Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 09 09

Iš legendų lūpų – gražūs žodžiai apie Lietuvą ir patarimai JAV rinktinei

Luisas Scola, Pau Gasolis ir Carmelo Anthony – trys pavardės, žinomos kiekvienam krepšinio gerbėjui. Ši įspūdinga trijulė pasaulio čempionato finalo išvakarėse susėdo Maniloje ir kalbėjo apie labiausiai juos nustebinusius turnyro siurprizus, Lietuvos pavyzdį bei dalijo patarimus nesėkmę pusfinalyje patyrusiems amerikiečiams.
Krepšinio žvaigždžių pokalbių šou
Pau Gasolis ir Carmelo Anthony / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Devyni olimpiniai ir keturi pasaulio čempionatų medaliai, tarp kurių – ir keturi olimpiniai bei vienas planetos pirmenybių aukso apdovanojimas.

Tokią įspūdingą kolekciją yra sukaupusios šios Argentinos, Ispanijos ir JAV krepšinio legendos.

Maniloje jos atlieka pasaulio čempionato ambasadorių užduotis, o po to, kai gyvai stebėjo abu pusfinalio mačus penktadienį, kitą dieną susėdo pokalbiui prabangiame Filipinų sostinės viešbutyje.

„Dvejos puikios rungtynės su keturiomis puikiomis komandomis“, – vakarykštę patirtį „Mall of Asia“ arenoje įvertino triskart olimpinis čempionas Carmelo Anthony.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Krepšinio žvaigždžių pokalbių šou
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Krepšinio žvaigždžių pokalbių šou

Bet netrukus jam teko kalbėti apie jau antrą kartą iš eilės į planetos pirmenybių finalą nepatekusių tautiečių pralaimėjimą Vokietijai 111:113.

„Reikia būti atviriems – tai yra nusivylimas. Amerikiečiai visada keliauja su tikslu laimėti auksą, tad nereikia apsimetinėti – bet koks kitas rezultatas mums yra nusivylimas. Tačiau Serbija ir Vokietija sužaidė nuostabias rungtynes ir nusipelnė būti finale. Krepšinis auga, žaidėjai tampa vis geresni. Dabar visi turi šansą laimėti auksą pasaulio čempionate“, – sakė devintas pagal rezultatyvumą visų laikų NBA žaidėjas.

Reikia būti atviriems – tai yra nusivylimas. Amerikiečiai visada keliauja su tikslu laimėti auksą, tad nereikia apsimetinėti – bet koks kitas mums yra nusivylimas.

Jo teigimu, amerikiečiai visada į turnyrus keliauja su aukščiausiais tikslais, bet dabar laimėti jiems nebėra taip lengva kaip anksčiau, ką po nesėkmės pusfinalyje pabrėžė ir JAV rinktinės treneris Steve'as Kerras.

„Nemanau, kad mes, amerikiečiai, manome, jog negalime pralaimėti, - sakė Carmelo. - Manau, kad baimė pralaimėti mus kaip tik veda į priekį ir leidžia tapti geresniais. JAV rinktinė ir visa organizacija daro puikų darbą įtraukdama žaidėjus, kurie, neabejoju, bus pasiruošę žaisti ir dėl trečios vietos. Tačiau mes žinome, kad turime kautis dėl kiekvienos pergalės. Nemanau, kad vyrukai atvažiavo čia manydami, jog lengvai iškovos titulą.“

„Norėčiau, kad kas kartą į turnyrus išsiųstume geriausius žaidėjus, bet turime įvertinti tai, kokie geri žaidėjai buvo atsiųsti šiemet – jie yra savo komandų lyderiai, – sakė ilgametis NBA krepšininkas. – 1992-ieji, o vėliau ir mano žaidimo laikai nuo 2004 iki 2016 m. buvo auksiniai JAV laikai. Į rinktinę rinkdavosi patys ryškiausi žaidėjai ir nebuvo jokių klausimų. Bet dabar pagarbos lygis amerikiečiams iš likusio pasaulio yra kitoks nei prieš 10, 20 ar 30 metų. Dabar visi žino, kad gali kautis, pasitikėjimo lygis žaidžiant prieš amerikiečius yra išaugęs. JAV ir žaidėjai žvelgia į tai ir mato, kad gavo tai, ko nusipelnė. Bet negalime pro pirštus žiūrėti į tuos žaidėjus, kurie atvyko šiemet. Jie pasiryžo žaisti rinktinėje, tad turime juos paskatinti ir užbaigti turnyrą su bronzos medaliu.“

Pats C.Anthony yra buvęs panašioje situacijoje, kokioje dabar yra jo tautiečiai. Jis su JAV rinktine pralaimėjo tiek 2004 m. Atėnų olimpinių žaidynių pusfinalį, tiek 2006 m. planetos pirmenybių kovą dėl finalo. Vis dėlto abiem atvejais amerikiečiai susikaupė ir iškovojo bronzą.

Ką Melo patartų dabartinei JAV rinktinei?

„Mano patarimas būtų eiti ir žaisti, nes jie žino kaip tą daryti. Jie turi rasti būdą, kaip laimėti rungtynes. Jie neiškovos aukso, bet bronzos apdovanojimas irgi yra puikus. Jie turi eiti į aikštę ir laimėti prieš Kanadą. Jie neturi dvejoti, ką reiškia bronzos medalis – jie turi eiti ir kovoti, nes jo reikšmę supras vėliau“, – sakė NBA žvaigždė.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Krepšinio žvaigždžių pokalbių šou
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Krepšinio žvaigždžių pokalbių šou

Į pasaulio čempionato finalą nepateko ne tik amerikiečiai, bet dar vieni turnyro favoritai kanadiečiai, 86:95 nusileidę Serbijai.

Tai bus vos antras kartas, kai dėl planetos pirmenybių aukso kausis dvi Europos komandos. Pirmąsyk tai nutiko 2006 metais Japonijoje, kai dėl titulo varžėsi Ispanija ir Graikija.

P.Gasolis buvo paklaustas, ar toks Europos triumfas reiškia, kad Senasis žemynas įsitvirtino krepšinio žemėlapyje.

„Europos krepšinis buvo pasaulio krepšinio žemėlapyje jau kurį laiką. Krepšinis tapo globaliu ir vis labiau plečia savo ribas. Reikia atiduoti pagarbą daugeliui krepšinio mokyklų. Tikrai nėra lengva įveikti JAV rinktinę, bet reikia atiduoti pagarbą Europos rinktinėms, kurios tai padarė“, – sakė katalonas, pats 2006-aisiais tapęs pasaulio čempionu.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Krepšinio žvaigždžių pokalbių šou
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Krepšinio žvaigždžių pokalbių šou

Įdomu tai, kad tais metais P.Gasolis dėl traumos praleido finalą, bet jo tautiečiai su Juanu Carlosu Navarro priešakyje vis tiek 70:47 sutriuškino Graikiją, kuri vos prieš kelias dienas buvo nukovusi Jungtines Valstijas.

„Prisimenu tai“, – juokėsi C.Anthony, o P.Gasolis dalino patarimus vokiečiams, kad šie neatsidurtų 2006-ųjų graikų vietoje.

„Pernelyg nesidžiaukite, nes darbas dar nepadarytas. Puiku, kad jie įveikė JAV, laimėjo pusfinalį, bet dabar jie turi puikų šansą laimėti auksą. Turi fokusuotis į finalą, nes nežinai, kada dar pasitaikys tokia proga. Turi suvaldyti savo džiaugsmą, jaudulį ir stengtis laimėti. Prisimenu 2006-uosius, kai net man patyrus traumą, mano komandos draugai matė galimybę prieš graikus, kurie prieš tai nugalėjo turnyro favoritus. Tai rungtynės, kurios man sukėlė daugiausiai emocijų, nors ir negalėjau jose žaisti“, – prisiminė legendinis Ispanijos rinktinės centras.

Puiku, kad jie įveikė JAV, laimėjo pusfinalį, bet dabar jie turi puikų šansą laimėti auksą.

Visos trys legendos dalinosi ir savo nuomonėmis apie įsimintiniausias istorijas iš šio pasaulio čempionato.

„Pietų Sudano istorija buvo puiki – buvo nuostabu matyti kaip jie kovoja už savo šalį. Bet dar ryškesnė istorija – Vokietijos, kuri vakar tai užtvirtino. Tai buvo pareiškimas – sužaisti tokias rungtynes ir nugalėti JAV yra įspūdinga. Vokiečiai privertė amerikiečius žaisti savo žaidimą, pelnė 113 taškų, buvo neįtikėtini. Ir ne tik vakar – vokiečiai nuostabiai žaidžia viso turnyro metu“, – sakė Argentinos krepšinio simbolis L.Scola.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Krepšinio žvaigždžių pokalbių šou
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Krepšinio žvaigždžių pokalbių šou

„Kiekviename turnyre yra įspūdingų istorijų, apie kurias smagu kalbėti. Vakar per Serbijos rungtynes pamatėme komandą su širdimi. Gynyboje jie buvo labai agresyvūs. Jie parodė, kad tam, jog laimėtum, turi būti agresyvus ir alkanas, tik tokiu atveju gali laimėti. Turėti geriausią sudėtį ir daugiausiai žvaigždžių neužtenka. Turi tikėti, o serbai ir tikėjo bei atsilaikė nepaisant to, kad sirgaliai taip pat palaikė Kanados rinktinę pabaigoje ir norėjo intrigos“, – sakė P.Gasolis.

„Šiame turnyre yra daug puikių istorijų. Pavyzdžiui, Kanados rinktinė ir tai, ką Shai išdarinėjo šiame turnyre. Jie pajuto, ką tai reiškia ir gali daug nuveikti ateityje. Serbija daug nuveikė nepaisant to, kad neturi geriausio žaidėjo. Vokietijos istorija – didžiausia šiame turnyre. Bet pačią svarbiausią istoriją išvysime rytoj“, – į finalą jau žvelgė C.Anthony.

Nors finale nėra JAV, o turnyre išvydome daug puikių istorijų, tarp 16 stipriausių pasaulio komandų matėme tik Europos, Pietų ir Šiaurės Amerikų bei Australijos atstovus. Tarp geriausių ekipų neatsirado vietos nė vienai komandai iš Afrikos ir Azijos.

Paklaustas, ar žinant šį faktą išties galima teigti, kad krepšinio globalėja, L.Scola pasitelkė ir Lietuvos pavyzdį.

„Krepšinio globalizacija nereiškia, kad laimėti gali visi ir tarp stipriausių turėsime vienodai komandų iš visų žemynų. Žinoma, visi stengiasi, bet tam, kad pasiektum daug, turi turėti talentų, turi turėti teisingą krepšinio programą ir gerą pasiruošimą. Kiekviena šalis turi eiti į priekį ir susikurti savo sėkmingą programą.

Vokietija yra puikus pavyzdys – jie ėjo į priekį 20 metų, o dabar raško vaisius. Serbija yra dar vienas pavyzdys. Šiame turnyre matome ir Latviją, o taip pat ir Lietuvą. Lietuva yra vos 3 milijonų šalis, bet jie išlieka aukštumoje, turi NBA, Eurolygos žaidėjų, nuolat žaidžia olimpinėse, pasaulio ir Europos čempionatuose bei ten laimi medalius. Kiti turi žvelgti į tokias šalis ir imti pavyzdį, kaip jiems taip pavyksta“, – mūsų šaliai pagyrų negailėjo argentinietis.

Lietuva yra vos 3 milijonų šalis, bet jie išlieka aukštumoje, turi NBA, Eurolygos žaidėjų, nuolat žaidžia olimpinėse, pasaulio ir Europos čempionatuose bei ten laimi medalius.

L.Scola, P.Gasolis ir C.Anthony rytoj sėdės pirmoje eilėje ir per finalo rungtynes. Legendiniai vyrai dalinosi mintimis apie finalo komandas ir išskyrė jiems įdomiausius akcentus.

„Laukia puikios rungtynės. Žinoma, nesitikėjau, kad finale žais tokios komandos. Serbija neturi tikriausiai dviejų geriausių savo žaidėjų, bet sugeba juos pakeisti ir žaidžia nuostabiai. Galvotum, kad išėmus geriausią žaidėją, komanda suprastės, bet matome, kur yra Serbija metai iš metų. Taip pat ir Vokietija po Dirko Nowitzki užsiaugino nuostabią kartą ir čia žaidžia įspūdingai. Jie įveikė JAV įmesdami 113 taškų, Lietuva prieš tai amerikiečiams pelnė 110 taškų. Anksčiau norėdamas įveikti JAV turėjai juos įklampinti į lėtą žaidimą, bet dabar taip nebėra, – sakė L.Scola. – Be to, turėsime įspūdingą kovą dėl bronzos. Maniau, kad tai bus finalas (juokiasi). Bet ir bronzos medalis pasaulio čempionate yra pasiekimas. Turi gerbti krepšinį. Tikėjaisi tapti čempionu, bet pralaimėjai, tad turi tai sugerti ir toliau kautis.“

„Norėčiau išskirti Serbijos trenerį Svetislavą Pešičių. Jis buvo treneris 2002 m. Jugoslavijos komandos, kuri tapo pasaulio čempione, o dabar treniruoja finalo komandą. Jis treniravo mano brolį, tada su juo susipažinau asmeniškai. Tai neįtikėtinas treneris, – sakė Pau. – Serbija žaidė įspūdingai net be Jokičiaus ir kelių kitų žaidėjų. Vienybė, komandinis darbas nugali individualius talentus. 2019 tai įrodė ir Argentina, nugalėjusi Prancūziją bei Ispanija, nugalėjusi Australiją. Tai pasikartojo ir šiemet. Ne viską lemia talentas, nors jis ir padeda, tačiau dar daugiau lemia komandinis žaidimas ir širdis.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius