-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 11 07 /22:55

NBA termino išvakarėse – Mareko Blaževičiaus ir Arno Veličkos atsitraukimas

Paskutinėmis jauniesiems talentams NBA nubrėžtomis valandomis – dviejų perspektyvių Lietuvos krepšininkų atsitraukimas. 15min žiniomis, Kauno „Žalgirio“ vidurio puolėjas Marekas Blaževičius ir Prancūzijoje spindintis gynėjas Arnas Velička atsiėmė paraišką dalyvauti 2020 metų NBA naujokų biržoje. Paraiškos dar neatsiėmęs 19-metis žalgirietis Rokas Jokubaitis laužo galvą iki paskutinės minutės.

Pagal NBA taisykles, šias paraiškas galima atsiimti likus 10 dienų iki NBA naujokų biržos. Šiemet ji nuotoliniu būdu vyks lapkričio 18-ąją, todėl lapkričio 8-oji yra paskutinė diena, kai krepšininkai turi išsiųsti reikiamus dokumentus į NBA biurą.

Remiantis NBA taisyklėmis, M.Blaževičius ateityje galės pateikti ankstyvą paraišką dalyvauti NBA naujokų biržoje dar vieną kartą, o ją atsiėmęs dar sykį, automatiškai galės būti pakviestas į stipriausią krepšinio lygą 2023-ųjų naujokų biržoje.

„Scanpix“ nuotr./Marekas Blaževičius
„Scanpix“ nuotr./Marekas Blaževičius

NBA skautų suvestinėse M.Blaževičiaus pavardė pirmuosiuose Europos talentų puslapiuose atsidūrė po sėkmingo 2019-2020 m. sezono Vilniaus „Ryte“. Europos taurėje gaudamas po 12 minučių per 9 rungtynes, jaunasis centras rinko vid. 4,1 taško ir po 3 atkovotus kamuolius. LKL čempionate jo vidurkis siekė 7 taškus ir 3,3 atkovoto kamuolio per 12 minučių. Derbyje su „Žalgiriu“ Kaune į čempionų krepšį Marekas buvo įraitęs 18 taškų per 17 minučių.

Tiesa, sudaręs trejų metų sutartį su Kauno „Žalgiriu“, į Martino Schillerio rotaciją jaunuolis pateko tik vieną kartą. Vieninteliame žaistame LKL susitikime su Utenos „Juventus“ aukštaūgis per 17 minučių surinko 13 taškų ir 5 atkovotus kamuolius.

A.Veličkai tai buvo paskutinė naujokų birža, kurioje jis galėjo anksčiau laiko pateikti savo paraišką. Kitąmet 20-mečiui ji bus paskutinė, lietuvis galės būti šaukiamas į NBA automatiškai.

Išskirtinių fizinių duomenų gynėjas puikiai pradėjo sezoną Prancūzijoje, kur Reimso „Champagne Basket“ klube renka vid. 11,8 taško, 3,7 atkovoto kamuolio, 5,8 rezultatyvaus perdavimo (6 rezultatas Prancūzijoje) ir 13,3 naudingumo balo.

Organizatorių nuotr./Arnas Velička
Organizatorių nuotr./Arnas Velička

A.Velička tiki, kad jo įgūdžių paketas tinka NBA krepšiniui.

„Pagal savo sudėjimą ir kūną, patobulėjus greičiui ir šuoliui, manau, turiu NBA reikiamus duomenis, – interviu 15min pasakojo A.Velička. – Manau, kad turėčiau ten šansų ir tas krepšinis man tiktų. Vis tik mėgstu žaisti aštriai ir agresyviai, kurti progas tiek sau, tiek kitiems. Toje lygoje su tiek daug greito žaidimo tai yra labai aktualu.“

TAIP PAT SKAITYKITE: Šampano mieste putojantis Lietuvos talentas: apie interviu NBA klubams ir prognozę „Žalgiriui“

Galimybę dar sykį pateikti ankstyvą paraišką naujokų biržai turės ir R.Jokubaitis, jeigu per artimiausią parą irgi atsiims savo kandidatūrą.

193 cm ūgio „Žalgirio“ įžaidėjas puikiai pradėjo naująjį Eurolygos sezoną. Suspindėjęs pergalingais sprendimais sezono starte Pirėjuje, užsitarnavęs 20 žaidimo minučių vidurkį Eurolygoje jis rinko vid. 7,4 taško (61,1 proc. dvit., 44,4 proc. trit.), po 2 atkovotus kamuolius, 3 rezultatyvius perdavimus ir 9,6 naudingumo balo.

VIDEO: Roko Jokubaičio žvaigždės valanda: lemiami 19-mečio metimai, atnešę „Žalgirio“ pergalę

15min šaltinių teigimu, R.Jokubaitis sulaukė puikių NBA skautų įvertinimų, o ESPN prieš termino pabaigą įtupdė jį į potencialių naujokų biržos šaukimų penkiasdešimtuką.

„Kas dėl naujokų biržos strategijos, nežinau... NBA naujokų birža iš birželio persikėlė į lapkritį, o tai viską keičia. Vasarą neturėjau galimybių pasirodyti NBA komandoms, o ta rinktinės stovykla nelabai kažką parodė... – po pergalės Pirėjuje 15min pasakojo R.Jokubaitis. – Su agentu dar kalbėsime, bet Eurolygos sezonas prasidėjo ir nieko tokio, jei atsiimsiu paraišką ir paduosiu ją kitąmet. Tų pokalbių jau buvo nemažai ir tos komandos jau žinos, kaip čia kas vyksta. Dar pilnai nežinau, bet giliai mintyse esu priėmęs sprendimą, kad reikėtų bandyti kitąmet.“

Tiesa, sprendimo savaitę R.Jokubaitis jau nebuvo toks tikras dėl savo pasirinkimo.

„Galvojau, kad teks pabandyti kitais metais. Bet dabar naujiena (ESPN reitingas. – aut.) atskriejo kaip iš giedro dangaus, – LRT laidoje „Labas rytas, Lietuva“, sakė R.Jokubaitis. – Dar turime laiko iki lapkričio 8 dienos, kai galima atsiimti paraišką. Spręsime su šeima, agentu, kaip čia geriau padaryti. Bus įdomus laikotarpis, dabar namie turiu daug laisvo laiko apmąstymams. Manau, kad bendromis jėgomis su artimais žmonėmis nuspręsime.“

VIDEO: Rokas Jokubaitis – tėvų ašaros, Šaro ir Schillerio skirtumai ir atsakingas karjeros metas

Teoriškai, lapkričio 18-osios NBA naujokų biržoje dar gali būti pakviesti ir kiti Lietuvos krepšininkai, gimę 1998 m. Anksčiau šioje kartoje kaip realiausi pretendentai buvo išskiriami Gytis Masiulis bei Tadas Sedekerskis. Tiesa, šiemet jų pavardės NBA naujokų biržos prognozėse nefigūruoja.

VIDEO: Dar vienas R.Jokubaičio spektaklis – 19-mečio spinduliai Belgrade

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius