Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2016 05 30

Jono Valančiūno ateitis Toronte: taps puolimo žvaigžde, bus iškeistas ar žygiuos po senovei?

Geriausias „Toronto Raptors“ sezonas istorijoje baigtas. Vasarą Toronto laukia daug darbo, nes baigiasi rezultatyviausio „dinozauro“ DeMaro DeRozano kontraktas. Kaip elgtis Torontui: išlaikyti branduolį ar ieškoti kito būdo pakilti į dar aukštesnį lygį? Kas laukia Jono Valančiūno? Apie tai diskutuoja penki ESPN apžvalgininkai.
Jonas Valančiūnas
Jonas Valančiūnas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Vertinant nuo 0 iki 10, kiek „Raptors“ turėtų padidinti J.Valančiūno vaidmenį puolime?

Penkių NBA apžvalgininkų balai buvo tokie: 3, 4, 5, 8 ir 0.

Tie, kurie nelinkę J.Valančiūno įsiūlyti į „Raptors“ puolimo lyderius, akcentavo sėkmingą K.Lowry ir D.DeRozano duetą, kurio nevertėtų ardyti dėl lietuvio.

Esą J.Valančiūnas galėtų tapti svarbiu pagalbininku puolime tam, kad sutelktų daugiau varžovų dėmesio gynyboje baudos aikštelėje ir padidintų erdvę K.Lowry bei D.DeRozanui.

ESPN apžvalgininkai mano, kad tokio stiliaus „centras“ kaip J.Valančiūnas, kuris nekelia grėsmės prie tritaškio linijos, negali tapti kertine puolimo ašimi. Viskas dėl besikeičiančių NBA žaidimo tendencijų.

Be to, ESPN pasigenda tikslesnių perdavimų, kuriais „centras“ galėtų maitinti lyderius susidūręs su dviguba varžovų gynyba.

Išvada paprasta: J.Valančiūnas stebuklų „Raptors“ puolime galėtų tikėtis tik tais atvejais, jei gaudamas kamuolį perdavimus kas naktį suverstų 20-30 taškų arba dalytų rezultatyvius perdavimus poros varžovų apsuptyje.

„Kevinas Durantas yra puolimo ašis, nes jis kas vakarą pelnys 25 taškus. Marcas Gasolis yra puolimo ašis, nes jis į žaidimą įtraukia kitus žaidėjus ne tik rezultatyviais perdavimais. Valančiūnas nedaro nei to, nei ano. Bet ar jis turėtų gauti didesnį vaidmenį puolime? Be jokios abejonės. Tik jokiais būdais ne tapti puolimo ašimi“, – konstatuoja Aminas Elhassanas.

Yra ir kitokia versija, kurią pateikia Tomas Haberstrohas: „Torontas neturi kito pasirinkimo. Jam tik ką suėjo 24-eri. Skaičiuojant statistiką per 100 atakų, joks kitas žaidėjas NBA atkrintamosiose nerinko bent 25 taškų ir 20 atkovotų kamuolių. O per 100 atakų lietuvis rinko 28,2 taško ir 21,4 atkovoto kamuolio.

Tik du žaidėjai NBA istorijoje turėjo tokią statistiką – „San Antonio Spurs“ legenda Davidas Robinsonas (2000-2001 m.) ir šių dienų žvaigždė Dwightas Howardas (2008-2009 m.). Galbūt Jonas nepateks į Šlovės muziejų, bet jis pasiruošęs“.

VIDEO: Paskutinės Jono Valančiūno sezono rungtynės

Ką patartumėte „Raptors“ tarpsezonyje?

ESPN reiškia užuojautą „Raptors“ direktoriui, kurio komanda taip viršijo lūkesčius, jog tapo gerokai brangesnė.

Tačiau ESPN apžvalgininkai siūlo nesikarščiuoti, išlaikyti branduolį ir ieškoti geresnio partnerio J.Valančiūnui sunkiojo krašto puolėjo pozicijoje.

„Raptors“ dabar išgyvena sunkiausią periodą – turi žengti paskutinį žingsnį čempionų titulo link. O sukonstruoti čempionišką komandą labai sudėtinga.

Žingsnis to link būtų naujas sunkusis krašto puolėjas. Tačiau akivaizdu, kad nauja sutartis su DeMaru DeRozanu suriš Masai'ui Ujiri rankas laisvųjų agentų turguje.

Kitas būdas – dar labiau išnaudoti Joną Valančiūną.

„Norėčiau pamatyti, kaip komanda atrodytų daugiau išnaudodama Valančiūną“, – samprotauja Kevinas Peltonas.

Ar su DeMaru DeRozanu sudaryti maksimalų kontraktą?

AFP/„Scanpix“ nuotr./DeMaras DeRozanas
AFP/„Scanpix“ nuotr./DeMaras DeRozanas

ESPN apžvalgininkų nuomonė išsiskiria.

Vieni sako, kad D.DeRozanas vertas milžiniškų pinigų, nes pats dievina Torontą. Tai svarbu NBA organizacijoms.

Be to, situacija tokia, kad nors ir „Raptors“ atsilaisvintų piniginę paleisdami D.DeRozaną, kažin ar į komandą pavyktų privilioti atitinkamo kalibro NBA žvaigždę.

Taigi nors D.DeRozanas nėra idealus krepšininkas, „Raptors“ nelabai turi iš ko rinktis.

Kiti skeptiški ESPN apžvalgininkai negailestingi. Skaičiuojant statistiką per 100 atakų, pasirodo, „Raptors“ žaidė geriau, kai D.DeRozanas sėdėjo ant suolo

D.DeRozaną lygina su kita vidutinio lygio NBA žvaigžde Rudy Gay'umi – „jo rezultatyvumas sudaro įspūdį, kad jis daro teigiamą įtaką žaidimui, bet iš tikrųjų taip nėra“.

Taigi, verdiktas toks, kad „Raptors“ dėl įvaizdžio reikėtų išsaugoti D.DeRozaną, bet jei šis nuspręs pakeisti komandą, Toronte nereikės lieti ašarų.

Paskaičiuota, kad „Raptors“ sekėsi geriau, kai aikštėje buvo ne Kyle'o Lowry ir DeMaro DeRozano duetas, o Kyle'o Lowry ir Cory Josepho pora.

Kokie mainai „Raptors“ būtų prasmingi?

AFP/„Scanpix“ nuotr./DeMaras DeRozanas, Bismackas Biyombo ir Kyle'as Lowry
AFP/„Scanpix“ nuotr./DeMaras DeRozanas, Bismackas Biyombo ir Kyle'as Lowry

Vienas ESPN apžvalgininkas siūlo pratęsti sutartį su D.DeRozanu ir iškeisti krepšininką. Esą NBA vis tiek atsiras komandų, kurios pervertins žaidėjo galimybes puolime.

Visi darbai Toronte turi prasidėti nuo D.DeRozano kontrakto ir tik tada „Raptors“ galėtų imtis kitų veiksmų.

Vienas iš įdomesnių – iškeisti Joną Valančiūną.

„Jei DeRozanas liks ir greitai pratęs sutartį, Torontas galėtų medžioti gerą aukštaūgį. „Raptors“ galėtų iškeisti J.Valančiūną, kurio atlyginimas sutaps su kelių potencialių kandidatų. Pavyzdžiui, „Sacramento Kings“ aukštaūgio DeMarcuso Cousinso“, – samprotauja Bradfordas Doolittle'is.

Tomas Haberstrohas siūlo „Raptors“ žaidimą statyti aplink J.Valančiūną ir K.Lowry. Esą penketas su jais ir dar Cory Josephu, DeMarre'u Carrollu ir Patricku Pattersonu galėtų patekti į stipriausiųjų ketvertą Rytų konferencijoje.

Bet tikimasi, kad „Raptors“ padarytų tik smulkesnius mainus, kuriais gautų pastiprinimą sunkiojo krašto puolėjo pozicijoje.

Kuris scenarijus realiausias?

a) „Raptors“ Rytuose kils dar aukščiau

b) „Raptors“ išlaikys esamą aukštą lygį

c) „Raptors“ kitą sezoną turėtų žengti strateginį žingsnį atgal

d) Toronto laukia sunkūs laikai

AFP/„Scanpix“ nuotr./Kyle'as Lowry ir Jonas Valančiūnas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Kyle'as Lowry ir Jonas Valančiūnas

Atsakymai buvo C, B, E, D. Niekas nesitiki, kad „Raptors“ šturmuos aukštumas ir taps bent Rytų konferencijos čempionais.

Nuomonės išsiskiria į dvi stovyklas. Vieni ESPN žurnalistai samprotauja, kad jei „Raptors“ išlaikys branduolį, pagrindiniai žaidėjai bus dar brandesni ir tai garantuos komandai vietą NBA elite.

Esą ir tokia strategija tikrai nėra bloga. Išlaikyti vietą tarp geriausiųjų nėra taip paprasta.

T.Haberstroho teigimu, net jei „Raptors“ atsisveikins su D.DeRozanu, likę su J.Valančiūnu ir K.Lowry Toronto krepšininkai vis tiek pasiektų bent 50 pergalių.

Tačiau labiau prognozuojamas scenarijus, kad Torontas atsitrauks. Tai susiję ir su tuo, kad neva „Raptors“ jau pasiekė visą savo potencialą. Be to, Kyle'ui Lowry jau per 30-imt, o kad įžaidėjo karjeros pikas eina į pabaigą, išvydome banguotose atkrintamosiose varžybose.

Toronto ateitis vertinama skeptiškai. Bet skeptikų netrūko ir prieš „Raptors“ tampant Rytų konferencijos vicečempionais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius