Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 02 02

Košmaras Denveryje: Jonui Valančiūnui dieną sugadinusio 20-mečio serbo istorija

Prieš dvejus metus Nikola Jokičius pateko į NBA tik 41-uoju šaukimu, tačiau praėjusią naktį Joną Valančiūną vaikė po aikštę lyg patyrusi žvaigždė. Karjeros rungtynes sužaidęs 20-metis serbas varė į neviltį lietuvį ir „Toronto Raptors“ viešnagę Denveryje pavertė košmaru. Sprigtas „Raptors“ buvo toks skaudus, kad svečiai po rungtynių turėjo atsiprašinėti.
Jonas Valančiūnas, Kyle'as Lowry ir DeMaras DeRozanas
Jonas Valančiūnas, Kyle'as Lowry ir DeMaras DeRozanas / „Scanpix“/AP nuotr.
Jokičius 27+14 | „Nuggets“ – „Raptors“ 112:93 | Valančiūnas 10+8

N.Jokičius pasistengė, kad J.Valančiūno viešnagė Denveryje virstų košmaru jau nuo rungtynių pradžios.

„Centras“ pelnė 11 pirmųjų „Nuggets“ taškų, o prie 13-ojo prisidėjo rezultatyviu perdavimu.

J.Valančiūnas nespėjo vaikytis iš toli pataikančio 211 cm ūgio krepšininko prie trijų taškų linijos. Negana to, N.Jokičius patogiai jautėsi ir „Raptors“ baudos aikštelėje.

Galutinis rezultatas – NBA debiutanto karjeros rungtynės su 27 taškais ir 14 atkovotų kamuolių. J.Valančiūno sąskaitoje – 10 taškų ir 8 atkovoti kamuoliai, „Raptors“ pralaimėjimas 93:112 ir kritikos puokštė iš „Raptors Republic“.

J.Valančiūnui „Raptors“ kritikai skyrė C-. Prasčiau įvertintas tik puolėjas Jamesas Johnsonas (D+).

„Aikštėje atrodė pritrūkęs kvapo. Strigo su superaktyviai žaidusiu Jokičiumi. Pakankamai prastai statė užtvaras. Pasirodė, kad kartais komandos draugai ignoravo gerą jo poziciją po krepšiu, bet tai nebūtų turėję didelio skirtumo. Tai buvo prastas vakaras“, – J.Valančiūno žaidimą vertino „Raptors Republic“.

Iš perspektyvaus – tarp lyderių

„Scanpix“/AP nuotr./Jonas Valančiūnas ir Nikola Jokičius
„Scanpix“/AP nuotr./Jonas Valančiūnas ir Nikola Jokičius

N.Jokičius į NBA pakilo iš „Mega Vizura“ komandos. Vos 19-os aukštaūgis tapo Serbijos ekipos lyderiu, pelnydavo 16,5 taško, atkovodavo 9,7 kamuolio, atlikdavo 3,3 rezultatyvaus perdavimo ir 2015-aisiais tapo naudingiausiu Adrijos čempionato žaidėju.

Beje, jo minučių skaičius išaugo po to, kai į Libaną lagaminus susikrovė buvęs žalgirietis Ratko Varda, tuomet žaidęs „Mega Vizura“ starto penkete „centro“ pozicijoje.

Palankiai susiklosčiusios aplinkybės leido N.Jokičiui greičiau įsilieti ir į „Nuggets“ žaidimą. Vienintelis kitas tikras Denverio klubo vidurio puolėjas bosnis Jusufas Nurkičius dėl traumos praleido sezono pradžią ir atvėrė kelią N.Jokičiui.

Vėlyvo brendimo krepšininkui didelis minučių skaičius nebuvo prognozuojamas, bet Nikola pasinaudojo proga ir šį sezoną per beveik 20 minučių vidutiniškai renka 9,6 taško ir atkovoja 5,9 kamuolio.

VIDEO: Serbų talentas davė į kaulus Jonui Valančiūnui

Kai kurie JAV žiniasklaidos šaltiniai, stebintys NBA naujokų žaidimą ir reguliariai sudarantys jų reitingą, pastarąją savaitę pakėlė N.Jokičių į pirmąją vietą. Aukščiau visų išliaupsintų Kristapo Porzingio ir Karlo Anthony-Townso – ketvirtojo ir pirmojo NBA šaukimų.

Palyginimui, praėjusių metų NBA naujokų biržoje Artūras Gudaitis buvo pasirinktas 47-uoju šaukimu. Kaip ir iš lietuvio, taip ir iš jaunojo serbo NBA niekas stebuklų nesitikėjo. „Nuggets“ sužvejojo aukštaūgį kaip perspektyvų Europos talentą. Dabar N.Jokičius tampa žaidėju, apie kurį ateityje gali būti modeliuojama visa Denverio komanda.

Aplodismentai „Nuggets“ skautų vadovui Artūrui Karnišovui.

Neįvertintas Serbijoje

Sezono pradžioje jis vangiai kalbėjo angliškai ir mokėsi kalbos žiūrėdamas legendinį serialą „Friends“, o dabar jo balsas vis garsiau girdimas aikštėje.

Rungtynės su „Raptors“ N.Jokičiui buvo trečiosios, kai jis peržengė 20 pelnytų taškų ribą. Abu kartus jis tai darė prieš „San Antonio Spurs“ – pelnė atitinkamai 22 ir 23 taškus.

„Scanpix“/AP nuotr./Marcas Gasolis ir Nikola Jokičius
„Scanpix“/AP nuotr./Marcas Gasolis ir Nikola Jokičius

N.Jokičius net nebuvo labai pripažintas talentas Serbijoje, kur jį į jaunimo rinktinę kvietė tik 2013-aisiais. Bet panašu, kad krepšinio gerbėjams po truputį reikia įsidėmėti šią pavardę. Šį krepšininką jau išvysime ir NBA Visų žvaigždžių savaitgalyje kylančių žvaigždžių rungtynėse.

Stebint sparčius N.Jokičiaus žingsnius į priekį, realu, kad serbas ateityje gali tapti viena didžiausių NBA naujokų biržos antrojo rato vagysčių. 

Pranašumas – galva

N.Jokičius nėra iš tų lėtų ir vangių į NBA patekusių Europos vidurio puolėjų, kurie tik meta iš vidutinio nuotolio ir nesugeba apsiginti. Taip, serbas neišsiskiria įspūdingu atletiškumu, bet jo pranašumas – krepšinio IQ.

Būtent jis padeda užsiimti gynyboje geriausią įmanomą poziciją, nepasimesti pikenrolo gynyboje, o puolime iškišti vieną kitą puikų rezultatyvų perdavimą (vid. 1,9), kas šių dienų krepšinyje tarp „centrų“ yra retenybė.

Specialistai N.Jokičių lygina su Borisu Diaw ir Andrea Bargnani – tai yra krepšininkas, kuris ne tik gerai pataiko iš vidutinio nuotolio ir yra sunkiai uždengiamas dėl savo ūgio, tačiau tuo pačiu puikiai įsilieja į komandinį žaidimą kaip B.Diaw.

Stebint sparčius N.Jokičiaus žingsnius į priekį, realu, kad serbas ateityje gali tapti viena didžiausių NBA naujokų biržos antrojo rato vagysčių. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius