-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2022 12 02

Kinija nubaudė buvusią NBA žvaigždę J.Liną dėl komentarų apie karantiną

Buvusiai NBA žvaigždei Jeremy Linui, žaidžiančiam Kinijoje, buvo skirta 10 000 juanių (1 353 eurų) bauda už kritiką karantino infrastruktūrai, pranešė Kinijos krepšinio lyga ir žiniasklaida, vyriausybei bandant sustabdyti protestus prieš viruso valdymo priemones, kurios yra vienos griežčiausių pasaulyje.
Jeremy Linas
Jeremy Linas / „Scanpix“ nuotr.

Be to, penktadienį daugiau miestų sušvelnino apribojimus ir leido vėl atidaryti prekybos centrus, parduotuves ir kitus verslus po praėjusį savaitgalį Šanchajuje ir kituose miestuose vykusių protestų, kurių metu kai kurios susirinkusios minios ragino prezidentą Xi Jinpingą atsistatydinti.

Šiaurės vakaruose esantis Urumči miestas, kuriame kilo protestus išprovokavęs gyvybių pareikalavęs gaisras, paskelbė, kad vėl atidaromos parduotuvės ir kitos įmonės.

Valdančioji Komunistų partija stengiasi užgniaužti kritiką dėl aukų ir sutrikimų, susijusių su jos „nulinio COVIDo“ strategija, dėl kurios milijonai žmonių uždaryti savo namuose. Protestuotojai buvo sulaikyti, o įvykių nuotraukos ir vaizdo įrašai ištrinti iš kiniškų socialinių tinklų. Šanchajuje, Pekine ir kituose miestuose policija išsirikiavo, kad užkirstų kelią papildomiems protestams.

J.Linas, žaidžiantis „Loong Lions“ krepšinio klube, išsakė „nederamas pastabas apie karantino viešbučių patalpas“, kuriose komanda apsistojo trečiadienį prieš rungtynes, pranešė Kinijos krepšinio asociacija (CBA). Ji teigė, kad tai „sukėlė neigiamą poveikį lygai ir konkurencijos sričiai“.

Asociacija nepateikė jokios informacijos apie J.Lino komentarus, o jo paskyroje populiarioje socialinių tinklų platformoje „Sina Weibo“ jų taip pat nebuvo.

Šanchajaus naujienų portalas „The Paper“ pranešė, kad J Linas paskelbė vaizdo įrašą, kuriame skundžiasi dėl viešbučio treniruočių patalpų prieš kitą savaitę vyksiančias rungtynes Džedziango provincijoje, į pietus nuo Šanchajaus esančiame Džudzi mieste.

„Ar galite patikėti, kad tai yra treniruoklių salė? – cituojamas J.Linas. – Kas tai per šlamštas?“

„Scanpix“/AP nuotr./Jeremy Linas
„Scanpix“/AP nuotr./Jeremy Linas

„The Paper“ teigė, kad vaizdo įrašas buvo ištrintas po to, kai „buvo išsiaiškinta situacija“, kad viešbutyje buvo tik trumpai apsistota, kaip to reikalauja taisyklės.

„Vision China Entertainment“, kuri, kaip teigiama jos interneto svetainėje, atstovauja J.Linui, neatsakė į prašymą pakomentuoti situaciją. Į telefono skambučius į „Loong Lions“ būstinę pietiniame Guangdžou mieste taip pat niekas neatsakė.

Kalifornijoje gimęs J.Linas, kurio tėvai kilę iš Taivano, buvo pirmasis kinų arba taivaniečių kilmės amerikietis, žaidęs NBA.

2010 metais J.Linas žaidė „Golden State Warriors“ komandoje, o 2011–2012 metų sezone prisijungė prie „New York Knicks“. 2019-aisiais jis tapo pirmuoju azijiečių kilmės amerikiečiu, laimėjusiu NBA su „Toronto Raptors“. Prieš prisijungdamas prie „Loong Lions“ 2019 metais jis žaidė Pekino „Ducks“ komandoje.

Penktadienį daugiau protestų ženklų nebuvo.

Kinijoje susirgimų koronavirusu skaičius yra nedidelis, tačiau „nulinio COVIDo“ tikslas – izoliuoti kiekvieną užsikrėtusį asmenį. Dėl to vietos pareigūnai sustabdė patekimą į gyvenamuosius rajonus, uždarė mokyklas, parduotuves ir kitas įstaigas. Gamintojai, įskaitant didžiausią „iPhone“ gamyklą, taiko „uždaro ciklo“ valdymą, kuris reikalauja, kad darbuotojai gyventų savo darbo vietoje be išorinio kontakto.

Kai kurių vietovių gyventojai skundžiasi, kad vietos pareigūnai, kuriems gresia atleidimas iš darbo viruso protrūkio atveju, nustato pernelyg griežtą karantiną ir kitus apribojimus, reaguodami į spalio mėnesį prasidėjusį užsikrėtusiųjų skaičiaus šuolį.

Vyriausybė pranešė, kad per pastarąją parą nustatyta 34 980 užsikrėtimo atvejų, iš jų 30 702 – besimptomiai.

Demonstracijos prasidėjo lapkričio 25 dieną, daugiabučiame name Urumči kilus gaisrui, per kurį žuvo mažiausiai 10 žmonių.

Tai sukėlė pasipiktinimą internete dėl to, ar ugniagesiams ar nukentėjusiesiems, bandžiusiems pabėgti, trukdė užrakintos durys ar kitos viruso suvaldymo priemonės. Valdžia tai neigė, tačiau žūtys tapo visuomenės nepasitenkinimo objektu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius