Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 01 02

Ledai pralaužti, bet problema išlieka: kada moteris trenerė vyrų sporte nebebus sensacija?

Becky Hammon prieš kelias dienas tapo pirmąja moterimi, vadovavusia vienai iš Šiaurės Amerikos profesionalių vyrų sporto komandų. Ji perėmė „San Antonio Spurs“ ekipos vairą po to, kai Greggas Popovichius buvo išvarytas per rungtynes su „Los Angeles Lakers“. Tai neabejotinai buvo istorinis momentas moterims sporte, bet dar labiau istorinis šis įvykis buvo siekiant išjudinti užsispyrusią sporto rinką, vis dar kartais besiremiančią tradicijomis ir baimėmis, o ne efektyvumo siekiu, rašo „Yahoo Sports“.
Becky Hammon
Becky Hammon / „Scanpix“ nuotr.

Švęsti B.Hammon pripažinimą ir jos talento bei darbo etikos įvertinimą būtina, tačiau situaciją iš esmės pakeis tik supratimas, kad visa sporto industrija vis dar kliaujasi praeitimi, kuri užgožia ateitį.

Tikrieji pokyčiai bus įvykę tik tada, kai moterų turėjimas komandose bus įžvelgiamas kaip stiprybė, o ne kaip prievolė ar socialinis eksperimentas.

„Stengiuosi nežiūrėti į didįjį paveikslą, – po vyr. trenerės debiuto, kuris truko kiek ilgiau nei pusę rungtynių sakė 43-ejų B.Hammon. Ji San Antonijaus organizacijoje dirba nuo 2014 metų. – Mano darbas yra žengti į priekį ir būti susikaupusiai, kad padaryčiau viską, kas padėtų mums iškovoti pergalę.“

Moterys nBA trenerės

  • Pirma NBA trenere dirbusi moteris – 2001-2002 m. sezone „Cleveland Cavaliers“ klube darbą gavusi Lisa Boyer. Šią poziciją amerikietė išlaikė tik metus, o po jos moterų trenerių NBA komandose nebuvo net 12 metų;
  • Per visą NBA istoriją komandų trenerių štabuose yra dirbusios tik 14 moterų;
  • Šiuo metu NBA klubų trenerių štabuose dirba 10 moterų. Šešios iš jų NBA lygoje turi vieno, dvi – dviejų sezonų patirtį;
  • Tik Becky Hammon NBA trenere išdirbo daugiau nei trejus metus – šis sezonas jai yra jau septintas.

Viena priežasčių, kodėl B.Hammon ar bet kuri kita moteris gali daryti dalykus, leidžiančius pasiekti pergales, yra pasikeitęs pats treniravimo principas.

Dienos, kai sporte svarbiausia buvo jėga (jeigu tokios dienos iš viso egzistavo) jau praėjo. Dabar viskas sukasi aplink protą: „iPad“ planšetės yra svarbesnės už svarmenis. Galbūt anksčiau tai buvo vyrų pasaulis, bet dabar taip jau senokai nebėra.

Visos sporto šakos yra stipriai paveiktos matematikos ir mokslo – analitika, išplėstiniai duomenys, kompiuteriais sugeneruotas žaidimo stilius, tikimybės... Net mityba, miego ciklai, darbo krūvis, techniniai įgūdžiai ir kita.

Niekas nebevaldo komandų taip, kaip tai darė praėjusio amžiaus septintajame ar dešimtajame dešimtmečiuose. Tą daryti būtų absurdiška. Tad kodėl turime apsiriboti ties tais darbuotojais, kuriuos turėjome prieš 30 ar 50 metų?

Moterys NBA teisėjos

  • Pastaraisiais metais NBA ypač padaugėjo moterų arbitrių. Iš viso jų stipriausioje pasaulio krepšinio lygoje yra buvę septynios, o šiuo metu dirba penkios moterys teisėjos.

Net ir amerikietiškojo futbolo lyga (NFL) dabar mažiau remiasi jėga (nors ten vis dar likę ir šio požiūrio). Dabar svarbiau yra žaidėjų išsidėstymas aikštėje, kad būtų įgaunamas pranašumas, kartais galintis pasireikšti vos keliomis sekundės dalimis.

Garsus „New England Patriots“ treneris Billas Belichikas yra žinomas dėl rungtynių metų priimamų sprendimų ir planavimo, ne dėl kalbų per ilgąją pertrauką.

Baisbole taip pat labai svarbūs algoritmai, o nebe kažkurio ilgaamžio trenerio nuojauta, kada atmušti kamuoliuką.

Kai profesionalaus sporto organizacijos vis labiau vertina naujus įgūdžius – analitiką ir duomenų panaudojimą, būtų absurdiška eliminuoti kone pusę populiacijos vien dėl to, kad taip buvo priimta eroje, kuri jau baigėsi.

Komandos išleidžia neribotus resursus, kad įgytų bent menkiausią pranašumą prieš varžovus, tačiau jos vis dar ignoruoja didžiulius talentų klodus, kurie slypi moterų trenerių tarpe.

Tai net nėra problema apie tai, ar moteris gali būti vyriausiąja trenere, nors dažniausiai apibendrinama yra būtent šitaip. Tai taip pat liečia ir trenerių asistentes, skautes, analitikes ir kt. Moterys pagaliau ima pralaužti ledus, net ir amerikietiškajame futbole, bet jų skaičius sporte kol kas yra nesuvokiamai mažas.

„Scanpix“ nuotr./NFL komandos „San Francisco 49ers“ trenerio asistentė
„Scanpix“ nuotr./NFL komandos „San Francisco 49ers“ trenerio asistentė

Kurioje dar pramonės šakoje taip galėtų nutikti? Ir vien tik todėl tai yra nelogiška.

Jei bet kuris automobilių gamintojas, teisininkų kontora ar inžinierių firma kovotų vien tik dėl labiausiai išsilavinusių vyrų, ar kompanija, nusprendusi pasikviesti geriausias moteris, neįgautų didžiulio ir aiškaus pranašumo? Žinoma, kad įgautų.

Tai nėra socialinio teisingumo ar progresyvumo klausimas. Viskas atsiremia į pergales ir sėkmę.

Reiktų įvertinti ir tai, jog ilgą laiką NBA komandos dažniausiai buvo treniruojamos buvusių žaidėjų. Gebėjimas susieti save su savo auklėtiniais ir juos suprasti buvo kone būtina darbo sąlyga.

Panašus mąstymas persikėlė ir į klausimus, ar moterys gali treniruoti vyrus – esą žaidėjai jų gali negerbti ir neklausyti, nors vyrai treniruoja moteris sportininkes, o moterys bosės veda į priekį savo kompanijas kone visose srityse.

Žinoma, B.Hammon niekada nežaidė NBA, nors ir praleido 16 sezonų moterų NBA lygoje. Bet G.Popovichius taip pat niekada nežaidė NBA. Taip pat, kaip ir „Lakers“, prieš kuriuos B.Hammon debiutavo, strategas Frankas Vogelis.

Tai nesutrukdė F.Vogeliui atvesti „Lakers“ link titulo praėjusiame sezone, o G.Popovichius su „Spurs“ laimėjo jau penkias čempionų taures.

„Scanpix“ nuotr./Becky Hammon ir Greggas Popovichius
„Scanpix“ nuotr./Becky Hammon ir Greggas Popovichius

Apskritai, tik devyni iš 30 dabartinės NBA lygos vyriausiųjų trenerių žaidė NBA komandose. Už kiekvieną Steve'ą Nashą, dukart tapusį naudingiausiu NBA žaidėju ir dabar stovintį prie „Brooklyn Nets“ vairo, gauname krūvą trenerių, kurie pradėjo savo karjeras nuo vaizdo peržiūrų, analitinių duomenų ar individualaus žaidėjų tobulinimo.

Jie neturi fizinio pranašumo prie B.Hammon, kad pademonstruotų kažkuriuos judesius LeBronui Jamesui. Tai ir nebėra trenerių darbas, koks buvo, jei išvis buvo, anksčiau.

Kalbant apie žaidėjus, jie, kaip ir bet kurie kiti darbuotojai, jums pasakys, kad nori dirbti su kažkuo, kas jų komandą (ar kompaniją) pakeltų į aukštesnį lygį ir leistų jiems pasiektų sėkmę. Nesvarbu, ar jiems vadovaujantys žmonės yra tos pačios rasės, lyties, turi tuos pačius hobius ir t.t.

„Scanpix“ nuotr./Rudy Gay ir Becky Hammon
„Scanpix“ nuotr./Rudy Gay ir Becky Hammon

Būtent todėl kone kiekvienoje pramonės šakoje yra moterų, dirbančių vadovaujančius darbus. Moterys dirba ir versluose, kuriuos valdo milijardieriai komandų savininkai.

Teoriškai, moterys neturėtų treniruoti, mokyti ar analizuoti duomenis tokiu pačiu būdu, kaip vyrai. Bet ar tai blogai? Juk ir ne visi vyrai tą patį darbą daro vienodai. Galbūt skirtingas būdas yra dar teisingesnis. Didžios organizacijos kaip tik ir ieško skirtingų nuomonių ir būdų pasiekti geriausią rezultatą.

Komandos, kurios suvoks ir išnaudos naują realybę priimdamos į savo gretas daugiau moterų, turės aiškų pranašumą prieš tuos, kurie vaikysis praeities šešėlius. Yra daugybė moterų, kurios šiuo metu nedirba NBA komandose, nors galėtų padėti joms laimėti – nuo potencialių vyriausiųjų trenerių, iki kitų pozicijų kandidačių.

Tereikia pasikliauti sveiku protu. O kai sveikas protas taps pagrindine mąstymo kryptimi profesionaliame sporte, Becky Hammon vaikščiojimas palei šoninę liniją NBA rungtynėse jau nebeatrodys kaip sensacinga naujiena.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius