Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 05 20

Penkios istorijos, kai „Bulls“ rimtai svarstė išmainyti Michaelą Jordaną

Michaelas Jordanas paskutiniame praėjusio amžiaus dešimtmetyje „Chicago Bulls“ komandą pavertė nenugalima dinastija, tačiau viso to galėjo ir nebūti. Portalas „clutchpoints“ primena penkias istorijas, kai Ilinojaus klubas rimtai svarstė išmainyti skrajojantį Mike'ą.
B.J.Armstrongas ir Michaelas Jordanas
B.J.Armstrongas ir Michaelas Jordanas / „Scanpix“ nuotr.

Kiekviena komanda siekia tapti čempione, o greičiausias būdas prie to priartėti yra mainai.

„Tikėkite tuo ar ne, bet „Bulls“ sirgaliai vos neprarado galimybės stebėti MJ žaidimą, atnešusį Čikagai šešis čempionų titulus“, – rašo „clutchpoints“.

Žinant, kaip susiklostė įvykiai NBA istorijoje, dabar lengva sakyti, jog MJ išmainymas būtų didžiulė „Bulls“ vadovybės klaida.

Mažai yra scenarijų, kurie tokį Čikagos organizacijos žingsnį nušviestų teigiamai.

Bet kai kurie pasiūlymai išties buvo intriguojantys.

„Scanpix“ nuotr./Michaelas Jordanas
„Scanpix“ nuotr./Michaelas Jordanas

5. „Los Angelo Clippers“

Čikagos klubas MJ vos neišmainė į Kaliforniją, o ši istorija yra plačiai aprašyta Samo Smitho knygoje „Jordano taisyklės“.

1987-88 metų NBA atkrintamosiose „Bulls“ pralaimėjo „Detroit Pistons“ blogiukams. Tai buvo jau 15-oji MJ karjeros nesėkmė per 20 atkrintamųjų mačų.

Tuomet Čikagoje populiari nuomonė, jog M.Jordano žaidimo stilius niekada „Bulls“ ekipos neatves ant aukščiausios pakylos laiptelio.

Tuo tikėjo net treneris Dougas Collinsas, apie tai prasitaręs klubo savininkui J.Reinsdorfui.

Situacija pasinaudoti mėgino „Los Angeles Clippers“ valdytojas Donaldas Sterlingas, atlikęs skambutį į Čikagą bei leidęs už M.Jordaną pasirinkti bet kokių penkių žaidėjų ar naujokų biržos šaukimų kombinaciją.

„Clippers“ komandai tuo metu priklausė pirmasis bei šeštasis 1988-ųjų metų NBA naujokų biržos šaukimai, kuriais „Bulls“ galėjo pasirinkti stipriai visų norėtą centrą Riką Smitsą bei gynėją Mitchą Richmondą.

Abu krepšininkai vėliau tapo „Visų žvaigždžių“ mačo dalyviais.

„Bulls“ tuo metu turėjo 11-ąjį šaukimą, kurį galėjo panaudoti Rodo Stricklando pasirinkimui, o už Horace'ą Grantą buvo siūlomas įžaidėjas Kevinas Johnsonas.

Vizija buvo projektuojama surinkti komandą, kuri taip stipriai nepriklausytų nuo vieno žaidėjo, puolimas būtų labiau subalansuotas.

Tokie ėjimai „Bulls“ komandai būtų leidę turėti startinį penketą, kurį sudarytų Kevinas Johnsonas, Mitchas Richmondas, Scottie Pippenas, Charlesą Oakley bei Riką Smitsą.

Ši idėja gundė J.Reinsdorfą, tačiau jis galiausiai atsitraukė.

„Scanpix“ nuotr./Michaelas Jordanas
„Scanpix“ nuotr./Michaelas Jordanas

4. „Los Angeles Clippers“

Michaelas Jordanas galimai nemainomu tapo vos žengęs pirmąjį žingsnį Čikagoje, bet prieš kviečiant jį į lygą niekas nebuvo 100 proc. tikras, koks žaidėjas iš jo išaugs.

Dar prieš 1984-ųjų metų NBA naujokų biržą „Bulls“ ėmė siūlyti trečiąjį šaukimą kitiems lygos klubams, mainais norėdama gauti žvaigždę, galinčią apversti organizaciją aukštyn kojomis.

„Chicago Tribune“ laikraštyje 1984-aisiais rašoma, jog „Bulls“, „Clippers“ ir „Mavericks“ organizavo trišalius mainus, kurių būdu į Čikagą būtų persikėlęs 1983-ųjų metų geriausias lygos naujokas Terry Cummingsas.

Tai buvo pirmasis, bet ne paskutinis „Clippers“ bandymas prisivilioti MJ.

T.Cummingsas – sunkusis krašto puolėjas, kuris tuo metu lygoje buvo vertinamas itin stipriai.

Puikiai dėl kamuolių kovojęs ir taškus rinkęs atletas jau pirmajame sezone vidutiniškai rinko po 23,7 taško bei 10,8 atkovoto kamuolio.

Mainai nepavyko, o T.Cummingsas buvo išsiųstas į „Milwaukee Bucks“ komandą, kuriai atstovaudamas dukart žaidė „Visų žvaigždžių“ mače.

„Scanpix“ nuotr./Michaelas Jordanas
„Scanpix“ nuotr./Michaelas Jordanas

3. „Atlanta Hawks“

Prieš lemtingąją 1984-ųjų metų NBA naujokų biržos naktį Čikagos klubas aktyviai ieškojo vidurio puolėjo.

Tuomečio Ilinojaus klubo generalinio vadybininko Rodo Thorno dėmesį patraukė „Seatlle SuperSonics“ centras Jackas Sikma bei „Atlanta Hawks“ vidurio puolėjas Wayne'as Rollinsas.

Pastarasis garsėjo puikia gynyba – 1982-83 metų sezone blokavo po 4,3 metimo, o 1983-84 metų sezone fiksavo po 3,6 bloko.

„Houston Rockets“ buvo tikra, jog pirmuoju pasirinkimu kvies Hakeemą Olajuwoną, aukštaūgio irgi ieškojusi „Portland Trail Blazers“ pasirinko Samą Bowie.

Du geriausi 1984-ųjų klasės aukštaūgiai buvo išgraibstyti pirmaisiais dviem šaukimais.

Tačiau tuomet pasirodė „Hawks“, susidomėjusi galimybe įsigyti geriausią tų metų NCAA sezono žaidėją M.Jordaną.

Kodėl sandoris nepavyko detalės nėra atskleidžiamos. Bet jei klubai būtų pasiekę susitarimą, Atlantos ekipoje vienu metu būtų žaidę du didžiausi lygos skrajokliai – M.Jordanas bei Dominique'as Wilkinsas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Davidas Sternas ir Michaelas Jordanas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Davidas Sternas ir Michaelas Jordanas

2. „Philadelphia 76ers“

Tai vienas įdomiausių gandų, supusių „Bulls“ ir trečiąjį 1984-ųjų metų NBA naujokų biržos šaukimą.

Michaelą Jordaną norėjusi gauti Filadelfijos ekipa mainais pasiūlė penktąjį šaukimą, kuriuo tapo Charlesas Barkley, gynėją Andrew Toney bei centrą Clemoną Johnsoną.

„Bulls“ ekipai sudėties pamatą būtų tekę lipdyti aplink vėliau lygos žvaigžde tapusį Ch.Barkley, kas neskamba kaip blogas variantas.

Tuo metu MJ būtų sulaukęs legendinio Juliuso Ervingo pamokymų Filadelfijoje, žaidęs šalių tokių garsių žaidėjų kaip įžaidėjas Maurice'as Cheeksas bei vidurio puolėjas Mosesas Malone'as.

Nėra abejonių, kad šie mainai būtų pastūmėję „76ers“ link kovos dėl dar vieno titulo.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Michaelas Jordanas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Michaelas Jordanas

1. „Philadelphia 76ers“

MJ talentą įžvelgusi Pensilvanijos valstijos komanda rimtai svarstė už ateities žvaigždę 1984-aisiais atiduoti ir pagrindinį komandos žaidėją Juliusą Ervingą.

Tai būtų vertinama kaip didžiulė avantiūra, nes dar prieš metus „76ers“ su J.Ervingu tapo NBA čempione.

Tačiau faktas tas, jog „76ers“ dar prieš „Bulls“ jautė, jog M.Jordanas taps pirmo ryškumo žvaigžde.

Tuometis Filadelfijos klubo savininkas Haroldas Katzas akylai stebėjo Šiaurės Karolinos universiteto žvaigždę.

Jis matė panašumų tarp J.Ervingo ir talentingojo MJ, tačiau „76ers“ lyderis yra 11 metų vyresnis, tad pasirinkimo svarstyklėse pranašumas sviro link MJ pusės.

„Galvojau, kad jau turiu susitarimą su tuomečiu „Bulls“ savininku Jonathonu Kovleriu, tačiau generalinis vadybininkas Rodas Thornas viską nutraukė bei šiuo šaukimu pasirinko Michaelą Jordaną. Tai būčiau daręs ir aš“, – sakė H.Katzas.

„Bulls“ tikėjo, kad J.Ervingas pritrauks sirgalius į areną. Lygoje spindėjęs atletas sezoną prieš fiksavo po 22,4 pelnyto taško, 6,9 atkovoto bei 1,8 perimto kamuolio, 4 rezultatyvius perdavimus bei 1,8 blokuoto metimo.

Jis buvo tikra lygos žvaigždė, tačiau Filadelfijoje rungtyniavo ir daugiau gerų krepšininkų. Galime įsivaizduoti, kad žaisdamas nustekentoje „Bulls“ komandoje „Dr.J“ būtų rinkęs dar įspūdingesnę statistinę eilutę.

Problema slypėjo krepšininko amžiuje – tuomet jam buvo jau 34-eri, o Čikaga negalėjo krepšininkui pasiūlyti sąlygų kovoti dėl titulo.

Kita vertus, būtų įdomu buvę pamatyti vienoje NBA komandoje kartu žaidžiančius M.Jordaną bei Ch.Barkley.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius