Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 09 26

Kevinas Garnettas: Minesotos „vilkas“, kuris privertė NBA keisti taisykles

Praėjusią savaitę ilgametis „Minnesota Timberwolves“ krepšininkas Kevinas Garnettas baigė savo ilgą bei šlovingą NBA krepšininko karjerą. Nuo to laiko kai puolėjas pravėrė stipriausios pasaulio krepšinio lygos duris ji stipriai pasikeitė, o didžiulę įtaką tam turėjo būtent 21-asis „vilkų“ komandos numeris. Pateikiame „ESPN“ straipsnį.
Kevinas Garnettas
Kevinas Garnettas / „Scanpix“/AP nuotr.

1995 metais K.Garnettas vos baigęs vidurinę mokyklą nusprendė dalyvauti NBA naujokų biržoje. Jis tapo vos pirmuoju žaidėju per 20 metų, kuris profesionalų krepšinį pasirinko vietoje kelerių metų universitete. Kitais metais jo pavyzdžiu pasiekė Jermaine'as O'Nealas bei Kobe Bryantas ir labai greitai toks sprendimas tapo labai madingas.

Nuo to laiko visos NBA naujokų biržos neapsiėjo be žaidėjų, kurie buvo vos ką tik pabaigę vidurinę mokyklą, kol Davidas Sternas pagaliau tai uždraudė 2005 metais.

Tačiau tai ne vieninteliai pokyčiai, kuriuos paskatino šis legendinis „Timberwolves“ žaidėjas. 1998 metais jis su Minesotos klubu pasirašė 126 mln. JAV dolerių sutartį, kuri sukėlė lygos lokautą. Komandų savininkai pradėjo panikuoti, kad naujieji kontraktai su žaidėjais viršija klubų vertę rinkoje.

Tai buvo pirmasis kartas istorijoje, kai NBA dėl lokauto buvo atšauktos rungtynės. Tačiau laikui bėgant buvo susitarta. Savininkams pavyko įvesti maksimalių žaidėjų algų sąlygą.

Šios naujosios lubos reiškė, kad komandos gali lengviau savo sudėtyse išlaikyti keletą žvaigždžių. K.Garnettui nebuvo būtina likti Minesotoje, kad jis galėtų gauti milžinišką sutartį.

Sekantis dalykas, kurį smarkiai įtakojo KG yra superkomandų atsiradimas. Niekas nebuvo regėjęs tokių susibūrimų, kai 2007 metais puolėjas persikėlė į „Celtics“. Dviejų žaidėjų esančių savo karjeros pike vienoje ekipoje neužteko, nes galima buvo rungtyniauti trise.

Tai ne tik reiškė, kad K.Garnettas persikėlė į kitą klubą, tačiau jis stipriai įtakojo visą Rytų konferenciją. Ar LeBronui Jamesui būtų reikėję išvykti iš Klivlando, jeigu jo nebūtų kelis kartus įveikusi Ray Alleno, Paulo Pierce'o ir KG vedama „Celtics“?

Galbūt L.Jamesas būtų iškovojęs NBA čempionų žiedą ir niekuomet nebūtų palikęs „Cavaliers“?

2007-2010 metai nebuvo patys geriausi K.Garnetto karjeroje, tačiau būtent tuomet žaidėjas lygai padarė daugiausiai įtakos. Ji nebuvo juntama tik Bostone. Vidurinę mokyklą baigę NBA krepšininkai tris kartus iš eilės vienas prieš kitą kovojo finale: K.Garnettas ir Kobe Bryantas, o vėliau ir Dwightas Howardas. Nereikia pamiršti ir to paties L.Jameso, kuris finaluose rungtyniauja jau daugelį metų.

Tačiau savininkai nenorėjo rizikuoti ir į NBA kviesti labai mažai pažįstamus vidurinių mokyklų žaidėjus. Todėl ir buvo panaikinta ši galimybė, o už tai labiausiai atsakingas būtent K.Garnettas.

Tačiau K.Garnettas turėtų pripažinti tai, kad K.Bryantas ir L.Jamesas buvo geresnį už jį. Galbūt pastarieji ir be KG pavyzdžio būtų pasirinkę rungtyniauti NBA iš karto po vidurinės mokyklos baigimo, tačiau puolėjas buvo sėkmingas pavyzdys, kuris daugelį paskatino taip pasielgti.

„Lakers“ ir „Cavaliers“ buvo itin laimingi, kad jų ekipose žaidėjai atsirado nerungtyniavę universitetuose, o K.Garnettas pakeitė metų metus NBA naujokų biržos. Dėl jo pasikeitė algų kepurė bei požiūris į superkomandas.

K.Garnettas baigė savo karjerą. L.Jamesas sugrįžo į „Cavaliers“, kur gins NBA titulą prieš Keviną Durantą ir naująją lygos superkomandą iš Ouklando.

Krepšininko aikštėje jau neišvysime, tačiau jo svarba NBA yra milžiniška.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius