Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 03 19

Laukiamiausia supertalentų dvikova „Kovo beprotybėje“: D.Sabonis prieš J.Poeltlą

Gonzagos universiteto lyderio Domanto Sabonio dominavimas pirmajame „Kovo beprotybės” etape prieš Seton Holo universiteto priekinę liniją krepšinio bendruomenės nenustebino ir lietuvio pozicijų prieš Nacionalinės krepšinio asociacijos (NBA) naujokų biržą nepagerino. Vis dėlto D.Sabonis – būsimas pirmojo rato šaukimas, o Seton Holo priekinė linija vargiai taps profesionalais.
Domantas Sabonis prieš Jakobą Poeltlą
Domantas Sabonis prieš Jakobą Poeltlą / „Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Domantas Sabonis

Visiškai kitos vertės rungtynės įvyks jau šiąnakt, kurios iškart buvo vadinamos didžiausiu „Kovo beprotybės“ desertu. Rungtynės, kuriose D.Sabonis susitiks su stipriausiu tiesioginiu oponentu 2015-2016 metų sezone.

Gonzagos universitetas antrajame etape susikaus su trečią reitingą vidurio vakarų turnyre turinčiu Jutos universitetu, 211 cm ūgio D.Sabonis tiesioginėje akistatoje susigrums su geriausiu NCAA lygos vidurio puolėju, 213 cm ūgio austru Jakobu Poeltlu.

D.Sabonis prieš J.Poeltlą – laukiamiausia dviejų supertalentų dvikova, kurios nepraleis nei vienas šaukimą pirmajame rate turinčios NBA komandos skautas.

Prieš atkreipiant dėmesį į žaidimo elementus, kurie taip pat turi daugiau panašumų nei skirtumų, dėmesį traukia stebinančiai panašiai besiklostančios vidurio puolėjų karjeros ir jų aplinkybės.

D.Sabonis ir J.Poeltlas augo sportininkų šeimose – lietuvio tėčio pristatinėti nereikia, o vienas iš austro tėvų buvo Austrijos tinklinio rinktinės narys. Abu prieš persikeldami į Jungtines Amerikos Valstijas (JAV) ragavo vyrų krepšinio – D.Sabonis žaidė Malagos „Unicaja“, Ispanijoje, o J.Poeltlas būdamas 18-os Austrijos lygoje vidutiniškai rinko 12,7 taško ir atkovodavo 7,7 kamuolio, blokuodavo 2,3 metimo per 27 minutes.

Abu yra NCAA lygos antramečiai (tiesa, J.Poeltlas yra metais vyresnis, gimęs 1995 m.), abu po neprasto 2014-2015 metų sezono galėjo žengti į NBA naujokų biržą, bet nusprendė likti NCAA. Abiem šis sprendimas pasiteisino – D.Sabonio rezultatyvumo vidurkis nuo 9,7 tšk. pakilo iki 17,5 tšk., J.Poeltlo – nuo 9,2 tšk. iki 17,6 tšk. Abu vidurio puolėjai tapo savo komandų lyderiais, abu žaidžia savo šalių rinktinėse ir abu buvo nesustabdomi pirmajame „Kovo beprotybės“ etape.

D.Sabonis prieš Seton Holą pelnė 21 tašką ir atkovojo 16 kamuolių (antras geriausias rezultatas pirmajame etape), J.Poeltlas pelnė 16 taškų ir pasiekė šių metų pirmojo etapo rekordą – atkovojo 18 kamuolių. Nieko stebėtino, kad būsimi šios nakties rungtynių priešininkai taip pat pateko tarp penkių finalininkų laimėti Kareemo Abdul-Jabbaro geriausio NCAA vidurio puolėjo apdovanojimą.

Be beveik identiškai besiklostančių karjerų, būsimi NBA pirmojo rato šaukimai taip pat turi daugybę panašumų savo žaidime:

*Abu atakas užbaigia arti krepšio ir tai daro labai aukštu pataikymo procentu – J.Poeltlas pagal metimų iš žaidimo pataikymo procentą NCAA užima 6-ą vietą (65 proc.), D.Sabonis – 17-ą (61 proc.).

Blogiausiu atveju J.Poeltlas turėtų tapti bent atsarginiu vidurio puolėju NBA.

*Nors pastaruoju metu D.Sabonis bando plėsti savo žaidimą, abu aukštaūgiai vis dar nėra pavojingi už baudos aikštelės ribų.

*Abu išsiskiria savo agresija ir aktyvumu, ypač baudos aikštelėje – labai aktyviai dirba su savo tiesioginiu varžovu ir kovoja dėl pozicijų.

*Aukštaūgiai remiasi savo stipriąja ranka (D.Sabonis – kaire, J.Poeltlas – dešine) ir posūkiu, lietuvio atveju, pro dešinį petį, J.Poeltlo atveju, pro kairį petį, nors pastaraisiais metais „centrai“ tobulina ir silpnąja ranką. Tiesa, šiuo metu D.Sabonis pranašesnis su savo silpnąja dešine ranka nei J.Poeltlas su savo kaire.

*Abiejų perdavimų įgūdžiai – vidutiniai, tačiau tiek D.Sabonis, tiek J.Poeltlas pastaruoju metu tobulėjo šioje srityje.

*Kaip aukštaūgiai, išsiskiria savo greičiu, mobilumu.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Domantas Sabonis
AFP/„Scanpix“ nuotr./Domantas Sabonis

J.Poeltlo privalumai prieš D.Sabonį:

*Austras turi kur kas didesnį potencialą gynyboje. J.Poeltlas taip pat yra efektyvesnis prie tritaškio linijos, geriau juda horizontaliai, geba blokuoti varžovų gynėjų tolimus metimus.

*Geresnis kūnas ir atletiškumas – J.Poeltlas yra aukštesnis, turi ilgesnes rankas ir turi didesnį potencialą stiprinti kūną.

*NBA potencialas: blogiausiu atveju J.Poeltlas turėtų tapti bent atsarginiu vidurio puolėju NBA, tokio tipo žaidėjai kaip austras – kur kas paklausesni nei D.Sabonis, kuris NBA greičiausiai nežais vidurio puolėjo pozicijoje.

D.Sabonio privalumai prieš J.Poeltlą:

*Didesnis ir labiau išvystytas judesių arsenalas baudos aikštelėje, ypač žaidžiant nugara į krepšį.

*D.Sabonis geriau ir užtikrinčiau kovoja dėl vietos baudos aikštelėje – J.Poeltlas anksčiau turėdavo problemų, kai lengvesni varžovai austrą išstumdavo iš geriausių pozicijų lauk (taip kartą nutiko D.Saboniui ir J.Poeltlui susitikus 2015 metais vykusiose draugiškose Lietuvos ir Austrijos rungtynėse). Dėl to D.Sabonis yra pranašesnis kovoje dėl atšokusių kamuolių.

D.Sabonis geriau ir užtikrinčiau kovoja dėl vietos baudos aikštelėje.

*Metimo technika ir mechanika: D.Sabonis turi daugiau potencialo išplėsti savo žaidimą ir pridėti metimus iš vidutinio nuotolio ar net tritaškio. J.Poeltlas stipriai patobulinęs metimą geriausiu atveju galėtų stabiliai mesti iš vidutinio nuotolio ar baudos aikštelės prieigų.

Šiąnakt įvyksiantis D.Sabonio ir J.Poeltlo susidūrimas nebus pirmasis per pastaruosius metus – prieš 220 dienų Europos talentai susitiko aikštelėje draugiškose rungtynėse atstovaudami Lietuvai ir Austrijai. Abu aukštaūgiai rungtynes pradėjo starto penkete, J.Poeltlas surinko 27 taškus per 28 minutes, D.Sabonis 8 taškus per 20 minučių. Tiesa, tąkart šios nakties varžovai praleido mažai laiko grumdamiesi vienas prieš vieną – J.Poeltlas daugiausiai žaidė prieš Joną Valančiūną ir Artūrą Gudaitį.

„Scanpix“ nuotr./Jakobas Poeltlas
„Scanpix“ nuotr./Jakobas Poeltlas

Tad apibendrinant, kodėl D.Sabonio ir J.Poeltlo dvikova kelia tokį ažiotažą ir kodėl ji svarbi lietuviams? Kaip minėjau, D.Sabonio dominavimas prieš Seton Holą nieko nenustebino, tačiau rimtas pasirodymas prieš Jutą ir J.Poeltlą – rimčiausią varžovą 2015-2016 metų sezone – padėtų pakelti savo vertę.

J.Poeltlas geriau atrodė pernai vykusiose draugiškose rungtynėse, geriau atrodė šį sezoną NCAA čempionate, padėjo Jutos komandai kol kas pasiekti geresnių rezultatų – šios nakties rungtynės yra puiki proga D.Saboniui pademonstruoti, kad jis nenusileidžia ir gali pranokti būsimos NBA naujokų biržos Top 6-10 šaukimą.

Lietuvos krepšinio gerbėjams ši dvikova svarbi, nes įprastai prieš vyrų krepšinio patirties neturinčius, galbūt ateityje net profesionaliai krepšinio nežaisiančius vaikinus rungtyniaujantis D.Sabonis šį kartą žais prieš profesionaliam ir aukščiausio lygio krepšiniui pasiruošusį vidurio puolėją.

Tai – pirmoji galimybė šiemet pamatyti, kaip 2015-2016 metų sezono D.Sabonio versija atrodys vyrų krepšinyje ir kokio indėlio šiemet Lietuvos rinktinėje būtų galima tikėtis iš jaunojo Lietuvos talento.

Sekite krepšinio analitiką Erildą Budraitį socialiniame tinkle „Facebook“. Susisiekti su autoriumi galite el. paštu: erildasb@gmail.com.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius