Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 04 16

Klastingą ligą įveikęs Magicas Johnsonas mato paralelių tarp koronaviruso ir ŽIV epidemijų

Krepšininko karjeros pabaigoje su pavojinga ŽIV infekcija susidūręs Magicas Johnsonas mato paralelių tarp prieš 30 metų pasaulį gąsdinusios ŽIV ir AIDS epidemijos bei dabartinės koronaviruso krizės.
Magicas Johnsonas
Magicas Johnsonas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Penkis kartus NBA čempionu su „Los Angeles Lakers“ klubu tapęs krepšininkas išskyrė, kad itin didelė grėsmė kyla problemos rimtumo nesuvokiančiai juodaodžių bendruomenei.

„Klaidinga informacija ir mitas, kad „mums, juodaodžiams, taip nenutiks“ yra tos pačios problemos, vyravusios ir tada, ir dabar, – sakė M.Johnsonas. – Su koronavirusu vyksta tas pats, kas vyko ir su ŽIV bei AIDS.“

1979-1991 m. pajėgiausioje pasaulio krepšinio lygoje rungtyniavęs Magicas apie užsikrėtimą ŽIV viešai pranešė 1991-ųjų lapkričio 7-ąją, tapdamas pirmuoju ŽIV infekuotu NBA žaidėju.

Nors iš pradžių apie žymų krepšininką sklido įvairūs gandai, esą šis virusą pasigavo nevengdamas homoseksualių lytinių santykių, o po kelių mėnesių kai kurie NBA žaidėjai, įskaitant ir tuometinę „Utah Jazz“ žvaigždė Karlą Malone'ą, pasisakė prieš Magico dalyvavimą NBA „Visų žvaigždžių“ rungtynėse, per daugelį metų M.Johnsonas tapo kovos prieš ŽIV ir AIDS veidu Jungtinėse Valstijose.

„Scanpix“/AP nuotr./Magicas Johnsonas
„Scanpix“/AP nuotr./Magicas Johnsonas

60-metis, iki praėjusių metų balandžio dirbęs „Lakers“ krepšinio operacijų prezidentu, dabar svariai prisideda ir kovoje su koronavirusu – amerikietis prisijungė prie „NBA Together“ programos, kuri įvairiais būdais skatina sirgalius laikytis karantino taisyklių bei moko jaunus krepšinio sirgalius krepšinio įgūdžių.

Programa jau surinko ir 76 mln. JAV dolerių sumą, kurią skirs pagalbai labiausiai nuo koronaviruso nukentėjusiems žmonėms.

Pats M.Johnsonas šioje kovoje turi ir asmeninį interesą – buvęs krepšininkas atskleidė, kad koronavirusu užsikrėtė artimas jo bičiulis.

NBA legenda siekia, kad apie COVID-19 grėsmę sužinotų kuo didesnė juodaodžių populiacijos JAV dalis. Krepšininkas įžvelgia neraminančią tendenciją – „The Associated Press“ darytas tyrimas nustatė, kad net 42 proc. nuo koronaviruso mirusių amerikiečių yra afroamerikiečiai, nors bendra jų dalis Jungtinėse Valstijose sudaro tik 21 proc.

„Turime užkirsti tam kelią, – sakė M.Johnsonas. – Štai kodėl esu laimingas dėl to, jog NBA iškėlė šią problemą. Jie pabrėžė, kad dauguma lygoje žaidžiančių krepšininkų yra afroamerikiečiai, o šiuo sportu taip pat mėgaujasi afroamerikiečiai. Mes mylime krepšinį, o ši dabartinė situacija yra labai rimta.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius