, – sakė „Golden State Warriors“ treneris Steve'as Kerras. – Aš pats būdamas vaikas netekau tėvo, kuris tapo terorizmo auka. Bet jei bandome kautis su terorizmu tremdami žmones, eidami prieš savo šalies principus ir keldami baimę, pasirinkome blogą kelią. Mes tik maitiname pyktį ir terorizmą. Tai baisu. Baisi mintis. Užjaučiu visus žmones, kurie nuo to nukentėjo. Juk išskiriamos šeimos. Aš labai baiminuosi, kokią įtaką šis sprendimas turės pasaulio saugumui.“

„Scanpix“ nuotr./ Luolas Dengas
„Scanpix“ nuotr./ Luolas Dengas

„Negaliu tuo patikėti. Joks žmogus neturėtų būti diskriminuojamas dėl savo rasės, religijos ar tautybės“, – rašė Domanto Sabonio komandos draugas „Oklahoma City Thunder“ klube turkas Enesas Kanteris.

„Kaip amerikietis, visus labai užjaučiu. Tai jau nebekontroliuojama“, – piktinosi „Brooklyn Nets“ gynėjas Jeremy Linas, turintis Taivano šaknų.

Buvęs NBA krepšininkas musulmonas Nazras Mohammedas socialiniame tinkle „Twitter“ rašė: „Sunki diena, kai sužinai, kad tiek daug žmonių, kurie, kaip tau atrodė, buvo sirgaliai ir draugai, iš tikrųjų nekenčia tavęs ir visko, kuo tu tiki.“

NBA D.Trumpo administracijai išsiuntė oficialią užklausą, kaip įsakas bus traktuojamas L.Dengui ir Th.Makeriui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius