TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2017 06 15

LeBronas Jamesas neturi dėl ko atsiprašinėti

„Cleveland Cavaliers“ lyderis bei geriausiu planetos krepšininku vadinamas LeBronas Jamesas dažnai yra lyginamas su praeities žvaigždėmis bei legendomis, tačiau šiose diskusijose neretai yra primenamas „karaliaus“ pralaimėtų finalų skaičius (5). Tačiau krepšininkas tikrai neturi dėl ko atsiprašinėt, o net aštuoni žaisti finalai yra įspūdingas rodiklis.
LeBronas Jamesas
LeBronas Jamesas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Paskutinis klausimas, paskutinis atsakymas ir paskutinė spaudos konferencija po 2017-ųjų NBA superfinalo. Kyrie Irvingas nevengė žurnalistų ir su jais šnekučiavosi neskubėdamas. Tai buvo akimirka, kai „Cavaliers“ jau nebebuvo lygos čempionais, o pralaimėjusios komandos įžaidėjas norėjo kalbėti tik apie L.Jamesą.

„Negaliu patikėti, koks nerealus krepšininkas yra LeBronas, – pasakojo K.Irvingas. – Kiekvieną kartą būdamas aikštėje aš stengiuosi iš jo kuo daugiau išmokti. Kasdien iš savęs dėl jo reikalauju vis daugiau.

Jo dėka aš suprantu, kad svarbu ne tik kaip elgiesi aikštėje, tačiau ir už jos ribų. Iš LeBrono išmokau būti profesionalu. Supratau, koks yra galutinis mano tikslas ir kokius žingsnelius man reikia iki jo padaryti.

Nė vieno žingsnelio praleisti negalima, nors būdamas jaunas visuomet nori pasiekti viską kuo greičiau. LeBronas lygoje praleido jau daugybę metų, todėl supranta, kaip ji veikia.

Jis yra vyrukas su kuriuo visuomet eisiu į mūšį. Aš žinau, ko iš jo tikėtis bei esu įsitikinęs, kad jis ves savo komandą į priekį. Su tokiu bendražygiu niekada nenori būti kažkur rikiuotės gale. Tu nori savo žaidimą perkelti į kitą lygį.

Ketinu ir toliau tai tęsti. Dirbsiu, tobulėsiu, o tuomet ir dangus ne riba. Iš LeBrono labai daug išmokau ir labai juo didžiuojuosi. Jis aikštėje paliko visą save ir finale rinko trigubą dublį.

Pridėkite tai į L.Jameso pasiekimų sąrašą, kurį dažnai visi mėgsta pamiršti.“

Joks kitas NBA krepšininkas nėra vidutiniškai per vienerias rungtynes rinkęs trigubo dublio. L.Jamesas finale vidutiniškai pelnė 33,6 taško, atkovojo 12 kamuolių ir atliko 10 rezultatyvių perdavimų.

„Karalius“ dvi savaites žaidė nuostabų krepšinį ir tikrai neturi dėl ko atsiprašinėti, o ypač dėl savo pralaimėtų NBA finalų.

Jeigu apie tai pagalvojote vos minutę ir kritikuojate L.Jamesą už finalų pergalių ir pralaimėjimų santykį 3-5, tai tikriausiai nelabai domitės NBA reikalais.

Kevinas Durantas šią savaitę yra NBA karalius, o „Warriors“ pelnytai tapo čempionais, tačiau vos tik konfeti „Oracle“ arenoje nusėdo ant parketo – prasidėjo kritika L.Jamesui.

Tai yra bene labiausiai „nuvalkiotas“ diskusijų argumentas, kokį tik galima surasti šiuolaikinėje NBA. Tačiau reikia pažvelgti į skaičius bei keletą faktų.

Pradėkime nuo to, kad L.Jamesui pažerti kritikos galima nebent už 2011-ųjų finalą. Jis netempė komandos labai svarbiais rungtynių momentais bei pranyko finale, kurį „Heat“ pralaimėjo „Mavericks“.

Tačiau nuo to laiko L.Jamesas nustojo jaudintis, ką apie jį galvoja kiti ir susikaupė į reikalus aikštėje. Nuo to laiko „karalius“ NBA superfinaluose buvo nuostabus.

„Scanpix“ nuotr./LeBronas Jamesas ir Kevinas Durantas
„Scanpix“ nuotr./LeBronas Jamesas ir Kevinas Durantas

Faktas: L.Jamesas praėjusių metų NBA superfinale žaidė fenomenaliai ir kartu su K.Irvingu padėjo Klivlando miesto komandai pirmą kartą per 52 metus triumfuoti bet kokiame sporto čempionate.

Faktas: ši „Cavaliers“ komanda buvo geriausia, su kokia yra žaidęs L.Jamesas. Sudėtis tikrai nebuvo blogesnė nei pernai, tačiau reikia prisiminti, kad rekordus mušanti „Warriors“ pasipildė antru geriausiu pasaulio krepšininku.

Žinoma, smagu, kad Klivlande rungtyniavo Kyle'as Korveris, tačiau jo mes tikrai negalime lyginti su K.Durantu. „Warriors“ šių metų titulą laimėjo jau praėjusią vasarą, kai galutinai susitarė su KD.

Faktas: L.Jamesas buvo dviejuose finaluose daugiau nei Michaelas Jordanas bei jau dabar turi tiek pat NBA čempionų žiedų, kiek Larry Birdas. Jis turi dviem daugiau nei Julius Ervingas, vienu daugiau nei Isiah Thomasas ir trim daugiau nei Charlesas Barkley, Patrickas Ewingas, Karlas Malone'as ar Johnas Stocktonas.

Faktas: pralaimėti NBA finalą nėra blogai. L.Jamesas prisijungė prie legendinės kompanijos, kuri taip pat patyrė penkias nesėkmes finale (Jerry Westas ir Elginas Bayloras).

Kažkodėl niekas nekalba apie tai, kad Magicas Johnsonas pralaimėjo keturis iš devynių savo finalų, kuriuose žaidė. Kareemas Abdul-Jabbaras pralaimėjo keturis iš dešimties.

Štai J.Westas laimėjo NBA čempionų trofėjų tik sykį per devynis bandymus (!). Negana to, niekas neabejoja pastarojo meistriškumu, o jo siluetas netgi puošia NBA logotipą.

Faktas: daugelis žmonių, kurie skaito šį straipsnį finaluose visuomet bus iškovoję 0 pergalių ir patyrę 0 nesėkmių. Jie niekada negaus šanso sužaisti viename, o ką jau kalbėti apie tris titulus ir penkias nesėkmes.

Faktas: įspūdingas pasiekimas yra tai, kad L.Jamesas su atstovaudamas dviem komandom pateko į septynis finalus paeiliui bei aštuonis apskritai. 2007-aisiais „karaliui“ dar buvo vos 22-eji, o jis sugebėjo itin prastai sukomplektuotą „Cavaliers“ nuvesti iki NBA superfinalo.

Andersonas Varejao žaidė starto penkete. Danielis Gibsonas ir Damonas Jonesas buvo svarbūs rotacijos krepšininkai. Pagalvokite.

Faktas: jeigu L.Jamesas karjerą baigtų šiandien, tai jis būtų vienas iš trijų arba penkių geriausių krepšininkų per visą istoriją.

„Scanpix“ nuotr./LeBronas Jamesas
„Scanpix“ nuotr./LeBronas Jamesas

„Šiuose finaluose aš aikštėje palikau visą save, – po finalo kalbėjo L.Jamesas. – Dėl šios priežasties aš tikrai neketinu būti nuleidęs galvos. Neturiu priežasties žvelgti atgal į šią seriją ir kažko gailėtis. Žaidžiau iš visų jėgų ir pralaimėjome.

Tai žurnalistams turėtų būti tas pats jausmas, lyg jūs parašėte patį geriausią straipsnį savo gyvenime, bet kažkieno kito buvo pasirinktas tapti laimėtoju kokiame nors konkurse. Kaip jaustumėtės tada? Jums būti viskas gerai. Žinotumėte, kad dabar tiesiog nėra jūsų laikas.“

L.Jamesas susitaikė su savo pralaimėjimu NBA superfinale, tačiau panašu, kad tai jam padėjo dar labiau įsisavinti labai svarbią gyvenimo pamoką. Jam neturi rūpėti, ką galvoja kiti. Jam turi rūpėti tik tai, ką jis pats galvoja apie save.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius