Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 07 15

Legendinis Michaelas Jordanas: ar jis dominuotų šiuolaikiniame krepšinyje?

„Chicago Bulls“ legenda bei šešis kartus NBA čempionas Michaelas Jordanas vis dar yra vadinamas geriausiu visų laikų krepšininku, tačiau būtų labai įdomu pamatyti, kaip jis aikštėje atrodytų šiais laikais. Realybėje mes to niekada neišvysime, tačiau šia tema savo atsakymus pateikė buvę MJ komandos draugai, kurie jį gerai pažinojo.
Michaelas Jordanas
Michaelas Jordanas / „Scanpix“/AP nuotr.

Visų pirma, M.Jordano svarbiausia būdo savybė buvo noras visuomet iškovoti pergalę, o tai tik patvirtino buvusi krepšininko kolega Johnas Paxsonas.

Ne paslaptis praeityje buvo MJ pomėgis lošti kortomis, o iš pinigų žaidėjai lošė net ir komandos lėktuve. Tiesa, šiuose žaidimuose „Bulls“ sudėties krepšininkai dažniausiai prarasdavo daugiausiai kelias dešimtis dolerių, o J.Paxsonas niekaip negalėjo suprasti: „Ar M.Jordanui tikrai įdomu žaisti iš tiek nedaug pinigų?“

„Aš tik noriu turėti galimybę pasakyti, jog tavo pinigus turiu savo kišenėje“, – kartą apie tai paklaustas atsakė legendinis žaidėjas.

Šis kovingumas ir noras visuomet laimėti pavertė M.Jordaną geriausiu visoje istorijoje, o jo dominavimas turėtų būti neišvengiamas ir šiais laikais. 2017-aisiais NBA aikštėse matome LeBroną Jamesą, Stepheną Curry, Keviną Durantą, Kawhi Leonardą, Russellą Westbrooką ir kitus, tačiau MJ vis tiek būtų suradęs būdą juos įveikti.

„Scanpix“ nuotr./Stephenas Curry džiaugiasi
„Scanpix“ nuotr./Stephenas Curry džiaugiasi

„Nežinau kaip, bet Michaelas išsiaiškintų, kaip nugalėti bet ką, – teigė buvęs krepšininkas Willas Perdue. – Galiu drąsiai teigti, jog M.Jordanas apie tai galvotų keletą savaičių, tačiau vis tiek rastų būdą.“

Buvęs M.Jordano bendraklubis bei dabartinis asistentas „Bulls“ gretose Randy Brownas portalui „Bleacher Report“ teigė, jog niekada nematė, kaip treniruotėje MJ meta tritaškį.

Tyk sykį savo karjeroje M.Jordanas reguliariajame sezone tritaškius metė geresniu nei 40 proc. taiklumu ir net šis taiklumas praėjusiais metais nebūtų patekęs tarp 25 taikliausių NBA snaiperių. Žinant šių laikų statistiką bei žaidimo stilių, abejoti galima nebent „Bulls“ legendos tolimais metimais, kurie dabar yra labai svarbūs.

Kita vertus, labai svarbu tritaškį uždengti, o M.Jordanas visuomet buvo žinomas, kaip vienas geriausių gynėjų dengiant savąjį krepšį. R.Brownas mano, kad šiuolaikinėje NBA M.Jordanas būtų galėjęs uždengti net keturias pozicijas.

Tuo tarpu W.Perdue su šia nuomone nesutinka ir galvoja, jog „Bulls“ asistentas Johny Bachas tuometinę ekipos gynybą sustygavo taip, jog MJ galėtų joje dirbti laisviau ir perimti kamuolius.

„Daugelis komandų šiais laikais ragina savo krepšininkus perimti kamuolį pirmuoju bandymu arba to nedaryti iš viso, – teigė W.Perdue. – Jeigu tau nepavyks, tai varžovai pelnys lengvus taškus, o treneriai tokių dalykų labai nemėgsta.“

Dešimtajame dešimtmetyje „blogieji berniukai“ iš Detroito M.Jordaną nuolat stabdydavo grubiomis pražangomis, o šiuolaikinės NBA pražangos gynėjui būtų juokingos.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Michaelas Jordanas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Michaelas Jordanas

„Nike“, „Gatorade“ ir „Kosminis krepšinis“ – tai trys prekiniai ženklai, kurie padėjo visame pasaulyje išgarsinti M.Jordano vardą. To dėka, „Bulls“ taip pat gavo legendinės bei labai gerbiamos organizacijos vardą.

Tik pagalvokite, kas vyktų pasaulyje šiais socialinių tinklų laikais. M.Jordanas tikriausiai būtų dar didesne žvaigžde visame pasaulyje, tačiau R.Brownas priminė, kad anonimiškumas prieš šią erą taip pat buvo labai vertingas.

Žinoma, nemažai nuotraukų yra išlikę iki šių laikų, tačiau galime net neabejoti, kad keletas incidentų ar įvykių išvengė „Snapchat“ ar „Instagram“ kameros, kuri tokį dalyką būtų leidusi pamatyti visam pasauliui.

Šiaurės Karolinos universitete su M.Jordanu žaidęs Mattas Doherty mano, jog net ir 2017-aisiais žaidęs krepšininkas būtų išvengęs nemalonių skandalų, nes jį taip išmokė treneris Deanas Smithas.

„Mes turėjome puikų trenerį, kuris būtų sutvarkęs visus tuos socialinių tinklų dalykus, – teigė M.Doherty. – Michaelas būtų sutikęs su bet kokia trenerio nustatyta tvarka.“

M.Doherty buvo tikras, kad net ir prieš atvykdamas į NBA, M.Jordanas norėjo rungtyniauti prieš pačius geriausius: „Jis buvo labai protingas žaidėjas, kuris norėjo laimėti viską. Manau, kad šiais laikais MJ netgi būtų dar geresnis nei praeityje.“

„Scanpix“/AP nuotr./LeBronas Jamesas
„Scanpix“/AP nuotr./LeBronas Jamesas

Didžiausias skirtumas tarp dabartinės NBA superžvaigždės L.Jameso ir M.Jordano slypi krepšininkų komentaruose po rungtynių. „Cavaliers“ lyderis po pralaimėjimo dažniausiai džiaugiasi savo pasirodymu ir vėliau naktį miega ramiai, tačiau „Bulls“ legenda net ir įmetęs 60 po nesėkmės būdavo labai nepatenkintas.

W.Perdue nedrįsta pasirinkti geriausio krepšininko istorijoje, nes M.Jordanas ir L.Jamesas yra arti vienas kito žaidimo lygiu. Tiesa, LeBronas yra labiau apdovanotas fiziškai, bet yra patyręs daugiau nesėkmių NBA finaluose. Dar viena priežastis – gerbėjai nenori, jog kažkas pralenktų MJ.

Šie du žaidėjai tikrai yra verti diskusijos dėl geriausiojo vardo, o galų gale W.Perdue pateikė pagrindinį jųdviejų skirtumą:

„Yra žmonės, kurie nori laimėti, o yra ir tokių, kuriems reikia nugalėti.

Michaelui visada reikėjo laimėti.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius