Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2022 03 21

Kada LeBronas Jamesas taps rezultatyviausiu visų laikų NBA krepšininku?

LeBronas Jamesas prieš kelias dienas aplenkė Karlą Malone'ą ir pakilo į antrąją vietą rezultatyviausių visų laikų NBA krepšininkų sąraše. Jei išvengs traumų, jau neužilgo Karalius pavys ir šio sąrašo lyderį. Kada „Los Angeles Lakers“ žvaigždė taps rezultatyviausiu visų laikų žaidėju?
LeBronas Jamesas taikosi į Kareemui Abdul-Jabbarui priklausantį rekordą
LeBronas Jamesas taikosi į Kareemui Abdul-Jabbarui priklausantį rekordą / „Scanpix“ nuotr.

Šis sezonas „Lakers“ klubui – jau prarastas, rašo „The Ringer“ žurnalistas Zachas Kramas.

Nors pradėjo sezoną būdami Vakarų konferencijos favoritais, dabar „Lakers“ su 30-41 pergalių ir pralaimėjimų balansu yra tik devinti Vakaruose ir, anot „The Ringer“ skaičiavimų, turi vos 13 proc. tikimybę patekti į atkrintamąsias varžybas.

O net jei ir laimės dvejas įkrintamųjų rungtynes ir vis tik žais atkrintamosiose, ten „Lakers“ veikiausiai neturės šansų prieš geriausią šio sezono NBA ekipą „Phoenix Suns“.

Vis dėlto L.Jamesui šis sezonas dar neprarastas, teigia „The Ringer“ žurnalistas. Būdamas 37-erių jis mėgaujasi aukščiausiu rezultatyvumo vidurkiu (vid. 29,8 taško) nuo 2007-2008 m. sezono, kai pelnydavo po lygiai 30 taškų per mačą. Tame sezone Joelis Embiidas ir Giannis Antetokounmpo, su kuriais LeBronas dabar varžosi dėl rezultatyviausio sezono žaidėjo prizo, dar nė nebuvo arba buvo ką tik pradėję žaisti krepšinį, nė nekalbant apie jų rungtyniavimą NBA lygoje.

LeBrono taškai nepadeda „Lakers“ lipti turnyrinėje lentelėje, bet padeda pačiam LeBronui kopti aukštyn kitame sąraše. Jis jau aplenkė K.Malone'ą ir dabar jam jau mažiau nei sezono trūksta iki daugiau nei tris dešimtmečius rezultatyviausiųjų sąraše karaliaujančio Kareemo Abdul-Jabbaro.

„Scanpix“ nuotr./LeBronas Jamesas
„Scanpix“ nuotr./LeBronas Jamesas

Per visą L.Jameso karjerą jis išliko neįtikėtinai stabiliu – nuo pirmojo savo sezono, LeBronas niekada nerinko mažiau nei 25 taškų per rungtynes. O ir artimiausioje ateityje jis, panašu, neketina sustoti.

Tad natūralu kelti klausimus – kada jis aplenks Kareemą? Kada pasieks 40 tūkst. taškų? Ir kas gali jį pavyti ateityje?

Kada LeBronas aplenks Kareemą?

Greitai! – teigia Z.Kramas. LeBronui su 36 947 taškais trūksta tik 1440 taškų iki NBA legendos, per karjerą įmetusio 38 387. Šį sezoną L.Jamesui dar liko 11 rungtynių, tad, priklausomai nuo to, kiek iš jų sužais, atsilikimą jis gali sumažinti iki 1100-1200 taškų.

„Lakers“ lyderis daugiau nei 1440 taškų, jau nekalbant apie 1200, pelnė per visus savo karjeros sezonus, išskyrus 2020-2021 m., kai Karalių kamavo trauma, o sezonas dėl COVID-19 buvo sutrumpintas. Jei ne tai, 1440 taškų ribą LeBronas veikiausiai būtų pasiekęs.

Tad naują taškų karalių turėsime jau kitame sezone. Jei LeBronas išliks sveikas, Kareemą jis turėtų aplenkti maždaug nuo sausio vidurio iki vasario vidurio. Jei sveikata jo nelepins, rezultatyviausiu krepšininku jis turėtų tapti kito sezono pabaigoje.

Kada LeBronas taps pirmuoju, įmetusiu 40 tūkst. taškų?

2018-aisiais, remiantis specialia formule, buvo apskaičiuota, kad L.Jamesas karjerą baigs su 39 847 taškais, o tikimybė, kad pasieks 40 tūkst., buvo 48 proc.

Dabar ta pati formulė rodo, kad LeBronas karjerą turėtų užbaigti net su 41 255 taškais, o tikimybė pirmajam pasiekti 40 tūkst. jau siekia net 95 proc.

O žiūrint į tai, kokią formą jis demonstruoja 37-erių arba kaip NFL amerikietiškojo futbolo lygoje žaidžia 44-erių Tomas Brady, tikėtina, jog LeBronas viršys ir dabartinę prognozę.

AFP/„Scanpix“ nuotr./LeBronas Jamesas
AFP/„Scanpix“ nuotr./LeBronas Jamesas

Būdamas 37-erių, L.Jamesas pelno net po 29,8 taško, o tai yra 6 taškais daugiau nei kada nors yra rinkęs bet kuris tokio amžiaus krepšininkas. K.Abdul-Jabbaras būdamas 38-erių turėjo 23,4 taško vidurkį ir tai iki šiol buvo rekordas.

Žinoma, net ir LeBronas sensta, kadangi Los Andžele jis jau praleidžia ketvirtadalį rungtynių dėl traumų, kai žaisdamas Klivlande ar Majamyje praleisdavo vos 5-8 proc. susitikimų.

Iš viso atstovaudamas „Lakers“ jis praleido 55 rungtynes, o tai reiškia apie 1,5 tūkst. prarastų taškų. Jei juos LeBronas būtų pelnęs, jis jau dabar būtų aplenkęs K.Abdul-Jabbarą. Įvertinus jo amžių, tikėtina, kad L.Jameso praleidžiamų rungtynių procentas artimiausiais metais nesitrauks.

Tad nors tikimybė, jog 40 tūkst. ribą LeBronas peržengs, dabar yra didžiulė, taip pat tikėtina, kad gerokai nuo jos Karalius nenutols. 2018-aisiais tuometinis „Cavaliers“ puolėjas turėjo 13 proc. tikimybė pasiekti 45 tūkst. taškų, o dabar ji sumažėjusi iki 2 proc.

Kas gali prisijungti prie LeBrono sąrašo viršuje?

Anksčiau šiame sezone Stephenas Curry pagerino Ray Alleno tritaškių rekordą, o netrukus, tikėtina, jį turėtų aplenkti ir kiti dabartiniai žaidėjai – Jamesas Hardenas ir Damianas Lillardas, tačiau rezultatyviausių sąraše tokių pokyčių artimiausioje ateityje tikėtis neverta.

„Scanpix“ nuotr./Stephenas Curry
„Scanpix“ nuotr./Stephenas Curry

Anot „The Ringer“, joks dabar rungtyniaujantis krepšininkas neturi didesnės nei 11 proc. galimybės pavyti K.Abdul-Jabbarą.

Daugiausiai šansų tą padaryti turi dar tik 27-erių Giannis Antetokounmpo, kuris šiuo metu yra pelnęs 14 077 taškus. Antrąją vietą „The Ringer“ prognozės duoda Jaysonui Tatumui (7391 pelnyti taškai, 9 proc. tikimybė pavyti K.Abdul-Jabbarą), trečiąją – Lukai Dončičiui (6663, 7 proc.).

Labiau pasiekiama dabartinėms žvaigždėms atrodo 30 tūkst. riba. Net 12 krepšininkų turi bent 20 proc. tikimybę įmesti tiek taškų, kiek yra pelnę tik šeši žaidėjai lygos istorijoje.

Arčiausiai to yra Carmelo Anthony (28 218 taškai, 94 proc. tikimybė pasiekti 30 tūkst.), taip pat puikius šansus turi Jamesas Hardenas (23 264, 60 proc.), Kevinas Durantas (25 176, 57 proc.), G.Antetokounmpo (14 077, 44 proc.), Russellas Westbrookas (23 120, 43 proc.), DeMaras DeRozanas (19 584, 35 proc.), J.Tatumas (7391, 30 proc.), L.Dončičius (6663, 28 proc.), Devinas Bookeris (10 946, 28 proc.), Nikola Jokičius (10 033, 28 proc.), Trae Youngas (6716, 20 proc.) ir S.Curry (20 064, 20 proc.).

AFP/„Scanpix“ nuotr./Carmelo Anthony
AFP/„Scanpix“ nuotr./Carmelo Anthony

Be jau pelnytų taškų, šias tikimybes lemia dar du svarbūs faktoriai. Pirmiausia, amžius. Pavyzdžiui, J.Hardenas yra metais jaunesnis nei S.Curry, o tai, teoriškai, barzdočiui turėtų suteikti papildomus metus taškams rinkti.

Kitas faktorius – sveikata. Kai gaudai tokį žaidėją, kaip K.Abdul-Jabbarą, kuris per karjerą praleido tik 5 proc. rungtynių, galėjimas žaisti kiekviename mače yra ypač svarbus.

Šis faktorius ypač svarbus K.Durantui. Dar 2018 metais „The Ringer“ prognozavo, kad KD karjeros pabaigoje aplenks tokius žaidėjus, kaip Wiltas Chamberlainas, Dirkas Nowitzki, Michaelas Jordanas ir Kobe Bryantas, bei bus ketvirtas visų laikų sąraše, o taip pat turės geras galimybes pavyti ir K.Malone'ą bei K.Abdul-Jabbarą, bet vėliau jis nutraukė Achilo sausgyslę ir dėl to prarado apie 4 tūkst. taškų.

Dabar jam prognozuoja vos kiek daugiau nei 30 tūkst. pelnytų taškų ir labiausiai tikėtina, jog karjerą jis baigs būdamas aštuntas pagal pelnytus taškus NBA istorijoje.

„Scanpix“/AP nuotr./Kevinas Durantas
„Scanpix“/AP nuotr./Kevinas Durantas

Tai paaiškina, kodėl ne įspūdingomis taškų rinkimo galimybėmis pasižymintis K.Durantas, o Giannis, per pastaruosius tris sezonus pelnantis po 29,1 taško ir beveik nepraleidžiantis rungtynių dėl traumų, yra laikomas realiausiu pretendentu pavyti L.Jamesą.

Vis dėlto graiko nereikėtų laikyti realia grėsme pavyti LeBroną. Kaip J.Hardenas ir D.Lillardas veikiausiai aplenks R.Alleną, bet nepavys S.Curry pagal tritaškius, taip ir nė vienas dabar rungtyniaujantis krepšininkas veikiausiai nepagaus LeBrono pagal pelnytus taškus.

Panašu, kad pakilęs į viršūnę, L.Jamesas joje išliks labai ilgą laiką.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius