Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 07 27

Naujieji J.Valančiūno namai NBA: ką sumąstė klubai ir kas laukia bokšto iš Lietuvos?

Iš bliuzo sostinės Memfio į džiazo sostinę Naująjį Orleaną. Jonas Valančiūnas praėjusią naktį pakeitė NBA klubą, tačiau lieka muzika garsėjančiame mieste. Krepšinio pasaulį sudrebino pirmieji mainai šį tarpsezonį, kurių epicentre atsidūrė 29-erių metų amžiaus bokštas iš Lietuvos. Taigi, ką sumąstė „Grizzlies“ ir „Pelicans“ klubai bei kas naujoje komandoje laukia J.Valančiūno?

Jonas Valančiūnas tapo ketvirtuoju lietuviu „New Orleans Pelicans“ klubo istorijoje – Jungtinių Amerikos Valstijų pietuose esančioje Luizianos valstijoje įsikūrusios ekipos marškinėlius dar yra vilkėję Arvydas Macijauskas (2005–2006 m.), Darius Songaila (2009–2010 m.) ir Donatas Motiejūnas (2017 m.).

Kaip praėjusią naktį paskelbė JAV sporto žiniasklaidos gigantės ESPN žurnalistas Adrianas Wojnarowski, 29-erių metų 211 cm ūgio uteniškis kartu su 17 ir 51 šių metų NBA naujokų biržos šaukimu iškeliavo į Naująjį Orleaną mainais už Steveną Adamsą, Ericą Bledsoe, 10 ir 40 šaukimus bei 2022-ųjų metų apsaugotą pirmojo dešimtuko šaukimą.

Kitas ESPN žurnalistas Bobby Marksas informuoja, jog sandoris oficialiai negali būti įvykdytas iki rugpjūčio 6-osios dienos, kai startuos laisvųjų agentų rinka.

Tai antras kartas, kai J.Valančiūnas buvo išmainytas. Netikėtai komandą jis buvo pakeitęs ir 2019-ųjų vasarį, kai artėjant mainų pabaigai „Toronto Raptors“ po beveik septynerių metų bendradarbiavimo pasakė „ačiū“ ir išsiuntė į Memfį.

„Grizzlies“ aprangą užsivilkęs Jonas sužibėjo naujomis spalvomis – 2018–2019 metų sezoną jis uždarė rinkdamas po 19,9 taško ir 10,7 atkovoto kamuolio, 2019–2020 metų sezone centras fiksavo po 14,9 taško ir 11,3 sugriebto kamuolio, o neseniai pasibaigusiame sezone lietuvio statistiniai rodikliai siekė 17,1 taško ir net 12,5 atkovoto kamuolio.

Pusantrų metų Memfyje J.Valančiūnui buvo nuostabūs, o kas dabar?

„Scanpix“ nuotr./Jonas Valančiūnas
„Scanpix“ nuotr./Jonas Valančiūnas

„Memphis Grizzlies“ mainų logika

Karjeros sezoną sužaidęs Jonas Valančiūnas pasitinka paskutinį trejų metų kontrakto, kurį pasirašė 2019-aisiais, lemiamą sezoną.

29-erių lietuvis jau turėtų galvoti apie naujos sutarties pasirašymą ir didžiausią karjeroje finansinį laimikį, tad „Memphis Grizzlies“ privalėjo rinktis – arba išlaikyti centrą sudėtyje ir išrašyti jam didžiulę pinigų sumą, arba jį išmainyti, tačiau tikrai nepaleisti jį dykai jau kitą vasarą.

Jono vertė rinkoje išaugo, o Memfio klubas tiki savo galimybėmis NBA naujokų biržoje, kurioje per pastaruosius trejus metus teko sužvejoti ir Ja Morantą, ir Jarreną Jacksoną.

JAV žiniasklaidoje minima perspektyvaus australo Josho Giddey, kaip galimo „Grizzlies“ taikinio, pavardė.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Jonas Valančiūnas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Jonas Valančiūnas

Kietumu ir fizine jėga garsėjantis Naujosios Zelandijos atstovas Stevenas Adamsas (28 metai, 211 cm) užims J.Valančiūno vietą starto penkete. Tai silpnesnė Jono versija puolime, bet kiek geresnė gynyboje.

Gynėjo Erico Bledsoe dienos „Grizzlies“ klube, pasak JAV žiniasklaidos, yra suskaičiuotos. Krepšininkas prašys jį atleisti ir bandys ieškotis naujos ekipos.

Tikėtina, jog ir dešimtas NBA naujokų biržos šaukimas bus ant prekystalio mainais į dar aukštesnį pasirinkimą, taip siekiant gauti perspektyvų lengvąjį krašto puolėją.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Stevenas Adamsas prieš Joną Valančiūną
AFP/„Scanpix“ nuotr./Stevenas Adamsas prieš Joną Valančiūną

Staigus ir pavyzdinis „Pelicans“ klaidų pripažinimas

Naujojo Orleano klubo krepšinio operacijų vykdantysis viceprezidentas Davidas Griffinas parodė stiprybę pripažinti savąsias klaidas, staigiai išvalydamas dar praėjusį tarpsezonį atliktus tris pagrindinius „Pelicans“ ėjimus, rašo įvykius klube nušviečiančio „NOLA.com“ tinklalapio žurnalistas Scottas Kushneris.

Nebėra 61-erių metų stratego Stano Van Gundy, kurį pakeitė debiuto vyriausiojo trenerio kėdėje laukiantis 39-erių specialistas Willie Greenas.

Nebėra ir krepšininkų Steveno Adamso bei Erico Bledsoe, kurie į Naująjį Orleaną atvyko mainų už Jrue Holiday būdu 2020-ųjų metų lapkričio 24-ąją dieną, tačiau gero žaidimo Luizianos valstijos ekipoje jie neparodė.

Šių žaidėjų kontraktai, galiojantys iki 2023-ųjų metų vasaros, tapo inkaru po „Pelicans“ klubo kaklu.

E.Bledsoe 2019-aisiais ir 2020-aisiais pateko tarp pirmųjų dviejų geriausiai besiginančių simbolinių NBA sezono komandų, tačiau S.Van Gundy schemose Naujajame Orleane jis prapuolė.

12,2 pelnytų taškų vidurkis – žemiausias nuo 2013-ųjų metų, o 42,1 proc. pataikymas iš žaidimo – antras pagal prastumą gynėjo karjeroje.

Tuo metu septynerius metus Russello Westbrooko ginklanešiu Oklahomoje buvęs S.Adamsas praėjusį sezoną rinko po 7,6 taško (44,4 proc. baudų pataikymas – blogiausias karjeroje) ir 8,9 atkovoto kamuolio.

Palyginimui, J.Valančiūnas fiksavo po 17,1 taško (36,8 proc. trit., 77,3 proc. baud.) ir atkovojo po 12,5 kamuolio.

„Pelicans“ komandai Jonas ne tik suteiks geresnį pataikymą iš įvairių distancijų, ko labai reikia iš šalia Ziono Williamsono rungtyniaujančio krepšininko, ir galimai geresnę kovą dėl atšokusių kamuolių.

Davidas Griffinas ne tik atsikratė dviejų žemiau savo galimybių žaidžiančių „Pelicans“ krepšininkų, bet ir atlaisvino 36 mln. JAV dolerių algų kepurėje, kuriuos galės panaudoti Lonzo Ballo ir Josho Harto išsaugojimui ar naujo įžaidėjo įsigijimui.

JAV žiniasklaida trimituoja, jog „Pelicans“ radare yra tokie žaidėjai kaip Duncanas Robinsonas, Dennisas Schroderis ir Spenceris Dinwiddie.

„Scanpix“ nuotr./Lonzo Ballas ir Zionas Williamsonas
„Scanpix“ nuotr./Lonzo Ballas ir Zionas Williamsonas

J.Valančiūno situacija

Kontrakto sezoną pasitinkančiam Jonui Valančiūnui visapusiškai atsiskleisti naujoje pajėgesnėje ekipoje ir užsitarnauti didžiulį naują atlygį nebus lengva. Naujajame Orleane yra apstu talento, bet savo stiprybes centras turėtų pademonstruoti.

2019-ųjų metų pirmasis NBA naujokų biržos šaukimas Zionas Williamsonas (21 metai, 201 cm), stipriausioje planetos lygoje sužaidęs du sezonus, tuomet – antraisiais šaukimais 2016-aiais ir 2017-aisiais „Los Angeles Lakers“ organizacijos pašaukti Brandonas Ingramas (23 metai, 203 cm) ir Lonzo Ballas (23 metai, 198 cm).

Šalia šio trejeto jaunų vyrukų J.Valančiūnas galės užimti panašų veterano / mokytojo vaidmenį, kokį turėjo ir Memfyje, ir koks jam puikiai tiko.

Šiuo metu lietuvis yra vyriausias krepšininkas Naujajame Orleane.

„Pelicans“ veidas ir didžioji viltis yra išskirtinių fizinių savybių atletas Z.Williamsonas, neturintis patikimo metimo iš toli, tad komandai pravers J.Valančiūno gebėjimas svaidyti tritaškius.

Zionui reikia erdvės baudos aikštelėje, jog galėtų atskleisti visą savo potencialą, o S.Adamsas ją tik užkišdavo.

Spaudoje vis mirgėjo Myleso Turnerio pavardė, kaip galimo kandidato į „Pelicans“, tačiau dėl „Indiana Pacers“ centro susitarti nepavyko.

Galbūt pamatysime Joną naujame amplua, kai per mačą jis išmeta ne po vieną, o tris tritaškius?

„Pelicans“ jau trejus metus nežaidė atkrintamosiose varžybose, nors sudėtis yra talentinga. Faktas, jog klubas nenori iššvaistyti turimo talento, o JV ekipą turėtų pakelti į naują lygį.

Didysis klausimas – ar Naujajame Orleane vidurio puolėją iš Utenos išvysime ir po metų, ar „Pelicans“ jam taps trumpalaike stotele?

VIDEO: PIKENROLAS: olimpinių žaidynių intrigos, „Ryto“ pirkinių ir „Žalgirio“ taikinių analizė

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius