Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 06 15

Pavydėtina sėkmė: kas tas milijardierius, pirmasis palietęs NBA taurę?

Vargu, ar kuris nors milijardierius sporto komandų savininkas yra turėjęs įspūdingesnę atkarpą nei pastarieji keleri Stano Kroenke metai.
Adamas Silveris įteikė Stanui Kroenke NBA taurę
Adamas Silveris įteikė Stanui Kroenke NBA taurę / Scanpix/Getty Images via AFP nuotr.

Šiaurės Amerikos profesionalaus sporto lygose vyrauja keista tradicija. Jei kitur laimėjus čempionatą nugalėtojų taurę į viršų kelia komandos kapitonai, tai už Atlanto trofėjus pirmiausia patenka į klubo savininko rankas.

Būtent dėl to pirmadienio naktį „Denver Nuggets“ tapus NBA čempionais, prie Larry O'Brieno trofėjaus pirmasis prisilietė 75-erių milijardierius Stanas Kroenke.

Nuo 2000 metų Denverio klubą valdantis amerikietis iškėlė 77-ojo NBA sezono nugalėtojų taurę, o tik paskui ją perleido treneriui Michaelui Malone'ui, finalo serijos MVP Nikolai Jokičiui ir kitam „Nuggets“ lyderiui Jamalui Murray.

Žmogus, kurio turtas vertinamas 12,9 mlrd. dolerių, pastaraisiais metais turėjo priprasti prie tokio ritualo. Per pusantrų metų komandos iškovojo jau ketvirtą titulą.

2022 m. vasarį JAV amerikietiškojo futbolo lygos (NFL) čempionu tapo „Los Angeles Rams“ klubas, lemiamose „Super Bowl“ rungtynėse nugalėjęs „Cincinnati Bengals“.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Stanas Kroenke
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Stanas Kroenke

Tų pačių metų birželį S.Kroenke lentyna pasipildė dar dviem taurėmis. Iš pradžių jo vadovaujama „Colorado Mammoth“ komanda laimėjo JAV lakroso lygą (NLL), o vos po kelių dienų „Colorado Avalanche“ šventė pergalę Šiaurės Amerikos ledo ritulio lygos (NHL) finalo serijoje.

Nepraėjo nė metai ir Kolorado valstijos miestas Denveris švenčia dar vieną pergalę – šįkart krepšinio aikštelėje.

Taip S.Kroenke tapo pirmuoju savininku, kuriam priklausantys klubai laimėjo NBA, NFL ir NHL lygas.

„Su klubais kaip su vaikais: myli juos visus, – po „Nuggets“ triumfo naujienų agentūrai AP sakė S.Kroenke. – Tai neįtikėtinai smagu. Tiesiog džiaugiuosi dėl visų, kurie prisidėjo, ypač dėl miesto, kuris per 47 metus to nebuvo patyręs.“

„Nuggets“, „Rams“, „Avalanche“ ir „Mammoth“ nėra vienintelės organizacijos, priklausančios S.Kroenkei.

Jis valdo ir Šiaurės Amerikos futbolo lygos (MLS) ekipą „Colorado Rapids“ bei Anglijos „Premier“ lygos klubą Londono „Arsenal“.

Pastarojo gerbėjai ilgą laiką pylė kritiką S.Kroenke adresu. Londono klubo sirgaliai ilgą laiką kritikavo S.Kroenke dėl to, jog pavertė „Arsenal“ jam pelną nešančiu įrankiu, bet pats neinvestavo į Šiaurės Londono komandą ir negrąžino jos į futbolo elitą.

Nuo 2011-ųjų, kai įsigijo kontrolinį „Arsenal“ akcijų paketą, Londono klubas triumfavo tik FA taurėje ir „Community Shield“ turnyruose (po keturis kartus), bet nepretendavo į „Premier“ lygos, ar juolab Čempionų lygos, titulus.

Bet ir „kanonierių“ gerbėjai praėjusiame sezone turėjo prikąsti lūpą, kai „Arsenal“ didžiąją sezono dalį pirmavo „Premier“ lygoje ir tik finiše praleido į priekį visus titulus susišlavusį „Manchester City“.

AFP/„Scanpix“ nuotr./„Nuggets“ savininkas Stanas Kroenke turi daugiausiai „Arsenal“ futbolo klubo akcijų
AFP/„Scanpix“ nuotr./„Nuggets“ savininkas Stanas Kroenke turi daugiausiai „Arsenal“ futbolo klubo akcijų

Pyksta ant S.Kroenke ir JAV miesto Sent Luiso gyventojai. Būtent jame iki 2017-ųjų žaidė „Rams“ organizacija, kol S.Kroenke klubą perkėlė iš Sent Luiso į Los Andželą.

Daugybę metų palaikytą komandą praradę Sent Luiso sirgaliai tebeniršta iki šiol, o S.Kroenkei neseniai teko sumokėti net 571 mln. dolerių miestui po to, kai šis pasiekė susitarimą dėl žalos atlyginimo su NFL lyga.

Vis dėlto tarp 50 turtingiausių amerikiečių patenkančiam milijardieriui šią sumą turėtų grąžinti gaunama nauda iš „Rams“ klubo Los Andžele ir naujai pastatyto brangiausio pasaulyje „SoFi“ stadiono.

„Scanpix“ nuotr./„Rams“ triumfas
„Scanpix“ nuotr./„Rams“ triumfas

Be to, jo turto vertė pastaraisiais metais augo lyg ant mielių – nuo 8,2 mlrd. dolerių 2021-aisiais iki 10,7 mlrd. pernai ir galiausiai iki 12,9 mlrd. šiais metais.

75-erių verslininkas savo turtus užsiaugino 1983-asiais įkūręs nekilnojamojo turto vystymo kompaniją, o vėliau – ir plėtros bendrovę. Šios dvi kompanijos pastatė daugybę prekybos centrų ir gyvenamųjų pastatų.

Jam padėjo ir vedybos su didžiausio JAV prekybos centrų tinklo „Walmart“ paveldėtoja Ann Walton, kuri yra šio prekybos centro įkūrėjo dukra, paveldėjusi didžiąją dalį jo akcijų.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Stanas Kroenke
AFP/„Scanpix“ nuotr./Stanas Kroenke

Waltonų šeima, kuriai priklauso NFL komanda „Denver Broncos“, atvėrė S.Kroenke sumanymams kelią prekybos sektoriuje, o pastaraisiais dešimtmečiais amerikietis pelnosi ir iš stipriai savo vertes užsiauginusių sporto organizacijų.

Į klubų valdymą S.Kroenke aktyviai įtraukė ir savo sūnų Joshą, kuris dirba „Avalanche“, „Nuggets“ ir „Arsenal“ prezidentu bei priima svarbiausius sprendimus šiuose klubuose, skirdamas už sporto ėjimus atsakingus asmenis.

Kroenke šeimos valdomi klubai pastaraisiais metais pasižymi įspūdingu stabilumu, o kalbama, kad būtent tai jiems ir atnešė sėkmę.

„Nuggets“ treneris Michaelas Malone'as prie Denverio klubo vairo stovi dar nuo 2015-ųjų ir yra vienas ilgiausiai viename klube dirbančių NBA strategų.

„Scanpix“ nuotr./Michaelas Malone'as
„Scanpix“ nuotr./Michaelas Malone'as

„Avalanche“ strategas Jaredas Bednaras šią ekipą treniruoja jau septynerius metus, o „Rams“ treneris Seanas McVay buvo paskirtas dar 2017 m. sausį, kai jam tebuvo vos 30 metų.

Retai S.Kroenke komandos keičia ir vadovus. Joe Sakicas („Avalanche“) ir Lesas Sneadas („Rams“) vadovų pozicijose yra jau ilgiau nei dešimtmetį, o „Nuggets“ vadovai keitėsi tik dėl to, jog seniau klubui vadovavę asmenys pasuko į kitas komandas, priėmę solidžius jų pasiūlymus.

Taip komandoje pastaraisiais metais neliko jos čempioniškus pamatus padėjusių Timo Connelly ir Artūro Karnišovo, pasukusių į „Minnesota Timberwolves“ ir „Chicago Bulls“, bet jų darbą sėkmingai pratęsė Calvinas Boothas ir Tomas Balčėtis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius