Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2017 06 13

Kaip „Warriors“ susigrąžino NBA karūną ir kuo gali atsakyti varžovai?

„Golden State Warriors“ praėjusią naktį nustebino mažąją dalį NBA gerbėjų bei tapo 2016–2017 m. NBA čempionais. Dar vos prieš metus jie patyrė vieną skaudžiausių nesėkmių visoje lygos istorijoje kaunantis dėl titulo, tačiau tai jiems padėjo laimėti šiemet, o dominavimas gali tęstis dar daugelį metų. Pateikiame ESPN krepšinio eksperto Zacho Lowe'o straipsnį.
NBA taurė – „Warriors“ žaidėjų rankose
NBA taurė – „Warriors“ žaidėjų rankose / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Po praėjusių metų nesėkmės NBA superfinale Andre Iguodala komandos rūbinėje norėjo tarti žodį visai komandai. Puolėjas taip elgiasi labai retai, todėl visi staiga sustojo ir klausėsi.

A.Iguodala rėžė kalbą, kurioje pabrėžė, jog net ir tokia galinga „Spurs“ komanda niekuomet netapo NBA čempionais dvejus metus paeiliui. Tinkamai priėmus šią nesėkmę ir pasidarius išvadas galima sugrįžti bei kautis dėl daugybės titulų.

Kai kurie žmonės mano, jog krepšininkas turėjo omenyje būsimą Kevino Duranto papildymą, tačiau jis apie tai viešai kalbėjęs nėra. Daugelio akys krypo į Andrew Bogutą ir Harrisoną Barnesą, kurie neabejotinai turėjo palikti klubą, jei „Warriors“ savo gretose nori matyti KD.

K.Durantas galų gale papildė „Warriors“, o jie šiemet tapo NBA čempionais atkrintamosiose pralaimėję vos sykį (16-1). Praėjusią naktį „kariai“ 129:120 nugalėjo „Cavaliers“ ir atsiėmė lygos nugalėtojų karūną.

Galų gale „Warriors“ taip ir liko ta pačia komanda, kurios bijojo daugelis. Tai yra geriausia visų laikų ekipa puolime, kuri demonstruoja vieną geriausių gynybų. Šis sezonas galbūt nustebino nebent tuo, jog Ouklando krepšininkai buvo nugalėti triuškinamai pirmose reguliariojo sezono rungtynėse, tačiau po to greitai susižaidė ir nugalėjo beveik visus.

„Nejaučiu, lyg kažką būčiau paaukojęs, – praėjusią savaitę teigė Klay Thompsonas. – Aš jau geriau būsiu kažko ypatingo dalis. Krepšinyje daug svarbiau komandiniai pasiekimai. Tikiuosi, kad Ouklande galėsiu dėl titulų kautis dar ilgai.“

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Klay Thompsonas ir Draymondas Greenas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Klay Thompsonas ir Draymondas Greenas

„Warriors“ niekada nesibaimino, kad K.Durantas netiks jų žaidimo stiliui.

„Tai nebuvo kažkoks individualiai mėgstantis žaisti krepšininkas, kuris reikalavo kamuolio savo rankose, – atskleidė Steve'as Kerras. – Jam patinka judėti be kamuolio. Jam patinka perduoti jį komandos draugams. Jis puikiai tinka mūsų sistemai.

Teko paaukoti nemažai senosios sudėties žaidėjų, tačiau mes juk kalbame apie antrą geriausią pasaulio krepšininką. Tokios progos praleisti negalėjome. Pagalvojus, tai atrodo lyg stebuklas.“

Keletas krepšinio apžvalgininkų teigia, kad K.Durantas taip tiko „Warriors“ komandai, jog jis čia rungtyniauja kur kas geriau, nei ekipą būtų papildęs LeBronas Jamesas.

Žinoma, rizikos vis tiek buvo. Daugelis nežinojo, kaip KD sutars su „Warriors“ žvaigžde Stephenu Curry, kurie prieš vienus metus vienas kito beveik nepažinojo.

Tačiau po ketvirtųjų ikisezoninių rungtynių Denveryje K.Durantas ir S.Curry vakarieniavo su komanda, o galų gale prie stalo liko dviese. Kiti krepšininkai bei treneriai paliko juos pasikalbėti, o šie gurkšnojo vyną ir laiko neskaičiavo. Trenerių štabas žiūrėjo ir džiaugėsi, nes „Warriors“ lyderiai tą vakarą peržengė svarbius barjerus.

„Tiesiog kalbėjomės apie gyvenimą, – vakarą prisiminęs teigė K.Durantas. – Jeigu pajauti ryšį su kažkuo, tai gali kalbėtis valandų valandas.“

Po penkių dienų „Warriors“ krepšininkai lankėsi Las Vegase, o K.Durantas asistentui Bruce'ui Fraseriui atskleidė tikrąsias savo atvykimo priežastis. Puolėjui nerūpėjo titulai, nors iškovoti vieną jis, žinoma, norėjo. KD norėjo pakeisti aplinką, o Ouklandas jam atrodė tinkamiausia vieta.

Jau po mėnesio K.Durantas padarė išvadas: „Čia geriau, nei galvojau.“

„Scanpix“/AP nuotr./Kevinas Durantas ir Billas Russellas
„Scanpix“/AP nuotr./Kevinas Durantas ir Billas Russellas

„Atvykau į šią komandą, kad gerai praleisčiau laiką, – prieš ketvirtąsias NBA superfinalo rungtynes kalbėjo K.Durantas. – Norėjau būti vienas iš vyrukų. Niekas nesureikšmino mano atvykimo, o tiesiog priėmė į komandą. Buvau laimingas nuo pat pirmosios dienos čia.“

Nors iš pradžių „Warriors“ reikėjo kiek pasukti galvą, kaip K.Durantą įtraukti į komandos žaidimą, tačiau reikia pripažinti, kad pastangos nenuėjo perniek.

„Mes ir taip jautėme, kad norime komandoje kažko naujo, – svarstė S.Kerras. – Patekti į finalą trečius metus paeiliui yra labai sunku psichologiškai.“

Užlipęs ant parketo K.Durantas greitai įsiliejo į komandos žaidimą. S.Kerras netgi tvirtina, kad daugiau derinių buvo sukurta veteranui Davidui Westui nei KD. „Warriors“ trenerių štabui tiesiog reikėjo ištaisyti senus jo įpročius, atsineštus iš Oklahomos.

Štai greitose atakose K.Durantas visuomet bėgdavo prie tritaškio žymos kampe ir ten laukdavo perdavimo, tačiau „Warriors“ gretose jis buvo priverstas nestovėti vietoje laukiant, o judėti į kitą vietą ar pastatyti užtvarą K.Thompsonui ar S.Curry.

„Aš buvau pripratęs stovėti ir laukti kamuolio“, – atskleidė K.Durantas, kuris naująją strategiją perėmė labai greitai.

„Be problemų“ , – apie KD prisitaikymą prie ekipos teigė K.Thompsonas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kevinas Durantas džiaugiasi
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kevinas Durantas džiaugiasi

Žinoma, ilgame reguliariojo sezono kelyje pasitaikė ir keli nelygumai. S.Curry nebuvo patenkintas išmetęs vos 11 metimų pralaimėtose rungtynėse su „Cavaliers“, o vėliau Draymondas Greenas šaukė ant savo naujojo komandos nario dėl jo individualių veiksmų pralaimėtame mače su „Grizzlies“.

Nepaisant minimalios dramos Ouklande, jie vis tiek buvo iškovoję 31 pergalę ir patyrę vos 6 nesėkmes.

„Tai buvo vieninteliai du kartai, kai turėjome apie ką kalbėti su komanda, – prisiminė S.Kerras. – Stephas norėjo gauti daugiau užtvarų ir mes jį išgirdome. Leidome jam aikštėje daryti, ką nori, o KD įmes 25 taškus bet kokiu atveju.“

NBA savo istorijoje turėjo superkomandų, tačiau nė viena neprilygo šiai. Keturios „Warriors“ superžvaigždės vis dar yra 29-erių metų arba jaunesnės, o trys iš jų vadinami vienais geriausių metikų lygos istorijoje. Negana to, po krepšiais jie turi D.Greeną, kuris yra vienas geriausių gynyboje.

Problema, jog žaidžiama tik vienu kamuoliu, gal ir buvo L.Jamesui Majamyje, tačiau Ouklande tokios niekada nebus. „Warriors“ jau pirmaisiais savo metais dominavo NBA, o kitais metais jie ant parketo sugrįš tik dar labiau patobulėję.

„Tai tik pirmasis šios ekipos sluoksnis, – teigė B.Fraseris. – Dar yra daug daugiau.“

Naujoji NBA sutartis su televizijos transliuotojais sugadino sistemą. Algų kepurė staiga padidėjo 24 mln. JAV dolerių, o tai leido „Warriors“ pasirašyti sutartį su K.Durantu.

NBA tai pastebėjo jau per vėlai, o tam buvo galimybė kelią užkirsti jau 2014-aisiais. Tačiau tuomet žaidėjų asociacija atmetė NBA pasiūlymą kiek kitaip padalyti būsimus pinigus, o vėliau kažką padaryti jau buvo per vėlu.

NBA vadovai teigė, kad nieko daugiau padaryti negalėjo, tačiau ne vienas lygos komandų vadybininkas mano, jog reikėjo šią situaciją spręsti griežčiau.

Daugelis „Warriors“ varžovų netrukus pradės galvoti, ar išvis verta bandyti nurungti šį monstrą iš Ouklando. Juk visos jų keturios superžvaigždės vis dar yra savo karjeros pike. Kam atiduoti savo naujokų biržos šaukimus, kai komandos sustiprinimas vis tiek neduos jokio rezultato?

„Scanpix“/AP nuotr./Isaiah Thomasas
„Scanpix“/AP nuotr./Isaiah Thomasas

„Visi žino, kas yra pagrindiniai jų varžovai, – teigė Bostono ekipos generalinis vadybininkas Danny Ainge'as. – Formulė tapti elitiniam nepasikeitė. Tačiau Ouklando klubas viską pakeitė taip, kad tu neturėtum jokio šanso.“

Daugelis komandų net nebeturi prabangos savęs klausti: „Ko jiems trūksta iki elitinio lygio?“ Tokios komandos kaip „Hornets“ ar „Grizzlies“ kiekvieną sezoną tiesiog stengiasi sužaisti kuo geriau. Tiesa, „Celtics“ situacija kiek geresnė.

Jie šiame reguliariajame sezone tapo geriausia Rytų konferencijos komanda, savo sudėtyje turi nemažai jauno talento, pirmąjį šaukimą šioje NBA naujokų biržoje bei „Nets“ kitų metų šaukimą.

„Raptors“ buvo panašioje situacijoje, todėl nusprendė rizikuoti. Jie keletą nelabai reikšmingų šaukimų paaukojo už Serge'ą Ibaką bei P.J.Tuckerį, nes tikėjosi sudrebinti Rytų konferenciją.

Toronto ekipa pralaimėjo ketverių rungtynių serijoje prieš „Cavs“.

Daugelis lygos vadovų pripažįsta, kad „laimėti NBA trofėjų kuo greičiau“ jau nebėra daugelio planas. Jaunos lygos komandos greičiausiai ir toliau augins savo talentus ir tikėsis šlovės bei trofėjų ateityje.

„Kadangi Ouklando ekipa yra tokia galinga, tai girdėjau, kad prizai bus dalijami komandoms, kurios nepralaimės serijos 0-4“, – šmaikštavo „Rockets“ vadovas Darylas Morey.

Tačiau yra ir kitokių atvejų. Štai D.Morey tikrai neketina iššvaistyti geriausių Jameso Hardeno karjeros metų ir bandys nugalėti kuo greičiau. Dėl titulo tradiciškai tikrai kausis ir „Spurs“ su Kawhi Leonardu.

Visa NBA pralaimėjimų prasmė ir yra, jog NBA naujokų biržoje gautum krepšininką, kuris būtų panašaus lygio kaip J.Hardenas ar K.Leonardas.

„Scanpix“/AP nuotr./Jamesas Hardenas
„Scanpix“/AP nuotr./Jamesas Hardenas

Kartais sporte nutinka keistų dalykų. Atsarginiai tampa žvaigždėmis, o komandos gali puikiai pasidarbuoti naujokų biržoje. Retkarčiais žvaigždės gauna traumas, o patekimas į finalą bet kokiai Rytų konferencijos komandai (išskyrus „Cavs“) būtų neįtikėtinas pasiekimas. Net jeigu ten jie ir pralaimėtų 0-4.

„Jie nėra nenugalimi, – teigė D.Morey. – NBA istorijoje yra buvę dar ne tokių siurprizų. Mes tiesiog ir toliau dirbsime bei tobulinsime savo sudėtį.“

D.Ainge'as prisimena, jog su 1986 metų „Celtics“ tikėjosi NBA dominuoti daugelį metų, tačiau vos po kelių metų jie nusileido „Pistons“.

„Gali nutikti kažkas, ko niekas nesitiki, – pranašavo D.Ainge'as. – Nemanau, kad ši situacija yra pražūtinga.“

NBA dažnai turi komandą, kurią visiems kitiems reikia pavyti.

„Taikinys yra Klivlande bei Ouklande, – pasakojo D.Ainge'as. – Mes stengsimės su jais būti lygūs. Gali būti, kad tai neatsitiks kitais metais. Gali būti, kad mums nepavyks per artimiausius penkerius. Galbūt mes jų niekada nepavysime. Šios dvi komandos tiesiog yra velniškai ypatingos.“

Visos likusios NBA komandos gali būti priverstos rizikuoti. Štai šio sezono metu „Rockets“ atidavė savo pirmojo rato šaukimą už Lou Williamsą. Tai krepšininkas, kuris visuomet gali netikėtai „iššauti“ bei būti svarbiu faktoriumi.

Kitos komandos su savo rizikingais mainais turės būti nepaprastai sėkmingomis arba taupyti pinigus algų kepurėje. Pranešama, kad „Heat“ šiuo metu daro viską, kad į juos vasarą dėmesį atkreiptų Gordonas Haywardas.

Daugelis „Warriors“ varžovų žino ir tai, jog algų kepurė yra negailestinga, o metams bėgant generaliniam vadybininkui Bobui Myersui bus nelengva visiems paskirstyti jos milijonus. Negana to, sutartys šią vasarą baigsis ir svarbiems rotacijoms krepšininkams Shaunui Livingstonui, Andre Iguodalai bei Zazai Pačulijai.

2019-aisiais K.Thompsonas greičiausiai gaus maksimalios vertės sutartį, o tai reikš apie 300 mln. JAV dolerių sąskaitą „Warriors“ savininkui už atlyginimus su mokesčiais. Aišku B.Myersas visuomet gali tikėtis, kad šiame superklube veteranai sutiks rungtyniauti už minimumą.

2020-aisiais sutartis baigsis ir D.Greenui. Jeigu jis taip pat gaus maksimalios vertės sutartį, tai „Warriors“ sąskaita gali išaugti net iki 440 mln. (!)

Kol kas panašu, jog „Warriors“ savo rūsyje turi pinigų spausdinimo aparatą, o komandos pajamos neabejotinai šaus į viršų, kai klubas persikels į naująją areną San Fransiske.

Ouklando klubas dabar yra vertas keturis ar penkis kartus daugiau, nei už jį prieš pusę dešimtmečio sumokėjo ekipos savininkai.

Kita vertus, jokia kita komanda dar nemokėjo tokių algų bei mokesčių. Galima drąsiai teigti, kad „Warriors“ to taip pat neketina daryti. Vienintelis būdas kažką pakeisti yra išmainyti vieną iš savo žvaigždžių. K.Thompsonas kol kas yra pats rimčiausias kandidatas.

Tačiau kol kas permainų Ouklande galima nesitikėti, o šią vasarą S.Curry ir K.Durantas turėtų su klubu pasirašyti ilgalaikes sutartis. Dar keletą metų „Warriors“ savininkai tikrai negailės pinigų ir mokės tiek, kiek reikia.

„To mes ir norime. Siekiame kiekvienais metais kautis dėl titulo, – teigė K.Thompsonas. – Kol kas viskas vyksta pagal planą.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius