-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 08 24

Pergalingas L.Dončičiaus metimas – NBA krepšinio evoliucijos įrodymas

Oficialus NBA rungtynių protokolas pergalingą „Dallas Mavericks“ lyderio Lukos Dončičiaus dūrį į „Los Angeles Clippers“ krepšį nurodys kaip tiesiog taiklų metimą iš devynių metrų, susikurtą po individualių veiksmų, tačiau tai buvo kur kas daugiau nei NBA „burbulą“ susprogdinęs slovėnų krepšinio sensacijos metimas. ESPN žurnalistas Kirkas Goldsberry pasakoja apie sparčiai plintančią krepšinio madą, kuri baigia pavergti NBA.
Luka Dončičius
Luka Dončičius / „Scanpix“/AP nuotr.

„Apžvalgininkai ir sirgaliai tuoj pritrūks būdvardžių apibūdinti neįtikėtinai rungtyniaujantį Luką Dončičių, tačiau slovėno pergalingas metimas ir dar vienas žadą atimantis pasirodymas konstatuoja aiškų faktą: „Dallas Mavericks“ lyderis yra geriausias jaunasis žaidėjas visame pasaulyje“, – rašo K.Goldsberry.

Krepšininkai tokius titulus gauna reguliariojo sezono metu, tačiau savo vertę jie privalo įrodyti atėjus atkrintamosioms.

Būtent tai daro L.Dončičius, kuris ketvirtose serijos rungtynėse, nepaisydamas traumos ir iš rikiuotės iškritusio Kristapo Porzingio, padėjo „Mavericks“ ekipai ne tik panaikinti 21 taško deficitą, bet ir per pratęsimą 135:133 pranokti turnyro lyderiais laikomą „Clippers“.

Gynėjo statistinė eilutė daugiau nei įspūdinga – 43 taškai, 17 atkovotų kamuolių, 13 rezultatyvių perdavimų ir pergalingas metimas su sirena. Serijos iki keturių pergalių rezultatas tapo lygus: 2-2.

VIDEO: Luka Doncic Wins Game 4 In OT With Nasty Step-Back 3-Pointer

NBA atkrintamųjų varžybų rezultatyvumo rekordai, kai buvo pataikytas pergalingas metimas su sirena:

Damianas Lillardas – 50 taškų, 2019-ieji.

LeBronas Jamesas – 44 taškai, 2018-ieji.

Michaelas Jordanas – 44 taškai, 1989-ieji.

Luka Dončičius – 43 taškai, 2020-ieji.

Kawhi Leonardas – 41 taškas, 2019-ieji.

Tai solidi žaidėjų grupė. Viena yra rinkti tokias statistines eilutes didelės reikšmės neturinčiame susitikime lapkritį, kita – siautėti prieš Kawhi Leonardą atkrintamosiose varžybose.

Remiantis „Second Spectrum“ duomenimis, L.Dončičius turėjo vos 26,9 proc. tikimybę pataikyti pergalingą metimą per Reggie Jacksono iškeltas rankas.

Tradicinis mąstymas krepšinyje sufleruoja, jog tokio pobūdžio metimai yra blogi metimai. Tačiau tokios puolimo mašinos kaip L.Dončičius, D.Lillardas, Stephenas Curry ar Jamesas Hardenas kasmet naikina ne tik varžovų gynybas, bet ir nusistovėjusias normas.

Jie ne tik laužo rekordus, bet ir internetą. Pasak tinklalapio „Basketball-reference“, L.Dončičiaus pergalingas metimas yra antras tolimiausias atkrintamųjų istorijoje, nusileidžiantis tik nepamirštamai pernykštei D.Lillardo strėlei beveik iš 11 metrų, kuri išsiuntė namo ir Paulą George'ą, ir visą „Oklahoma City Thunder“ komandą.

VIDEO: Every Angle of Damian Lillard's EPIC Game-Winner vs. OKC | Celebration, Postgame Interview

Po pralaimėjimo P.George'as šį metimą praminė „blogu metimu“. Dar prieš keletą metų jis būtų buvęs teisus, tačiau ne šių laikų krepšinyje. Tolimi metimai po žingsnio atgal nuo varžovo ne tik yra žudantys, bet ir tampa madingi.

Šie metimai yra penkiskart populiaresni, nei buvo 2013–2014 metų sezone.

Tokius šūvius snaiperiai atlieka triskart per 100 atakų, o 2013–2014 metų sezone rodiklis buvo vos 0,6. Ir horizonte nematyti lėtėjimo, geriausi žaidėjai lygoje toliau spaudžia akceleratoriaus pedalą.

„Houston Rockets“ tokių metimų atlieka triskart daugiau nei lygos vidurkis, o „Dallas Mavericks“ – dukart. Nepamirškite S.Curry, vyruko, kuris pradėjo šią maniją bei dukart tapo naudingiausiu lygos krepšininku.

J.Hardeno neįtikėtinų metimų vedama „Rockets“ tris sezonus iš eilės pateko tarp pirmųjų NBA komandų pagal puolimo reitingą.

Stebukladarys L.Dončičius žaidžia panašiu stiliumi, o „Mavericks“ šio sezono puolimo reitingas yra geriausias visoje NBA istorijoje – net 115,9 taško per 100 atakų.

View this post on Instagram

What a shot! What a player!

A post shared by Kirk Goldsberry (@kirkgoldsberry) on

NBA pavergę vyrukai rodo, jog žaidėjai, galintys veržtis, užbaigti atakas arčiau krepšio, atlikti perdavimus bei tolimus metimus po šuoliuko atgal, – pavojingiausi puolimo žaidėjai lygoje.

Tačiau prasiveržimai, pataikymai ir perdavimai nėra naujas dalykas krepšinyje, o tritaškiai po šuoliuko atgal, yra. Tai tampa pamatiniu dalyku kiekvienai ties tritaškiu žaidžiančiai NBA superžvaigždei, tačiau vieninteliai J.Hardenas ir L.Dončičius šį sezoną tokių metimų pataikė po daugiau nei 100.

Kritikai sako, kad tokius stilius nėra veiksmingas atkrintamosiose, o L.Dončičius įrodinėja priešingai.

Trys slovėno tritaškiai atšokus atgal ketvirtųjų serijos rungtynių pabaigoje yra daugiausia atkrintamosiose nuo 2013-ųjų, kai „Second Spectrum“ ėmė vesti tokio pobūdžio statistiką. Bendrame kontekste – pakartotas J.Hardeno rekordas reguliariojo sezono mače 2019-ųjų sausį prieš „Golden State Warriors“.

Tai yra logiška. Tokio stiliaus tolimi metimai komandoms suteikia galimybę sėkmingai atakuoti paskutinėmis sekundėmis, kai varžovai bando uždaryti kelią link krepšio.

Bet šie metimai yra sunkūs, treneriai ilgus metus jų nekentė, o žaidėjai nepraktikavo. Viskas keičiasi dėl naujos kartos krepšininkų, kurie ne tik genialiai valdo kamuolį ir teisingai dėlioja žingsnius, bet ir išlaiko balansą ir gali atlikti velniškai sudėtingus metimus.

NBA žaidimas nepaliauja keistis. Jis vis evoliucionuoja.

„Scanpix“ nuotr./Luka Dončičius išplėšė pergalę paskutinę sekundę
„Scanpix“ nuotr./Luka Dončičius išplėšė pergalę paskutinę sekundę

Kadaise lygoje žaidime vykdavo per didelį žmogų baudos aikštelėje, o Mosesą Malone'ą, Kareemą Abdul-Jabbarą ar Shaquille'ą O'Nealą turėjusios komandos tiesiog dominuodavo.

Dabar žaidimą lemia gynėjai.

Metimai po atšokimo atgal tampa įprastu ginklu, kaip kadaise buvo žaidimas nugara į krepšį.

Jei NBA klubai turi žmogų, galintį sėkmingai atlikti tokį metimą, jis automatiškai įgauna pranašumą. Kaip parodė ketvirtosios serijos rungtynės, „Dallas Mavericks“ tokį žaidėją turi. Ir jam vos 21-eri.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius