Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 07 14

Lietuviai vasaros lygoje: I.Brazdeikio siurprizas, D.Sirvydžio pamokos ir A.Kulbokos viltys

Visi trys lietuviai baigė pasirodymą NBA vasaros lygoje. Ignas Brazdeikis, Deividas Sirvydis ir Arnoldas Kulboka skrido į Las Vegasą vedami labai skirtingų tikslų ir iš NBA vasaros krepšinio sostinės pasiėmė naudingų pamokų. 24sek pasakoja, kaip jiems sekėsi NBA vasaros lygoje.
Trys lietuviai baigė pasirodymą NBA vasaros lygoje
Visi trys lietuviai baigė pasirodymą NBA vasaros lygoje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Ignas Brazdeikis

AFP/„Scanpix“ nuotr./Ignas Brazdeikis
AFP/„Scanpix“ nuotr./Ignas Brazdeikis
Vasaros lygos statistika
„New York Knicks“ 26,6 min. | 15,4 tšk. (50,9 proc.) | 5,2 kam. | 2 perd.

Vienas įdomiausių NBA vasaros lygos siurprizų.

47-asis NBA naujokų biržos šaukimas nepasimetė šalia „New York Knicks“ žvaigždučių RJ Barretto bei Kevino Knoxo.

Anaiptol, 20-metis puolėjas, ko gero, buvo protingiausią krepšinį demonstravęs Niujorko klubo žaidėjas.

„Knicks“ vyr. treneriui Davidui Fizdale'ui turėjo įstrigti ne tik puiki 201 cm ūgio krepšininko statistika – 15,5 taško (50,9 proc. met.), 5,2 atkovoto kamuolio ir 2 rezultatyvūs perdavimai per rungtynes.

Beje, šią statistikos eilutę puošė puikus 30 taškų pasirodymas su šaltakraujišku pratęsimą išplėšiančiu tritaškiu jau antrosiose savo rungtynėse su „Knicks“ apranga.

Bet I.Brazdeikis pademonstravo, kad gali būti efektyvus ne tik rinkdamas taškus.

Gerai skaitydamas žaidimą, jis dažniausiai priimdavo geriausią sprendimą: ar tai būtų jo paties metimas, ar perdavimas.

Jis draskė varžovų gynybą žaidimu du prieš du arba pats techniškai įridendamas kamuolį į krepšį, arba padėdamas jį ant lėkštutės komandos draugui.

Nors dažniausiai nusileidžia varžovams greičiu ir atletiškumu, I.Brazdeikis savo fizinius trūkumus kompensuoja gudrumu ir technika. Beje, rezultatyviai užbaigti atakas jam padeda geras krepšio pojūtis atakuojant krepšį iš artimo nuotolio.

I.Brazdeikio universalumas leido jam rungtyniauti per kelias pozicijas ir šalia „Knicks“ lyderių.

Kaip atakuojantis gynėjas, jis galėjo perimti žaidimo du prieš du funkcijas ir skirstyti rezultatyvius perdavimus.

Kaip lengvasis kraštas, jis kantriai laukė savo progų trijų taškų zonoje arba agresyviai kirsdamas į baudos aikštelę, kur nardė kamuolį valdydamas abiem rankomis.

Nors pagal savo fizines galimybes I.Brazdeikis labiausiai žiūrisi kaip 3-2 pozicijos krepšininkas, jis pademonstravo, kad gali ir stumdytis po krepšiu.

Pavyzdžiui, dukart likęs vienas prieš vieną su 218 cm ūgio latviu Anžejumi Pasečniku, Ignas sykį sugebėjo atstumti centrą nuo krepšio ir išprovokuoti netaiklų nepatogų metimą, o kitąkart atsitvėręs 17 cm aukštesnį varžovą nusiėmė kamuolį po savuoju krepšiu.

Šis universalumas I.Brazdeikiui turėtų praversti NBA reguliariojo sezono metu, nes gilioje „Knicks“ sudėtyje jam teks kovoti dėl žaidimo minučių.

I.Brazdeikio pasiekimus vasaros lygoje reikėtų vertinti ir atsižvelgiant į komandos draugų žaidimo stilių. „Knicks“ žaidė be kuriančio įžaidėjo, o ekipos lyderiai K.Knoxas ir RJ Barrettas dažniausiai individualiais veiksmais grįsdavo savo išpuolius.

Tuo tarpu Kanados pilietybę turintis lietuvis paliko labai solidų įspūdį.

Jis nesikratė atsakomybės įtemptose situacijose, veržliai ir aštriai vertino situacijas, nepraskydo šalia žvaigždėtų komandos draugų ir sugebėjo rasti būdų, kaip būti naudingam.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Ignas Brazdeikis
AFP/„Scanpix“ nuotr./Ignas Brazdeikis

Aišku, I.Brazdeikis ne veltui buvo pašauktas antrajame rate.

Jo greičio ir atletiškumo trūkumas ne sykį jį stabdė veržiantis krepšio link, kai varžovai be pražangų bent keliskart išmušė iš rankų kamuolį. Kadangi neskraido virš lanko, antrajame aukšte sunkiai gali apsaugoti savo krepšį, o puolime turi išdirbti metimą dukart sunkiau nei atletiškesnis žaidėjas.

I.Brazdeikis įrodė, kad gali stabdyti perimetro žaidėjų žaidimą vienas prieš vieną, bet NBA tie greičiai bus dar didesni, todėl lietuvio laukia nelengvos dienos stabdant priešininkų prasiveržimus.

Be to, lietuvis kartais užmiega kamuoliui pakilus į orą. Jam dar reikia įskiepyti instinktą kamuolio ore situacijose skubėti užsiimti geresnę pozicijos po krepšiu, atsitverti priešininką ir būti aktyviam.

Bet NBA vasaros lygoje labiausiai įstrigo ne I.Brazdeikio trūkumai, o privalumai, kuriuos jis pademonstravo iš pirmųjų eilių „Knicks“ žaidimą stebėjusiam komandos vyr. treneriui Davidui Fizdale'ui.

Sakoma, kad rezultatai NBA vasaros lygoje lemia nedaug, bet I.Brazdeikis į pagrindinės komandos treniruočių stovyklą rudenį vyks tikrai gavęs pasitikėjimo kreditų.

Deividas Sirvydis

„Twitter“ nuotr./Deividas Sirvydis jau oficialiai pristatytas kaip „Pistons“ narys
„Twitter“ nuotr./Deividas Sirvydis jau oficialiai pristatytas kaip „Pistons“ narys
Vasaros lygos statistika
„Detroit Pistons“ 6,4 min. | 1,8 tšk. (37,5 proc.) | 0,8 kam.

Daug reikalauti iš lieso vaikino, kuriam vos prieš mėnesį sukako 19 metų, būtų neadekvatu. Deividas Sirvydis buvo vienas jauniausių NBA vasaros lygos žaidėjų.

To neslepia ir pats D.Sirvydis – Las Vegase jis įsitikino, kodėl dar nėra pasiruošęs žaisti NBA.

Ant NBA parketo lakstė visai kito lygio atletai, kuriems jaunuolis negalėjo prilygti nei jėga, nei greičiu. Dėl to D.Sirvydis ne kartą tapo varžovų taikiniu gynyboje. Jis sunkiai spėjo paskui žaibiškų gynėjų pirmąjį žingsnį, turėjo problemų lakstydamas po varžovų užtvarų.

Tiesa, kai sutvirtės fiziškai ir lakstys įjungęs aukštesnę pavarą, varžovams nebus taip paprasta įveikti Deivido gynybą dėl ilgų 203-204 cm ūgio puolėjo rankų, kurios ir Las Vegase ne kartą užkirto varžovams kelią krepšio link.

D.Sirvydis demonstravo tai, ką moka geriausiai – labai grakščiai vyniojo į tinklelį tolimus metimus. Tritaškiais jis pelnė visus devynis savo taškus NBA vasaros lygoje.

Vasarą ir per sezoną Vilniaus „Ryte“ jis turės įvaldyti daugiau ginklų puolime. Akivaizdžiai matėsi, kad jo turimi įgūdžiai dar nebuvo nušlifuoti taip, kad jais pasitikėdamas krepšininkas galėtų mestis į baudos aikštelę, kur jo laukė tvirti NBA lygio atletai, arba apžaisti varžovą vienas prieš vieną.

D.Sirvydis praeityje yra parodęs, kad gali ir efektingai driblinguoti kamuolį, susikurti erdvės pranašumą ir po klaidinančių judesių palikti varžovą už nugaros.

Bet Las Vegase pora jo prasiveržimų baigėsi kamuolio nusimetimais arba priešininkų blokais. Be technikos, NBA lygyje jam dar trūksta ir greičio, ir pasitikėjimo.

Visa tai jis turės įgyti treniruočių salėje.

Arnoldas Kulboka

Arnoldas Kulboka
Arnoldas Kulboka
Vasaros lygos statistika
„Charlotte Hornets“ 18,8 min. | 8,8 tšk. (40,7% met.) | 4,5 kam.

„Tai ką mes žaidžiame?“ – suburbėjo Arnoldas Kulboka, kai paskutinėmis paskutiniųjų vasaros lygos rungtynių minutėmis „Hornets“ gynėjai neinformavo penketo apie būsimą derinį.

Kamuolį iš už šoninės linijos gavęs Joshas Perkinsas tik pabumbsino jį į žemę ir paleido tritaškį per rankas.

A.Kulbokai, kaip ir bet kuriam kitam trečios-ketvirtos pozicijos žaidėjui, nebuvo lengva rungtyniauti NBA vasaros lygoje.

Šių pozicijų žaidėjai, jei tik nėra aukštai pašaukti NBA naujokų biržoje, smarkiai priklausomi nuo gynėjų malonės ir visos komandos gebėjimo dalintis kamuoliu. Tad labiausiai Las Vegase spindėjo arba gynėjai, arba vidurio puolėjai.

Tad nieko keisto, kad vos tik gaudavęs progą iššauti iš tritaškės patrankos, A.Kulboka iškart paleisdavo tolimą metimą.

Tuo pačiu tai buvo ryškiausias 21-erių puolėjo pokytis lyginant su pernykšte NBA vasaros lyga, kurioje gan pasyviai kamuolio tritaškėje teritorijoje laukęs žaidėjas iš viso išmetė 6 tritaškius.

Čia jau vien paskutinėse vasaros lygos rungtynėse A.Kulboka iš trijų taškų zonos krepšį atakavo net 7 kartus, o iš viso išmetė 32 metimus.

VIDEO: A.Kulboka: apie derybas su „Žalgiriu“ ir galimybes žaisti NBA

Metai Vokietijoje Arnoldui buvo sunkūs, tačiau 208 cm ūgio krepšininką jie užgrūdino. Galbūt pyktelėjęs ant Bambergo „Brose“ komandos ir įgijęs pasitikėjimo savimi po darbų treniruoklių salėje, A.Kulboka Las Vegase buvo agresyvus ir vokalus.

Jis pastatydavo, kur reikia, komandos draugą, jei šis atsistodavo ne į savo vietą. Jis drąsiai diskutavo su „Hornets“ treneriais. Nedvejodamas ėmėsi metimų, net jei jie nebuvo aukščiausio procento situacijose.

A.Kulboka subrendo.

Gaudamas pasireikšti beveik po 19 minučių per rungtynes, A.Kulboka vasaros lygoje rinko vid. 8,8 taško ir 4,5 atkovoto kamuolio, o krepšį atakavo 40,7 proc. tikslumu.

Tiesa, A.Kulboka, ko gero, šiek tiek graušis po Las Vegaso patirties. Jis prametė keletą gerų metimų, kurie būtų pakėlę ir jo pataikymo procentą, ir rezultatyvumą.

Lietuvis valgė duoną tolimais metimais, nors keliskart pademonstravo gebėjimą žaisti du prieš du, taip kuriant situacijas kitiems ir pačiam sau.

Vienas iš A.Kulbokos rezultatyvių perdavimų pateko į NBA televizijos akiratį. Jis visiems įrodinėjo, kad neturėtų būti vertinamas tik kaip kampe stovintis metikas.

Tiesa, vienas prieš vieną rinkti taškų pritrūko atletiškumo. Priešininkai palydėdavo puolėją iki pat lanko, kur užbaigti reidą rezultatyviai A.Kulbokai pritrūkdavo greičio ir sparnų.

Būtent šie aspektai buvo svarbūs ir ginantis vienas prieš vieną. Pavyzdžiui, A.Kulboka neblogai vertino gynybines situacijas ir protingai rotuodavo gynyboje. Tačiau ginantis vienas prieš vieną, nepaisant kibios Arnoldo gynybos, greitis ir atletiškumas žemesniems jo priešininkams leisdavo susikurti nežymų pranašumą.

Pats 21-erių žaidėjas labiausiai mėgsta žaisti lengvojo krašto puolėjo pozicijoje, bet Las Vegase jam teko pasigrumti ketvirtuoju numeriu.

Priaugęs kelis kilogramus raumenų A.Kulboka dabar tvirčiau gali įsispirti ginti baudos aikštelės, tačiau akivaizdu, kad žaidimas arti krepšio nei puolime, nei gynyboje nėra mėgstamiausia jo veikla.

Sutartį su Bambergo „Brose“ nutraukęs A.Kulboka šiuo metu yra laisvasis agentas ir pretenduoja sudaryti kontraktą su „Charlotte Hornets“. NBA ekipai nebereiktų už lietuvį mokėti 664 tūkst. eurų išpirkos Europos klubui, todėl tai 21-erių snaiperiui suteikia daugiau šansų išvažiuoti į Šarlotę.

Teoriškai, su A.Kulboka gali būti sudarytas dvišalis kontraktas, pagal kurį didžiąją sezono dalį krepšininkas praleistų G lygoje. Ten jis galėtų gauti užtektinai žaidimo minučių ir nebesėdėtų ant suolo kaip Europoje. Be to, būdamas šalia „Hornets“ komandos, A.Kulboka galėtų toliau aukščiausiu lygiu sportuoti treniruoklių salėje.

24sek žiniomis, A.Kulboka domisi visos stipriausios Lietuvos komandos, bet ne visos jos galėtų pasiūlyti didelį žaidimo laiką ir individualią priežiūrą.

Kita vertus, kvietimas į NBA priklauso nuo „Hornets“, o Šarlotės ekipa gal jau buvo kitaip susiplanavusi komandos sudėtį ir tuos du leistinus dvišalius kontraktus.

A.Kulbokos ir jo agento laukia įdomios artimiausios savaitės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius