Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 10 22

NBA startas: atidėtas planas „Zionas“, kova dėl Los Andželo ir trijų lietuvių galimybės

Krepšinio sezonas Europoje jau įgavo pagreitį, o už Atlanto ant starto linijos dabar stoja dar 30 klubų. NBA tarpsezonis pažėrė daug pasikeitimų – lygoje nebėra vienos superkomandos, kuri galėtų pasigirti trimis ar keturiomis superžvaigždėmis. Anaiptol, jau sunku prisiminti tokius metus, kai tikrai nėra aišku, kas žais finale.
NBA sezonas startuoja
NBA sezonas startuoja / „Scanpix“ nuotr.

Atidarymo rungtynės – be pagrindinio akcento

Naktį iš antradienio į trečiadienį prasidės naujasis NBA sezonas. Jį atidarys „New Orleans Pelicans“ ir čempiono titulą ginantis „Toronto Raptors“ klubas.

Ne pirmą kartą girdime, jog NBA yra verslas ir šioje lygoje net tvarkaraštis derinamas taip, jog būtų padarytas didelis šou.

To tikėtasi atidarant sezoną šiomis rungtynėmis – į aikštę turėjo išbėgti supertalentas, pirmasis naujokų biržos šaukimas Zionas Williamsonas.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Zionas Williamsonas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Zionas Williamsonas

Nereikia pamiršti, jog vasarą „Pelicans“ mainų būdu gavo daugiau perspektyvaus jaunimo – Brandoną Ingramą, Lonzo Ballą ir Joshą Hartą.

Visgi pastarieji žaidėjai turėjo būti tik priedas šalia 19-mečio vunderkindo Ziono. Tačiau 129 kilogramus sveriančiam puolėjui buvo atlikta menisko operacija ir jo debiutą pamatysime tik po dviejų mėnesių.

„Pelicans“ organizacija puikiai žinojo šio vaikino problemas, bet nepašaukti tokio žaidėjo pirmu šaukimu būtų mažų mažiausiai neprotinga.

Tuos du mėnesius visa atsakomybė kris ant patyrusio Jrue Holiday pečių. Naivu tikėtis, jog nuo pat sezono pradžios B.Ingramas ar L.Ballas demonstruos aukščiausio lygio krepšinį.

Ikisezoninėse rungtynėse Z.Williamsonas buvo vienas pagrindinių „Pelicans“ ramsčių: per ketverias rungtynes puolėjas pelnė po 23,3 taško, atkovojo po 6,5 kamuolio ir atliko po 2,3 rezultatyvaus perdavimo.

VIDEO: Zion Williamson Full Highlights 2019.10.09 Pelicans vs Bulls - 29 Pts, 12-13 FGM in 3 Quarters!

Kitoje aikštės pusėje irgi pasigesime vieno žaidėjo, tačiau jis „Raptors“ jau nebepriklauso – Kawhi Leonardas iškovojo Kanadai pirmą NBA žiedą klubo istorijoje ir išskleidė sparnus į saulėtąją Kaliforniją.

Toronte liko čempionų žiedus iškovojęs branduolys – Marcas Gasolis, Kyle'as Lowry, Pascalis Siakamas, Fredas VanVleetas – tačiau vargu ar ši kompanija sugebės vėl nukeliauti iki finalo.

Rytų konferencijoje favoritais dabar laikomi „Milwaukee Bucks“ ir „Philadelphia 76ers“. „Raptors“ atkrintamąsias kovas turėtų pasiekti, bet vargu ar nuvers ten kalnus.

Pažvelgus į komandos lyderių amžių, darosi aišku, jog Torontas artėja prie skaudaus persitvarkymo proceso. Vienintelis Pascalis Siakamas dar yra toli nuo savo piko metų, tačiau Kyle'o Lowry ir Marco Gasolio geriausi metai jau praeityje.

„Scanpix“ nuotr./Marcas Gasolis
„Scanpix“ nuotr./Marcas Gasolis

Du galiūnai viename mieste

Los Andžele antradienį vyks viena įdomiausių šio sezono kovų – „Los Angeles Clippers“ ir „Los Angeles Lakers“ akistata.

Po šio tarpsezonio sensacingų perėjimų derbis įgavo naujų spalvų.

„Lakers“ laisvų žaidėjų turguje laimėjo vieną geriausių lygos aukštaūgių Anthony Davisą, kuris prisidėjo prie LeBrono Jameso.

Kitoje barikadų pusėje Kawhi Leonardas ilgą laiką tampė už ūsų „Lakers“, bet galiausiai pasirinko tęsti karjerą „Clippers“ ekipoje, kur gavo galingą pagalbininką Paulą George'ą.

Tad šiemet žvaigždžių Los Andžele žibės daugiau nei įprastai, o naktį iš antradienio į trečiadienį išvysime pirmąją NBA favoritais vadinamų komandų dvikovą.

„Scanpix“ nuotr./LeBronas Jamesas
„Scanpix“ nuotr./LeBronas Jamesas

Ikisezoninėse rungtynėse nė viena komanda stebuklų nepademonstravo – „Lakers“ iškovojo tris pergales ir patyrė lygiai tiek pat pralaimėjimų, o „Clippers“ iškovojo pergale mažiau ir patyrė tris pralaimėjimus.

„Lakers“ dar neprasidėjus sezonui norėjo išmėginti savo žvaigždžių sinergiją. A.Davisas ir L.Jamesas žaidė ketveriose rungtynėse ir atitinkamai rinko po 13 ir 14,8 taško. Nė vienos žvaigždės žaidimo laiko vidurkis neviršijo 21 minutės.

Tiesa, įmestų taškų atžvilgiu „Lakers“ lyderiavo visai kitas žaidėjas – Quinnas Cookas. 16 taškų rinkęs gynėjas šią vasarą į Los Andželą atvyko iš „Golden State Warriors“.

VIDEO: Anthony Daviso ir LeBrono Jameso geriausi epizodai ikisezoninėse rungtynėse

„Clippers“ prastą rezultatą galima pateisinti P.George'o patirta trauma praėjusiose atkrintamosiose. Nėra aišku, kada amerikietis sugrįš į rotaciją, bet komandos treneris Docas Riversas teigė, jog puolėjas turėtų praleisti pirmas 10 reguliariojo sezono akistatų.

Juolab ikisezoninių rungtynių rotacija nėra tokia, kokia bus prasidėjus sezonui. Pavyzdžiui, Kawhi Leonardas pasirodė vos dvejose rungtynėse, jose žaidė po beveik 17 minučių ir pelnė po 10 taškų. Puikiai suprantama, jog tai nėra ta statistika, kurią rinks du kartus NBA čempionu tapęs atletas.

Įdomu tai, jog „Clippers“ gretose yra Lietuvos aistruoliams pažįstamas veidas – praėjusiame sezone Kauno „Žalgiryje“ rungtyniavęs Derrickas Waltonas.

Įžaidėjas pasirašė negarantuotą vienerių metų sutartį ir užpildė paskutinę vietą „Clippers“ sudėtyje. Ikisezoninėse rungtynėse amerikietis žaidė visose penkeriose rungtynėse ir pelnė po 7 taškus.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Žygimanas Janavičius ir Derrickas Waltonas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Žygimanas Janavičius ir Derrickas Waltonas

Ko tikėtis iš lietuvių?

Šį sezoną aikštėje išvysime nebe du, o tris Lietuvos krepšininkus.

Jonas Valančiūnas pasirašė naują trejų metų 45 milijonų dolerių vertės sutartį su „Memphis Grizzlies“. Praėjusiame sezone po mainų Memfyje nutūpęs vidurio puolėjas pirmą kartą karjeroje pajuto, ką reiškia būti vienu lyderių komandos puolime.

JV per 19 rungtynių „meškų“ gretose rinko dvigubo dublio statistiką – 19,9 taško ir 10,7 atkovoto kamuolio.

„Grizzlies“ praėjusiame sezone į atkrintamąsias neprasibrovė, o vasarą klubas prarado ir ilgametę klubo žvaigždę Mike'ą Conley. Jonas tapo ketvirtu vyriausiu savo komandos žaidėju.

„Scanpix“/AP nuotr./Jonas Valančiūnas ir Mike'as Conley
„Scanpix“/AP nuotr./Jonas Valančiūnas ir Mike'as Conley

Potencialo ekipa turi daug – pirmąjį savo sezoną NBA baigė Jarenas Jacksonas, naujokų biržoje antruoju šaukimu pašauktas naujasis Jono pagalbininkas, įžaidėjas Ja Morantas.

Kada tas potencialas atsiskleis, tik laikas parodys, tačiau šį sezoną Memfio ekipos perspektyvos nėra šviesios.

Ikisezoninėse rungtynėse J.Valančiūnas į aikštę neišbėgo dėl pėdos problemų, tačiau naktį iš trečiadienio į ketvirtadienį vidurio puolėjas bus pasirengęs mesti iššūkį „Miami Heat“ komandai.

„Scanpix“ nuotr./Jonas Valančiūnas
„Scanpix“ nuotr./Jonas Valančiūnas

Domantas Sabonis prieš prasidedant sezonui nugvelbė dar stambesnį kontraktą.

„Indiana Pacers“ treneris Nate'as McMillanas tikino, jog lietuvis yra pasiruošęs tapti starto penketo žaidėju ir dėl to klubas išmainė Thaddeusą Youngą.

Visgi labai įdomu, kaip N.McMillanas sutalpins aikštėje du „centrus“: lietuvį ir Mylesą Turnerį.

„Scanpix“ nuotr./Domantas Sabonis
„Scanpix“ nuotr./Domantas Sabonis

Pasitikėjimą D.Sabonio galimybėmis klubas išreiškė likus vos kelioms valandoms iki sutarties pasirašymui leistinos datos pabaigos.

Domui buvo įteikta ketverių metų 77 milijonų dolerių vertės sutartis. Su įvairiomis premijomis piniginė išraiška gali kilti iki 85 milijonų dolerių.

„Pacers“ sudėtis šį sezoną atrodo išties simpatiškai. Sausio mėnesį po traumos į rikiuotę sugrįš ekipos lyderis Victoras Oladipo, vasarą pavyko prisivilioti Malcolmą Brogdoną, Jeremy Lambą.

Prisijungė ir 18-asis naujokų biržos šaukimas, sakartvelietis Goga Bitadzė. Eurolygos batalijose praėjusį sezoną užsigrūdinęs vidurio puolėjas sužaidė vienas ikisezoninės rungtynės ir pelnė 14 taškų, atkovojo 4 kamuolius, bet prarado net 6 kamuolius.

Didžiausiu praradimu galima laikyti Bojano Bogdanovičiaus išvykimą, tačiau jei „Pacers“ sugebės išsilaikyti atkrintamųjų pozicijose iki sezono vidurio, ši komanda gali patriukšmauti nukraujavusioje Rytų konferencijoje.

nba.com/pacers/Domantas Sabonis
nba.com/pacers/Domantas Sabonis

Ignas Brazdeikis vasarą per naujokų biržą prisidėjo prie „New York Knicks“, bet jo perspektyvos kol kas nėra aiškios.

Kaune gimęs, bet Kanadoje užaugęs lietuvis sužaidė vos vienerias ikisezonines rungtynes ir jose kiek daugiau nei per 6 minutes spėjo pramesti du tritaškius.

Visa „New York Knicks“ ateitis atrodo miglotai. Klubas atsidūrė panašiame mirties taške, kokiame buvo „Brooklyn Nets“ po nepavykusio bandymo vaikytis žiedą.

Vasarą „Knicks“ svaidėsi svajonėmis, jog Niujorke žais ir Kevinas Durantas, ir Kyrie Irvingas, bet pastarieji pasirinko ne „Knicks“, o „Nets“.

„Scanpix“ nuotr./Kyrie Irvingas.
„Scanpix“ nuotr./Kyrie Irvingas.

Buvo šansas statyti savo organizaciją aplink Kristapą Porzingį, tačiau latvį „Knicks“ dar anksčiau išmainė ir šį sezoną liko su visiškų vidutiniokų sudėtimi.

Komandos lyderiu taps trečiasis naujokų biržos šaukimas R.J.Barrettas, o stambiausia žuvimi vasaros turguje kiek keista vadinti Juliusą Randle'ą.

Ignas Brazdeikis gali sulaukti savo šansų, bet „Knicks“ šį sezoną laukia klampynės Rytų konferencijos dugne.

„Scanpix“ nuotr./Ignas Brazdeikis ir R.J.Barrettas
„Scanpix“ nuotr./Ignas Brazdeikis ir R.J.Barrettas
VIDEO: „Atsarginių“ premjera ir didžioji NBA intriga – favoritai, gandai, topai ir skandalai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius