TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 09 01

Pergalė! Graikiją tritaškiais užliejusi Lietuva – tarp aštuonių stipriausių pasaulyje

Lietuvos rinktinė toliau su vėjeliu žygiuoja pasaulio krepšinio čempionate. Antrąjį etapą Kazio Maksvyčio auklėtiniai pradėjo ypatinga pergale prieš Graikiją 92:67 (20:20, 19:23, 25:15, 28:9). Šis rezultatas garantuoja vietą tarp aštuonių stipriausių pasaulio komandų ir bilietą į ketvirtfinalį.

Vos kartą Lietuvos nacionalinė komanda pasaulio čempionate startavo keturiomis pergalėmis. Tai nutiko 2010-siais, kai galiausiai Kęstučio Kemzūros vyrai pasidabino bronzos medaliais.

Susitikimas su Graikija prasidėjo smagiai – Igno Brazdeikio šou užkurti lietuviai šovė į priekį 13:6, tačiau tuomet Thomasas Walkupas ir Giannoulis Larentzakis suvertė keturis tritaškius paeiliui, graikai spurtavo 12:0 ir persvėrė rezultatą.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Eimantas Bendžius
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Eimantas Bendžius

Po pirmo kėlinio rezultatas buvo lygus 20:20, po antrojo Graikija pirmavo 43:39. Jiems pavyko lietuvius įvelti į lėtą, klampų pozicinį žaidimą, jame K.Maksvyčio auklėtiniai nesijautė užtikrintai – iki pertraukos buvo praradę 7 kamuolius, greitose atakose pelnę tik 2 taškelius. Trūko ir indėlio nuo suolo – ne starto penketo krepšininkai per pirmas 20 minučių buvo surinkę 10 taškų.

Trečiajame kėlinyje Lietuvos rinktinė buvo sureguliavusi taikiklius – susmeigė net šešis tritaškius, laimėjo ketvirtį 25:15 ir į lemiamą 10 minučių atkarpą keliavo su šešių taškų pranašumu (64:58).

Ketvirtąjį kėlinį Lietuvos rinktinė pradėjo be starto penketo žaidėjų, tačiau startavo net 10:2 ir nurūko į priekį 74:60. Po tokio smūgio graikai jau nebeatsigavo.

Per pirmus du kėlinius Lietuvos krepšininkai buvo pataikę tik tris tritaškius, o štai po pertraukos susmeigė net 12 iš 16. Tam priešnuodžių varžovai niekaip nesurado.

Rokas Jokubaitis buvo rezultatyviausias Lietuvos rinktinėje. Gynėjas pelnė 19 taškų, taip pat išdalino 6 rezultatyvius perdavimus bei rinko 25 naudingumo balus.

Ignas Brazdeikis pataikė visus septynis metimus iš žaidimo (4/4 dvit., 3/3 trit.) ir surinko 18 taškų. Jonas Valančiūnas ir Eimantas Bendžius pridūrė po 15 taškų.

Graikams 21 tašką pelnė natūralizuotas amerikietis Thomasas Walkupas, anksčiau atstovavęs Kauno „Žalgiriui“.

Kovą dėl kamuolių Lietuva laimėjo 34:26, mūsų šalies krepšininkai išdalino 25 rezultatyvius perdavimus, varžovai – tik 11.

Sekmadienį Lietuvos rinktinė žais antrąsias šio etapo rungtynes, kuriose lauks pralaimėjimų taip pat dar nepatyrusi, tačiau su Juodkalnija vargo turėjusi JAV komanda. Tai bus kova dėl pirmosios vietos grupėje.

Lietuva: R.Jokubaitis 19 (6 rez. perd., 25 naud. bal.), I.Brazdeikis 18 (4/4 dvit., 3/3 trit.), E.Bendžius (3/4 trit.) ir J.Valančiūnas (9 atk. kam.) po 15, D.Motiejūnas 8, T.Dimša 6, M.Kuzminskas 5, D.Sirvydis ir M.Normantas po 3.

Graikija: Th.Walkupas 21 (8 atk. kam., 7 rez. perd.), G.Larentzakis 17, I.Papapetrou 9.

VIDEO: Kazys Maksvytis: „Jau yra aštuonetas, smagu būtų ir ten toliau nueiti“
VIDEO: Ignas Brazdeikis po pergalės prieš Graikiją: „Buvo gražu matyti tiek tritaškių“

Rungtynių eiga. Lietuva – Graikija

Ketvirtas kėlinys. Lietuva – Graikija

40 min. Viskas, gero savaitgalio, brangieji! Laukiam sekmadienio. Kovosime su JAV dėl pirmos vietos grupėje. Imsim ir juos.

39 min. Iggy iš toli taiklus!

38 min. T.Dimša. Trys taškai. Pergalė. Švęskim, broliai lietuviai! 84:64.

37 min. R.Jokubaičio itin sunkus dvitaškis su sirena – 81:64.

36 min. J.Valančiūno nelengvas dvitaškis taiklus, o G.Larentzakis puldamas gavo penktą pražangą. Judam pergalės link, o T.Dimša dar prideda tritaškį. Kosminis puolimas – 79:62.

35 min. G.Papagiannio dvitaškis, dvi sunkios Lietuvos atakos ir į aikštę metami Rokas, Ignas bei Jonas – 74:62.

Rokas Pakėnas Rokas PAKĖNAS, 15min žurnalistas Maniloje
Per pirmą mačo pusę pataikę 3 tritaškius iš 8, trečiajame kėlinyje lietuviai įsūdė visus 6 tolimus metimus, o ketvirtojo ketvirčio pradžioje pridėjo dar 2. Per šį ruožą K.Maksvyčio auklėtiniai buvo įsūdę visus 8 tolimus metimus, kurie Graikiją nustūmė prie bedugnės krašto.

33 min. E.Bendžius įmušė kamuolį į krepšį po netikslaus V.Kariniausko tritaškio. Kokį krepšinį žaidžia Lietuva! Aikštėje nėra nė vieno starto penketo žaidėjo, bet taškai krenta ir krenta – 74:60.

32 min. Puikus epizodas gynyboje! Neleista varžovams grąžinti kamuolio iš užribio per penkias sekundes. O Mindaugas Kuzminskas tėškia dar vieną tritaškį – 70:58.

31 min. Nagi, vyručiai! Atlaikom šitą ir čiumpam bilietuką į ketvirtfinalį! Pirmą varžovų ataką sustabdėme, o Eima Bendžius smeigia tritaškį – 67:58.

Trečias kėlinys. Lietuva – Graikija 64:58

30 min. Th.Antetokounmpo pataikė iš po krepšio, o štai D-Mo smeigė tritaškį! Liko 10 minučių kovos.

29 min. Du ir J.Valančiūno taškai, vėl +4, centras sėda ant suolo. E.Bendžius po varžovo taiklaus dvitaškio prideda dar ir tritaškį – 61:56.

27 min. I.Brazdeikis nuostabiai susitvarkė su Th.Walkupu gynyboje, E.Bendžiaus baudų metimai veda lietuvius pirmyn – 56:54.

25 min. Opa, ir M.Normantas taiklus iš toli. Th.Walkupas irgi. Dar ir D.Moraitis – 54:54.

Rokas Pakėnas Rokas PAKĖNAS, 15min žurnalistas Maniloje
Atgaiva akims. Lietuvos rinktinė per mažiau nei tris pirmąsias trečiojo kėlinio minutes įsmeigė tris tritaškius – tiek pat, kiek per visą pirmą mačo pusę.

24 min. Aktorėlis G.Larentzakis gavo techninę pražangą už vaidybą.

23 min. Oho koks Iggy prasiveržimas ir labai sunkus, bet taiklus dvitaškis. Rooookas Jokubaitis! Trys taškai – 50:46.

22 min. Jonas gesina varžovo metimą! Gaila, nepavyko pabėgti į greitą ataką, o Th.Walkupas vėl taiklus iš toli – 45:46.

21 min. I.Brazdeikis pradėjo kėlinį tritaškiu, graikai – klaida. Dar vieną tritaškį smeigė ir R.Jokubaitis – 45:43.

Antras kėlinys. Lietuva – Graikija 39:43

Rokas Pakėnas Rokas PAKĖNAS, 15min žurnalistas Maniloje
Vizitine kortele grupių etape tapęs atsarginių žaidėjų faktorius šiandien Lietuvos naudai negroja. Jei nuo suolo kilę lietuviai įmetė 10 taškų, Graikijos atsarginiai iki ilgosios pertraukos spėjo surinkti net 26 taškus. Daugiausiai – 15 taškų jau prišėręs Giannoulis Larentzakis.
Rokas Pakėnas Rokas PAKĖNAS, 15min žurnalistas Maniloje
Kazio Maksvyčio komanda pirmoje mačo pusėje visus taškus verčia iš pozicinio žaidimo, o iš greitų atakų – 0 taškų. Po varžovų klaidų, kurių buvo vos dvi, lietuviai pelnė 2 taškus. Palyginimui, graikų sąskaitoje po lietuvių klaidų yra 10 taškų.

20 min. Rokas, bet ne Pakėnas! Trys taškai! Ech, pataikė ir graikas, o tuomet dar pražanga puolime J.Valančiūnui. Greitai gesinamos šiandien lietuviškos emocijos...

Rokas vėl spindi – perimtas kamuolys, du taškai.

19 min. Puiki ataka, geras M.Normanto perdavimas ir J.Valančiūno taškai – 34:40.

18 min. Zona gintis sustojo Lietuvos rinktinė ir gavo Th.Walkupo dvitaškį iš vidutinio nuotolio. R.Jokubaitis tikslus nuo baudų linijos, tačiau Thomasas nestabdo – krečia tritaškį.

Rokas Pakėnas Rokas PAKĖNAS, 15min žurnalistas Maniloje
Lietuvių puolimas užklimpo itin fiziškoje Graikijos gynyboje. Keturios klaidos per penkias minutes leido Dimitrio Itoudžio auklėtiniams atitrūkti 35:27. Mažiausiai klystanti turnyre Graikijos ekipa ir prieš lietuvius labai brangina kamuolį – vos 1 prarastas kamuolys per 17 minučių.

17 min. Labai, labai kieta kova aikštėje, ją laimi graikai. I.Brazdeikis suklydo, turime vos 27 pelnytus taškus per beveik 17 sužaistų minučių.

Situaciją taiso J.Valančiūnas! Jo dvitaškis su pražanga – 30:35.

16 min. Dar viena E.Bendžiaus klaida. G.Larentzakis medikų rankose – jis patyrė traumelę, klausimas, ar galės žaisti gynėjas. Ir be jo graikai turi ką pasiūlyti – tritaškis taiklus, atsiliekame aštuoniais – 27:35.

15 min. E.Bendžiaus klaida virsta G.Larentzakio taškais, netrukus pats Eimantas pelno dvitaškį – 27:30.

14 min. Jonas ima kamuolį po krepšiu puolime ir rezultatas lygus 25:25, bet tuomet Kuzia prasižengė prieš tritaškį metusį N.Rogkavopoulą. K.Maksvytis piktas, gavo įspėjimą treneris – 25:28.

13 min. V.Kariniauskas kol kas sužaidęs daugiau minučių nei R.Jokubaitis – 7 prieš 6 min. Tik pastebėjimas.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rokas Jokubaitis
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rokas Jokubaitis

12 min. Po pertraukėlės – E.Bendžiaus tritaškis. Iškart smagiau gyvent – 23:24.

11 min. Šįkart išsisuko ir D.Motiejūno dvitaškis. Varžovai atsakė taškais, o tuomet suklydo D.Motiejūnas, G.Larentzakis pelnė lengvą dvitaškį.

Kazys prašo pasitarimo, kėlinio pradžia nekokia.

Pirmas kėlinys. Lietuva – Graikija 20:20

10 min. D-Mo kaip musę numušė prikibusį varžovą. Donato taip nepastumdysit, vyručiai. Netaikli antra D.Motiejūno bauda baigėsi atkovotu kamuoliu ir M.Kuzminsko dvitaškiu – 20:20.

9 min. Nukrito kamuolys į rankas D.Motiejūnui po V.Kariniausko prasto perdavimo. Viskas baigėsi taškais, o T.Dimšos tritškis, galėjęs vėl vesti į priekį Lietuvą, išsisuko iš lanko – 17:18.

8 min. I.Brazdeikis neša puolimą ant savo pečių, jau 9 taškai jo sąskaitoje – 15:18.

Rokas Pakėnas Rokas PAKĖNAS, 15min žurnalistas Maniloje
Puikiai mačą pradėjusius Kazio Maksvyčio auklėtinius atvėsino Thomasas Walkupas, baudžiantis kiekvieną lietuvių bandymą prieš jį eiti per užtvaros apačią. Buvęs žalgirietis jau pelnė 10 taškų, o Graikija pirmauja 18:13.

7 min. Th.Walkupo antras tritaškis, gal jau neisime užtvarose per apačią, gindamiesi prieš amerikietį su Graikijos pasu. G.Larentzakis irgi įšovė antrą tolimą metimą. Prasta žinia mums, nes jau atsiliekame – 13:18.

Rokas Pakėnas Rokas PAKĖNAS, 15min žurnalistas Maniloje
Lietuvos rinktinė mačo pradžioje savoje aikštelės pusėje naudoja identišką taktiką, kaip ir rungtynėse su Juodkalnija, siekdama užmaskuoti plyšius „du prieš du“ gynyboje. Jei prieš tris dienas Jonui Valančiūnui buvo patikėtas Dino Radončičius, šįkart komandos kapitonas stojo gintis prieš dar vieną itin prastu metimu iš toli pasižymintį krepšininką Thanasį Antetokounmpo.

6 min. Keturias minutes laukėme, kol Graikijos rinktinėje taškus pelnys graikas. Tą padarė G.Papagiannis, o jam atsakė I.Brazdeikis. Hmmm, Th.Walkupas dar ir tritaškį pridėjo, pataikė iš toli ir G.Larentzakis. Skirtumas mažėja iki taško – 13:12.

4 min. Pirmus savo taškus dėjimu rinko J.Valančiūnas, tikras graikas Th.Walkupas pataikė dar vieną dvitaškį. Rokelis susimetė baudas – 11:4.

Rokas Pakėnas Rokas PAKĖNAS, 15min žurnalistas Maniloje
„Tai neįtikėtina. Aš pats neturiu atsakymo, – apie nė vienos mestos baudos statistiką grupių etape 15min portalui mačo su Graikija išvakarėse kalbėjo Ignas Brazdeikis. – Prieš Juodkalniją buvo bent pora akivaizdžių epizodų, kai prieš mane nesušvilpė pražangos. Šiame turnyre buvo keletas kartų, kai arbitrų sprendimais aš truputį stebėjausi. Aš vis dar nemečiau nė vieno baudos metimo, bet nieko nepadarysi, važiuojame toliau.“ Rungtynių pradžioje – penki greiti Igno taškai, iškart timptelėję lietuvius į priekį. Antras metimas dar buvo su varžovo pražanga, tačiau pirmasis I.Brazdeikio baudos metimas turnyre tikslo nepasiekė.

3 min. Th.Walkupas pataikė dvitaškį, o J.Valančiūnas prie gauto bloko prideda žingsnius.

2 min. Ir Th.Walkupas meta tritaškį, vos lietusį lanką. Deja, Th.Antetokounmpo įspūdingu būdu blokavo J.Valančiūną... R.Jokubaitis atsidarė dvitaškiu – 7:0.

1 min. Na ką, važiuojam! Važiuoja Iggy Brazdeikis, įkrėtęs tritaškį! O Th.Antetokounmpo vos pataikė į lanką. Ir tai dar ne viskas – Ignas kitoje atakoje renka 2+1! Pradžia gera – 5:0.

Starto penketai:

Lietuva: Rokas Jokubaitis, Margiris Normantas, Ignas Brazdeikis, Tadas Sedekerskis, Jonas Valančiūnas.

Graikija: Thomasas Walkupas, Michailas Lountzis, Georgios Papagiannis, Kostas Papanikolaou, Thanasis Antetokounmpo.

Marius Milašius Marius MILAŠIUS, 15min žurnalistas Maniloje
Linkėjimai iš Manilos! Skirtinguose „Mall of Asia“ arenos kampuose įsitaisę Lietuvos ir Graikijos sirgaliai triukšmingai pasitinka savo numylėtinius, išbėgančius į aikštę. Čia lietuviai bandys vos antrą kartą pradėti pasaulio čempionatą keturiomis pergalėmis iš eilės. Kuo baigėsi pirmasis atvejis turbūt prisimenate kiekvienas – 2010 m. buvo iškovota bronza Turkijoje. Sėkmės mūsiškiams!

Likus 15 min. Na, jei dar nematėte, galite pasižvalgyti po Manilą su pačiu Magelanu.

VIDEO: Po Manilą: didžiausios JAV karių kapinės, Magelano palikimas ir geidžiamiausia jaunavedžių vieta

Likus 1 val. Sveiki visi iš 15min būstinės! Iki rungtynių pradžios lieka dar valanda, kolegos Rokas ir Marius dar galanda plunksnas, o mes galime prisiminti, ką rinktinė veikė laisvą dieną! Krepšininkai keliavo į susitikimą su sirgaliais, o akimirkas fiksavo Erikas Ovčarenko, jungiam.

VIDEO: Lietuvos krepšinio rinktinė Maniloje susitiko su čia atvykusiais sirgaliais iš Lietuvos

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius