TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 11 12

Patirti krepšinio meką: brangi ir nelaiminga, bet aistringa niujorkiečių meilė

Tūkstančiai ar net milijonai žmonių kasdien plaukia įvairiomis kryptimis Niujorko gatvėmis, žvalgydamiesi arba į dangų raižančius statinius, arba į išmaniųjų įrenginių ekranus, taip bandydami susiorientuoti ir nepaklysti betono džiunglėse. Žmonių jūroje išsiskirti sudėtinga, bet žvitri krepšinio atributiką atpažįstanti akis pastebi, kaip likus kelioms valandoms iki NBA sezono starto Manhatano gatvėse boluoja vis daugiau oranžinės ir mėlynos spalvų.

„Plačios kelnės, susegamos ties blauzdomis“ – taip lietuviškai verčiama žodžio „knickerbockers“ reikšmė.

Nežinant konteksto, tai – eilinė senovinė aprangos detalė, dabar pamažu randanti kelią atgal į šiuolaikinių žmonių spintas.

Bet niujorkiečiams tai reiškia ne tik kelnes.

Terminas, kurį pirmą kartą prieš daugiau nei du šimtus metų pavartojo rašytojas Washingtonas Irvingas, buvo skirtas apidūdinti Niujorką įkūrusių ir tokias plačias kelnes nešiojusių olandų palikuonims, o galiausiai tapo visų Niujorko širdyje – Manhatane – užaugusių niujorkiečių pseudonimu.

Nenuostabu, kad kai penktajame praėjusio amžiaus dešimtmetyje kilo idėja sukurti profesionalų krepšinio klubą didžiausio JAV miesto širdyje, jis gavo „New York Knickerbockers“, bėgant laikui sutrumpintą į „New York Knicks“, vardą.

Niujorkiečiai greitai pamilo šią komandą, o meilė, nepaisant vos keleto pakilimų ir daugybės nuopuolių, rusena iki šiol.

„Scanpix“ nuotr./NBA rungtynės „Madison Square Garden“ arenoje 1968 metais
„Scanpix“ nuotr./NBA rungtynės „Madison Square Garden“ arenoje 1968 metais

NBA titulų badas Niujorke tęsiasi jau 50 metų („Knicks“ čempionais yra tapę tik 1970 ir 1973 metais), net ir atkrintamosios šiai ekipai yra tapusios aukšta kartele (jose „Knicks“ žaidė tik septynis kartus šiame amžiuje), bet „plačiakelniai" išlieka mylimiausia komanda 9 mln. gyventojų mieste (su priemiesčiais – 20 mln.).

O jų rungtynės kaskart užpildo vieno ikoniškiausių statinių Niujorke ir visose Jungtinėse Valstijose tribūnas.

„Krepšinio meka“ – tokį vardą daugybę metų nešioja žymiausia JAV arena Niujorke.

„Scanpix“ nuotr./„Madison Square Garden“ arena
„Scanpix“ nuotr./„Madison Square Garden“ arena

19 812 sirgalių per krepšinio rungtynes talpinanti „Madison Square Garden“ turi ypatingą statusą Niujorke ir visoje Amerikoje.

1968 metais atidaryta arena išliko vienintele, kuri nėra pervadinta rėmėjo pavadinimu. Visos likusios NBA komandos žaidžia arenose, gavusiose rėmėjų vardus, kurie dar ir gana dažnai keičiasi.

MSG trumpiniu žinomas statinys yra ir seniausias, vis dar naudojamas stipriausios pasaulio krepšinio lygos ekipos. Antra pagal amžių NBA arena – Mineapolio „Target Center“ – yra „jaunesnė“ net 22 metais, o net 20 komandų žaidžia 1999-aisiais ir vėliau statytose arenose.

Mariaus Milašiaus/15min nuotr./NBA rungtynės „Madison Square Garden“ arenoje
Mariaus Milašiaus/15min nuotr./NBA rungtynės „Madison Square Garden“ arenoje

Ypatingą MSG statusą patvirtina ir tai, kad nuo pat devintojo dešimtmečio ji turi ypatingą išlygą nemokėti valstijos mokesčių. Tiesa, tik su viena sąlyga – „Knicks“ ir ledo ritulio „New York Rangers“ privalo visas savo namų rungtynes žaisti šioje arenoje. Klubai šios sąlygos laikosi, o tai yra viena priežasčių, kodėl „Rangers“ ypatingas lauko aikštėje surengtas rungtynes prieš kelerius metus žaidė nominaliai būdami susitikimo svečiais.

Tiesa, net ir legendinė NBA arena susiduria su siūlymais ir svarstymais ją griauti ir perkelti į kitą, mažiau užgrūstą, Manhatano vietą.

Kai 1964 metais buvo pradėtos MSG arenos statybos, pirmiausia jos vietoje buvo nugriauta virš žemės iškilusi Pensilvanijos stoties, arba „Penn Station“, dalis. Bet milžiniški stoties klodai liko požemiuose, o jau kelis dešimtmečius brandinama idėja į „Madison Square Garden“ vietą vėl patupdyti antžeminę stoties dalį.

Mariaus Milašiaus/15min nuotr./NBA rungtynės „Madison Square Garden“ arenoje
Mariaus Milašiaus/15min nuotr./NBA rungtynės „Madison Square Garden“ arenoje

Teigiama, kad vietoje ikoninės NBA arenos vienoje geriausių Niujorko vietų galima būtų išplėsti pagrindinį miesto transporto mazgą, o taip pat pastatyti ir dar kelis milžiniško dydžio statinius.

Tokiu atveju, „Madison Square Garden“ arena, tik jau kitokiu pavidalu, išdygtų kitoje Manhatano vietoje ir tai nebūtų nauja praktika – dabartinė MSG yra jau ketvirtasis panašios paskirties ir tokio paties pavadinimo statinys Niujorke. Tik ankstesni trys buvo kitose Niujorko centrinės dalies vietose, o tokį vardą arena ir gavo dėl savo buvusios lokacijos – Madisono aikštės (Madison square).

Vis dėlto kol kas NBA sirgaliai gali būti ramūs dėl MSG ateities. Neseniai Niujorko miesto taryba vienbalsiai dar penkeriems metams pratęsė arenos operavimo sutartį, o ir arenos bei komandos šeimininkas Jamesas Dolanas pakeitė plokštelę, su kuria perėmė jos valdymą 2000-aisiais, kai viešai svarstė apie galimą naujo statinio iškilimą.

Prieš dešimtmetį „Madison Square Garden“ sulaukė kol kas didžiausios joje atliktos renovacijos, trukusios trejus metus. Senutėlė Niujorko arena buvo modernizuota ir pritaikyta XXI-ajam amžiui, bet išlaikė savo žavesį – ikonišką torto formos išorę, įspūdingas ir dėmesį kaskart traukiančias lubas, ovalo formos tribūnas.

MSG arenos išskirtinumu galėjo įsitikinti ir joje per pirmąsias šio sezono NBA rungtynes apsilankęs 15min žurnalistas.

Prie arenos dėmesį patraukia užrašai.

„Žymiausia pasaulio arena“, – skambu, bet, ko gero, teisinga.

Mariaus Milašiaus/15min nuotr./NBA rungtynės „Madison Square Garden“ arenoje
Mariaus Milašiaus/15min nuotr./NBA rungtynės „Madison Square Garden“ arenoje

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius