Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 10 21

Naujo „Pacers“ vedlio paveikslas: D.Saboniui yra pagrindo ir džiaugtis, ir nerimauti

Mike'as D'Antoni, Billy Donovanas, Kenny Atkinsonas – šie garsūs vardai figūravo „Indiana Pacers“ naujo vyriausiojo trenerio paieškoje, bet geidžiamą darbą gavo mažai kam žinomas specialistas Nate'as Bjorkgrenas. Kas jis toks ir kodėl „Pacers“ jam patikėjo vadovauti Domantui Saboniui ir kitoms Indianapolio ekipos žvaigždėms?
Nate'as Bjorkgrenas tapo Domanto Sabonio treneriu
Nate'as Bjorkgrenas tapo Domanto Sabonio treneriu / „Scanpix“ nuotr.

45-erių N.Bjorkgrenas į Indianą keliasi iš Toronto, kur dvejus metus dirbo vyriausiojo Toronto „Raptors“ trenerio Nicko Nurse'o asistentu bei 2018–2019 m. sezone iškovojo NBA čempiono žiedą.

Prieš tai amerikietis dvejus metus dirbo ir „Phoenix Suns“ vyr.trenerio asistentu, kai 2015–2017 m. talkino Jeffui Hornacekui ir Earlui Watsonui.

Vyriausiuoju treneriu per karjerą N.Bjorkgrenas yra dirbęs septynerius metus. 2004–2007 m. jis treniravo Arizonos „Cactus Shadows“ vidurinės mokyklos komandą, o 2011–2015 m. dirbo trijose skirtingose NBA G lygos ekipose.

Nate'o Bjorkgreno trenerio karjera

  • 2004–2007 m. „​​​​​​Cactus Shadows“ vidurinė mokykla (vyr. treneris)
  • 2007–2011 m. „Iowa Energy“ G lygoje (trenerio asistentas)
  • 2011–2013 m. „Dakota Wizards“ / „Santa Cruz Warriors“ G lygoje (vyr. treneris)
  • 2013–2014 m. „Iowa Energy“ (vyr. treneris)
  • 2014–2015 m. „Bakersfield Jam“ G lygoje (vyr. treneris)
  • 2015–2017 m. „Phoenix Suns“ (trenerio asistentas)
  • 2018–2020 m. Toronto „Raptors“ (trenerio asistentas)
  • 2019 m. Kanados rinktinė (trenerio asistentas)

15min kviečia artimiau susipažinti su naujuoju D.Sabonio treneriu.

Artimas ryšys su Nicku Nurse'u

N.Bjorkgrenas NBA pasauliui apie save pranešė dirbdamas N.Nurse'o pašonėje, kurioje jis atsidūrė neatsitiktinai.

Dar 1994–1996 m. jis žaidė Pietų Dakotos koledžo komandoje, kurioje dirbo ir pats dabartinis „Raptors“ vyr.treneris, tuo metu užėmęs komandos trenerio asistento poziciją.

Po dviejų sezonų išvien su N.Nurse'u N.Bjorkgrenas persikėlė atgal į gimtąją Ajovos valstiją, kur tęsė koledžo karjerą, bet išlaikė gerus santykius su būsimuoju NBA čempionų strategu.

N.Nurse'as 2007-aisiais gavo darbą G lygos klube „Iowa Energy“, o jo asistentu ir dešiniąja ranka tapo ne kas kitas, o N.Bjorkgrenas.

„Scanpix“ nuotr./Nickas Nurse'as (tupi) ir Nate'as Bjorkgrenas (dešinėje)
„Scanpix“ nuotr./Nickas Nurse'as (tupi) ir Nate'as Bjorkgrenas (dešinėje)

Kartu vyrai pradirbo ketverius metus ir 2011 m. tapo G lygos čempionais, o užsirekomendavęs N.Nurse'o asistentas gavo šansą treniruoti komandą pats, kai įsidarbino tuometinėje „Dakota Wizards“ ekipoje, vėliau pakeitusioje pavadinimą ir tapusioje „Santa Cruz Warriors“.

2013-aisiais N.Nurse'as ir N.Bjorkgrenas tapo priešininkais, kai tarpusavyje susirungė G lygos finale. Jame pranašumą įrodė N.Nurse'o treniruota „Rio Grande Valley Vipers“ komanda.

„Žinai ką, Nate‘ai? – neseniai išleistoje biografijoje, pavadinimu „Rapture“, cituojamas 2013 m. kalbėjęs N.Nurse'as. – Manau, kad galime daryti tai ir aukštesniame lygyje.“

Dabartinis „Raptors“ treneris jau 2013-aisiais, po antrojo triumfo G lygoje, gavo Dwane'o Casey kvietimą tapti Toronto klubo trenerio asistentu, bet ryšio su N.Bjorkgrenu nepamiršo.

Kai „Raptors“ atleido D.Casey, vyr.treneriu 2018 m. vasarą buvo paskirtas N.Nurse'as, o N.Bjorkgrenas tapo pirmuoju žmogumi, kurį naujasis kanadiečių strategas norėjo matyti savo pašonėje.

„Scanpix“ nuotr./Nickas Nurse'as ir Nate'as Bjorkgrenas (dešinėje)
„Scanpix“ nuotr./Nickas Nurse'as ir Nate'as Bjorkgrenas (dešinėje)

Geri bičiuliai savo bendradarbiavimą tęsė ir Kanados rinktinėje, kurią N.Nurse'as ir N.Bjorkgrenas treniravo 2019 m. pasaulio čempionate Kinijoje. Naujasis „Pacers“ strategas patirties sėmėsi ir NBA Vasaros lygoje.

O didžiausią laimėjimą „Raptors“ su šiuo trenerių duetu pasiekė 2019-aisiais, kai laimėjo NBA finalo seriją, o N.Bjorkgrenas tapo pirmuoju trenerio asistentu, iškovojusiu ir NBA, ir G lygos titulą.

2019–2020 m. sezone „Raptors“ titulo neapgynė, bet N.Nurse'as gavo geriausio sezono trenerio apdovanojimą, už kurį dalinai turi būti dėkingas ir savo ramiajam partneriui N.Bjorkgrenui.

Nors po dvejų metų darbo kartu Toronte specialistams tenka skirtis, N.Nurse'as buvo vienas pirmųjų, pasveikinusių ilgametį savo partnerį su tapimu NBA vyr.treneriu.

„Nate‘ą pažįstu 30 metų ir pasiilgsiu jo buvimo šalia savęs ant suolo. Žinau, kad ir „Raptors“ žaidėjai pasiilgs darbo su juo. „Pacers“ gauna žmogų, kuris yra pasirengęs vesti NBA komandą į priekį. Jis yra labai pozityvus žmogus, kuris žino, ko reikia, norint laimėti titulą“, – „Raptors“ strategas teigė išplatintame pranešime.

Koks tai treneris?

N.Bjorkgrenas labiausiai vertinamas už tai, kaip jam sekasi dirbti su jaunais žaidėjais.

Dar dirbdamas Fynikse jis svariai prisidėjo prie TJ Warreno, tuo metu buvusio „Suns“ žaidėju, o dabar – rezultatyviausio „Pacers“ krepšininko, atskleidimo.

Puolėjas, fantastiškai žaidęs NBA „burbule“ Orlande, jau spėjo pasveikinti naująjį trenerį su gautu darbu Indianapolyje.

„Instagram“ nuotr./TJ Warrenas pasveikino Nate'ą Bjorkgreną
„Instagram“ nuotr./TJ Warrenas pasveikino Nate'ą Bjorkgreną

Dar prieš etapą Fynikse, 2014–2015 m. sezone, N.Bjorkgrenas treniravo dukterinę „Suns“ komandą „Bakersfield Jam“, kurioje neturėdamas praktiškai jokių talentingų žaidėjų sugebėjo sukurti kietą ir net ryškesnių talentų komandoms nenusileidžiančią ekipą.

N.Bjorkgrenas neįstumia savo žaidėjų į rėmus ir neverčia jų žaisti griežtai pagal derinius, jis leidžia jiems jaustis laisvai ir stengiasi išnaudoti geriausias jų savybes.

„Pacers“ vairą perėmusio specialisto komandas analizuoti nelengva, nes, užuot bandęs primesti savo žaidėjams savitą žaidimo braižą, N.Bjorkgrenas leidžia jiems patiems „skaityti“ situacijas ir priimti sprendimus. Tad kiekvienos šio trenerio valdytos komandos veidas labiau atspindėjo ne N.Bjorkgreno žaidybines schemas, o tuos žaidėjus, kurie tuo metu atstovavo jo ekipai.

Pavyzdžiui, treniruodamas „Santa Cruz Warriors“ N.Bjorkgrenas neturėjo individualiai stiprių žaidėjų, tad statė žaidimą, pagrįstą gynyba. Stovėdamas prie „Dakota Wizards“ vairo jis išnaudojo šios komandos pranašumus baudos aikštelėje, o vadovaudamas jaunai „Bakerfield Jam“ ekipai bandė išmokyti savo žaidėjus branginti kamuolį ir išprovokuoti kuo daugiau pražangų.

Naujasis „Pacers“ strategas didelį dėmesį skiria ir plačiam žaidėjų išsidėstymui aikštėje („spacingui“) ir ragina jį išlaikyti visos atakos metu.

N.Bjorkgrenas ragina savo auklėtinius žaisti greitai, bet tai nebūtinai reiškia nutrūktgalvišką lėkimą į greitas atakas. Specialistas labiau akcentuoja greitį pozicinėse atakose, kai žaidėjai nuolat judėdami sukuria erdves savo komandos draugams.

Tiesa, N.Bjorkgrenas nespjauna ir į žaidimo tempą. Nė viena iš jo treniruotų G lygos komandų pagal žaidimo tempą nebuvo žemiau nei penkta vieta pirmenybėse.

Ką tai reiškia Domantui Saboniui?

Kol kas sunku pasakyti, kaip šio trenerio paskyrimas atsilieps D.Saboniui, bet yra ir pagrindo nerimauti, ir džiaugtis.

N.Bjorkgrenui labai patinka protingi ir žaidimą „skaityti“ galintys žaidėjai, koks tikrai yra lietuvis. Be to, didelę dalį jo vadovaujamų komandų atakų sudaro žaidimas „du prieš du“ ir užtvaros, o tokiose schemose D.Sabonis jaučiasi lyg žuvis vandenyje.

„Scanpix“ nuotr./Domantas Sabonis
„Scanpix“ nuotr./Domantas Sabonis

Tačiau nerimą Lietuvos krepšinio gerbėjams gali kelti naujojo „Pacers“ vairininko nenoras aikštėje verstis dviem aukštaūgiais vienu metu.

G lygos komandose N.Bjorkgrenas pagarsėjo kaip tas, kuris neretai į vidurio puolėjo vietą statydavo pataikyti iš toli galinčius žaidėjus, o jo noras praplėsti aikštelę taip pat susijęs su tuo, jog du aukštaūgius viename penkete šio specialisto komandoje pamatysi retai.

Turint omenyje, jog „Pacers“ starto penkete praėjusiame sezone D.Sabonis žaidė su kitu centru Mylesu Turneriu, galima laukti pokyčių arba naujojo trenerio filosofijoje, arba „Pacers“ sudėtyje.

„Scanpix“ nuotr./Domantas Sabonis ir Mylesas Turneris
„Scanpix“ nuotr./Domantas Sabonis ir Mylesas Turneris

Neatmestinas nė vienas variantas. N.Bjorkgrenas, kaip ir N.Nurse'as, pasižymi nestandartiniais sprendimais ir nenuspėjamumu, tad labai tikėtina, kad „Pacers“ strategas sugalvos, kaip efektyviai panaudoti abu savo aukštaūgius.

Vis dėlto dar realiau, kad šios dilemos jam spręsti nereikės, nes NBA užkulisiuose jau kurį laiką sklando gandai, esą „Pacers“ ieško naujos komandos M.Turneriui. Šis, kartu su Victoru Oladipo, kitą sezoną gali pradėti jau su kitų komandų marškinėliais.

Kas laukia „Pacers“?

Pasukę netradiciniu keliu ir pasirinkę NBA vyr.trenerio patirties dar neturėjusį, bet patirtį G lygoje ir kitų NBA vyr.trenerių pašonėse kaupusį specialistą Indianos komandos vadovai žengė dar menkai pramintu, bet vis daugiau komandų pamėgstamu keliu.

Panašiai pastaraisiais metais pasielgė ir minėtieji „Raptors“ ar Taylorui Jenkinsui komandos vairą įdavę „Memphis Grizzlies“ vadovai, o dar anksčiau tokį sprendimą priėmė Quiną Snyderį pasisamdžiusios „Utah Jazz“ galvos.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Tayloras Jenkinsas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Tayloras Jenkinsas

Visi šie ėjimai daugiau mažiau pasiteisino, tad ir „Pacers“ vadovai tikisi įlieti į komandą šviežio kraujo ir iš naujo šturmuoti Rytų konferenciją, kurioje pastaruoju metu Indianos ekipa plūduriuoja nejudėdama nei pirmyn, nei atgal.

Keturis pastaruosius sezonus „Pacers“ kaskart iš atkrintamųjų varžybų pasitraukė po pirmojo jų etapo, o būdama nedidelėje rinkoje ir negalėdama prisivilioti ryškiausių žvaigždžių ši komanda privalo ieškoti netradicinių sprendimų.

Tiesa, N.Bjorkgreno paskyrimas toli gražu nėra paskutinis „Pacers“ ėjimas šį tarpsezonį.

Kitą vasarą baigs galioti V.Oladipo kontraktas, o jo mainais yra suinteresuota tiek komanda, tiek ir pats žaidėjas. Norėdami atlaisvinti baudos aikštelę D.Saboniui, „Pacers“ svarstys ir pasiūlymus už M.Turnerį, tad iš startinio penketo dėl vietos Indianapolyje ir kitą sezoną gali būti ramūs tik Malcolmas Brogdonas, TJ Warrenas bei D.Sabonis.

„Scanpix“ nuotr./Victoras Oladipo ir Malcolmas Brogdonas
„Scanpix“ nuotr./Victoras Oladipo ir Malcolmas Brogdonas

Atsinaujinę ir naują vyr.trenerį paskyrę „Pacers“ ateinantį sezoną gal ir nesudrebins NBA pasaulio tapdami čempionais ar žengdami iki finalo, tačiau komandos vadovų lūkesčiai aiškūs – pasirinkus netradicinį takelį sugrįžti į kelią, vedantį link elitinių NBA komandų būrio.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius