-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 12 21

Jubiliejinio NBA sezono intrigos: kas vers iš sosto Karalių ir kur talentus perkels barzdočius?

Trisdešimt NBA komandų išsirikiavo prie jubiliejinio 75-ojo sezono starto linijos. Vienos komandos puoselėja viltis išversti iš sosto jį „burbule“ vėl užsėdusį Karalių, kitos – neprisidaryti pernelyg daug gėdos ar kovoti dėl aukščiausių itin stipria laikomos 2021 m. naujokų biržos šaukimų. 15min prieš naujo sezono pradžią kelia didžiausias pajėgiausios pasaulyje krepšinio lygos naujojo sezono intrigas.
Jamesas Hardenas, LeBronas Jamesas, Luka Dončičius
Jamesas Hardenas, LeBronas Jamesas, Luka Dončičius / „Scanpix“ nuotr.
NBA sezono startas (naktį iš antradienio į trečiadienį)
2.00 val. „Brooklyn Nets“ – „Golden State Warriors“
5.00 val. „Los Angeles Lakers“ – „Los Angeles Clippers“

Ar „Lakers“ išsilaikys viršūnėje?

Po 10 metų pertraukos į NBA viršūnę sugrįžę „ežeriniai“ joje ketina užsilikti.

Nors įprastai komandos, laimėjusios NBA titulą, bando išlaikyti nepakitusią sudėtį, „Lakers“ po triumfo „burbule“ žengė dar vieną žingsnį į priekį.

„Scanpix“ nuotr./LeBronas Jamesas ir Anthony Davisas
„Scanpix“ nuotr./LeBronas Jamesas ir Anthony Davisas

Komandą per tarpsezonį papildė praėjusiame sezone dėl geriausio šeštojo žaidėjo apdovanojimo besivaržę Dennisas Schroderis ir Montrezlas Harrellas (apdovanojimą laimėjo M.Harrellas), o po krepšiu proto ir jėgos Los Andželo klubui suteiks veteranas Marcas Gasolis.

Tad nenuostabu, jog „Lakers“ lažybininkų yra vertinami ryškiais favoritais triumfuoti dar sykį.

Didžiausiu „ežerinių“ varžovu gali tapti ne kažkuri kita komanda, o laikas.

Nuo paskutinių NBA finalo rungtynių „burbule“ iki pirmųjų naujo sezono rungtynių bus praėję viso labo 72 dienos. Tai – trumpiausias laikotarpis per visą NBA gyvavimo istoriją.

Svarbiausios NBA sezono datos

  • Gruodžio 22 d. Pirmosios rungtynės: „Nets“ – „Warriors“ ir „Lakers“ – „Clippers“;
  • Kovo 5-10 d. Pertrauka (be „Visų žvaigždžių“ savaitgalio);
  • Kovo 25 d. Mainų termino pabaiga;
  • Gegužės 16 d. Reguliariojo sezono pabaiga;
  • Gegužės 22 d. Atkrintamųjų varžybų pradžia;
  • Liepos 22 d. Vėlyviausia paskutinių NBA finalo rungtynių data.

Reguliarųjį sezoną NBA patrumpino dešimčia rungtynių (kiekvienai ekipai teks sužaisti po 72 mačus), bet likę susitikimai bus žaidžiami dažniau: vietoje įprastų šešių mėnesių, planuojama reguliarųjį sezoną sužaisti per mažiau nei penkis.

Ir nors LeBronas Jamesas, netrukus minėsiantis 36-ąjį gimtadienį, atrodo radęs amžinos jaunystės eliksyrą, net ir Karaliaus kūnas gali neatlaikyti tokių tempų.

Visgi komandų galimybes artėjančiame sezone vertinantiems ekspertams tai nė motais. NBA komandų generalinių vadybininkų apklausoje net 81 proc. ekipų vadovų spėjo, jog „Lakers“ taps NBA čempionais, o užtikrintais lyderiais Los Andželo klubas laikomas ir visose bukmekerių kontorose.

Pagrindiniais pretendentais kąsti „Lakers“ į kulną laikomi „Los Angeles Clippers“, „Milwaukee Bucks“ ir „Brooklyn Nets“ klubai. Tačiau visi jie turi savų klaustukų.

NBA favoritai (pagal ESPN)

  • 1. „Los Angeles Lakers“
  • 2. „Milwaukee Bucks“
  • 3. „Brooklyn Nets“
  • 4. „Los Angeles Clippers“
  • 5. „Miami Heat“

„Clippers“ sirgaliai vis dar negali atsikratyti košmaro, kuris jiems nutiko „burbule“, kai jų komanda švaistė vieną dviženklį pranašumą po kito ir po košmariškų septintųjų serijos rungtynių krito prieš „Denver Nuggets“. Be to, „Clippers“ laisvųjų agentų turguje taip ir nesumedžiojo padoraus įžaidėjo, galinčio sukurti progas Paului George'ui ir Kawhi Leonardui.

„Bucks“ jau du sezonus iš eilės „sudegė“ atkrintamosiose po nuostabių pasirodymų reguliariojo sezono metu.

Savo ruožtu „Nets“ yra bene didžiausias ateinančio sezono nežinomasis. Su Kevinu Durantu ir Kyrie Irvingu popieriuje atrodo kaip reali pretendentė į titulą, bet žvaigždžių tarpusavio ryšys aikštelėje, jų pagalbininkų žaidimas ir galimai šią komandą dar krėsiantys mainai yra faktoriai, dar neleidžiantys spręsti apie Bruklino ekipos pajėgumą.

Ar Giannis peržengs Rubikoną?

Giannis Antetokounmpo prieš pat naujo sezono startą apsisprendė – padėjęs parašą ant vertingiausios visų laikų NBA sutarties, dusyk naudingiausias lygos krepšininkas įsipareigojo Milvokyje likti bent iki 2026 metų.

Dabar atėjo laikas darbams ne kabinetuose, o aikštelėje.

Nors buvo laikomi ryškiausiais pretendentais laimėtų Rytų konferenciją ir patekti į NBA finalą, „Milwaukee Bucks“ du sezonus paeiliui klupo anksčiau, nei tikėtasi.

2018-2019 m. sezone „Bucks“ pirmavo 2-0, bet galiausiai nusileido Kawhi Leonardui ir „Toronto Raptors“ kompanijai, o prieš kelis mėnesius „burbule“ sensacingai 1-4 suklupo ir prieš „Miami Heat“.

Gianniui koją vis kiša lemiamu metu užstringantis taikiklis. Atkrintamosiose varžybose jo tritaškių pataikymas siekia tik 32,5 proc., o baudų metimų taiklumas krenta iki 62,7 proc.

Prieš naują sezoną graikas pademonstravo naują baudų metimų techniką, tačiau ir ši kol kas veikia ne visada – pirmajame mače pataikęs 6 baudų metimus iš 7, antrajame Giannis įmetė tik 1 iš 7.

Galbūt peržengti visus barjerus Rytų konferencijoje G.Antetokounmpo padės naujas ginklanešys – mainų būdu „Bucks“ gautas Jrue Holiday. Gynybos specialistas, pastaruosius tris sezonus ir puolime rinkęs bent po 19 taškų per susitikimą, pakeitė nuvylusį Ericą Bledsoe ir kartu su Gianniu bei Khrisu Middletonu ketina sudaryti didįjį trejetą.

Bet ir iššūkių Rytuose padaugėjo. Be jau ir taip Gianniui sparnus apkarpiusių „Raptors“ bei „Heat“, Rytuose vis labiau kyla jaunieji „Boston Celtics“, į titulą pretenduoti ketina „Brooklyn Nets“ su Kevinu Durantu ir Kyrie Irvingu, o po nesėkmingo sezono atsitiesti nori ir naujais žaidėjais, vyriausiuoju treneriu Docu Riversu ir generaliniu vadybininku Darylu Morey apsistatę „Philadelphia 76ers“.

Kurią aprangą kovo 25-ąją vilkės Jamesas Hardenas?

NBA prieš kelias dienas paskelbė, jog ateinančio sezono mainų terminas bus nustatytas kovo 25-ąją. Labai tikėtina, kad tą dieną Jamesas Hardenas vilkės jau ne „Houston Rockets“ aprangą.

Ne žodžiais, o darbais savo norą būti iškeistam parodęs barzdočius į „raketų“ treniruočių stovyklą atvyko pavėlavęs, prieš tai lėbavęs Las Vegase ir Atlantoje. Be to, prieš naują sezoną rezultatyviausias pastarųjų trijų NBA sezonų krepšininkas pastebimai priaugo svorio.

Pastarosiomis savaitėmis jau pasirodė pranešimų ir apie tai, į kurias komandos pageidautų persikelti J.Hardenas. Vis dėlto vairalazdė šioje situacijoje yra ne jo, o naujojo „Rockets“ generalinio vadybininko Rafaelio Stone'o rankose.

J.Hardeną ir „Rockets“ sieja dar dviejų sezonų sutartis su galimybe ją pratęsti dar metams, tad „raketos“ nesiskubina keisti ryškiausios savo žvaigždės į bet ką. Juolab, kad ir pasiūlymai, kuriuos gauna Hjustono komanda, kol kas neatrodo tokie jau patrauklūs.

Po praėjusio sezono „Rockets“ palikęs ir „Philadelphia 76ers“ organizacijai dabar vadovaujantis Darylas Morey jau pareiškė, kad nesiruošia į mainus įtraukti Beno Simmonso. „Brooklyn Nets“, kurie iš karto buvo imti sieti su J.Hardeno įsigijimu, nenori už lygos žvaigždę atiduoti bene visų įmanomų naujokų biržos šaukimų, o būtent tokio grobio prašo „Rockets“.

Kol kas neskuba ir kiti klubai, kuriuos J.Hardenas įvardijo kaip tuos, į kuriuos sutiktų persikelti. „Miami Heat“ po žygio iki finalo džiaugiasi jauna ir ambicinga sudėtimi su Jimmy Butleriu lyderio vaidmenyje, „Bucks“ triumfuoja po G.Antetokounmpo sutarties pasirašymo. Tarp kandidatų vis atsiranda ir „Boston Celtics“, bet jie pernelyg vertina augantį Jaysono Tatumo ir Jayleno Browno duetą.

„Scanpix“ nuotr./Jamesas Hardenas
„Scanpix“ nuotr./Jamesas Hardenas

Tačiau viskas gali pasikeisti sezonui prasidėjus, kai vienai ar kitai komandai ims nesisekti, o geriausia išeitimi iš nedėkingos situacijos jie gali laikyti J.Hardeno atvykimą.

Kuri po traumos grįžtanti žvaigždė nušvis ryškiausiai?

Kevinas Durantas, Stephenas Curry, Johnas Wallas, Kyrie Irvingas – šių žaidėjų NBA sirgaliai 2019-2020 m. sezone beveik arba visai nematė.

Brukline jėgas suvieniję K.Durantas ir K.Irvingas dvejose draugiškose rungtynėse pirmą sykį kartu apsivilko „Nets“ aprangą, o naujame sezone jų duetas yra laikomas viena didžiausių grėsmių „Lakers“ viešpatavimui lygoje.

Nors buvo baiminamasi, kad Achilo sausgyslės traumą 2019 m. finale patyręs K.Durantas nesugebės grįžti į MVP formą, abejonės jau beveik išsisklaidė. Kartu su KD prieš sezoną besitreniravęs Johnas Wallas pareiškė, jog jo bičiulis „atrodo ne blogiau nei bet kada anksčiau“, o savo formą dukart NBA čempionas jau pademonstravo ir ikisezoninėse rungtynėse, kai pirmuosius taškus pelnė lyg naikintuvas sunaikinęs varžovų krepšį.

Solidžiai draugiškuose mačuose atrodė ir po 17,5 taško per 23 minutes rinkęs K.Irvingas, bet jis NBA sirgalius stebina ne savo žaidimu, o užklasine veikla.

Kyrie prieš pat sezono startą kalbėdamas socialiniame tinkle pareiškė artėjantį sezoną norįs bent po 13 kartų per susitikimą žaisti nugara į krepšį, ignoravo žiniasklaidos atstovus išvadindamas juos šachmatų terminu „pėstininkais“ ir susilaukdamas NBA baudos bei kitų žaidėjų kritikos, o galiausiai prieš rungtynes su „Boston Celtics“ užsiėmė ir NBA arenose dar nematytais indėnų ritualais.

Gerokai tyliau, bet ne mažiau produktyviai sezonui ruošėsi S.Curry. Netekęs Klay Thompsono, „Warriors“ vedlys ant pečių neš didžiulę naštą, bet bent jau ikisezoninėse rungtynėse ji triskart NBA čempiono neslėgė. Per paskutinius du mačus jis rinko net po 29 taškus, pataikydamas 11 tritaškių, o „Warriors“ demonstravo, kad ir praradę vieną svarbiausių žaidėjų yra nusiteikę patriukšmauti Vakaruose.

Į tuos pačius Vakarus pirmąsyk karjeroje po mainų persikėlė ir „Houston Rockets“ sustiprinęs J.Wallas, išsigydęs net dvejiems metams jį sustabdžiusias sudėtingas kelio ir Achilo sausgyslės traumas.

Draugiškose rungtynėse dešimtmetį Vašingtone praleidęs gynėjas turėjo įpūsti optimizmo savo naujos ekipos sirgaliams. Trejose iš ketverių rungtynių žaidęs J.Wallas rinko po 16,3 taško ir 5,3 rezultatyvaus perdavimo, o traumų padarinių nesimatė atletiškam įžaidėjui nardant tarp varžovų gynybinių žabangų.

Kas taps naudingiausiu reguliariojo sezono krepšininku?

Du MVP trofėjus savo apdovanojimų lentynoje jau turintis G.Antetokounmpo šį sezoną turėtų sulaukti rimtos konkurencijos.

Nors graikas praėjusiais metais demonstravo dar geresnį žaidimą nei 2018-2019 m. sezone, o jo komanda per tarpsezonį tik dar labiau sustiprėjo, lažybininkai favoritu atsiimti prestižinį apdovanojimą laiko ne jį, o kitą europietį – slovėną Luką Dončičių.

„Scanpix“ nuotr./Luka Dončičius
„Scanpix“ nuotr./Luka Dončičius

21-erių „Dallas Mavericks“ žvaigždė pernai jau kėsinosi į trigubo dublio vidurkį, o atkrintamosiose varžybose gerokai paspirgino akivaizdžia favorite laikyta „Los Angeles Clippers“ komandą.

Jauniausiu MVP lygos istorijoje pretenduojančiam tapti L.Dončičiui didžiausia kliūtimi gali tapti komandos rezultatai. Šiame tūkstantmetyje tik vienas žaidėjas, Russellas Westbrookas, iškovojo naudingiausio žaidėjo apdovanojimą, kai jo komanda nepateko tarp dviejų geriausių savo konferencijoje, o „Mavericks“ į tokias aukštumas pretenduoti neturėtų – jiems klijuojama maždaug 4-6 Vakarų konferencijos komandos etiketė.

Realiu pretendentu į MVP trofėjų laikomas ir „Golden State Warriors“ lyderis Stephenas Curry, naudingiausiu jau tapęs dusyk 2015 ir 2016 m. Tiesa, jam, kaip ir L.Dončičiui, koją gali pakišti komandiniai rezultatai, nes Klay Thompsoną praradę „kariai“ veikiausiai figūruos apatinėje, o ne viršutinėje Vakarų konferencijos atkrintamųjų varžybų paveikslo pusėje.

Be L.Dončičiaus, S.Curry ir G.Antetokounmpo į favoritų penketą dar patenka Anthony Davisas ir Kevinas Durantas, kurių komandos laikomos vienomis iš NBA favoričių.

„Scanpix“ nuotr./Kevinas Durantas
„Scanpix“ nuotr./Kevinas Durantas

Į dešimtuką dar patenka LeBronas Jamesas, Jamesas Hardenas, Damianas Lillardas, Jaysonas Tatumas ir Kawhi Leonardas.

Ar NBA atrems COVID-19 kirčius?

Orlando „burbului“ praėjus be priekaištų, NBA neria į naują realybę – gyvenimą egzistuojant COVID-19 grėsmei.

Kad ši yra labai reali, pajėgiausios pasaulio lygos atstovai įsitikino dar per koronaviruso pirmąjį testų maratoną gruodžio pradžioje, kai paaiškėjo, kad užsikrėtę yra daugiau nei 10 proc. NBA žaidėjų – net 48.

Per pastarąsias kelias savaites teigiamų koronaviruso testų rezultatų buvo dar keli, o bent trims komandoms dėl to teko stabdyti ir treniruotes, tad tikėtina, kad panašių nesklandumų galima tikėtis ir sezono metu.

Nepaisant to, jau septynios NBA komandos pranešė, jog ketina rengti rungtynes su ribotu žiūrovų skaičiumi.

Daugiausiai jų turėtų rinktis „Orlando Magic“ rungtynėse, kur bus leidžiama iki 4 tūkst. sirgalių. „Toronto Raptors“, kurie ateinantį sezoną žais JAV mieste Tampoje, priims iki 3,2 tūkst. žiūrovų.

Kiek mažesnį skaičių gerbėjų savo arenose turėtų leisti ir „Cleveland Cavaliers“, „Golden State Warriors“, „New Orleans Pelicans“, „San Antonio Spurs“ ir „Utah Jazz“ klubai.

Kai kurios komandos tam, kad galėtų susigrąžinti sirgalius į arenas, ketina išleisti milžiniškas sumas. Pavyzdžiui, „Warriors“ savininkas Joe Lacobas prieš sezoną kalbėjo apie 30 mln. dolerių sumą, kurią klubas paskirs sirgalių testavimui prieš rungtynes.

Visgi NBA koridoriuose nesitikima, kad sezonas praeis be nesklandumų ir COVID-19 atvejų pavyks išvengti visiškai. Dėl to NBA kol kas paskelbė tik pirmąją tvarkaraščio dalį iki kovo pradžios, kad prireikus nukelti kažkurias rungtynes, tai būtų galima atlikti pernelyg nesujaukiant jau prieš sezoną sudarytų planų.

Pagelbėti turėtų ir faktas, jog kovo pradžioje bus skelbiama pertrauka, per kurią nevyks „Visų žvaigždžių“ savaitgalio renginiai. Tikėtina, jog šešių dienų tarpą labai prireikus NBA ryžtųsi užkamšyti nukeltais susitikimais.

Antradienį laukite antrosios NBA sezono apžvalgos dalies, kurioje 15min supažindins su keturių stipriausioje pasaulio lygoje rungtyniausiančių lietuvių situacija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius