Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 07 17

Spalvingajam „Žalgirio“ naujokui nebereikėjo pokalbio su Šaru: „20 žmonių sakė tą patį“

Kai Nigelas Hayesas sulaukė Kauno „Žalgirio“ pasiūlymo, amerikietis padarė gerą apklausą apie potencialią naująją karjeros stotelę. Maždaug po dvidešimties žmonių atsakymų jam neliko jokių abejonių.
Nigelis Hayesas
Nigelis Hayesas / zalgiris.lt nuotr.

Nigelis Hayesas susikrimtęs žvelgė į Las Vegaso „Thomas & Mack Center“ arenos parketą.

Jis ką tik nusiėmė „Los Angeles Clippers“ komandos nario akreditaciją ir baigė pasirodymą NBA vasaros lygoje.

24-erių amerikiečiui buvo skaudu ne dėl to, kad „Clippers“ jau po ketverių pirmųjų rungtynių pasitraukė iš turnyro. Jam buvo skaudžiausia tai, kad žaisdamas NBA vasaros lygoje jis negalėjo mėgautis krepšiniu, kuris artimiausias jo širdžiai.

Vidutiniškai per 22,4 minutės 24-erių amerikietis rinko 4,8 taško, atkovojo 4,8 bei perėmė 1,2 kamuolį.

Savo karjeroje visada siekiau tik tobulėti ir eiti į priekį. Daugelis krepšinio žmonių man sakė, kad viena geriausių vietų tą daryti, yra „Žalgiris“.

„Vasaros lyga buvo nebloga, – guodė save krepšininkas. – Nepelniau tiek taškų, kiek norėčiau, bet vis tiek manau, kad parodžiau, jog žinau, kaip gerai žaisti krepšinį.

Vasaros lygoje daug žaidėjų bando patekti į komandas ir kuo labiau save parodyti. Dėl to jie kartais žaidžia šiek tiek savanaudiškai. Aš nesu pakankamai savanaudiškas – turbūt turėjau būti šiek tiek savanaudiškesnis, ypač tokiomis aplinkybėmis.

Tačiau manau, kad tie, kas supranta krepšinį, žino, jog NBA komandose rungtyniauja krepšininkai, kurie žaidžia dėl pergalės ir teisingai, o ne dėl savęs. Tokioje sistemoje galėčiau puikiai tikti.

Aš žinau, kad galiu žaisti NBA. Galiu prisitaikyti prie sistemos ir komandos. Ten, kur žaidėjai žaidžia dėl komandos. Žinau, kad tokioje sistemoje galėčiau padėti komandai.“

AFP/„Scanpix“ nuotr./Nigelis Hayesas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Nigelis Hayesas

Iki liepos 15 d. vidurnakčio N.Hayesas turėjo galimybę pasirašyti sutartį su NBA komanda. Tačiau joks NBA komandos vadovas neišlindo iš už kampo su garantuotu kontraktu artimiausiam sezonui, todėl amerikietis krausis lagaminus į Lietuvą. Ten, kur bus žaidžiamas jo širdžiai artimesnis krepšinis.

Kur jau kur, o „Žalgiryje“ žaidžiamas disciplinuotas sisteminis krepšinis, kur svarbiausia komanda ir jos darna, o ne asmeninė sėkmė.

Bet buvo ir kitų gerų priežasčių, kodėl N.Hayesas norėjo užsivilkti „Žalgirio“ aprangą.

„Eurolyga. Tai antras geriausias krepšinio turnyras pasaulyje. Taip pat treneris. Man buvo pasakyta, kad tai vienas geriausių trenerių Europoje, – 24sek pasakojo amerikietis. – Bandysiu padėti „Žalgiriui“ žaisti dar geriau. Savo karjeroje visada siekiau tik tobulėti ir eiti į priekį.

Daugelis krepšinio žmonių man sakė, kad viena geriausių vietų tą daryti, yra „Žalgirio“ komanda.“

N.Hayesas yra labai žingeidus žmogus. Jis gerai kalba keliomis užsienio kalbomis, daug skaito, domisi kultūra ir kelionėmis.

Tad ir apie „Žalgirį“ jis surinko tiek informacijos, kad atvykus į Kauną turbūt nebepatirs nieko naujo.

Kad ir kiek žmonių jis teirautųsi, jų atsakymas apie „Žalgirį“ buvo labai panašus.

Manau, kad socialiniai tinklai yra laiko švaistymas. Per daug laiko naršymui. Tie dalykai tikrai nėra svarbūs.

„Visi sutikti tarptautinio krepšinio specialistai, į kuriuos kreipiausi, man pasakė, kokia tai vieta. Visi jie man pasakojo, koks geras treneris yra Šarūnas Jasikevičius ir kaip gerai pas jį tobulėja žaidėjai.

Supratau, kad jis labai gerbiamas. Bet kuris treneris, žaidėjas ar skautas su malonumu pasakojo, koks jis geras, – 24sek Las Vegase tikino N.Hayesas. – Kalbėjome su treneriu telefonu. Treneris nepasakė man nieko naujo – 20 apklaustų žmonių man pasakė tą patį, ką ir jis kalbėjo telefonu.

Tai tik įrodo, koks tai geras treneris ir kaip visi juo pasitiki.“

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Brandonas Daviesas ir Šarūnas Jasikevičius
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Brandonas Daviesas ir Šarūnas Jasikevičius

„Clippers“ ekipoje N.Hayesas dalijosi kamuoliu su Derricku Waltonu, kuris kaip tik dalį 2018–2019 m. krepšinio sezono vilkėjo „Žalgirio“ aprangą.

Tiesa, N.Hayesas nežinojo, kad D.Waltonas yra buvęs žalgirietis. Nežino jis ir nė vieno kito „Žalgirio“ atstovo.

Kalbama, kad jis gan uždaras ir iš atsargumo sunkiai prisileidžia naujus žmones. Tačiau jeigu būrys jį priima ir jame jaučiasi gerai, N.Hayesas atsiskleis kaip geriausias komandas draugas. Pavyzdžiui, „Clippers“ gretose ir universitete jo kūno kalba skyrėsi kaip diena ir naktis. Jei netikite, įsijunkite „YouTube“.

Nemažai ką pasako faktas, kad krepšininkas jau daugiau nei metus nesinaudoja socialiniais tinklais.

„Manau, kad tai laiko švaistymas, – nevynioja N.Hayesas. – Per daug laiko naršymui. Tie dalykai tikrai nėra svarbūs. O jei nutinka kažkas svarbaus, tai žmonės man parašo, paskambina ir papasakoja.

Per tą papildomą laiką geriau mokausi vokiečių, italų, turkų kalbų, skaitau daugiau knygų, keliauju po pasaulį, tobulinu žaidimą. Manau, tai svarbiau, nei laikinti fotošopintą paveiksliuką.

Bet mano sesuo sako, jog turiu naudotis socialiniais tinklais, kad palaikyčiau ryšį su gerbėjais. Tad turbūt reikės vėl naudotis.“

Taip, išgirdote teisingai.

Pernai užsivilkęs Stambulo „Galatasaray“ aprangą, per kelis mėnesius N.Hayesas pramoko turkų kalbą. 24sek šaltiniai Turkijoje pasakoja, kad amerikietis tikrai galėtų susikalbėti turkiškai.

Naujausias legionieriaus tikslas – vokiečių kalba, o lietuvių jis ketina pradėti mokytis vos atvykęs į Kauną.

Euroleague nuotr./Nigelis Hayesas
Euroleague nuotr./Nigelis Hayesas

Turkijoje jis mokėsi ne tik kalbos, bet ir europietiško krepšinio subtilybių.

24sek šaltiniai Turkijoje pasakoja, kad N.Hayesas sparčiai tobulėjo ir labai daug dirbo individualiai. „Galatasaray“ pasitraukė iš Europos taurės turnyro jau po pirmojo etapo, tad antroje sezono pusėje žaidė tik po vieną mačą per savaitę.

N.Hayeso statistika 2018-2019 m. sezoną
Lyga Min. Met.% Trit.% Kam. Perd. Per.k. Tšk.
Turkijos lyga 30,1 45,9 37,4 5,2 2,1 1,1 12,3
EuroCup 29,2 51,8 43,2 5,6 1,8 1,1 15,7

„Neblogai, – debiutinį savo sezoną Europoje vertino N.Hayesas. – Praleidau daug laiko salėje, dirbau. Rungtynių nebuvo daug, todėl galėjau daug treniruotis. Galėjau dirbti su savimi ir tobulinti dalykus, kurių man reikia, kad gaučiau NBA šansą.“

Trijose NBA komandose devynerias rungtynes 2017–2018 m. sezoną sužaidęs neišmeta iš galvos stipriausios krepšinio lygos.

Prieš ketverius metus Viskonsino universitete N.Hayesas sudarė didįjį trejetą su Franku Kaminsky bei Samu Dekkeriu. Abu jie jau keletą metų žaidžia NBA ir ten tapo rotacijos žaidėjais.

Ambicingasis N.Hayesas nemato, kuo galėtų būti prastesnis už buvusius bendražygius. Tačiau amerikiečiui dar ir dar reikia įrodyti NBA skautams, kodėl jis vertas ne tik dešimties dienų NBA kontrakto.

Tas šansas jam bus suteiktas „Žalgiryje“.

„Nežinau. Bet jo reputacija kalba už save, – paklaustas, kuo Š.Jasikevičius gali padėti N.Hayesui siekti savo tikslų, teigė krepšininkas. – Tad jis tikrai man kažkaip padės.“

AFP/„Scanpix“ nuotr./Nigelis Hayesas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Nigelis Hayesas

N.Hayesas yra gan techniškas ir iš toli galintis pataikyti ketvirtasis numeris. Bet nenustebkite, jei „Žalgiryje“ jis pademonstruos naujų ginklų.

Pavyzdžiui, savo debiutiniais metais NCAA puolėjas į krepšį neišmetė nė vieno tolimo metimo, o jau kitą sezoną iššovė 101 kartą.

N.Hayesas nedėkoja sau už salėje praleistas valandas, bet yra labiausiai dėkingas už gerus trenerius-mokytojus, kurie kol kas supo jį pastaraisiais karjeros metais.

„Žalgiryje“ jis ketina suderinti taikiklį taip, kad NBA skautams nebekiltų jokių abejonių.

„Manau, patobulėjau ten, kur žmonės labiausiai to iš manęs laukė. Gal ir nedideliais žingsneliais, bet tai vis tiek buvo progresas, – pabrėžė N.Hayesas. – Manau, NBA reikia, jog įrodyčiau, kad galiu dažnai ir taikliai mesti iš trijų taškų zonos.“

N.Hayesas nežino, ką įneš į „Žalgirį“ už aikštės ribų, bet akivaizdu, kad šis žaidėjas bus atviras iki galo.

Kaip nesidrovėjo pasakyti, kad nežino nieko apie „Žalgirio“ sudėtį, taip jis nepataikavo teigdamas, jog iki vasaros lygos dar nesurinko jokios informacijos apie Kauną.

Bet ne iš nepagarbos „Žalgirio“ miestui, o dėl savo fokuso, kuris pastaruoju metu buvo nukreiptas į NBA galimybę.

Tačiau kai ateis laikas, N.Hayesas Šarūnui Jasikevičiui ketina suteikti daug ginklų.

„Universalumo ir galimybę atakuoti parankius oponentus, – paklaustas, ko įneš į žalgiriečių žaidimą, 24sek pasakojo N.Hayesas. – Noriu žaisti sistemoje, kurioje visi turėtų savo vietą, būtų aišku, kas gauna kamuolį ir kur visi žaidžia dėl komandos.

Galiu prisitaikyti prie tokios situacijos ir tai man padėtų atskleisti savo žaidimą.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius