Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2016 10 03

Nepamirštamas Domanto Sabonio debiutas „Thunder“ klube su ispanišku stebuklu

Sabonių šeima dar ilgai prisimins pirmąsias Domanto rungtynes su „Oklahoma City Thunder“ apranga. 20-metis puolėjas debiutavo patekdamas į NBA klubo starto penketą ir jau antrąją minutę atidarė savo taškų sąskaitą šaltakraujišku tritaškiu. Bet pakankamai solidų debiutą nustelbė Sergio Llullo tritaškiai iš fantastikos srities. Stebuklingai išsikapstęs Madrido „Real“ klubas su Jonu Mačiuliu po pratęsimo parklupdė D.Sabonį ir „Thunder“ krepšininkus 142:137 (22:35, 28:30, 37:30, 39:31, 16:11).
Domanto Sabonio ir Jono Mačiulio klubų akistata
Domanto Sabonio ir Jono Mačiulio klubų akistata / „Scanpix“/AP nuotr.
NBA Global Games | „Real“ – „Thunder“ 142:137 | Madridas

Suprasti akimirksniu

  • „Real“ po pratęsimo nukovė „Thunder“ ekipą 142:137.
  • D.Sabonio debiutas: 7 tšk., 5 kam., 4 perd. per 29 min.
  • Madridas iškilmingai pagerbė Arvydą Sabonį.
  • „Real“ išsikapstė likus žaisti 3 sek. atsilikdami 121:126.

„Real” sukūrė tikrą krepšinio stebuklą, prie kurio nedėkingai prisidėjo ir Domantas Sabonis.

Iki ketvirtojo kėlinio pabaigos likus žaisti 3 sekundes jis prasižengė prieš tritaškį metusį Andresą Nocioni. Komandas skyrė 5 taškai, o mačą stebėjęs Arvydas Sabonis su visa šeima jau lyg ir ruošėsi kilti iš savo vietų pas sūnų.

Bet argentinietis sumetė dvi pirmąsias baudas, trečią prametė tyčia, o atsitiktinai Sergio Llullo rankose atsidūręs kamuolys prieš pat sireną skrodė tinklelį – 126:126.

VIDEO: Beprotiškas S.Llullo tritaškis

Pratęsime tas pats S.Llullas pratęsė krepšinio spektaklį ir su „Real“ patiesė atvykėlius iš NBA.

D.Sabonio debiutas į istoriją įeis su 7 taškais (2/3 dvit., 1/2 trit.), 5 atkovotais kamuoliais, 4 rezultatyviais perdavimais, 1 perimtu kamuoliu, 1 klaida ir 6 pražangomis per 29 minutes.

„Thunder“: V.Oladipo 34, E.Kanteris 29, R.Westbrookas 18, A.Abrinesas 12, E.Ilyasova 11.

„Real“: J.Carrollas 24, S.Llullas 22, O.Hunteris 19... J.Mačiulis 6.

Į fantastinį filmą panašus mačas – Madride pirmuosius D.Sabonio NBA karjeros žingsnius stebinčio 24sek žurnalisto Donato Urbono akimis.

TAIP PAT SKAITYKITE: Arvydo Sabonio patarimus išgirdęs Domantas: „Dėl tėčio dar labiau nervinausi“

Prieš rungtynes NBA išplatino bendrą Arvydo ir Domanto Sabonių interviu. Madrido „Real“ klube žaidęs legendinis krepšininkas iš arti stebėjo savo sūnaus debiutą NBA komandoje.

„Labai juo didžiuojuosi. Krepšinyje reikia dirbti, dirbti ir dirbti, kad tobulėtum ir būtum geras“, – pagrindinį patarimą sūnui atskleidė A.Sabonis.

Domantas „Barclaycard Center“ arenoje pasirodė dar likus trims valandoms iki rungtynių pradžios. Su asmeniniu „Thunder“ treneriu ir dviem komandos nariais jis apšilinėjo atlikdamas įvairius pratimus ir metimų serijas.

Per komandų pristatymą Madridas sutiko D.Sabonį plojimais, bet jie buvo gerokai kuklesni, nei, pavyzdžiui, „Thunder“ lyderiams Stevenui Adamsui ar Victorui Oladipo.

Abiejų komandų žaidėjai apsikeitė simboliniais suvenyrais. Nieko keisto, kad D.Sabonis išsirinko J.Mačiulį. Abu žaidėjai linksmai nusiteikę pozavo bendrai nuotraukai NBA fotografui. „Real“ lietuvis palinkėjo tautiečiui sėkmingo debiuto Oklahomoje.

Netrukus D.Sabonis čiupo į rankas mikrofoną ir ispaniškai dėkojo į rungtynes susirinkusiems žiūrovams.

Dar po akimirkos Domantas nusimetė apšilimo aprangą ir kulniavo į aikštę – pirmąsias rungtynes pradėjo starto penkete! Daugeliui tai sukėlė nuostabą.

Bet D.Sabonis nepasimetė.

Jau antrąją minutę D.Sabonis nesudvejojęs švystelėjo iš toli – pirmieji jo taškai žaidimo elementu, dėl kurio NBA specialistai abejojo labiausiai – tritaškiu (7:3).

Įpusėjus kėliniui „Thunder“ pirmavo 20:12. Lietuvis dar atkovojo 3 kamuolius ir atliko 2 rezultatyvius perdavimus.

Oklahomos krepšininkai smaginosi aikštėje. „Real“ sirgaliams tai nepatiko, nes šeimininkai tikėjosi atkaklesnio pasipriešinimo. Bet po triuškinančio dėjimo Russellas Westbrookas užriaumojo skelbdamas „Thunder“ jėgą – 24:12.

Aikštėje pasirodęs Jonas Mačiulis nieko nelaukęs ėmėsi iniciatyvos ir išprovokavęs pražangą realizavo vieną baudos metimą.

Vienoje atakoje J.Mačiulis netgi atsidūrė vienas prieš vieną su D.Saboniu. Pergudravęs tautietį „Real“ žaidėjas liko laisvas, bet tolimas metimas skriejo pro šalį.

D.Sabonis 9-ąją minutę sėdo ant atsarginių suolo. Tą padaryti jį privertė antroji asmeninė pražanga, po kurios puolėjas paleido vieną kitą keiksmažodį. Ant suoliuko jis sėdo su 3 taškais, 3 atkovotais kamuoliais ir 2 rezultatyviais perdavimais. Jam būnant aikštėje „Thunder“ įgijo 15 taškų persvarą.

Pirmąjį kėlinį „Thunder“ laimėjo 35:22. Per pertrauką tarp pirmojo ir antrojo ketvirčio NBA pagerbė Arvydą Sabonį. Jam atsistoję Madride plojo tūkstančiai žiūrovų.

Treji jo titulais ir įspūdingu žaidimu pažymėti metai Madride (1992-1995 m.) amžiams įstrigo „Real“ gerbėjų širdyse.

NBA Vakarų konferencijos klubas nesustojo ir antrojo kėlinio pradžioje. Svečiai iš JAV nesunkiai didino skirtumą 44:26.

Į aikštę Domantas sugrįžo iki antrojo kėlinio pabaigos likus žaisti 4,5 minutės. „Thunder“ tuomet pirmavo 53:36.

21-ąją minutę „Thunder“ komandą ne juokais išgąsdino Stevenas Adamsas. Pagrindinis Oklahomos klubo „centras“ suklupo ant parketo ir nelaukęs pertraukos išėjo į rūbinę apžiūrėti traumos. D.Sabonis atsidūrė „centro“ pozicijoje.

Po krepšiu iškart prasidėjo sunkios grumtynės su meksikiečiu Gustavo Ayonu. „Real“ atakoje vidurio puolėjas grubiai stumtelėjo D.Sabonį ir teisėjai agresyvų veiksmą įvertino technine pražanga.

Beje, iškart prie Domanto prisistatė treneris Billy Donovanas. Jis sudrausmino auklėtinį, kad šis nesiveltų į konfliktus. D.Sabonis patikino, kad nedidelis konfliktas įvyko ne jo, o meksikiečio iniciatyva.

Antrojo kėlinio pabaigoje D.Sabonis po krepšiu maudė du priešininkus. Po klaidinančio judesio lietuvis paliko juos bežiopsoti į nesunkų dvitaškį nuo lentos.

Tiesa, kitoje atakoje įsidrąsinęs Domantas paleido netaiklų šūvį iš toli.

Po dviejų kėlinių „Thunder“ buvo priekyje 65:50 o D.Sabonis per 13 minučių buvo pasižymėjęs 5 taškais (2/4 met.), 4 atkovotais kamuoliais ir 2 rezultatyviais perdavimais. Madridą atgaivino Sergio Llullo tritaškis su sirena nuo lentos.

VIDEO: Linksmai nusiteikęs D.Sabonis: „Galvojau, kad NBA žvaigždės bus rimtesnės“

Trečiasis kėlinys prasidėjo su D.Saboniu aikštėje. Tiesa, šį kartą jam po krepšiu kompaniją palaikė „centras“ iš Turkijos Enesas Kanteris.

Netrukus D.Sabonis įrideno lengvus taškus iš po krepšio ir papildė savo taškų kraitį iki 7-ių.

Tą Domantas Sabonis padarė puolime nusiimdamas kamuolį nuo Gustavo Ayono kupros. Meksikietis dar pabandė suvaidinti lietuvio pražangą, bet D.Sabonis su šypsena nužvelgė priešininką ir demonstratyviai šiam pamosavo pirštu. 20-metis norėjo parodyti, kad G.Ayonas akivaizdžiai vaidino. Tiesa, ispanai drąsų D.Sabonio gestą palydėjo švilptelėjimais.

Beje, G.Ayonas netrukus paliko aikštę dėl antros techninės pražangos. Nors dar prisėdo ant suolo, jį į rūbinę išvarė „Real“ treneris Pablo Laso.

Bet Domantas pradėjo strigti. Trečiojo kėlinio viduryje jis užsidirbo 4-ąją asmeninę pražangą, o puolime suklydo sužingsniuodamas. B.Donovanas pasodino naujoką ant suolo „Thunder“ pirmaujant 81:69.

Per 21 minutę Domantas buvo surinkęs 7 taškus (2/3 dvit., 1/2 trit.), 5 kamuolius, 3 rezultatyvius perdavimus, perėmė 1 kamuolį, suklydo 1 ir prasižengė 4 kartus.

Bet dar nesibaigus trečiajam kėliniui Madride atgimė intriga. Russellas Westbrookas nepatenkintas sėdo ant suolo, o „Real“ mažino skirtumą 79:88.

„Scanpix“ nuotr./Russellas Westbrookas ir Jonas Mačiulis
„Scanpix“ nuotr./Russellas Westbrookas ir Jonas Mačiulis

Madridas tiki savo dievą, o jo vardas – Sergio Llullas. „Real“ gynėjas dar sykį su sirena paleido taiklų tolimą šūvį ir prieš pat ketvirtąjį kėlinį karpė skirtumą 87:95. „Lluuuuuuuuuuuuuuuull“ – užė „Barclaycard Center“ arena.

Ketvirtasis kėlinys prasidėjo Jono Mačiulio tritaškiu. Šis „Barclaycard Center“ arenoje sukėlė didžiulę triukšmo bangą – „Thunder“ persvara tirpo iki 91:97.

Lietuvis ilgai prasėdėjo ant suolo, kol jį į aikštę sugrąžino P.Laso. Netrukus pakilo ir D.Sabonis.

Vienas prieš vieną su D.Saboniu atsidūręs J.Mačiulis iškišo puikų perdavimą Felipe Reyesui, kuris švelnino rezultatą 96:101.

Likus žaisti 7,5 min. D.Sabonis po krepšiu užsidirbo penktąją asmeninę pražangą. Agresyvus buvo ir J.Mačiulis – tik puolime. Po šeštojo jo taško „Real“ artinosi 104:111.

Jaycee Carrollo tritaškis kaitino aistras. Likus žaisti 6 minutes. „Thunder“ pirmavo jau tik 111:107, o B.Donovanas sodino ant suolo D.Sabonį.

Bet E.Kanteris situacijos negelbėjo. „Thunder“ žaidėjai tik skėsčiojo rankomis.

Likus rungtyniauti 5 minutes P.Laso ant suolo pasodino ir J.Mačiulį. Šis linksmai šnekučiavosi su jį pakeitusiu Rudy Fernandezu.

P.Laso dėkojo lietuviui už gerą žaidimą, o „Real“ suolas pasveikino jį pliaukštelėjimų koridoriumi.

Tas pats R.Fernandezas netrukus švystelėjo tritaškę bombą ir „Real“ ištrūko į priekį – 112:111!

Skęstantį „Thunder“ laivą iš dugno traukė turkas. E.Kanteris trimis rezultatyviais išpuoliais iš eilės sodino ispanus į savo vietas – 117:114. Kritiniu metu, likus rungtyniauti 3,5 min., į aikštę sugrįžo D.Sabonis.

E.Kanterio šou nebuvo galo. Po aštuntojo jo taško „Thunder“ atitrūko 119:114, o kai R.Fernandezas pabandė pasišakoti tritaškiu (117:119), atgal gavo buvusio „Barcelona“ atstovo Alexo Abrineso tritaškę kulką (122:117).

Tai buvo savotiška „Barcelona“ pergalė prieš „Real“. Du A.Abrineso tritaškiai paskutinėmis minutėmis palaužė „Real“ 125:119. „Thunder“ krepšininkai džiaugsmingai glėbesčiavosi su NBA naujoku iš Ispanijos, kuris už Atlanto išsiveš savo pavojingą tritaškių artileriją.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Sergio Llullas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Sergio Llullas

Bet kai jau atrodė, kad rungtynės bus baigtos, Madride įvyko tikras stebuklas. D.Sabonis likus žaisti 3 sekundes prasižengė prieš tritaškį metusį Andresą Nocioni. „Thunder“ pirmavo 126:121. Argentinietis sumetė dvi pirmąsias baudas ir trečiąją prametė tyčia (123:126).

Po NBA klubo krepšiu kilo sumaištis. Kamuolys nubumbsėjo iki pat tritaškio linijos, kur jį pačiupęs S.Llullas nieko nelaukęs paleido į krepšį. Ir ką? Trys taškai prieš pat rungtynių sireną, pratęsimas ir tikras krepšinio stebuklas (126:126).

Sergio Llullas ir pratęsime tęsė savo sveiku protu nesuvokiamų tritaškių seriją, ne tik džiugindamas „Real“ aistruolius, bet ir versdamas griebtis už galvų. Visus, kurie tą vakarą Madride tapo neįtikėtinų rungtynių liudininkais. Likus rungtyniauti 2 minutes „Real“ pirmavo 133:132.

Pražangų limitą išnaudojęs D.Sabonis nuo suolo neramiai stebėjo, kaip „Real“ artinosi pergalės link 135:132. Tritaškis, galingas dėjimas iš viršaus ir Madridas pašėlo – 140:134.

„MVP! MVP!“ – į S.Llullą kreipėsi 15 tūkst. sirgalių. Nepakartojamas „Real“ triumfas 142:137.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius