-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 11 29

Kitas Artūro Gudaičio žingsnis NBA link priklauso jau nebe nuo lietuvio

Kol Lietuvoje visi aptarinėja, kodėl Milane buksuoja Mindaugas Kuzminskas, kitas lietuvis ramiai daro tai, kas po truputį jį veda į NBA.
Artūras Gudaitis
Artūras Gudaitis / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.
Eurolyga | Ketvirtadienis | „Žalgiris“ – „Olimpia“ | 20:00 | Kaunas

A.Gudaitis niekada nebuvo iškalbingiausias krepšininkas.

Mindaugas Kuzminskas Kauno oro uoste trečiadienio vakarą kalbėjo maždaug 6 minutes, o vidurio puolėjo interviu užtruko pustrečios.

Galingo stoto centras nesiveržia duoti interviu. Jei atvirai, jų vengia kiek tik įmanoma.

Daug labiau jam patinka kalbėti aikštėje savo žaidimu. Ir A.Gudaitis tyliai ramiai veržiasi į aukščiausią lygį.

24sek žiniomis, tyliai ramiai Italijoje jis neseniai susitiko pavakarieniauti ir su „Cleveland Cavaliers“ generaliniu direktoriumi Koby Altmanu.

36-erių amerikietis lietuviui nieko neprižadėjo. Tai buvo labiau malonus gestas, kuriuo „Cavaliers“ A.Gudaičiui norėjo parodyti, jog šį akylai stebi Klivlando organizacija.

2015-ųjų NBA naujokų biržoje A.Gudaitį 47-uoju šaukimu pasirinko „Philadelphia 76ers“, tačiau netrukus iškeitė teises į lietuvį „Sacramento Kings“ klubui.

„Cavaliers“ naujokų biržoje taip pat norėjo pakviesti Artūrą, bet Filadelfijos klubas tą padarė keliais šaukimais anksčiau. Vis dėlto užtikrintas A.Gudaičio žaidimas Europoje įtikino „Cavs“ atstovus. 24sek šaltinių teigimu, jie ilgai siekė gauti teises į A.Gudaitį, kol tą galiausiai pavyko padaryti praėjusį vasarį mainų keliu.

A.Gudaitis netapo atsitiktine mainų liekana. Šaltiniai NBA pasakoja, kad „Cavaliers“ labai imponuoja A.Gudaičio žaidimas, todėl Lietuvos centrams prijaučiantis Klivlando klubas iniciatyviai siekė pačiupti 25-erių žaidėjo teises.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Koby Altmanas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Koby Altmanas

Kur neimponuos, kai vid. 11,8 taško (65,2 proc. dvit.), 6,6 atkovoto kamuolio (3 puolime) ir po 19 naudingumo balų renkantis vidurio puolėjas patenka į mažiausiai aštuonis Eurolygos geriausiųjų TOP dešimtukus: pagal efektyvumą per vieną minutę ir sulyginus žaidimo tempą (5); pagal standartinį naudingumą (3); išmetamų baudų skaičių (2), puolime atkovotus kamuolius (4), iš viso atkovotus kamuolius (7), blokus (6), išprovokuotas pražangas (3) ir taiklumą (10).

Galima vardyti ir vardyti. Pavyzdžiui, pagal žaidimo efektyvumą per vieną minutę, sulyginant komandų puolimo tempą (PER), A.Gudaitis buvo efektyviausias praėjusio Eurolygos sezono žaidėjas. Vienu metu jis toks buvo ir šiemet, tik po pastarųjų poros turų smuktelėjo keliomis pozicijomis žemiau.

„Didžiausias jo pliusas tas, kad jis susitvarko psichologiškai. Kiekvienose rungtynėse jis žaidžia stabiliai. Išlaikyti tokį stabilumą tikrai sunku, – pabrėžė komandos draugas Mindaugas Kuzminskas. – Pamenu, prieš keletą metų buvau vienas pirmųjų pasakęs, kad su tokiais duomenimis jo vieta NBA. Jam ten būtų itin palanki terpė.“

VIDEO: „Eurolygos diena“: kaip „Žalgiris“ stabdys viską griaunantį Artūrą Gudaitį?

„Jis labai gerai žaidžia du prieš du. Artūrui labai patogu žaisti su tokiu įžaidėju kaip Mike'as Jamesas, nes jis mato aikštę ir atiduoda perdavimą, jei jį dvigubina. Dažniausiai tada kamuolį gauna didelis. Jo rankos greitos, jis gerai sugraibo kamuolį ir gerai užbaigia. Milanas jam yra ideali vieta atsiskleisti. Aš manau, kad jis tikrai NBA tipo žaidėjas ir jam linkiu ten patekti“, – antrino Mindaugo brolis Saulius Kuzminskas.

NBA yra daugiau tokių įžaidėjų kaip M.Jamesas, o „Cavaliers“ žaidžia beveik identišką krepšinį kaip Milano „Olimpia“.

Remiantis „Synergy“ duomenimis, „Olimpia“ beveik ketvirtadalį savo atakų – 24 proc. (daugiausiai Eurolygoje), sukuria po du prieš du situacijų gynėjui atakuojant krepšį.

Palyginimui, „Cavaliers“ NBA pagal tokį atakų stilių rikiuojasi penktoje vietoje (21,6 proc.).

Tad A.Gudaičiui dar labai sekasi, jog jis turi 11,8 taško vidurkį, nes žaidžiant du prieš du ir ataką užbaigiant centrams, „Olimpia“ Eurolygoje surengia tik 5,5 proc. atakų (13 vieta).

Didelę liūto dalį užima A.Gudaičio puolime atkovoti kamuoliai (vid. 3), pagal kuriuos jis rikiuojasi ketvirtas visoje Eurolygoje. Metimai po antrųjų šansų ir taisant netaiklius komandos draugų bandymus jam padeda papildyti taškų kraitį. Remiantis „Synergy“ duomenimis – tai sudaro net ketvirtadalį jo taškų vidurkio, o pagal taškus pataisant netaiklius metimus, lietuvis Eurolygoje yra antras.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Artūras Gudaitis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Artūras Gudaitis

Taip pat labai svarbu, kad A.Gudaitis atakuoja krepšį labai efektyviai – net 65,2 proc. tikslumu.

Analogiškai mažai progų po du prieš du gauna ir „Cavaliers“ aukštaūgiai – taip baigiasi tik 4,5 proc. komandos išpuolių (26 vieta NBA).

Tad labai panašaus stiliaus žaidėjas kaip A.Gudaitis – kroatas Ante Žižičius, per vid. 8,5 minutės Klivlande renka 3,4 taško ir 2,9 atkovoto kamuolio.

21-erių centras dar turi sutartį su „Cavaliers“ iki 2020-ųjų, tad jis gali komplikuoti A.Gudaičio persikėlimą į NBA. Ypač kai A.Gudaitis prieš 5 metais jaunesnį kroatą neturi akivaizdžių apčiuopiamų pranašumų.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Domantas Sabonis ir Ante Žižičius
AFP/„Scanpix“ nuotr./Domantas Sabonis ir Ante Žižičius

Lietuvis nėra labai efektyvus žaisdamas nugara į krepšį. Tiek „Olimpia“, tiek „Cavaliers“ beveik nesiremia tokiu žaidimu baudos aikštelėje (atitinkamai 3,8 ir 4,4 proc. atakų).

A.Gudaitis taip pat nemeta iš vidutinių distancijų.

Remiantis statistika, toliau nei iš 4 metrų A.Gudaitis šį sezoną Eurolygoje metė į krepšį tik vieną kartą.

Viena, ką smarkiai gerina A.Gudaitis, tai baudų pataikymą. Anksčiau nuo baudų metimo linijos Eurolygoje atakavęs 61–71 proc. tikslumu, šį sezoną lietuvis realizavo jau net 80,7 proc. baudų.

O tai labai svarbu A.Gudaičio žaidimo repertuare, kadangi Eurolygoje tik Aleksejus Švedas išprovokuoja daugiau pražangų. Lietuvis baudas meta vid. net 6,3 karto per rungtynes.

Gerėjantis taiklumas taip pat rodo, kad A.Gudaitis tvirtėja psichologiškai, nes baudų metimai dažnai yra ir kova su savimi bei aplinka.

VIDEO: „Eurolygos diena“: gąsdinantis „Žalgirio“ skaičius ir pavojaus varpai

A.Gudaitis tik dar labiau šlifuoja savo stiprybes, bet staiga jis tikrai netaps iš toli puikiai pataikančiu vidurio puolėju, kokie dabar plinta NBA.

Tai reiškia, kad iš savęs A.Gudaitis baigia išspausti daugmaž viską, todėl dabar viskas priklauso daugiausia nuo „Cavaliers“ poreikių.

A.Gudaitis įsipareigojęs Milano „Olimpia“ komandai iki 2022-ųjų, bet jo sutartyje numatyti langai išvykti į NBA.

Centrui į naudą tai, kad „Cavaliers“ iš NBA karalystės su karaliumi LeBronu, po didžiųjų permainų tapo lygos dykyne.

Be to, LeBrono laikais Klivlando ekipa išmainė nemažai naujokų biržos šaukimų, todėl „Cavaliers“ artimiausiais metais neturės didelių galimybių stiprintis NBA naujokais. Tai reiškia, kad realiausia sustiprinti bus per laisvųjų agentų turgų arba žvalgantis į savo šaukimų teises. O Klivlandas laisviesiems agentams, ypač išvykus LeBronui, nėra pati patraukliausia vieta.

Peržvelgus teises į NBA nežaidusius krepšininkus, Renaldas Seibutis savojo šanso sulaukti neturėtų, bet A.Gudaitis yra arčiausiai NBA esantis žaidėjas, kurio teisės priklauso „Cavaliers“.

Tik bėda, kad per likusį pusmetį gali keistis labai daug dalykų.

VIDEO: „Eurolygos diena“: Saulius Kuzminskas pataria broliui, kaip išlipti iš duobės

„Cavaliers“ patenkinti vyr. treneriu Larry Drew, bet vasarą klubas gali turėti jau naują strategą.

Per tris artimiausius mėnesius „Cavaliers“ gali iškeisti Keviną Love'ą ar kitus savo žaidėjus, o nauji krepšininkai gali užsėsti A.Gudaičiui numatytas kėdes.

2019-ųjų naujokų biržoje gali atsirasti naujų žaidėjų, kurie gali neparankiai keisti sudėties kontūrus. NBA pasaulis pernelyg nenuspėjamas, kad galėtume drąsiai prognozuoti vietą NBA klube europiečiui, kurį su komanda sieja tik teisės į žaidėją.

Tačiau A.Gudaitis yra po „Cavaliers“ lupa. Klivlandas jį regi NBA kaip vaidmenų žaidėją, kuris galėtų įnešti jėgos ir energijos 10–15 minučių.

Vieta NBA atsarginių suolo galo link ir nedidelis uždarbis gali nenuvilioti nuo gerų ir turtingų organizacijų Eurolygoje, kurios pasiūlys ir didesnį žaidimo laiką. Bet jei sulauks šanso, A.Gudaitis turėtų bent pabandyti.

O iki tol A.Gudaitis tyliai ramiai demonstruos elitinius skaičius Eurolygoje, kokių Lietuvai maža šiame dešimtmetyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius